Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Ostrov zla...Oblíbit

744110440656097490.jpg

Autor: Morra

Sekce: Povídka

Publikováno: 03. května 2006 15:56

Průměrné hodnocení: 8, hodnotilo 7 uživatelů [detaily]

 
Napadl mě takový dobrodružný příběh. Sepsala jsem první kapitolu a dala to na Andor, protože chci zjistit, jestli to někoho zaujme a má smysl pokračovat ve psaní...
Je to dost dlouhé a upozorňuju, že je to první kapitola...
Díky za váš čas! Morra


 
kapitola 1

Prorok

,,Tak co tam vidíš? Co je v tom?“Muž s dlouhým mečem u pasu se upřeně dívá na proroka, který stojí opodál. Žádá odpověď a ve tváři má netrpělivý výraz.,, Tak už mluv, je to důležité. Nemůžeme dál čekat!“
Stojí jak přikovaný k zemi a jako by ani nedýchal. Jeho dlouhý vous se pohupuje v jemném větru, který profukuje místností. Bílá košile na něm visí a kožené kalhoty jsou mu těsné. Tělo vypracované a plné síly.
,,Ale Alldarene! Vydrž, já nemůžu poručit ani kartám, ani ohni, aby mi řekli hned svojí odpověď!“ vyprskne prorok, který se sklání nad ohněm a sype do něj nějaký prášek.
Má dlouhý tmavě modrý pláš», který je prošívaný zlatou nití. Pohybuje se pomalu a očima se dívá upřeně do ohně. Ruce se mu roztřesou a zase se uklidní. Mlčí a naslouchá praskání ohně.
,,,Raději ho nebudu rušit. Mohl by se rozzlobit, a pak by mi neprozradil věštbu,“ pomyslí si Alldaren a poodstoupí od proroka. Zadívá se z okna a prohlíží si procházející lidi. Pak se rozhlédne po kamenné místnosti plné zkumavek a bylin. V rohu místnosti je velký kamenný krb a vedle něj jsou poskládaná polínka dříví. Veprostřed velký kamenný stůl a na něm všechno nářadíčko, co používá prorok. Najednou něco zapraská a jeho pohled sjede na oheň. Místo normálního plamene rudé barvy najednou uvidí černý plamen. Jeho tvář se zhrozí a čeká, co řekne prorok.
Prorokova tvář ztuhne a nehýbe se. Je vidět, že jeho mysl se ponořila do něčeho, co normální člověk nedokáže pochopit. Stále v zamyšlení najednou promluví: ,,Hmmm. No, řekl bych, že oheň něco vypovídá, ale nechce mi otevřít celou budoucnost. Jako by byla zahalená v mlze.“
Najednou se zastaví a nadechne se. Pak se obrátí k Alldarenovi a podívá se mu zhluboka do očí. ,,Oheň říká, že přijdou pro naše město Kristal zlé časy. Tak zlé, že město zanikne a nikdo ho nezachrání. Bude konec....“
Hlas proroka ztichne a v místnosti nastane ticho. Alldaren stojí proti prorokovi a oba na sebe hledí. Pak se odváží Alldaren a promluví: ,,Co se bude dít s naším městem? Přežije náš malý národ, nebo ne?“ vyhrkne otázky a jeho hlas se trochu klepe strachem. Ruce založené v podpaždí a oči přímo zabodnuté na prorokovo puse.
,,Sám dobře víš, že na naší planetě jsou tři králoství. Západní, kterému vládne král Al-Mashar. Východní, kde panuje Belial. A naše, jménem Kristal.“ Pohledem přejede po Alldarenovi, jestli ví, o čem mluví.
Alldaren kývne na souhlas a naslouchá dál.
,,Ti dva králové se rozhodli, že budou bojovat mezi sebou. Každý chce ovládnout království toho druhého. Každý boj musí mít svoje bojiště. Oni si vybrali to naše! Rozhodli se, že budou bojovat v našem městě. VE MĚSTĚ KRISTAL!“ Jeho hlas zesílí při poslední větě. A ztichne. Prorok se ponoří znovu do světa proroctví.
Alldaren ani nepromluvil. Byl tak šokován věštbou, že zůstal pouze koukat. Pak ale pronesl:,,Je nějaká šance, že bychom se mohli zachránit? Zachránit celé království?“ S nadějí v hlase se dívá do země a čeká na kladnou odpověď. Trochu poodstoupí od dveří a přiblíží se k prorokovi.
,, Ano, je naděje. U vašeho města se před nedávnem objevila loď. Nádherná, obrovská a dřevěná loď. Její posádku tvoří deset lidí. Říkáte jim Kristalové. Podle názvu vašeho města. Když se vám podaří najít dalších šest lidí, kteří budou odvážní a pro záchranu města položí život, tak je šance na záchranu.“ Pak se posadí na obrovské dřevěné křeslo, které vyřezávali ti nejlepší řemeslníci. Uvelebí se na kožešině a pokračuje: ,,Víc nevím. Snad jen, že když najdete posádku šesti lidí a ti se odrazí s lodí od břehu našeho přístavu, tak se zastaví čas. Zastaví se na celém našem světě. Všichni zůstaneme jak zmrazení a bez života. Jen posádka nebude postižena tímto divným jevem. Spustí se totiž pomyslné hodiny. TŘI týdny bude mít posádka na to, aby spasila náš svět. Nikdo neví, co se bude dít na výpravě. Nikdo neví, co mají najít, nebo splnit. Nikdo neví, co je potká. Když se jim ale podaří dostat se z výpravy s úspěchem, tak nás zachrání! A to je vše. Nic jiného nevím a tedy i nepovím.“
Prorok se zaboří do velké a staré knihy a už nevnímá okolí. Svůj úkol, který po něm chtěl Alldaren, splnil. Vyvěštil budoucnost pro město Kristal. Teď mu jeho šedé vlasy spadly do obličeje, ale ani to ho nevyrušilo od čtení knížky.
Alldaren usoudil, že nemá význam dále se na něco vyptávat. Věděl, že když prorok řekne, že už nic neví a neřekne, tak to tak opravdu bude. Proto poděkoval, hodil na stůl tři zla»áky a mírně se poklonil. Pak obrátil svoji mohutnou postavu směrem ke dvěřím a udělal krok vpřed. Najednou se zarazil, a aniž by se otočil, promluvil. ,,My to dokážeme! My město zachráníme!“
Otevřel obrovské dřevěné dveře, které měly železné panty, a prošel jimi. Dveře se zabouchly a prorok zůstal sám se svými knihami. Pak se vydal po dlouhých točitých schodech dolů z věže.
Když přišel zas na denní světlo, tak jeho tvář ozářil západ slunce. Rozehřál jeho tvář. Letmo se usmál, když uviděl v dálce město Kristal. Západ slunce mu dával nádech do oranžova. Na moři, které ho obklopovalo, se jako v zrcadle odrážel západ slunce. Město však bylo hodně daleko. Díky moři, které vytvářelo zátoky a lidé ho museli objíždět ze všech stran, aby se dostali domů.
,,,Proč ten prorok musí bydlet tak daleko od města? Kdyby bydlel ve městě a pomáhal lidem, bylo by to jednodušší a lidé by nemuseli takovou dálku, aby jim pomohl. Určitě by to plno z nich uvítalo.“
Poplácal svého koně po hřbetě a vydal se podél útesů směrem k městu. Jeho družina, kterou tvořili čtyři lidé, cválala na svých koních za ním. Písek z pláže se koním pletl pod kopyta a prášil všude kolem nich. Slunce zapadalo a čas ubíhal. Čas, který byl tak cenný.
Cestou se zastavili u studánky, která byla průzračná a voda zde byla chutná a měla prý moc uzdravovat.
Sesedl z koně a přistoupil ke studánce. Ze studánky vyskočila malá žabka, což bylo znamení, že voda je zde opravdu chutná a čistá. Přiklekl a nabral vody do rukou. Opláchl si obličej, a pak z něj otřel vodu, co mu stékala i po oblečení. Znovu nabral do rukou vodu a napil se. Voda jako by mu prošla celým tělem. Její čistota mu pronikla až k srdci. Napil se a do jeho těla vnikl život a energie. Znovu nabral do rukou vodu a přistoupil ke svému koni. Ostatní se na něj jen dívali a čekali, co se bude dít dál. Alldaren dal napít svému koni ze svých rukou, a pak ho pobídl, aby přistoupil ke studánce a napil se sám.
,,Tady dnes zůstaneme přes noc. Domů bychom to nestihli. Brzo bude tma a časy jsou zlé. Není bezpečné jezdit za hranicemi města v noci,“ promluvil a pohlédl na svého koně, jestli dopil. Pak ho dovedl k nedalekému stromu a přivázal ho. Mezitím si ostatní muži našli místečko v mechu a hezky se chystali si odpočinout. Alldaren si je jednoho po druhém prohlížel. ,,A tito muži musejí padnout z rozmaru někoho, jako je Al-Mashar nebo Belial? Jsou nevinní a mají své rodiny. A co ostatní lidé?“
Rozejde se a sedne si na nedaleký útes. Zahledí se na moře, které je klidné a tvoří domov statisícům živočichů. Chvíli sleduje racky, kteří poletují sem a tam a hledají něco na obživu. Jeden racek se posadí kousek od něj. Alldaren vyndá chleba a rozdrobí ho. Pak začne kousky házet rackům do vzduchu. Celé hejno poletuje a snaží se zachytit alespoň kousek chleba. Když dojde poslední kus, tak založí ruce do podpaždí a zadívá se na slunce. Již zapadá a zažívá poslední chvíle v tomto dni, kdy může zahřát zem, na které žijí lidé.
Alldarenovy oči sjednou na pláž a útesy. Zadívá se na les, který navazuje, a pak na oblohu. ,,Naše země je zvláštní. Na jednom kuse pevniny se sešli tak podivní a jedineční živočichové, rostliny i architektura. Byla by věčná škoda, kdyby něco tak nádherného zaniklo. Jen bohatství a sláva láká některé lidi a vůbec se nezamýšlí nad ostatními. Nehledí na živočichy, rostliny, ani na památky, které přináší naše země. Proto musím zabránit všemu tomu zlu. Musím udělat vše, co je v mých silách, abych zachránil město! Najdu posádku hodnou plout na výpravu do neznáma, a s ní pak najdu záchranu.“
Jeho poslední myšlenky zabloudily do města a k lidem, které miluje, a pak se ponořil do světa snů. Svět, ve kterém existuje jen to, co sám chce. Jsou tam jen věci, které mu nemůžou nikdy ublížit.

Najednou otevře oči a sedí v nádherné a zlatem posázené místnosti. Ze zlatem a drahými kameny posázeného krbu vyzařuje světlo. Je teplé a přináší pocit uklidnění a pocit jistoty. Dřevěný stůl, u kterého sedí, je plný jídla a pití. Od srnčího masa po různé druhy ovoce. Poháry s vínem i pivem. Místnost je jinak prázdná, žádné skříně ani postel. Nikde nic.
Alldaren se neodváží na nic sáhnout a chvíli mu trvá, než se vzpamatuje. Najednou si uvědomí, že proti němu stojí žena. Její tvář je stará, ale přesto moc přívětivá. Její bílé vlasy jsou rozpuštěné a mezi nimi jsou zlaté stuhy .Hedvábné bílé šaty se pohupují, když postoupí blíže.
Najednou promluví a její hlas zní jako ukolébavka, a přece nedovoluje spát. „Alldarene! Poslouchej, co ti povím. Je to důležité a nemáme moc času. Prosím, na nic se nevyptávej a jen mě vyslechni!“ Žena přistoupí blíže a něžně ho vezme za ruku. „ O zlu, které čeká vaše město, už víš. Jak zachránit město také, ale nemáš posádku. Já vím, jakou posádku musíš mít, abys mohl odrazit s lodí od břehu.“
Zadívá se Alldarenovi do očí a přenáší do nich naději. Naději, kterou si hned uvědomí, a proto v klidu poslouchá.
„Posádku musí tvořit lidé, kteří jsou pro ni předurčeni. Nebude jednoduché je najít. Každý z nich pochází z jiného světa a také z jiné doby. Sám je nenajdeš, ani kdyby ses snažil a propátral celou zemi.“
Žena pustí ruku Alldarenovi a odstoupí. Pak pomalým krokem odchází směrem k protějším dveřím. Když u nich stojí, tak naposledy promluví.„Pomůžu ti najít tyto lidi. Přivedu je do města, ale nikdy ti neukážu, kdo přesně to je. Sám je musíš poznat a přimět je, aby s tebou pluli. Jen poslední rada. Každý z nich bude odlišný. Nikdo jako by nebyl z našeho města ani světa. Poslouchej svůj rozum a srdce, ty ti napoví.“
Dveře ze zlata se otevřely a žena vešla do bílé mlhy. Její šaty i ona se ztratily a Alldaren zůstal sám ve zlaté místnosti. Chvíli zíral na pomalu se zavírající dveře, a pak...„Počkejte! Jací lidé! A jak se tady vezmou? Stůjte! Počkej...“ Nedořekne, protože s ním někdo zalomcuje a slyší hlasy, které volají: ,,Proberte se!“ Jsou všude kolem něj a je jich stále víc. Sílí, a on háže hlavou z místa na místo a snaží se zjistit, kde se ty hlasy berou.

Najednou ho někdo poleje ledovou vodou a on v šoku otevře oči. Okolo něj stojí jeho družina. Každý z mužů má v obličeji ustaraný výraz a všichni na něj hledí.
„Měl jsi nějaký zlý sen, Alldarene. Volal jsi ze sna o pomoc a chtěl jsi někoho zastavit. Měli jsme strach, tak jsme tě raději probudili. Doufám, že se nezlobíš, a promiň tu studenou vodu. Ale nemohli jsme tě probudit,“ vysvětlí mu jeden muž z družiny jménem Doner a letmo se usměje radostí, že je Alldaren v pořádku. Podá mu ruku a pomůže na nohy. Pak jde rozdělat oheň, aby si připravili něco k snídani.
Když se Alldaren rozhlédne, tak uvidí již nasekané a urovnané dříví a uloveného zajíce.
Ve zdejších lesích žijí zajíci, lišky i srnky, sem tam se vyskytne i divočák. Stromy jsou zde jehličnaté a mezi nimi je krásný, rosou se třpytící, mech. Zvěře je zde dost, a proto není moc obtížné ji chytit. Zvířata se totiž nebojí moc lidí, protože jsou zvyklá na jejich přítomnost a ví, že lidé ve zdejším kraji jim moc neublíží. Čerpají více z polí a plodů lesa, který obklopuje město ze všech stran. Až na jižní stranu, protože tam je moře jménem Zeg.
Mezi lidmi se povídá povídka, proč se jmenuje Zeg. Jednou, když prý tu nebylo ještě město ani pole a nikdo nebydlel v blízkosti, tak přišel muž. Muž? Nebyl to muž, ale Ork. Byl vysoký a mohutný. Nebyl zlý, ale hledal jen místo, kde žijí Orkové, protože jich bylo pomálu.
Když šel kolem moře, které v té době nemělo ještě jméno, uviděl na útesu uvězněnou mořskou pannu. Rychle slezl z útesu dolů a chtěl se přiblížit k panně. Nechtěl jí ublížit, ale zachránit ji. Pomoci jí z útesu a vrátit ji moři. Panna však dostala z Orka, který si nesl životem jméno Zeg, strach. Začala sebou mrskat a volat o pomoc. Výskala tak hlasitě, že to uslyšeli její přátelé a připlavali jí na pomoc. Měli mořské kuše, kterými prý nelze minout. Hroty šípů byly namočené v jedu z mořské houby. Zasáhli Zega rovnou do srdce.
Zeg už byl asi jen metr od mořské panny a vyslovil jedinou větu. ,,Já nechtěl ublížit, ale pomoci.“ Pak zemřel. Panna si prý uvědomila, že jí chtěl pomoci, ale pozdě. Litovala svého jednání vůči Zegovi. A pojmenovala moře po něm. ZEG!
Lidé se často ptali, jak mohla vědět jeho jméno, když ho neznala a on jí ho nestihl říci. Nikdy se však nikdo odpověď nedozvěděl. Moře je Zeg a nese vzpomínku a i povídku o panně a Zegovi. Jestli je to pravda, nebo ne, to nikdo neví.
Všechno tohle projede Alldarenovi hlavou. Vzpomínky na dětství, kdy mu jeho praděd vyprávěl tento příběh každý večer u ohně. Slza mu steče po tváři a dopadne na kámen pod ním.
„Alldarene, tak už pojď! Zajíc je upečený a je křupavý!“ vykřikne jeden z mužů u ohně a zakousne se jako první do zajíce.
„Tak tihle muži by měli trpět.“ projede mu hlavou věta, která se opakuje už poněkolikáté. „Obstarali snídani. I oni znají ten příběh o Zegovi, i oni znají historii našeho města a okolí. Proto ji nesmíme jen tak pohřbít v boji.“
Postaví se a pomalým krokem dojde k ohni. Napije se ze studánky a zakousne se do kousku králíka. Vezme od přítele i kousek chleba a nají se. Když jsou všichni nejedení, přestože jídla bylo pomálu, sednou na koně a vyrazí směrem k městu.
Alldarenův vous se při běhu koně houpe a jeho dlouhé černé vlasy mu vlají ve větru. Rychlost, s jakou koně běží k městu, je nevídaná. Jako by se snažili dohnat čas, který muži prospali. Jako by je něco pohánělo, nějaká síla, kterou není vidět. Slunce pálí do tváří a vítr chladí.
„Přátelé moji, vy netušíte, co se děje. Ale až zjistíte, tak on se vám usměv z tváře vytratí, a to rychle,“ pomyslí si Alldaren a pohlédne na okolo něj jedoucí muže, kteří se smějí. Všichni vědí, že jedou z výpravy a znovu uvidí svojí rodinu. Nikdo z nich netuší, co prorok prozradil Alldarenovi.
Najednou se ocitnou před bránou města. Tvoří ji dva velké sloupy, které měří asi přes pět metrů. Mezi nimi jsou obrovská železná vrata, která vypadají jako dva draci naproti sobě stojící. Vrata se před nimi otevřou a skupina jezdců vjede dovnitř. Pak se železná vrata se skřípěním zase zavřou.

 

Komentáře, názory, hodnocení

Giny - 27. května 2006 13:34
default.jpg
Mě sehrozně líbí. je to super, ani mi nevadí opakující se slova, a přeskakování časů. Nevhodné výrazi k tomu patří, ale mohlo by jich tam bít méně, ale je to jenom na tobě. Dávám 10.
 
Kibou - 26. května 2006 14:50
redhead673.jpg
Morra - 26.Května 2006 14:23
Tak to potom jo :) Tím se to vysvětluje, takže v tom případě je to lepší pětka. Míň ani »uk ;)
 
Morra - 26. května 2006 14:23
744110440656097490.jpg
Kibou - 26.Května 2006 14:13
Ten příběh není ukončený hned v rozjezdu! Jednoduše je to první kapitola a příběh bude pokračovat....takže v tom bych se ohradila.Jinak s tebou souhlasím a názor ti neberu ;o)
A za hodnocení naopak děkuju ...
 
Kibou - 26. května 2006 14:13
redhead673.jpg
Tak abych řekla pravdu je to asi nejhorší povídka co jsem tu v poslední době četla. Většinou nejsem nijak přísná, ale musím říct jak to vidím.
Takže co mi vadilo: Nevhodné neustálé přeskakování mezi časy. Naprosto mě to vytrhovalo z děje.
Potom neuvěřitelně se ti tam opakují slova, obv části u studánky je tam snad destkrát po sobě slovo voda.
Máš tam hodně nespisovných a nevhodných výrazů.
Děj je asi to co hodnotím nejhůř, protože načrtneš zápletku (která navíc není nijak okouzlující) a utneš příběh hned vrozjezdu.
Nezlob se na mě ale víc než pět ti nedám. Za snahu, jinak bych dala i míň.
 
Morra - 26. května 2006 14:07
744110440656097490.jpg
Cocot - 26.Května 2006 14:04
No popravdě jsi mi zvedl náladu v tom mým (nyní) smutným životě...díky
 
Cocot - 26. května 2006 14:04
200504010924keanu14110.jpg
Veµmi sa mi to páčilo. Možno tá úprava mala by» iná ako ostatný naznačujú, ale mne to k tomu proste patrí. Ide hlavne o príbeh a dej a tento článok ho má až-až. Je to skvelé fantasy a už čakám na druhú kapitolu. Preto dávam 10...
 
Morra - 26. května 2006 11:15
744110440656097490.jpg
Arion2 - 25.Května 2006 18:01
;o)
 
Arion2 - 25. května 2006 18:01
a5615.png
Morra - 25.Května 2006 13:13
Ehm, takle zas až ne... psal jsem jen, že v článcích jsem to tak začal používat asi jako první bez ohledu na jeskynní úpravu.

Žel teď už vidím, že mi tam vypadla ta dvě slova "v článcích", za chybu se omlouvám.

Jinak tento styl má na svědomí jistý člověk stojící za Andorem, ne? Dokonce myslím, že i vede (nebo vedl) tu jeskyni pro začátečníky.
Ó sláva k jeho nohám i rukám, krátce ke všemu :)

Dobrá pokusím se věřit, že se ti opravdu moje texty líbí...
(pochybuji, že bych dokázal něčemu takovému uvěřit
- Fatal error at line 4
"var věřit = true"
Undefined symbol - ) ;D

A pak jsou jeskyně kde by sice PJ i něco chtěl, ale neumí to dostatečně podat hráčům - můj případ :(

Která byla ta předchozí? Všechno popírám :)


Konec OT a ještě jednou se omlouvám za chybějící slova a tím viditelně špatné domněnky mých případných autorských práv, která patří někomu úplně jinému.
 
Morra - 25. května 2006 15:17
744110440656097490.jpg
ashuas - 25.Května 2006 14:51
Díky...vlastně nemam, co bych k tomu dodala...
budu se snažit příště trochu jinak (jiným stylem) psát...a do té jeskyně jsi se trefil ;o)
Uznávam...vedu jeskyně a trochu mě moje vlastní jeskyně inspirují...
 
Satyr - 25. května 2006 14:51
guyver9154.jpg
podle me je to pomerne dobry pribeh a jiste by to i byla zajimava cetba, jen by to asi chtelo zkusit prepsat trochu jinym stylem. tak jak je to napsane nyni to velmi pripomina dobrodruzstvi (nemluvim o tom jak je zvyraznena nebo nezvyraznena myslenka nebo prima, neprima rec, jak je odlisovat od ostatniho textu jlze snadno najit v ceskem jazyce)
Proste nektere obraty jsou lehce kostrbatejsi a obcas to rusi pri cteni.

Ale jak rikam myslenka je dobra, jen pokud to ma pokracovat, bylo by vhodnejsi odpoutat se od zpusobu psani podobnemu jeskynim.

mimo to k tomu psat primou rec zvyraznene (tucne) a pozdeji myslenky postavy pomoci kurzivy - tak s tim se zacalo nekdy pred 4 lety na abarinu a tusim ze na andoru se s tim zacinalo a pocitalo uz pri jeho vzniku
 
PsychoP - 25. května 2006 14:04
falling8927.jpg
Morra - 25.Května 2006 13:17
a z toho důvodu jsem nenapsal nic víc, než co jsem napsal :D
 
Morra - 25. května 2006 13:18
744110440656097490.jpg
Malakian - 24.Května 2006 10:53
Jo ještě něco..jen mě zklamalo, že jste to chtěli v půlce zabalit...to mi podkosilo nohy...ale už zas stojím ;o)
 
Morra - 25. května 2006 13:17
744110440656097490.jpg
Malakian - 24.Května 2006 10:53
Moc si vážím každý známky...ale co nejvíc oceňuje ,jeto, že dokážete říct na plnou pusu svůj názor....a toho si cením nejvíc!
Jsem vděčná za kritiku, protože protojsem to sem dala....

Nesnáším lidi, kteří mi řeknou :,,Je to pěkný!" jen proto, že se mnou chtějí doře vyjít a mají mě svým způsobem hodně rádi;o)
jsem trochudivná v pohledech na ... no ve všech svých názorech....
 
Morra - 25. května 2006 13:13
744110440656097490.jpg
Arion2 - 24.Května 2006 21:52
No sám člověk na to asi nepřijde, jak správně oddělovat jednotlivédruhy řeči...(myšlenky,...)
Já jsem se to naučila v jeskyni pro začátečníky, když jsemz Andorem začínala....takže to mám od tamtuď ;o)
Jestli jsi to vymyslel ty, tak smekám a doufám, že ti nebude vadit, jestli to budu používat dál...

K tvým příspěvkům: Píšu dobrékritiky jen proto, že se mi to líbí....nic víc....

Nejsem typ člověka, že když někomu nesedne moje psaní, že automaticky zavrhnu to jeho....!!! Takže nečekej, že jsem "svině",která tiod teď budekazit hodnocení.... ;oDDDD

Rozhodla jsem se, že se nenechám odradit od psaní...vezmu si vaše kritiky na vědomí a pokusím se vymezit (trochu) styl vypravěčský...

K PJování : podle měhodně záleží naPJovi....znám jeskyně,kde je PJ tvrdý a neustupný ve svým požadovkách...tudíš má jeskyně vysoko la»ku....ale jsou PJové, kteří se jeskyni jen založí a pak se tam nic neděje.... ;o)
Nezáleží jen na PJovi,ale taky na hráčích....

P.S.:Našla jsem další věc, ve které se shodnem....rádi oba hodně čteme ;o)
 
Arion2 - 24. května 2006 21:52
a5615.png
Morra
To jsi si špatně vyložila, mě to zaujalo, jen mi nesedí ten vypravěčský styl, např.cit.
"Muž s dlouhým mečem u pasu se upřeně dívá na proroka,"

Názorová rozdílnost a hodnocení - To bych sem netahal :)
Kdyby to bylo hnumusácké, tak bych ti tam švihnul 1 bod a konec, vůbec bych se tím netrápil. Dělám to tak, to dobře víš.
Zde jde o to, že některé příspěvky nehodnotím kvůli osobnímu vnímání.
nechápu - rozporuplné cítení nebo úplné nepochopení textu
vypravěč - styl psaní je pro mě nepřekousnutelný
kategorie "zamyšlení" - tu prostě nemá cenu hodnotit, zamyšlení je cítění jednoho jedinného člověka, kterému do hlavy nevidím... ta kategorie by se měla přejmenovat na "zamyšlení nad sebou" protože tak je tu do ní přispíváno

Relevance hodnocení - ono beztak nemá význam... kolik lidí tu hodnotí? Deset, dvacet? A kolik je registrovaných a chodí na Andor? několik stovek?
Mně se tam nelíbí jen ten vypravěčský styl, ten bych dával za jedna a» už by to bylo o čem chce, jinak je to hezké, chtěl bych se dozvědět víc o příběhu... jen by musel být jinak napsaný :(
Proto jsem napsal, že nebudu hodnotit, abych ti to nezkazil jen kvůli stylu, jakým jsi to napsala a jaký mi nesedí.

Dlouhé texty - aspoň bych nemusel do fantasy knihkupectví. Bohužel ty nevíš jak jsem línej, takže asi nebudu mít co číst (když nechceš pokračovat), jen kvůli tomu, že tu lidi na jednu stranu psát chtějí a zároveň nechtějí mít dlouhý text...
Ach jo, napište někdo knihu o 356 stranách, alespoň formátu A5 :(


Malakian - 24.Května 2006 07:46
Já to používám také, bez ohledu na jeskyní formát... (tedy jde o to, že jsem hrál jen chvíli v jednom dobrodružství, takže mi neměl jak naběhnout do žil... víckrát jsem to nezkoušel, kvalita PJ mě odradila a tak jsem si řekl, že nemíním odcházet z dalšího brůža, jen kvůli nekvalitě PJingu - to jen tak mimochodem)

V knihách se přímá řeč také tiskne kurzívou... jenže v knihách moc postavy nemyslí, proto zde používáme:
tučné pro přímou řeč
kurzívu pro myšlenky
A mně to tak přijde mnohem přehlednější než text v jednom řezu... bezpochyb je i odřádkovávání při hovorech, ale to už záleží na autorovi jak se k tomu postaví.
Ale, abych se dostal k jádru věci. Podle mě tu Morra trošku kecá, tento styl úpravy textu převzala ode mne (řekl bych, že jsem s tím na Andoru začal já, doufám, že se neurazí někdo kdo to používal přede mnou a já o tom nevím)

Ehm, možná se mýlím, nerad bych se jí dotkl. (Už jen proto, že k mým příspěvkům ze záhadných příčin píše tak hezké komentáře... ehm, doufám, že teď nezačne psát něco ve stylu "Všechno Arion2ovo je hnusné." :D)

A ještě to jak to nechápeš.
Podívej se na Matrix
"Neo, musíš to vidět sám..."
"Mohu ti ukázat dveře, ale projít jimi musíš sám."
No, tak asi takle :)


P.S.
Omlouvám se za OT, jestli je tak tento komentář brán, ale cítil jsem potřebu to trochu upřesnit veřejně.
 
PsychoP - 24. května 2006 12:36
falling8927.jpg
tak se to tu objevilo... no... nemám k tomu co dodat... já jen pomáhal s drobnými opravami...
 
Malakian - 24. května 2006 10:53
images9556.jpg
Morra - 24.Května 2006 10:04
ako neuspech? kritika bola, a je podla mna prospesnejsia ako chvala no nie ? :) a sedmicka je nadpriemer...sa pozri ako hodnotim inde...najviac som dal osem :)
 
Morra - 24. května 2006 10:04
744110440656097490.jpg
Malakian - 24.Května 2006 07:46
K těm myšlenkám kurzívou: ,, Já jsem zvyklá v jeskyních psát myšlenky kurzívou a přijde mi to přehlednější...možná je to jen můj názor." ;o)
Asi na tom něco bude, že není děj zajímavý,když nezaujal v některých částí už dva čtenáře....
Že ti tam přišlo divné, že neřekla kdo to je za osoby? No má to svůj učel...vlastně všechno mělo svůj učel (myslím sen)
Ono možná vám přijde, že to tam bilo "klišé", ale kdyby to tam nebylo, později by to nedávalo smysl....

Vlastně nevím, jestli budu pokračovat ve psaní...musím se nejprve vyrovnat s neuspěchem a pak se dát do jiné,přijatelnější, formy psaní... ;o)

Díky Morra...
 
Morra - 24. května 2006 09:51
744110440656097490.jpg
Arion2 - 24.Května 2006 07:26
No každého nezaujme všechno...a my dva se názorama často (a to hodně) lišíme...nevadí..
Děj neníuspěchanýa to proto, že je to děsně dlouhý příěh...kdyby se to rozepsala ještě víc, takby z tohobyloněco tak dlouhýho, že by to nikdo nečetl....no možná jen výmluva ;o)
K tomuvypravěčskýmustylu nemam, co bch ti řekla...
A klidněohodno» třebai jedničkou....alespoňvyjádříš názor...popravděmi vadí, když někdonapíše...neudu hodnotit,protože ch titozkazil....pak nemá hodnocení žádný význam ;o)
 
Malakian - 24. května 2006 07:46
images9556.jpg
Mne vadilo to, ze rec je tmava ako v dobrodruzach...dost ma to vyrusovalo...rovnako ako myslienky kurzivou...a trochu som nepochopil preco sa tie mesta musia byt akurat v tom tretom...rovnako som zvedavy na riesenie problemov tou partiou, co ide na more a tym to nejak zmeni

a veru, tiez sa my to podobne ako Arionovi v urcitych castiach nechcelo citat...ale kedze v poslednej dobe tu fantasy zaner znacne chyba, tak som to aj docital.

A ta unahlenost tam sice je, ale nemozme to brat ako chybu, predsalen ak sem clovek nieco uverejni a nenacrtne aspon trochu dej, tak neviem ako by to bolo prijate...ale zas...to s tym zastavenim casu si si mohla nechat ako prekvapenie, o ktorom im prorok nepovedal :) a tiez ten sen my pripadal ako privelke klišé, mohla si ho zatiaµ vynecha» ... tý µudia tam budú ale nepoviem ti kto a kde, aby sa ti »ažšie hladali---tieto veci som nikdy nikde nepochopil, keď nejaká predstava vie odpoveď, ale nepovie ti ju preto, aby si sa zapotil a bola šanca, že odpoveď nenájdeš...prečo mu ich rovno neukázala? :P

No ale musim povedat ze by som chcel pokracovanie uz len pre to, aby som vedel, ako bude pokracovat tvoj literarny (dufam) rast, a ako sa vysporiadas s tym, co si uz nacrtla tu...ako to rozvinies :D

Inak uz len to, ze sa my to chcelo docitat do konca o niecom svedci :)
 
Arion2 - 24. května 2006 07:26
a5615.png
Myšlenka hezká, ale už před půlkou jsem to chtěl zabalit... nakonec jsem se přinutil to dočíst.

Vadí mi ten vypravěčský styl a docela i uspěchanost, alespoň v některých částech určitě (ta uspěchanost, ten styl vypravěč mi vadí všude).

Nebudu hodnotit, nechci ti to zkazit jen proto, že ten vypravěčský styl nedokážu pobrat.
Jinak si myslím, a» klidně pokračuješ, je to zajímavý příběh, který by si mohl najít čtenáře.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.087970018386841 sekund

na začátek stránky