Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Temný Arion (3.)Oblíbit

a5615.png

Autor: Arion2

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 13. května 2006 15:20

Průměrné hodnocení: 8.8, hodnotilo 4 uživatelů [detaily]

 
Zpět do města... noční město žije tajemným životem, ehm... zas tak tajemným ne.
Přeji dobré čtení, snad to není úplná nuda a patlanina (neozvala se má první čtenářka, tak nevím co si mám myslet).

Předchozí díl naleznete: odkaz


 

Sem a tam přecházel boubelatý mužík a urputně se drbal na hlavě. Tři kroky, otočka, tři kroky, otočka. Náhle se otočil a tlumeně tlesk dlaněmi s uspokojujícím "Ha, ha." Sklonil se k zemi: "Sakra, budeš tam stát jako plaňka v plotě? Světlo! Potřebuji světlo!", pohlédl nevraživě na společnici držící téměř zakrytou lampu. "Ano, světlo, to potřebuji ke své práci, nijak moc, ale trochu přeci," zabručel si jen tak pro sebe. Žena ohrnula ret a strčila lampu před mužíkův obličej.
"U starý kejty, ty jedna huso hloupá!" zavrčel, aniž by si dával pozor na hlasitost. Žena na jeho nadávku reagovala nepatrným úšklebkem, který on nemohl vidět, a oddálila lucernu. "No, ano, že mě to hned nenapadlo. Strejda si z nás dělá špr»ouchlata," rázně otevřel truhlici, u které seděl na bobku. Žena zatajila dech a téměř se zdálo, jako by přestala dýchat. Mužík v tu ránu zkameněl. Ledovým pohledem jej sledovala vztyčená kobra a kmitala rozeklaným jazykem ve vzduchu.
"Eh, mohla bys něco udělat?" vypustil koutkem sevřených úst. Žena se dál nehýbala a s jistým zadostiučiněním sledovala hada i společníka.
"Hele, kočko, já to tak nemyslel, jsi úžasná, věř mi, že jsi. Jen prosím nenechávej toho hada, aby mě sežral." Mužíkovi vyvstával na čele studený pot. Kobra se přiblížila k jeho hlavě, jako by zloděje chtěla políbit. "Polibek smrti," pomyslel si hobit, "U všech Bohů, já nechci umřít. Nechci umřít." Pot na jeho čele se leskl v záři kryté lampy a jeho hrůzou rozšířené zornice hleděly na sametově jemnou hadí hlavu. "Paní noci, kněžko nejsvatější, dej, a» to přežiju, přísahám, že, ehm… přestanu krást." Z jeho tváře se vytratila všechna barva, jako by naráz vykrvácel, byl bledý strachem.


Kobra se vzdálila, zakmitala jazykem, a pak rozevřela tlamu. Hobit nyní sledoval její jehličkovité zuby. Kdyby se ho snad byl někdo zeptal, mohl by odpřísáhnout, že to, co viděl, byly dva jak šavle dlouhé tesáky, které ho chtěly sprovodit ze světa. Stiskl víčka, aby nic neviděl. Pak had zavřel tlamu a rychlostí blesku vyrazil vpřed. Dotkl se horního rtu hobita a odplazil se pryč z dosahu světla.
"Aaaaaaa, jsem mrtvej! Jsem mrtvej!" zavřískal zděšený pulčík.
"Zavři zobák!" okřikla ho žena a zakryla mu dlaní ústa, v její tváři byl znát škodolibý úsměv. "Vezmi ty papíry, nebo teprve budeš mrtvej!" mrkla na něho okem jako divoká kočka před útokem, "hni se, balvane, a» už jsme pryč!"


Hobit se kradl místností zdobenou rudými tapisériemi a lehce našlapoval po křiklavě barevném koberci s krátkým vlasem a zvláštním vzorem. Žena šla opatrně za ním. Prošel okolo mahagonové vitríny plné porcelánového nádobí. Natáhl ruku k petlici a stiskl ji. Otevřel těžké dubové dveře s rytinou do klubka stočeného hada. Ticho noci prořízlo táhlé brnknutí tětivy. Uskočil vzad, přičemž narazil do ženy a strhl ji. Jen taktak se vyhnul šipce, která proletěla dveřmi ve výši hlavy.
"Vražda! Stráže! Zloděj!", začal křičet hlas z druhé místnosti.
"Sakra, strejda se vzbudil," zaklel hobit.
"Aby ne, když jsi tu řval jak na lesy, že jsi mrtvej," zpražila ho společnice.
"K oknu!" ukázal hobit směr, kterým oba vyběhli. Mužík proskočil výplní a rozrazil okenice.


Padal sotva tři údery srdce a zastavil se žuchnutím do sena. O chvíli později mu za krkem přistála žena.
"Honem!" šeptl a dral se z vozu. Náměstí začaly osvětlovat louče. Dusot pospíchajících strážných se blížil a cinkání zbraní o zbroje sílilo.
"Ve jménu zákona, stůjte!" zakřičel hrubý hlas.
"Vilipaldi, sakra, musí být všude první?" zabručel utíkající zloděj, poznaje hlas důstojníka s nekale známými choutkami v mučení, a ihned skočil vpravo. Jeho společnice skočila vlevo. Vzduchem zasvištěl šíp a s třeskem se rozdrtil o kamennou stěnu hostince ‚U dvou šlechticů‘. Vzápětí zasvištěl další šíp, který už si však cíl našel. Žena vykřikla a skácela se na zem.
"Říkal jsem stůjte, měli byste to rychlejší!" důstojník se zašklebil a znovu natáhl tětivu, tentokrát k smrtící ráně.
Vzduch prořízla šipka. Zakousla se Vilipaldimu těsně za ramenním kloubem. Strážný bolestně vykřikl a ztrativ rovnováhu, vypustil šíp do nebe. Pak se zablesklo a vzduch naplnila vůně magické energie. Vilipaldi se právě chytil za poraněnou ruku, když ho do prsou udeřila magická střela a srazila jej k zemi.
Hobit pomohl kouzelnici na nohy a podpíraje ji pospíchali k mostu. Téměř uprostřed mostu se zastavili. Z obou stran se k nim hnala plápolavá světla loučí. Byli odříznuti. "Tak to je konec? Elleanor, jak jsi jen mohla opustit svou věrnou v této chvíli." Ženě po tvářích kanuly slzy a ze stehna jí vytékal pramínek krve.
"Skočíme, jinak jim neutečeme," zasípal zloděj.
"Ne, neumím plavat," zasténala žena.
"To máš jedno." Hobit ji přehodil přes kamenný mostek a skočil za ní. Právě včas, aby se vyhnul spršce šípů.
"Skočili z mostu!", ozval se někdo ze strážných a rychlé kroky těžkých bot ještě více zrychlily.
"Vidí je někdo?" zeptal se obr v černé zbroji.
"Tady nic, pane."
"Začneme prohledávat břehy, někde musí vylézt, ale do vody nelezte." Velikán se zamračil a stiskl pochodeň, až mu zapraskaly prstní klouby. "Co Vilipaldi, je aspoň mrtev?" v jeho fialkových očích zablesklo.
"Myslím, že se z toho dostane, pane."
"Škoda, ten hňup by nebyl zas taková ztráta."
"Pane?"
"Nic jste neslyšeli, považujte to za rozkaz," mávl rukou a spěšně vykročil směrem k Dvěma šlechticům.
"Rozkaz, pane!"


Rotard zastavil kousek od místa, kde kanál protékal skrz mříž hradbou a zadusil pochodeň o zem. Plamen sykl, a než zcela uhasl, stačil ožehnout zelenou trávu. Louč krátce zadýmila vůní pryskyřice. Popošel ještě kousek blíž k vodě a usedl, tiše čekal, přičemž hleděl na temnou hladinu řeky, odrážející několik hvězd. Voda jemně šeptala svou prastarou píseň a klidně protékala řečištěm.
Zanedlouho odkudsi začalo skřehotat několik žab. Piert začal přemýšlet, co může někoho přinutit krást v takové době jako je tato. Přijít do města v obležení kvůli krádeži, to přece není normální. Hloupost, nebo je snad něco, co by nahánělo větší strach než smrt? Musel se usmát svým myšlenkám. Smrt přeci není strašná, to spíše život. Život bez... Z myšlenek jej vytrhlo tlumené zakašlání. Pozorně se zadíval na hladinu pomalu plynoucí řeky. Vodní povrch byl poset malými vlnkami, jejichž původcem bylo cosi, co vypadalo jako plující kmen.
Rotard se opatrně zvedl na nohy. Zloděj držel kouzelnici pod krkem na své hrudi, sám splýval s vodou a kopaje nohama oba udržoval ve středu řečiště. "Klid, má drahá, už jen kousek," pohladil čarodějku po mokrých vlasech a zamířil k břehu, přímo do Rotardovy náruče.


Když zloděj vytáhl téměř nehybné tělo z vody, podvědomě ucítil Rotardovu přítomnost.
"Tak jste nás dostali," zaskuhral hobit, aniž by se na neviděného muže podíval. Stiskl ženě studenou ruku. "Ona už nemůže být déle ve vodě," řekl neš»astně, načež sáhl do kapsy na opasku a vyndal malý jasně zářící kámen. Položil ho do trávy a začal ženu třít, aby ji trochu zahřál.
Piert se pomalu rozhlédl okolo sebe, ale neřekl nic. Pomalu postoupil k těm dvěma a klekl si vedle kamene. Pak se podíval na kamenem osvětleného mužíka, trhajícího ženinu nohavici. Byl to růžolící pulčík a jeho hnědé kudrliny držely i v mokrých vlasech. Husté svraštělé obočí mu téměř zakrývalo šedé oči okolo kulatého nosu. Baculaté tváře se marně pokoušely držet pevný výraz strohého muže. Z mokrého černého pláštíku mu kapala voda. Právě ženě potřel ránu modrou pastou a začal ji ovazovat kouskem plátna.
Gan věnoval pozornost ženě. V bocích byla útlá a z mokrého oděvu jí vystupovala pomenší ňadra. Mokré slámově žluté vlasy se jí bez ladu lepily na bělostné tváře. Měla zelené oči, malý nosík a pod ním prochladle modré rty. I přesto, jak nyní vypadala, se mu líbila. Opět se rozhlédl okolo sebe, pak se pozorně zadíval na svítící kámen.
"Líbí se vám? To je Sluneční kámen, velmi vzácný," všiml si jeho pohledu zloděj.
Piert sáhl po kameni a několikrát jím otočil v dlani, aby si jej prohlédl. Kámen ve tvaru pyramidy byl studený, tak jako světlo, které vydával. Zdvihl ruku a nabídl kámen zloději.
"Nechte si ho, stejně by mi ho do vězení nenechali," řekl trpce zloděj.
Rotard zakýval hlavou, lehce se usmál nad odevzdaností muže osudu a zastrčil si kámen do váčku u pasu. Poté vstal a rozhlédl se po okolí, avšak pohled k těm dvěma již nevrátil. "Nikdy jsem vás dva neviděl, berte to jako rozkaz," s těmi slovy a kouskem Slunečního kamene odešel.

 

Komentáře, názory, hodnocení

Arion2 - 08. června 2006 10:49
a5615.png
Ale ne jaký útok... třesky plesky.
Řeknu to jinak, nepíšu sem, abych obhajoval svůj výtvor, nemám potřebu ho hájit. Buď se líbí, tak jak je nebo se nelíbí. Nejsem obhájce svého patvaru, takže pokud máš co říct, tak to napíšeš.
Jelikož jsi měl pochyb jak to vlastně bylo myšlené, pokusil jsem se to osvětlit nikoli obhájit.

Rozhodně to budou chyby a jsem rád, že jsi na ně upozornil.
Autor samozřejmě ví jak to myslí, takže mi to přišlo dostatečně popsané. Také si tvoří a žije postavy, které uvádí, takže pak napíšu, že se bál, aby ho had nesežral místo neuštkl. Postavě to přišlo normální. Jak vidno i já mohu mít jiný úsudek, což je dobře.

Tak asi tak.
Konec OT... příští díl dostane přůměrem 1.5 bodů a bude konec, beztak mi to přijde celé divné, takže budu jedině rád. ;)
 
SASAN_KING - 07. června 2006 13:49
ikonka654607.jpg
No, kdybys to nějak lépe obhájil, tedy konkrétně kdybych viděl, že to co jsem považoval za chybu jsem si jen špatně vyložil, klidně bych hodnotil i lépe, nemyslel jsem tu kritiku jako útok na tvé spisovatelské vlohy, jen jsem tě chtěl upozornit na něco co mi tam nesedí, možná jsem jediný, ale to mi nevadí. Pokud to bereš jako nějaký "útok" na tvoji osobu, tak se omlouvám, rozhodně to tak nebylo myšleno.

No, nevím kde jsi kritizoval nedostatek popisu okolí, ale to že jsi byl sám přece neznamená, že jsi měl ten názor jen ty sám. Já například každý článek posuzuji zvláš», nemám jednotnou šablonu na všechny povídky, ale pokud už někdo zkritizoval nějakou chybu, nebo nelogičnost předemnou, tak už nemám potřebu (většinou :) kritizovat tu samou věc znovu, protože mi to přijde zbytečný. Mimochodem, nedostatečný popis okolí je, spíše subjektivní záležitost, některým článkům to škodí, u některých zase zapojuje fantazii čtenáře, někomu se to líbí někomu ne, ale v tvém případě bych se poopravil a spíše mi vadí nelogičnost těch situací, jinak se mi tvá povídka četla dobře.
 
Arion2 - 07. června 2006 10:19
a5615.png
Klidně hodno» za 1, nechtěl jsem upravit tvé bodování, jen ti vysvětlit jak to je s hadem a řekou.

Je to prostě malý most a malá řeka, tedy se dá označit jako kanál. Mříž je tak jak jsi naznačil, ale hobit jí neproplave, to zase ne :)


Zajímavé, když jsem na nedostatek popisu okolí někde upozorňoval já, tak jsem byl jediný... no nevadí :)
 
SASAN_KING - 05. června 2006 22:28
ikonka654607.jpg
Arion2 - 05.Června 2006 19:12
No, momentálně už ne, konkrétně od té doby co jsem začal chodit se svojí současnou přítulkyní, která chová nejakou užovku (obojkovou?), je to asi 1,5 - 2m dlouhý škrtič (já vím nic moc), jednou jsem ho musel hlídat, když mladá čistila terárko a zjistil jsem že vůbec není slizkej a že je s ním docela sranda (lezl mi pořád do svetru, protože věděl, že jsem lochtivej .)) no a od tý doby se jich (tolik) nebojím, ale respekt z nich mám dál .) Jinak už od malička vím, že na hady si mám dávat pozor, že můžu natrefit na zmiji (v našich podmínkách) a že mně může uštknout a to by nebylo dobrý....
no ale já jsem jen napsal, že mi to tam nesedlo, né že to není možný. Normální člověk po uštknutí kobrou toho asi už moc nenadělá pokud nemá sérum, no a pokud kobra dosahuje nějakých gigantických rozměrů, asi bych se každý bál i sežrání...

... ohledně mostu, vidíš, tahle možnost mi při čtení vůbec nedošla, předpokládal jsem most před hradbami přes řeku a za nimi ještě nějaké např palisádové opevnění, strážní věž, obyčejné strážní stanoviště, nebo tak něco, proto jsem si tam domyslel i tu bránu, protože jinak by tam musela být díra ve hradbách, ale v tom případě tam máš o mnoho více nejasností, nejdív píšeš, že jsou uprostřed mostu, z obou stran se k nim blíží stráže, dobrá, ale následně píšeš, že skočili z "mostku", což bych si představil asi jako malý můstek někde v benátkách (ano samozřejmě je mi známo, že existují i města na "moři", dokonce jsem tam i byl .) a v tom případě mi to tam trochu hapruje, nebo» z následné "spršky šípů" by je na malém můstku jistě nějaká zasáhla, ale dobrá, berme to tak, že je to dlouhý most, když vidí jen světla loučí a oba "hrdinové" unikli skokem do vody. Ve vodě ale narážím na další problém, nevím jak široká je řeka (Podle mostu by měla být hodně široká, což mi nekoresponduje s: " kde kanál protékal skrz mříž hradbou "pokud to není nějaký postranní kanál, tak si tvůj popis představím jako veliký odpadní kanál zakončený mříží (zhruba jako kanilizaci), nebo prostě řeka nemůže být tak široká a most nemůže být tudíž moc dlouhý... už vůbec neberu v potaz mříž, která tam je jistě jen za účelem zabránění projití humanoidních tvorů skrz hradby, kterou propluje hobit s polomrtvou elfkou (zřejmě).
Samozřejmě vidím ještě několik variací jak by to mohlo být jinak, ale ani jedna mi nesedí na tvůj popis situace, chtělo by to asi lépe popsat sitaci/prostředí, aby to pochopil i takový trumbera natvrdlý jako já... nicméně pořád za 7.

Nicméně nepodivuji se nad tím, že píšeš každý příběh jiný, ačkoliv by "měl" navazovat na předchozí díly, osobně se mi líbí více takovéto zdánlivě nesouvisejícípříběhy, které se následně "náhodně" spletou v ucelený příběh, než dvace dílů příběhů, u kterých už u druhého dílu vím jak to dopadne, dokážu odhadnout co na mně vybafne v další kapitole a celkově je to jakýsi hybrid mezi fantazy příběhem a mexickou telenovelou. Chtělo by to jen dopilovat detaily, sice můžeš namítat, že jsou nepodstatné pro příběh atp, ale např. pro mně jsou právě příběhy, kde je každý i zdánlivě nevýznamný detail domyšlen do podrobností, nebo alespoň dostatečně popsán (ale samozřejmě tím nemyslím několikastránkové eseje o bezvýznamné truhličce na spodky)tak ,aby jakákoliv záměna za něco jiného byla nemožná, ty nejlepší a i na andoru jsem jich pár četl, když jsem si pročítal starší články.

 
Arion2 - 05. června 2006 19:16
a5615.png
ashuas - 05.Června 2006 04:12
A to je teprve první noc, kterou popisuji. Když si představím jak dlouhé a vleklé byly války v těch časech kdy se lidé nestříleli na dálku.... mhm, to by mohl být problém už třeba při šesté noci, by se mi zaběhli čtenáři protože by se ztratili.

Nech tomu čas, ono to vystříbří :)
 
Arion2 - 05. června 2006 19:12
a5615.png
Shuffle - 04.Června 2006 16:00
Nejsem tip autora s přímou linií příběhu věnující se pouze jedinému. Nemyslím si, že ve válečném stavu se musí jednat pouze o vojenské záležitosti, i ve válce různí lidé prožívají různé příběhy.
Že to bude o něčem jiném naznačovala už anotace článku.

Tohle bylo noční město... příběh dvou zlodějů, kteří s příběhem vůbec nesouvisí. Jen tu byli, něco prožili a byli zanecháni svému osudu.

Jestli se ti zdá, že to s příběhem nesouvisí, máš pravdu nesouvisí, ale je to tak napsané. Nelíbí? Kup si jinou knihu. Mně za tento příběh nikdo neplatí, takže příběh se může šmodrchat a za mého života by se nemusel nikdy rozšmodrchat od různých podružných příběhů lidí, kteří s tažením Ariona de Driece nemají co společného.


Morra - 04.Června 2006 18:12
Myslím, že z toho bude mít tým korektorů pupínky ještě pár dní.
To bych jim nemohl udělat, myslím těch pár (set) stránek chyb... najednou :)

Ale, děkuji, že se ti to líbilo :)


SASAN_KING - 05.Června 2006 07:58
Ty se bojíš hadů?
Já jen, že víš co takovému člověku běží hlavou... jestli jed nebo to, že ho jedovatý had sežere jako takového :)
Tady jde těžko soudit, jestli to je chyba nebo prostě jen myšlenky, někoho kdo ze strachu neuvažuje úplně normálně. Nebo chceš říct, že normální člověk po uštknutí kobrou začne obvykle řvát takovou hloupost jako tento Hobit?

Petlici nebudu komentovat, ano máš pravdu. Petlice jde třeba zvednout, ale ne stisknout. To jsem si neuvědomil když jsem to četl.

Ten most je uvnitř hradeb, není to most ven. Myslel jsem si, že to bude dost jasné, když později popisuji, že se k nim hlídky blíží z obou stran.
Navíc si trochu přidáváš, tam o bráně není ani slovo. Kdyby bylo, chápal byl proč si myslíš, že se jedná o most venkovní, ale není, tak nevím z čeho usuzuješ.
Městem prostě protéká řeka, je to neobvyklé, ale je to tak. I ve skutečném světě existují města doslova na řekách.



Díky všem, za vyjádření k chybám.
 
SASAN_KING - 05. června 2006 07:58
ikonka654607.jpg
Ahoj, při čtení jsem narazil na pár věcí, které mi tam nesedly, první věc je jak hobit křičí aby ho nesežrala kobra. Myslím že i každý menší dítě ví, že kobra není škrtič, ale smrtelně jedovatý had, tudíž bych i od hobita lupiče očekával že se spíš bude obávat jedu, než toho, že si ho had nacpe do chřtánu.
Za druhé výraz "Natáhl ruku k petlici a stiskl ji" Neříkám, že to je úplně nelogické, ale nahradil bych to např. "odtrhl petlici, odsunul petlici" nebo tak něco, nebo tam nechal obyčejnou kliku.
No a třetí věc bylo to, že pokud je to město obležené, tak pochybuji, že by se jen tak jednuduše dalo utéci branou na most.taky nevím, jestli by hned z náměstí vedl most přes řeku, nebo že by náměstí bylo hned vedle hradeb (Ale samozřejmě možné je cokoliv). Jinak se mi to četlo docela dobře, ale těch pár věcí mi to zkazilo... Dal bych 7, ale zatím nehodnotím, možná že jsem si jen špatně vyložil tvůj záměr a nerad bych "zbrkle" hodnotil .)
 
Satyr - 05. června 2006 04:12
guyver9154.jpg
dobry, jen premyslim ze si asi pockam az to bude vsechno dokonceny, protoze ted uz vazne nevim, ktera bije.
 
Morra - 04. června 2006 18:12
744110440656097490.jpg
No tak jsem se dostala ke čtení a vůbec nelituju....
Byla to paráda...už jsem jednou psala, že se mi líbí, jak píšeš. Tenhle článek to jen potvrdil...nenašla jsem nic, co bych chtěla skritizovat..i když jsem se hodně oháněla, aby jsem našla alespoň něco ;o) (směju se)
Vlastně tady jedna věc je, ale nemá to vliv na článek.... ještě bych četla dál a mohlo by to být o pár (set) stránek delší...
Pro mě jsi nyní (se Zakem) nejlepší spisovatel na Andoru....
Jinak k tomu už nic nemám.... ;oD
Těším se na další dílko...
 
Shuffle - 04. června 2006 16:00
obraz0603160.jpg
Mě se to líbilo, ale taky zatim netuším co to má společnýho s předchozími díly, i ten předchozí byl trochu mimo od prvního, ale tenhle je totálně mimo!!!
 
Arion2 - 04. června 2006 11:19
a5615.png
Dobrá, děkuji, že si to s chutí přečteš... jako jedna z mála :)
 
Morra - 03. června 2006 21:11
744110440656097490.jpg
Nečetla jsem...tak trochu mě tlačí čas...ale do týdne přečtu...
proč to píšu? Protože chci, aby jsi věděl, že si to s chutí přečtu a už se moc těším... ;o)
 
PsychoP - 03. června 2006 11:15
falling8927.jpg
to nebylo špatné... sice to vykazuje minimální příhylnost k příběhu, ale v dalším pokračování se to jistojistě vysvětlí... četlo se to poměrně dobře...
 
Arion2 - 03. června 2006 08:56
a5615.png
Další díl se odkládá:
1.) mám dovolenou, takže minimálně ten měsíc o dovolené nic nenapíšu.
2.) jsem se nějak zasekl, takže nemám jeho dobrý koncept (stojí za starou belu, ještě víc než ty předchozí)
3.) mám z poloviny hotový až následující díl, který mi přijde lepší, což naznačuje totální přepsání pokračování

Omlouvám se všem lačným, že jim dobu čekání prodlužuji.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.123694896698 sekund

na začátek stránky