Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Obyčejné štěstíOblíbit

redhead673.jpg

Autor: Kibou

Sekce: Povídka

Publikováno: 28. dubna 2006 15:27

Průměrné hodnocení: 7.8, hodnotilo 5 uživatelů [detaily]

 
Tahle poněkud zvláštní povídka mě napadla, když jsem viděla jeden obrázek. Měla jsem z něj velmi zvláštní pocit, ale nevěděla jsem, jak jej popsat. A tak jsem to zkusila příběhem (i když nevím, jestli se to tak dá nazvat :-)


 
Bylo pozdě. Jediné, co rušilo ticho noci, byl zvuk rychlíku řítícího se po kolejích neprostupnou tmou. Lidé kolem mě mlčeli. Spousta z nich spala a na jejich tvářích byly unavené výrazy, smutné a ztrhané pohledy.
Muž sedící vedle mě si s povzdechem protřel oči a podložil si hlavu sakem. Jakákoli formálnost byla pryč. Zbyl jen obyčejný člověk, znavený těžkou prací a zlomený neúspěchem. Chtěla jsem mu poděkovat za jeho námahu, chtěla jsem ho utišit, říct mu, že už to má za sebou, že zítra zase vyjde slunce. Uvidí úsměv své ženy, a pak bude mít znovu důvod pracovat se vším zápalem jako dnes. Jemně jsem se dotkla jeho tváře, jen konečky dvou prstů.
Děkuji ti za tvou práci… děkuji ti za lásku, kterou chováš ke své rodině... děkuji ti, za úsměv, který věnuješ slunci, když se ráno přehoupne přes horizont.
Jeho pravidelný dech mi prozradil, že upadl do poklidného spánku. Další z mála pasažérů rychlíku byl mladý pár. Dívka s dlouhými černými vlasy zírala do tmy venku. Její pohled byl otupělý, stěží držela oči otevřené. Kolem ramen ji držel chlapec ve školní uniformě, tvář zabořenou v jejích vlasech. Klidně a spokojeně se usmíval.
Chtěla jsem mu říct: Máš štěstí, že jsi ji našel, máš štěstí, že jsi měl odvahu říci jí, že ji miluješ, máš štěstí, že tvé city opětuje. Já vím, jen já vím, že s ní budeš až do konce. Jen já vím, jak smutné bude, až naposledy vydechne. Nenechej ji jít. Dej jí i svůj dech, aby život, který s tebou prožije, měl cenu.
Podíval se na mě, jako by věděl, co chci říct. Pustil školní brašnu na zem a přitiskl dívku blíž k sobě. Letmo ji políbil do vlasů a slíbil mi to.
Jak se dívám na všechny ty lidi, tolik jim závidím. Jejich radosti a pocity, jejich starosti a utrpení. A přesto se usmívám. Nenápadná mladá žena v tmavém obleku ztracená uprostřed toho velkého světa.
Můj pohled našel dva chlapce sedící naproti mně. Oba spali. Tmavovlasý mladík měl hlavu opřenou o rameno svého přítele. Jejich dech se spojoval v jeden. Pevně se drželi za ruce, jako by se báli, že jinak by ten druhý mohl zmizet, než znovu otevřou oči.
Ten klid a štěstí, které z nich sálalo… přestože jejich láska je zakázaná, byli tak š»astní… neměla jsem co říct. Snad jen… závidím vám…
Viděla jsem bratra a sestru, přitisknuté k sobě, chránící jeden druhého od chladu. Mladík si pohrával s copy světlovlasé dívky, která klidně spala. Věděla, že v náručí svého bratra je v bezpečí.
Kéž vás nikdy nerozdělí, kéž se nikdy neztratíte jeden druhému. Snad nikdy nezapomenete, kdo jste, a nenecháte se otrávit jedovatými slovy.
Mladík si přiložil prsty ke rtům a věnoval mi úsměv, ze kterého se mi zatočila hlava. Říkal mi: Kolik štěstí může být v takovém zdánlivě obyčejném okamžiku? Jen se klidně dívám na tvář své spící sestry a připadám si, jako by mi u nohou ležely všechny poklady světa.
Nevěděl, že slyším jeho myšlenky, nevěděl, že jediný jeho úsměv byl pro mě perlou do mého vlastního pokladu.
Opustí mě? Zůstanu sám? Navěky ztracený v temnotě? obrátila jsem se a spatřila černovlasého hocha, hledícího na podlahu vlaku, aniž by ji vnímal.
Co ty víš, co je to věčná samota?
Překvapeně se na mě podíval a nevěřícně nakrčil obočí. Pak si jen protřel oči a zakroutil hlavou.
Slyším hlasy, jsem příliš unavený.
Ale kdepak, to jsem byla já, usměji se na něj, aniž bych svá slova nechala k němu doletět. Poslouchej, co máš uvnitř, co ti nemusím říkat, věř jí, věř slibu, který jste si dali beze slov, nezapomínej! Chtěla bych mu to napsat na tvář, aby nikdy nezapomněl.
Jeho náhlý úsměv, když k uchu přitisknul mobilní telefon, mě uklidnil, jako bych plula na hladině mírně zvlněného moře a jeho slova byla ukolébavkou. Vnímám jen jeho tón, tak plný radosti. Je v něm úleva, a přece i trochu lítosti. Omlouvám se…
Vlak míří do poslední zatáčky. Musím jít.
Temnota tlumí světlo lamp, do kterých vytrvale naráží noční motýli. Bledý měsíc ozařuje tichou krajinu, tak krásnou, a přeci tak cizí. Noc je čas, kdy je všechno možné…
Tolik vám závidím vaše obyčejné štěstí. Nechci, ale musím odejít. Kéž by ten rychlík nikdy nezastavil… Pár úsměvů mě vyprovází, tak je má cesta snazší. Několik myšlenek určených jen mně zahřívá mé srdce.
Jak osamělí jsme my, andělé…
 

Komentáře, názory, hodnocení

Nathien - 02. června 2006 20:14
ikon1163.jpg
Moc pekne napísané, nijak prehnane dlhé a dá sa to číta» bez toho aby to znidilo, dokonca aj mňa... ale je to depresívne... mne osobne sa nepáčia tieto texty o anjeloch.
Z hladiska formy sa mi to veµmi páči, ale proste ten obsah nie je to čo by som ja rád čítal.
Ale kedže to písala Kibou, dalo sa čaka» že to také bude... :P

Malakian - 23.Května 2006 17:22
Nevyznám sa v tom moc síce... ale myslím že sa obetova» môžu. Teda aspoň tí čo patria do AS. Kibou, nie je to tak? Vyšší anjeli sa tuším môžu.
 
Licee - 28. května 2006 12:38
ik33029.jpg
Už jsem říkala svůj názor na tohle dílo přímo autorce, ale napíšu jej i sem.
Při čtení tohohle díla mě opravdu nadchlo, o čem samotné dílo pojednává. Je to moc pěkný nápad, něco nového, co tu ještě nebylo.
Navíc je to moc hezky napsané. Působí to takovým zajímavým tajemným dojmem. Pochopila jsem ten článek a zároven poznala aurtorčtin názor na celou věc, není to tak?

jinak dávám 9 b.
 
Kirara - 25. května 2006 22:04
931457.jpg
Kibou - 24.Května 2006 20:26

možná jsem si tě jen s někým spletla, možná ne, to já nevím. Možná ty si mne pro změnu s někým pleteš, to také nevím. Tvůj příběh mi něco připoměl. A připoměla jsi mi osobu jež jsem kdysi znala.
to nic ale nemění na tom, že je to příběh, krátký ale pěkný. Líbí se mi. Sama bych nenapsala něco takového asi..
 
Kibou - 24. května 2006 16:20
redhead673.jpg
Ono tam nejde o nějaký děj. Spíš o navození určité nálady.
jinak si cením každé kritiky a pokusím se být příště lepší.

btw: Kirara- ???? To patřilo vážně mě?....nechápu, promiň...
 
sparx - 24. května 2006 15:57
images5026.jpg
Každý cítíme něco jiného.
Dokázal jsem se do toho vžít
8
 
Kirara - 23. května 2006 21:45
931457.jpg
Eveline - 23.Května 2006 16:13

V Angels Sanctuary by se tak žádný anděl asi nezachoval...
 
Eveline - 23. května 2006 18:06
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Malakian - 23.Května 2006 17:22
No nemohou, ale to už vůbec nikoho přece nezajímá. :D :)
A nebudeme spamovat ...
 
Malakian - 23. května 2006 17:22
images9556.jpg
Eveline - 23.Května 2006 16:13
anjeli sa mozu obetovat? ja ze by mali byt nesmrtelny, a ty mensi by mali strialt sipy do ludi :D
 
Thaien - 23. května 2006 16:39
0-0-04432.jpg
Tohle dilko ve me vzbuzuje rozporuplne pocity...myslim ze to ve me nic neponecha ale taky myslim ze to chapu...
 
Eveline - 23. května 2006 16:13
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Mě se to líbilo, ale přišlo mi to takové o ... ničem. Je sice fajn, že anděl jede vlakem a závidí všem všechno okolo, ale přišlo mi to jako kdybych četla a každou předešlou větu hned zapomněla.
Napsané je to však pěkně a našla jsem tam myslím pár chybek.
Dávám 8.
Btw.: Možná trochu souhlasím s SASAN_KINGem, kdyby si ten vlak nechala vykolejit a kdyby ten anděl třeba obětoval svůj život pro někoho v tom vlaku tak by to bylo zajímavější.
 
PsychoP - 23. května 2006 13:36
falling8927.jpg
celou dobu, po kterou jsem to četl, mi běhal příjemný mráz po zádech... nejsem si jistý, zda to dílo ve mě něco zanechalo, ale padlo mi nádherně do mé stávající nálady... ze všech zmíněných jsem se nejvíc viděl v tom tmavovlasém klukovi s mobilem... ani myšlenky hlavní hrdinky mi nebyly cizí... jen nejsem anděl... i když mám pocit, že mě musel nějaký potkat... zaplétám se do vlastních myšlenek... takže to ve mě možná něco zanechalo... krása... opravdu se to povedlo...
 
SASAN_KING - 23. května 2006 09:18
ikonka654607.jpg
Kdybys alespoň nechala ten vlak vykolejit, bylo by to zajímavější... Takhle je to o tom, jak cestuje anděl rychlíkem .) Pořádná srážka, vykolejení, utrpení, hektolitry krve, pár vyhřezlých střev a otevřených zlomenin, amputovaných končetin, to je to po čem dnešní doba prahne, vem si příklad například ze zpravodajství TV Znova .)
... a neberte mne tak vážně, nerad bych rozpoutal nějakou zbytečnou slovní přestřelku .)
 
Arion2 - 23. května 2006 09:13
a5615.png
Zajímavé, nicméně cit."Pevně se drželi za ruce, jako by se báli, že jinak by ten druhý mohl zmizet, než znovu otevřou oči.
Ten klid a štěstí, které z nich sálalo...
", to se mi zdá jako protimluva, možná jsem divnej.

Má to něco do sebe, ale já to beztak nějak nechápu... chybí mi asi takové nějaké andělské něco...

Chm, by mě zajímalo odkud tvůj nick znám... možná tam, kde už nejsem a kde jsem se nejmenoval tak jako teď, jsem ho viděl. No to je jedno.


Nebudu to hodnotit... je to na mě moc složité - když nejsem anděl. Snad tvůj příští počin, bude-li nějaký.
 
Malakian - 23. května 2006 07:26
images9556.jpg
Len tomu nejako chyba originalita...takychto "smutno - trpkych" pribehov je kopu, a este aj s anjelom v hlavnej ulohe.
 
Kirara - 23. května 2006 06:44
931457.jpg
Krásné a smutné, jako vždy, podobná jako ta co jsi mi kdysi dávala číst...
Vítej zpět, mami ...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.060739994049072 sekund

na začátek stránky