Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

ÚtěkOblíbit

fay36697.jpg

Autor: Susannah

Sekce: Povídka

Publikováno: 04. května 2006 10:55

Průměrné hodnocení: 6.7, hodnotilo 7 uživatelů [detaily]

 
Jedna z mých prvních povídek, zaměřená hlavně na pocity, vinu, deprese....


 
Stojím na mostě a slepě zírám do tmy. Jediný zvuk je vítr, hvízdající kolem mých uší. A šumění oceánu v dáli. Čekám a nevím na co. Až mi to dojde? Až pochopím, že nic, co jsem udělala, nemůžu vzít zpět?

Začíná pršet. Cítím déš», ale nevnímám ho. Stéká mi po tvářích jako němé slzy, jako výčitky svědomí, které mě pronásledují. Matně si uvědomuju, že je to jako v nějaké písničce. Akorát tam se mluvilo o mostě. A o samotě. O dešti a temnotě. Mně chybí jen ten most.

Dneska je to rok. Člověk by skoro řekl, že rok je dost dlouhá doba na to, abych se s tím smířila. Zkoušela jsem si to namluvit, ale marně. Cítím stejnou bolest jako před dvanácti měsíci.

Co se na mně vlastně změnilo? O pár cen»áků jsem vyrostla, jasně, a taky moje vlasy vypadají divoce, protože si je už nestříhám - ani nevím proč. Ale největší změna jsou moje oči.

Moc lidí si toho nevšimlo. Já jo. Můj pohled je teď vyhaslý, skoro bez zájmu... dřív mé oči hodně lidí obdivovalo. Tvrdili, že vypadají jako dva smaragdy, že krásně září a jsou taky hluboké. Ale to bylo předtím, než... předtím.

Čeho chci vlastně dosáhnout? Myslím si snad, že když tu budu stát dost dlouho, najednou se změní minulost? Nebo se já dostanu do minulosti a dostanu druhou šanci? Ale tak to nechodí, broučku... slyším krutě jízlivý hlas v mé hlavě. Jsou věci, které se nedají jen tak odvolat. Dost! Chci, aby ten hlas mlčel. Hlas, který patří jemu... člověku, který mě k tomu činu dohnal. On tvrdí, že si za to můžu sama. Že to byla moje chyba. Ale copak jsem měla na vybranou?

Cítím, jak mi kromě deště stéká po obličeji i něco jiného. Slzy. Brečím, no a co? Dlouhých 15 let svého života jsem nebrečela, a poslední rok... tolik bolesti a zrady, že to slzy nevyváží.

Nejhorší je, že mám před očima JEHO výraz, chvíli před tím, než jsem mu to provedla. Bolest. Zklamání. Lítost. Zprvu to nechápal. Myslím, že to nechápe pořád, a» je kde je. Kdybych alespoň dostala šanci si s ním promluvit, všechno mu vysvětlit...

On by mi něco takového nikdy neprovedl. Nikdy. Natolik mi věřil. A já ho zradila. Pořád ve snech slyším jeho hlas, jeho šepot. "Proč?" Jediné slovo, a tak trýznivé. Nikdy na to nezapomenu. Potom jsem se zhroutila a bylo mi všechno jedno. Okolí nevědělo, co se se mnou děje. Chtěli mi pomoct, leč nemohli. Jediný člověk, který by mě mohl pochopit, se mi jen vysmál do očí a řekl, že si za to můžu sama. Chtěla jsem ho v tu chvíli zabít, ale došlo mi, že by to nic nevyřešilo. Měla jsem ho zabít ten den, kdy jsem poznala zlo v jeho očích, a ta chyba nikdy nemusela nastat.

Slyším za sebou kola vozu. Bratr. No jo, vždy» bude půlnoc. Mělo mě napadnout, že mě bude hledat. Ale já se chytit nenechám. Podruhé už mě nikdo nezlomí. Rychle a hbitě vbíhám do postranní uličky a probíhám jí, až se dostanu na náměstí. A k autobusové zastávce. Nastupuju do prvního autobusu, který opouští město. Je mi jedno, kam dojedu. Hlavně daleko, daleko od výčitek svědomí a těch černých očí, na které si vždycky vzpomenu, když se procházím po pláži. Na ten hluboký pohled, který mě něžně sledoval, který mě chránil.

Autobus míjí ceduli s nápisem Carmel. Turistický ráj. Pro některé ráj na zemi. Pro mě peklo. Rok a půl strávený v pekle. Sbohem, Hectore... Jesse... má životní lásko... a odpus» mi všechno, co jsem ti udělala...
 

Komentáře, názory, hodnocení

Eveline - 27. května 2006 19:34
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
A já si připadadám jako kru»as když jsem dala 4...
 
Torrx - 26. května 2006 22:10
ikonka1137.jpg
Musím říct, že do tohohle díla jsem se začetl opravdu snadno...I přes pár nešikovných obratů se mi to opravdu velmi líbilo, protože miluju takové neúplné líčení děje...navodí to vždycky takovou fantastickou atmosféru a o tom to tady přece je ne?:) Sice se to někomu může zdát hodně, ale mně se to prostě líbilo a proto dávám 9b:)
 
Kibou - 26. května 2006 14:27
redhead673.jpg
Je to hezky napsané. nespisovné výrazy jsou na takových místech že to působí dobře. Jsou tam hezké věty a Vadí mi na tom ale, že ani na konci jsem se nedověděla co se s těmi dvěma vlastně stalo, takže celý ten článek pro mě vlastně ztratil smysl a zůstalo jen vzlykání nějaké holky.
Každopádně se těším na další dílka. Tentokrát dávám osm.
 
Morra - 26. května 2006 13:20
744110440656097490.jpg
Nevím, co k tomu mám napsat...je mi blbé nenapsat nic, když mám jasno o hodnocení....

Vlastně je to tak trochu divnou formou popsané sklamání nad láskou....
Trochu jsem nechápala jednotlivé přecházení z místa na místo...jednou na postě atd. možná je to jen můj problém a ostatní to chápou...
A taky bych ráda věděla objasnění toho, proč byla tak sklamaná...? A co vlastně udělala tak špatného?

Poslední dvě řádky mi nesedli z jednoduchého důvodu. nesnášim ukončení ve stylu :,, Ó lásko..promiň mi všechno..."

Hodnotím za 5b. a myslím, že jsem dala ještě hodně ....
Určitě si na tom člověk najde něco zajímavého, když se hodně snaží, ale já jsem líná snažit se u něčeho, co mi nesedí...

Morra
 
Arion2 - 25. května 2006 18:27
a5615.png
Když tady lidi píšou tyhle věci, tak se to většinou škatulkuje do "zamyšlení" mnou nazývané "zamyšlení nad sebou"...

A jelikož toto není příběh, ale zamyšlení, tak to nebudu hodnotit. Jinak už vše důležité řekli předchozí komentáře.

Vlastními slovy mohu napsat jedině - neslané nemastné, propadák.
Takových už tu bylo a bojím se, že ještě bude.


Škoda, také jsem čekal, že tu budou převažovat články s témou webu, tedy sci-fi, fantasy a zejména okolo DrD. Bohužel, už v to přestávám věřit. Asi se nenajde jeskyně, o které by stálo napsat příběh očima jednoho družníka, mhm :(

Na takovéto články jsou jiné portály, namátkou Bloguje.cz (ten znám) a další jemu podobné (ty neznám).

U opravdového příběhu nashledanou.
 
Qued - 25. května 2006 17:00
qued_antisanta2873.png
SASAN_KING - 25.Května 2006 09:05
Moooc pěkně napsaný kometnář, mluvíš mi z duše.

---------------------------------------------
Styl je však podle mého mínění nijaký, odpovídá tak základní škole. Je to přespříliš holé, strohé jednoduché.
Řekl bych, že opokud chce někdo zpracovávat tento námět (teda měl jsem co dělat abych to přečet brr), musle by to být opravdu machr. Tohle jsou jen romanticky slátané myšlenky na styl : Můj milý deníčku...

Lidi vzpamatujte se
 
Eveline - 25. května 2006 15:18
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Také jsem si všimla toho, co psychop. Protiřečí se ti to a nedává to smysl. ( Zase já a smysl. :) ) Jako Eithné jsem se také ztratila ve jménech a vlastně mě to ani netrápí.
Námět je prostě klasický, nezaujalo mě to, nelíbilo se mi to. Mám známkovat? Dala bych maximálně 4.
Btw.: A také mě občas do očí praštily slova typu: brečím... :)
 
Belgarion_Kolder - 25. května 2006 14:25
belg4582.jpg
Jak jsem se mýli, když jsem si myslel, že Andor je portál o fantasy a sci-fi.

Styl psaní je dobrý, okolí mi přijde sice trochu stroze popsané (zvláš» ta cedule), ale jinak opravdu dobré, hodnotil bych osmi nebo devíti body.
O originalitě nejde mluvit a hlavní postava je mi příšerně nesympatická, skoro jako kdyby vypadla z listárny Brava, vůbec, celý námět dílka na mě tak působí.

5 bodů - námět příšerný, napsáno skvěle.
 
PsychoP - 25. května 2006 14:03
falling8927.jpg
nebylo to špatné... vyloženě... jen zezačátku mi to přišlo být děsně zmatené... přesněji:
"...Stojím na mostě a slepě zírám do tmy..."
"...Začíná pršet..."
"...Matně si uvědomuju, že je to jako v nějaké písničce. Akorát tam se mluvilo o mostě. A o samotě. O dešti a temnotě. Mně chybí jen ten most..."

protiřečí si to... aspoň mi to tak přijde... nu a ti kluci? dle mého jednoho podvedla s druhým, a když se s prvním rozešla tak se jí ten druhý vysmál... no... aspoň mi to tak připadá... to» vše...
 
Eithné - 25. května 2006 11:43
dub2857.jpg
Jop, souhlasím s tím, že má autorka jistý potenciál pro psaní, a taky souhlasím s tím, že už je to v rámci Andoru dost klišé toto téma. Jasně, ve čtenáři se nejlíp vzbuzují právě pocity zklamání, beznaděje, pesimismu (a já to musím vědět, na to celý život při psaní hřeším ;o)), ale právě proto už to tady asi moc neprorazí.
A kromě toho mi tady uniklo, kdo je Jess a kdo je Hector, proč ona dala kopačky nějakému klukovi a kdože to byl ten zlý, co ji nedokázal potěšit. Blemc. Ano, prostě jsem se v tom ztratila. Stane se ;o)
 
SASAN_KING - 25. května 2006 09:05
ikonka654607.jpg
Hmm, takže povídka o nanynce, která dala kopačky svému prvnímu klukovi a pak se kvůli tomu trápila, sesypala a nakonec po roce utekla z domova ? Jojo, puberta je s*ině .) Dostala mne věta: "Dlouhých 15 let svého života", copak bude asi hrdinka říkat ve 30? .)) (Tedy pokud jsem to nepochopil špatně, hrdince je 31 a od 15 nebrečela :)
Už se těším na srdceryvné komentáře typu: Tato povídka mne dostala, dávám 10, protože mi to připomíná můj první útěk z domova .))

Kdyby ta povídka byla o něčem zajímavém, tak by se mi zřejmě líbila, protože si myslím, že autorka má jistý potenciál, ale poslední dobou začínám být alergický na takovéto články, typu: sebevraždy, zhrzené lásky atp... tím nemyslím nic zlého proti autorce, myšleno je to všeobecně. Hodnotit nebudu, né proto, že se bojím že bych zkazil někomu nějaký průměr, ale proto, že nemám co hodnotit, jelikož mne to vůbec neoslovilo, nic mi to nedalo. Nechci aby si to autorka vyložila špatně, není to v podstatě kritika na její článek, nerad bych jí odradil od dalšího psaní. Mám jen pocit, jak se tu neustále omýlá klišé, že články tohoto typu jisté klišé jsou. To» můj názor... ... nyní můžete začít házet kamení, plivat, pitvat, hádat se, předem přikyvuji, že jsem bez srdce, hluboce bezromantický, s divným vkusem, úchylnej .)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.060933113098145 sekund

na začátek stránky