Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Pohled do budoucnostiOblíbit

default.jpg

Autor: djlmc

Sekce: Povídka

Publikováno: 05. dubna 2006 22:12

Průměrné hodnocení: 7.4, hodnotilo 10 uživatelů [detaily]

 
Tohle jsem napsal před pěti lety, tak to chci trochu oprášit:)


 
Noviny Futuremark, Extra vydání ze dne 12. 10. 2049, strana 1

Vážení čtenáři,

právě jsme získali neblahé informace, které otřásly celým vládním kabinetem a daly nám podnět k vydání tohoto exluzivního čísla. I když se Vám následující článek bude zdát nesmyslný a vymyšlený, redakce Vám ručí za jeho stoprocentní pravdivost, podloženou reálnými důkazy. Prosíme Vás proto o naprostou důvěru v naše informace a omlouváme se za to, že právě my Vám musíme sdělit tak strašlivou skutečnost.

Pokračování naleznete na straně 3


Noviny Futuremark, Extra vydání ze dne 12. 10. 2049, strana 3

Vážení čtenáři,

právě jsme získali neblahé informace, které otřásly celým vládním kabinetem a daly nám podnět k vydání tohoto exluzivního čísla. I když se Vám následující článek bude zdát nesmyslný a vymyšlený, redakce Vám ručí za jeho stoprocentní pravdivost, podloženou reálnými důkazy. Prosíme Vás proto o naprostou důvěru v naše informace a omlouváme se za to, že právě my Vám musíme sdělit tak strašlivou skutečnost.
Dne 16. 11. 2004 byla v nočních hodinách při cestě domů zavražděna matka Lukáše Novotného, Patricie Novotná. Paní Novotná zemřela na následky průstřelu hrudníku a byla nalezena již mrtvá. Očití svědkové vypověděli, že obě» střelil neznámý muž ruční zbraní s tlumičem. Vzhledem k tomu, že již byla tma a muž měl na sobě dlouhý černý pláš» s kapucí, nebylo ho možno identifikovat. Na místě byla nalezena i vražedná zbraň, na které nebyly objeveny žádné otisky prstů ani jiné stopy, které by vedly k pachateli. Pachatel činu nebyl nalezen.
Dne 23. 12. 2004 byl doručen neznámou osobou do bytu slečny Radky Frankové dopis, obsahující následující text:

Milá Radko,

s těžkým srdcem a zmatkem v hlavě Ti píši tento dopis, kterým chci vyjádřit své politování nad dnešním světem a sebou samým.
Až do této chvíle jsem žil v klamné představě dokonalého světa, ve kterém se mimo násilí, bolesti a utrpení vyskytuje i láska a srdečnost. K mému údivu jsem však došel k názoru, že láska se stala pouhou atrapou, která chudě zakrývá naši vnitřní nenávist. Srdečnost se stala pouze klamnou reklamou, měnící naši společnost v souhru nadějí a zklamání. Dnes již bohužel převládlo násilí, se kterým se můžeš setkat u každého z nás. Není ani divu, když již škola nepůsobí výchovně a každý druhý učitel bere drogy. Internet se stal rájem ilegálních činností a občané se starají sami o sebe a neberou již tolik ohledu na jiné. Většina lidí už definitivně ztratila víru. Víru, jež by uzavřela tu obrovskou Pandořinu skříňku, jejíž zlo nás všechny obklopuje. Vraždy a násilí se staly nedílnou součástí každodenního života a nikdo již nedoufá v nápravu. Ale já ano, Radko, já věřím, že se lidstvo změní, a to i přesto, že se bojím jít v noci po ulici, protože mám strach o svůj život. Asi již víš, o čem mluvím, že ano?
Ano, právě ulice se stala mé matce osudnou. Šla jako každý den z práce, ale tentokrát domů nepřišla. Byla temná noc. Má matka se vracela z práce, když tu se její kroky zpomalily. Stál před ní muž, který na ni mířil zbraní. Matka se vyděsila a vytušila, že tohle byly její poslední kroky. Padl tlumený výstřel, matce se podlomila kolena a pomalu se skácela na zem. Těžce dýchala a nemohla si uvědomit, co se stalo. Když se však dotkla své krvácející rány na hrudi, vše jí bylo hned jasné. Prožívala poslední doušek života a upřela svůj zrak na muže, který směřoval k ní. Nikdy nezapomenu na ten pohled - stál jsem nad ní a zbraň mi vypadla z ruky. Cítil jsem, jak umírá, a v té chvíli jsem přemýšlel o tom, zda jsem udělal dobře, když jsem zbavil tu úžasně láskyplnou a nezkaženou bytost života. Díval jsem se jí do očí, ze kterých jí tekly slzy, drásající moje srdce. Tu vše skončilo. Srdce jí přestalo bít a ona se odebrala do jiného světa, světa, ve kterém neexistuje násilí ani nenávist. Byl jsem za ni š»astný, protože již dále nemusela snášet neblahost tohoto prostředí. Naposledy jsem pohledl do její bledé tváře a odebral jsem se do ulic, kde jsem musel vybít zlost na tento svět.
Přemýšlel jsem o tom dlouho, ale teď vím, že jsem udělal dobře. Nemohl jsem ji nechat, aby dále žila v tomto sídle zla a nenávisti. A teď, Radko, milá Radko, udělám to nejlepší, co mohu udělat. Odjakživa jsi byla mou oporou a mou nejlepší přítelkyní a nyní je čas k tomu, abych ti to vrátil. Zbavím tě té krutosti okolí, která ti jistě ubližuje. Už nadále nemohu přihlížet tomu, jak žiješ v tomto světě, který nemá nad nikým slitování. Doufám, že pochopíš můj čin a budeš navždy š»astná. Miluji tebe a tvou nezkaženost, kterou musím chránit.

Buď s Bohem a chraň se zla,
tvůj Lukáš Novotný

Slečna Franková byla nalezena v 18 hodin ve svém bytě mrtvá. Zemřela na následek průstřelu hlavy, který ji okamžitě usmrtil. Pachatel činu pravděpodobně střílel z protějšího bytu, kde byla nalezena i vražedná zbraň, kterou byla odstřelovací puška. Nebyly nalezeny žádné otisky prstů ani jiné stopy vedoucí k pachateli. Zmiňovaný dopis se z bytu ztratil.
Lukáš Novotný byl dne 6. 1. 2018 jmenován do funkce ministra spravedlnosti, ve které setrval 21 let. Roku 2022 a 2031 zabránil, pro své komunikativní schopnosti a mírové jednání, konfliktu s Německou federací a stal se nejznámějším odpůrcem násilí v celé Evropě.
Včera, 11. 10. 2049, byl nalezen Lukáš Novotný ve svém bytě mrtvý. Podle dosavadních zjištění šlo o sebevraždu, čemuž nasvědčuje i nalezený dopis na rozloučenou. Novotný se v něm přiznává k tomu, že dne 16. 11. 2004 zavraždil svou matku a dne 23. 12. 2004 doručil do bytu slečny Radky Frankové dopis, který si podle jeho slov musela uvedená osoba přečíst ještě předtím, než ji zabil.
Opravdu nechápu, jak je možné, že někdo takový, jako je Lukáš Novotný, mohl vědomě zabít svou matku a ještě svou nejlepší přítelkyni. Podle vyjádření psychiatra se Novotný nedokázal smířit s tím, že jeho matka a přítelkyně žijí podle jeho slov v tomto světě plném násilí a vražd. Přitom to byl právě on, kdo věřil v jeho nápravu a dokázal potlačit roku 2026 vlnu násilí ve východní Asii. Teď už jsem si jist, že je na tomto světě možné opravdu všechno.

Pro noviny Futuremark, Lukáš Mikula


Noviny Futuremark, 13. 10. 2049: Německý kancléř je pobouřen tím, že jednal s vrahem!

Noviny Futuremark, 2. 2. 2050: Prezident Československé republiky se snaží zabránit konfliktu s Německou federací!

Noviny Futuremark, 6. 11. 2050: Válka si vyžádala již pět miliónů obětí!

Noviny Futuremark, 6. 5. 2051: Do boje s Německou federací se vložily i Spojené státy americké!

Noviny Futuremark, 23. 12. 2051: Ani Vánoce nezastaví 3. světovou válku.

Noviny Futuremark, 5. 6. 2052: Většina teleskopů a některé družice byly zničeny díky zuřící válce. Nebylo proto možné již dříve zpozorovat obří asteroid!

Noviny Futuremark, 7. 7. 2052: Jaderné zbraně jsou vyčerpány. Mise amerických kosmonautů nebyla úspěšná, již neexistuje naděje!

Noviny Futuremark, 16. 7. 2052: Toto je pravděpodobně poslední vydání našich novin. Zítra ve 12 hodin 53 minut středoevropského času dopadne do Atlantského oceánu obří asteroid, který zničí vše živé na zemi. Lidská rasa bude zachována sto tisíci vybranými jedinci, kteří jsou již na vesmírné stanici na Marsu.

Bůh s Vámi.

 

Komentáře, názory, hodnocení

Grom - 28. dubna 2006 18:34
aba02900[1]4206.jpg
Na muj vkus to byla moc vel ká slátanina a bylo tam hodně nesrovnalostí. ale číst se to dalo dávám 5 ,protož mě to Ňak nezaujalo.
 
manve - 27. dubna 2006 14:52
mameluk648011001416.jpeg
Eygam - 26.Dubna 2006 19:46
To s tím dopisem je celkem jasné. Pokud chtěl aby si ho řečetla a pak jí azbít než zavolá polici, tak je nejjednoduší si počkat na místě s výhledem na její oblíbené křeslo, nebo tak něco.

Mě se to líbilo - dávám 9 a to především proto, že vím, že o tom ještě budu muset přemýšlet.
 
Eygam - 26. dubna 2006 19:46
upr84.gif
Já teda musim říct, že se mi to vůbec nelíbilo. Začátek byl dobrej, vlastně se mi to líbilo až do chvíle, kdy se přišlo na to, že zabil vlastní matku.... Podobnost s Dostojevskim taky nevidim. Zločin a trest jsem čet jednou, musel sem to stihnout asi za čtyři dny a navíc slovensky, takže sem z toho moc neměl.....ale i tak nevidim hlavní myšlenku, a to je myšlenka silného člověka.
Nakonec se mi nezdá celková nepravděpodobnost událostí. Když pominu Třetí světovou, vystřílení atomovek a dopad asteroidu, dost se mi nezdá, že by sehnal dvě zbraně, zabil dva nejbližší lidi a policie by si nevšimla během vyšetřování, že to je prostě pošuk. Taky nechápu, proč svoji kamarádku zastřelil z vedlejšího domu, když stejně musel k ní do bytu pro ten dopis..... A ona by jako nevolala policii, když dostala ten dopis, či co??
 
djlmc - 25. dubna 2006 08:28
default.jpg
Dekuji za komentare, sam uznavam ze konec je prehnany, nepravdepodobny a jednim slovem "spatny", presto jsem clanek nechtel prepisovat a zanechal jsem jeho authenticitu. Kazdopadne dekuji za kritiky, snad me to donuti zase neco napsat:)
 
SASAN_KING - 24. dubna 2006 10:47
ikonka654607.jpg
... jinak se mi článek líbil, ale hodnotit nebudu, protože bych ti mohl dát max.6-7, ovšem pokud bys přepracoval konec, tak bych dal minimálně 8-9.
 
SASAN_KING - 24. dubna 2006 10:43
ikonka654607.jpg
článek se mi líbil, dokud jsem nezačal číst konec. Pominu-li, že by asi těžko válku mezi Československem a Německem rozpoutalo to, že se přišlo na to, že ministr spravedlnosti byl duševně chorý člověk, který zavraždil svou matku a přítelkyni a dále pominu třetí světovou válku, která vůbec nemusela být atomová (ale kdyby byla, tak už asi Američtí kosmonauti žádnou misi nevykonají .), tak mne zaráží, že za měsíc stihne civilizace převézt 100000 lidí na mars a zajistit jim tam přežití, ale nedokáže zničit jeden obří asteroid.....
 
PsychoP - 22. dubna 2006 20:01
falling8927.jpg
napsané poměrně hezky... dalo se to číst... jen... pochybuju, že při vyčerpání všech jaderných zbraní, by byl zapotřebí ještě asteroid... neb svět by již byl jen jediným velkým zářícím kráterem bez inteligentní formy života... a i kdyby přežili lidé, tak by to byli potomci rasy, která zdevastovala svůj životní prostor pro několik malicherných cílů... něco takového se nedá nazývat inteligencí... budiž nám kolo osudu milostivo... doufám, že k něčemu podobnému nedojde...
 
Sai - 22. dubna 2006 18:26
sai56706.jpg
Je to skvěle napsané, navíc je to věc, která se myslím nás všech dotýká. Jak už tu bylo řečeno, jediné co mi nesedělo byl konec, 3. světová a navíc asteroid...je toho moc najednou.
Taky se často nad takovými věcmi zamýšlím, ale není možné změnit svět pokud nezměníme sami sebe. A to myslím lidé nedokáží...
Celkově je to velmi dobré dílko, dávám 9
 
Krtkeus - 22. dubna 2006 15:01
krtek92165385.jpg
Mě se to docela líbí. Pravda něco, ale zaboha nevím co nebo možná vím, ale nejsem si jist, mi tam nesedí.
Ale uznávám, že se to čte pěkně a to co si z toho člověk můž vzít také není k zahození.
Celkový dojem za 8
s pozdravem Krtek
 
Arion2 - 22. dubna 2006 14:51
a5615.png
Až moc reálné, velmi normální k dnešní době... asi proto se mi to nelíbí. Vlastně ani nic jiného člověk neslyší ze zpráv, každý den to samé.

Je hezké, že jsi opět spojil Čechy a Slováky, ale to je málo pravděpodobné... skoro bych řekl, že jsi to psal hned po 17.listopadu 98

Dám 6b.neuchvacuje mě číst články, které jsou každý den ve zprávách.

Jen tak mimochodem pokud by začala 3.sv.válka, tak na žádný asteroid už čekat nebudeme.
 
Hitomi - 22. dubna 2006 13:46
mal315776.jpg
Morra - 22.Dubna 2006 12:50
wtf ??? jeden z nejvetsich svetovych klasiku...no to je vazne upadek.
a nerozebirej tady ty myslenky, ja nepsala, ze se s tim ztotoznuju :)
jo, priklad Padu treti rise je k tomu jinak dobry, samozrejme jsem videla
 
Morra - 22. dubna 2006 12:50
744110440656097490.jpg
Hitomi - 22.Dubna 2006 10:31
Jo možná máš pravdu....ale...stále a vždy používam slovíčko ale ( taková moje záliba) tý svý kamarádce nedal šanci si ani vybrat...bylo to podle mě nelické....dobře, schvaluju, když se dohodnou : ,,Zabí mě! Nechci tu žít !"
Ale tobě by se líbilo, kdyby ti někdo napsal dopis a tam stálo, že se mu nelíbí tahle doba a chce tě jí ušetřit?a pak by tě zabil? já jsem proti tomu...je to můj názor ;) ale tobě ho neberu...
Možná, že to ten hlavní hrdina myslel dobře, ale určitě nedomyslel následky...stále opakuji: ,, Měl jim dát šanci, říct svůj názor...ale on to neudělal! Já osobně bych ráda žila v době zla a měla alespoň tu naději, že to jednou skončí.... Sice byla ta doba (nebo bude?) hrozná, ale naděje tam byla.... a on jim jí uhasil.
Jo a ten tvůj spisovatel Dostojevský.... toho neznam.Čtu hodně a ráda, ale ještě jsem se s ním nesatkala. Ale určitě seženu nějakou knížku a něco si přečtu...zajímalo by mě, co na něm vidíš..... ;)
P.S.: Netvrdím, že ten čin měl jen stinné stránky, ale jen jsem chtěla říct, že s ním nesouhlasím na 100%. Trochu mi to připomnělo čin z filmu PÁD TŘETÍ ŘÍŠE. (určitě jste viděli ;)
Ta matka tam taky zavraždila svoje děti..jen,aby nežili v době, která se jí nelíbila..... ...
 
Hitomi - 22. dubna 2006 11:33
mal315776.jpg
Torrx - 22.Dubna 2006 11:18
ja si myslim, ze ten konec je na miste, aspon rypalove nemohou namitat, ze se sem clanek svym zamerenim nehodi :)
 
Torrx - 22. dubna 2006 11:18
ikonka1137.jpg
Článek je obsahově i formou skvělý. Donutil mě se na tohle téma zamyslet. Jak už řekla Hitomi, má to v sobě něco z Dostojevského:) I přesto tu však musím napsat, že se mi nelíbil konec. Byl na můj vkus příliš přeplácaný a zkazil u mě dojem z jinak parádního díla...
hodnotím 8
 
Hitomi - 22. dubna 2006 10:31
mal315776.jpg
Morra - 22.Dubna 2006 09:47
ja myslim, ze prave dokaze...touhle myslenkou jsem se jeden cas pomerne zabyvala a tesi me, ze se tu objevila. Dokonce i s tim vysvetlenim...
ono si staci precist treba Zlocin a trest od Dostojevskeho ( ano, budu mu porad delat reklamu, je to muj nejmilejsi autor :) )
 
Morra - 22. dubna 2006 09:47
744110440656097490.jpg
"Povídka " je napsaná výborně a vše se mi líbilo. Teda obsahová stránka je z hlediska tématu výborná. Neni co vytknout.
Souhlasim s Hitomi.Člověk se nad tím musí trochu víc zamyslet. Vlastně jsem spíš zkoušela poznat z článku "hlavního hrdinu". Nikdy nedokážu pochopit, jak někdo může zabít někoho, koho má rád..miluje. Můj názor je, že každý člověk má svůj život.Každý člověk si s ním může naložit jak chce. A nikdo, teda podle mě, nemá právo rozhodovat za něj. Všechno,třetí světová...asteroid...atd. , jsou v tomhle článku zatím jen vize do budoucna,ale já mám docela strach , že se vyplní. Jen doufam, že to bude za hodně dlouho... ( No už tu rozebíram článek. A to by se asi tak moc nemělo) Prostě to bylo perfektní...
Člověk, který miluju, nedokáže zabít... ani sebe! ;)
 
Hitomi - 22. dubna 2006 09:32
mal315776.jpg
tak takova dila je potreba znovu oprasit... Opravdu uzasne napsane, kazdeho to jiste donuti aspon ke chvilce zamysleni o tom, jake hodnoty dnesni svet stavi na vrchol sveho zebricku. jsem rada, ze mam tu moznost dilko jako prvni ohodnotit :)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.058901071548462 sekund

na začátek stránky