Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Kletba je kletbou, ne daremOblíbit

clipboard015598.jpg

Autor: Gilanor

Sekce: Povídka

Publikováno: 15. dubna 2006 17:18

Průměrné hodnocení: 7.2, hodnotilo 18 uživatelů [detaily]

 
O tom, že lidi, které milujeme, jsme schopni zabít.


 
vlkodlak8302.jpg
Stáli ukryti na okraji lesa, schováni pod větvemi stromů a pod pláštěm noci. Po cestě před nimi přejel panský kočár mířící do města kilometr na západ.
“To už je dnes v noci pátý vyšperkovaný kočár, který se tu na cestě ukázal. Dnes v noci budeme mít hostinu, bratře.“
Jejich mohutné, svalnaté a chlupaté postavy byly skryty ve stínech. Protáhlým čenichem nasály pach kořisti. Špičaté tesáky se zakryly slinami. Vidina brzké večeře byla tak lákavá. Mlaskli si.
Jako první vystoupil ze stínu vlkodlak Jonas. Kdysi býval mlynářským synem ve městě, u kterého nyní číhali. Býval by měl ideální život. Dcera hokynáře mu byla přislíbena a s odbytím osmnáctého roku bytí se měli brát.
Tu noc přijel prodejce zrna pozdě. Jonas na něj čekal před městem, aby mu zaplatil. Domů to měl blízko. Ticho narušovalo jen zurčení potoku, který protékal městem. Vlastně prodejce nepřijel. Přijel jen jeho vůz a na něm, místo jezdce, podivná karikatura stvoření. Nebyl to vlk, ani člověk. Než Jonas stačil popadnout nohy na ramena, vlkodlak na něj zaútočil. Rychle a smrtelně přesně. Díky ostražitosti měš»anů však vlkodlaka zahnali. Ale i tak se Jonas potýká s následky dodnes. Vyhnali jej... báli se ho. On je zabíjel. Touha po mase byla silnější, zvířecí pud den za dnem sílil, až nakonec téměř převzal vládu nad jeho nynější podstatou.
“Pojď, vzduch je čistý... plný pachů.“
O chvíli později vystoupil i druhý vlkodlak. Jonas se s ním seznámil, když jeden čas obcházel světem, živil se jako zvíře a toužil být člověkem. Nort jej však přesvědčil, aby dar přijal, a ne aby jej odmítal. A Jonas tak učinil.

Výkřiky žen a dětí, splašená zvířata utíkala ze stájí ve snaze najít únik z tohoto pekla. A v tom, v chaosu a strachu, bezmocnosti lidí a zoufalství, spíláním nad netouženou smrtí, se jako pekelné přízraky pohybovaly dva lovci. Vlkodlaci dnes v noci toužili po mase a krvi víc než kdy dřív. Dnes v noci krev chutnala obzvláště výjimečně. Byl nejjasnější úplněk roku, kdy vlkodlaci a jiná stvoření noci mají hostiny. Každý spořádá tolik, kolik může, kolik uloví a kolik najde.
Měš»ané prchají z města, nikdo se jim neodváží postavit. Bojovat s nimi. Nikdo... ne dnes v noci.
Jonas s vytím skočil na bohatého šlechtice, který se právě snažil schovat do bezpečí svého kočáru. Kočí s křikem seskočil na zem a pelášil s větrem o závod. Šlechtic již nikdy pelášit nebude…
Je to tak opojný pocit.
Najednou se Jonas otočil. Ve vzduchu zavětřil povědomou vůni. Šeřík. Tak přece voní... Maryša
V očích mu zablesklo. Ihned začal větřit. Chytil ji. Teď už mu neunikne.
Chci ji jen vidět. Ještě naposledy.
Mohutným skokem se dostal daleko od kočáru a běžel do jedné z uliček. Před ním již utíkalo několik dívek, které křičely o pomoc, ale ta zůstávala stále nevyslyšena. Jedno z děvčat zakoplo a strhlo s sebou další dvě. Jednou z nich byla i Maryša. Vlkodlak se u dívek zastavil. Divoce oddychoval, nelidské chroptění dívky polekalo snad ještě víc než jeho zjev. Jonas se pomalu sehnul k Maryše. Zbylé dvě dívky propukly v hysterický záchvat. Nebyly schopné se pohnout.
Vadily mu. Vadily mu hodně a tak jim ukázal, že tu nejsou vítány, ne v tuto chvíli. Úderem dlaní je odhodil do stran a dál se o ně nezajímal. Ony o něho také, utekly jak nejrychleji uměly.
Maryša ležela na zemi. V očích smrtelnou hrůzu. Nedýchala. Nemohla. Na hrudi měla těžký kámen. Bála se. Tak moc se jí sevřelo hrdlo, až pomyslela na smrt udušením. Vše by bylo lepší, než být rozsápána bestií.
Jonas však neútočil. Klečel u ní. Čenichem se téměř dotýkal jejího bujného poprsí. Zavřel oči a nasál tu podmanivou vůni. Vychutnával si vzpomínky na minulost. Kdy byli š»astní. Kdy se milovali. Mohla by jej teď milovat? Mohla by milovat zrůdu?
“Ne prosím... nezabíjej mne,“ zapištěla Maryša. Lokty se opírajíc o kamennou dlažbu se snažila vymanit z jeho blízkosti. Sunula se od něj dál dozadu. Nevidí ji. Je zasněný?
Nebyl. Její pohyb jej vytrhl ze snu a tak, jako bývají někteří lidé po ránu nevrlí a říkají věci, kterých později litují, tak i Jonas zalitoval.
Bylo již pozdě.
Její krev je tak sladká. Jako božský nektar. Nejjemnější práce včel…
 

Komentáře, názory, hodnocení

Gleaken - 18. července 2006 13:58
po_mi_x_ud013_m4840.jpg
Bylo to dobrý....dávám 8
 
Gilanor - 12. května 2006 20:46
clipboard015598.jpg
isik-ud - 12.Května 2006 18:00
=) nic se neděje.. i to se stává

Víte, já prostě píšu tak, jak se mi to líbí. A to je tak, že chci, aby si čtenář sám představoval, co by.. kdyby..
Nemám ráda přímé cesty, protože pokaždé se dá někam zahnout, někde se zastavit či zvolit jiný směr, rychlost atd. Ráda nedokončuji příběhy a to úmyslně i neúmyslně. Prostě mě něco napadne.. je to v půlce či na konci toho příběhu tak to napíšu.. ale třeba se k tomu už nikdy nedostanu =)
Taktéž nemám ráda pravidla. Ne jedenkrát jsem se dostala s "kritiky na andoru" do sporu ohledně toho, že by třeba elfové měli být hodní a že prostě nesmí jíst mozek vydry.. a co je na tom jako divnýho, když ta dívka tak vyrůstala.
Občas se mi zdá, že tu je jedna linie a kdo se jí nedrží, toho nekompromisně zkritizují. Ale.. nebyla by to sranda, kdyby svět nebyl barevný? Byla by to nuda, stereotyp... ještě že nejsme stejní =)
 
PsychoP - 12. května 2006 20:01
falling8927.jpg
isik-ud - 12.Května 2006 18:00
v poho... jen vnáším světlo do temných míst a btw: konec OT příspěvků...
 
isik-ud - 12. května 2006 18:00
tn_edwinl[1]8788.jpg
psychop - 12.Května 2006 14:22
ted jsem si to znova cetl... mas pravdu... jo no... ted, kdyz uz jsem vedel, co hledam tak jsem to tak taky videl... ale predetim, kdyz jsem si to cetl poprve tak i ztoho jak jsou pouzivana spojeni atd. , tak to na me tak nak pusobylo... ale mas recht... no jo no chybicka se vloudila:-)

Timto se chci i omluvit Gilanor za nespravne narceni... no ale vsechny ty komentare slouzi k tomu, aby sme slyseli nazory ostatnich a poucili se z nich... takze muj nazor tehda byl takovy jaky jsem napsal a ted uz ho vidim z jineho uhlu... kazdopadne mozna ze to tak mohlo pusobit i na ostani, teda nekoho jineho jsem chtel rict... teda jako, ze... nevim cim to, ale proste ze zacatku, no, ne nevymluvim se z toho... jsem to proste spatne pochopil...jsem to totiz cetl ve skole o velke prestavce pac ve vsedni den an to jindy cas nemam... jsem na intru... je to nejspis dane tim, ze jsem to cetl ve spechu... nebo uz opravdu nejsem schopny porozumet... no ale opravdu to asi byla chyba na mem konci dratu... sorry
 
PsychoP - 12. května 2006 14:22
falling8927.jpg
isik-ud - 12.Května 2006 12:04
myslíš až příliš konkrétně... celá ta pasáž je metafora... strach z toho vlkodlaka ji tak ochromil, že ani nemohla dýchat... hruď měla sevřenou, jako by se jí tam usadil kámen... na smrt udušením myslela v souvislosti s tím, že se jí strašně svíralo hrdlo... opravdu jsi to špatně pochopil... jsou postě chvíle, kdy člověk musí popustit uzdu fantazii... a navíc už se mi několikrát stalo, že jsem měl tak sevřené hrdlo, že jsem opravdu nemohl dýchat... jednou když jsem se probudil z nějaké noční můry a jinak je to běžné u alergiků...
 
isik-ud - 12. května 2006 12:04
tn_edwinl[1]8788.jpg
Thaien - 09.Května 2006 16:53
no ja si nemyslim, ze by to byla jen metafora nebo nejake prirovanni ci porekadlo stylu... kamen ze srdce... dale se i pise o tom jak umira smrti udusenim tak nevim... kdyby to bylo jen prirovani tak by se asi nedusila..... no, ale je take mozne, ze jsem to jen spoatne pochopil... kazdopadne takhle to na me, ale pusobi...
 
Morra - 10. května 2006 10:10
744110440656097490.jpg
Thaien - 09.Května 2006 16:53
S tim američaem "souhlasim"....
A když si projíždim kometáře,tak jsem si až teď všimla, co napsal Isik-ud. A myslim, že jsi to pochopil dobře....
;o)
 
Thaien - 09. května 2006 16:53
0-0-04432.jpg
Hmmm....Nijak mne to do sebe nevtahlo. Je to docelůa dobre napsane, ale prijde mi to hodne predvidatelne na pribeh a jako popis mi to taky nepripada. K chybam: nektera spojeni oparvdu zni jako by je vymyslel american. Ale jinak dobry a ja bych to videl tak za sest bodu mozna za sedum vratim se k tomu za chvili a ohodnotim....

Isik-ud:
K tomu kameni na prsou .....rekl bych ze je to metafora neco na zpusob "spadl mi kamen ze srdce" taky se nepredpoklada ze by ti tam nejaky lezel:-)
 
Krtkeus - 09. května 2006 14:00
krtek92165385.jpg
Naprosto souhlasím s Bardem. Nemám co bych dodal. Tedy také průměrné hodnocení - 5 bodů
s pozdravem Krtek
 
Morra - 09. května 2006 13:06
744110440656097490.jpg
Námětem se mi to líbilo...
Ale jak už tu bylo psané, tak se to mohlo více rozvéct... mám ráda,když je vše pěkně popsané a tady mi přišlo,že to probíhalo bez "oblohy"!
Takže já myslím,že už tu napsali,co je třeba a skoro ve všem souhlasím... ;o)
(Váhám mezi 7b. a 8b.) ale dávám 8b...
 
Bard - 09. května 2006 10:03
ikonagamma1684.jpg
Mně osobně to přišlo jako načrtnutá osa, ze které se teprve bude povídka tvořit. Námět je bezesporu zajímavý a konečně i trochu jiný, než co je tu ke shlédnutí jinak, ale podání není ideální. Zkratkovitost provedení byla asi nejnepříjemnější v pasáži, kdy se z hlavního hrdiny stal vlkodlak. Tam tím trpěla i srozumitelnost.

Již zmiňované neš»astné obraty zarazily i mě. A je jich tam víc.
... s odbytím osmnáctého roku bytí ... mi taky nepřijde ideální. Spíš bych tam nahradil to druhé bytí životem.

Takže abych to shrnul. Potenciál příběhu je silný a byl bych rád, kdybys to rozepsala a hodila to sem delší a detailnější. Takhle je to průměr.
 
Shuffle - 08. května 2006 14:13
obraz0603160.jpg
Ze začátku to působí jako pohádka od Grimmů, ale ke konci je to dobrý, ale máš tam pár nerovností, které bys jistě odstranila kdyby sis jich všimla:Jonas-Maryša=to nejde moc dohromady ,až nakonec téměř převzal vládu nad jeho nynější podstatou=taky divný, co??Neměla by to snad být jeho bývalá podstata????????
 
isik-ud - 08. května 2006 09:03
tn_edwinl[1]8788.jpg
inu... namet je krasny... to vsechna cest... ale z proziavni a procitovani dilka behem cetby me nekolikrat vytrhly obraty a spojni, ktere podle me nemaji to prave pouziti.... nebo tak nejak...:-))) treba me zarazilo:
Než Jonas stačil popadnout nohy na ramena.... jak muze nekdo popadnout nohy na ramena??? uz jsem slysel vzit nohy na ramena, ale popadnout...
nebo: nejdriv si rikala, ze ma na hrudi kamen a vzapeti se ji cumakem dotykal bujneho poprsi.... no a bylo tam toho vic...
ale jinak vcelku dobre:-))) tesim sa na dalsi tvuj prispevek:-)))
 
Arion2 - 08. května 2006 00:27
a5615.png
Nebudu opakovat Kibou - 07.Května 2006 16:31, také mi to tam vadí.

Mohlo to být delší, víc prožité, víc popsané. Přijde mi, že je to hnusně monotónní, suché a bezbarvé.

Mhm, nevím... 6b.je lepší průměr a víc lze jen těžko dát, protože je to dost nehotové dílo. Tolik věcí šlo popsat a prožít, myslím že jsi nás o mnoho ochudila.
Asi věc názoru, ale když už číst, tak ne dvě tři minuty a konec. Byl bych pro, aby se tu psalo víc a četli jen ti, kteří opravdu číst chtějí. Ne, stále číst hlášky typu "to je dlouhé", ne že by se to týkalo všech článků co vyjdou nebo snad tohoto, ale mnoha ano. Pokud je o čem psát, proč to nevyužít. Někteří čtenáři jsou asi odkojeni nějakým komiksově pahýlním systémem a přečíst dvě věty jim dá strašně zabrat. Pro ty to tu zřejmě není a doufám, že nikdy nebude. Leda by někdo zařadil rubriku „komiks“, tedy pokud již neexistuje, nezkoumal jsem to.

Možná se autoři bojí, že se jejich text nevejde na server. K tomu má co hovořit asi někdo z adminů. Nicméně si myslím, že si autoři pletou velikost souboru uloženého v podobě DOC (MS-Word) a TXT (prostý text, např. Notepad (Poznámkový blok)).

Nebojte se psát, pokud by se to nevešlo, myslím, že Administrátoři tohoto webu jsou dostatečně moudří, aby si pomohli například komprimací a tzv.archivem, kde by se dal starší článek stáhnout.
 
Jemmina - 07. května 2006 20:18
4041316.gif
Hezké. Mám ráda vlkodlaky... malé chlupaté kousavé bestie... opravdu pěkné.. dávám osm.
 
Nosferatu - 07. května 2006 18:06
ikonanosfi344525191.jpg
Zvláštní, ale průměrně napsané.
Dávám 8.
 
Kibou - 07. května 2006 16:31
redhead673.jpg
Mě článek přišel spíš průměrný. Hlavní vadou je, že se často za sebou opakují slova a hlavně jsi v mnoha případech dost neš»astně použila některá slovní spojení.
Kdyby jsi si to po sobě párkrát přečetla, nechala to trochu odležet mohlo by z toho být velmi dobré dílko. Ale není to a tak zlé, proto za sedm.
 
PepasDaBarbarian - 07. května 2006 15:25
sonickaaochrance3147.jpg
Pekne, navic moc hezky konec.

“Pojď, vzduch je čistý... plný pachů.“

Pri tehle vete jsem se musel pousmat.
Tak trochu si to protireci, ale dava smysl. Jinak par takovy malickosti tam je.
Vlkodlaky take mohu. Jako vsechny lykantropy.. Moc pekne.
 
Eveline - 07. května 2006 12:58
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Pěkné, nenašla jsem žádnou chybu a dalo by se říci, že se mi to i líbilo. Nemám ráda vlkodlaky, dávám 9, myslím, že se mi tu některé články líbily více, tak proto. :)
 
PsychoP - 07. května 2006 11:38
falling8927.jpg
panejo... no... priste az o nejjasnejsim lunarnim svitu vyrazim do prirody, tak si budu davat pozor na to, co kousu... hezky pribeh... cetlo se to opravdu prijemne... a mam rad vlkodlaky...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.061654090881348 sekund

na začátek stránky