Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Nathien a pomerančOblíbit

screen shot 2013-12-16 at 172744.38

Autor: Eveline

Sekce: Povídka

Publikováno: 13. května 2006 17:28

Průměrné hodnocení: 8.6, hodnotilo 12 uživatelů [detaily]

 
Chcete něco napsat, ale nic vás nenapadá. Vůbec nic. Je to tak strašné. Jako dívat se na dort a vědět, že se ho nesmíte dotknout, jinak vám useknou ruku. Nápad Nathiena - napiš o mně a pomeranči - mi přišel více než absurdní. Když mi to však řekl podruhé, řekla jsem si: Proč ne?

Opět dvě dílka v jednom dni...
- redakce článků


 
pomeran214.jpg
Toto dílko nemá být světoborné, nečekejte nic, kde budu vést sáhodlouhé popisy a budu se snažit o to, aby se líbilo všem. Je to spíše pro uvolnění a pro to, abyste se usmáli. Konec smutným dílkům! :)
PS: Děkuji všem, kteří mi pomohli, tedy Nathienovi a Kibou. Nathien mě dlouho přemlouval, abych to sem hodila, ale přemluvil. :)
Citace Nathiena:
Prípadne tam teda napíš, že \'Prípadné komentáre typu: \"Je to totálna blbos»\", \"Nemá to hlavu ani patu\", \"Kterej blb tohle psal?\" adresujte prosím Nathienovi.\'
Tak přeji příjemné počteníčko a pokud možno i zábavu. =)
Btw.: Ta róba a kimono není můj výmysl. :p



Muž zvedl hlavu. Byl si jist, že tento pomeranč není obyčejný. Kulaté těleso před ním bylo typicky oranžové barvy, skrývajíc v sobě nejen sladkou š»ávu, ale také tvrdé menší pecičky. Jeho pohled byl plný laskavosti, ale proč? Co mohl cítit k pouhému pomeranči?
Jeho jasně červené oči hleděly dlouhou dobu na plod letošního podzimu. Co tyto oči vše spatřily? A ten obličej, bez jediné chyby, jemné rysy, možná i trochu zženštilý. Úzká ústa zakrývaly pramínky černých vlasů a uprostřed tváře se vyjímal malý, ba i docela roztomilý nos. Nemohlo mu být více jak dvacet pět let. Oděn do černé róby a japonského kimona, nespouštěl pohled z ovoce.
Seděl na obyčejné dřevěné židli, pomeranč ležel na prostém stole a kolem něho zněly zvuky typického hostince. Š»asten ze svého osudového nákupu přemýšlel a pomeranč se stal jeho hlavním bodem pozornosti, ignoroval okolí, pomeranč byl pro něho vším. Lidé v hostinci na něj nechápavě hleděli, a nebylo divu.

Byl večer, podzimní. Na nebi zářil měsíc společně se sestrami hvězdami. Lehký větřík uváděl listy do pohybu, tolik barev a tvarů. Mladík se procházel místním tržištěm, ještě nebylo zavřené. Tato noc byla opravdu neobvyklá, slavil se sňatek místního hraběte s bohatou šlechtičnou, zábava na náměstí byla skutečně různorodá. Vůně pečeného masa a horké medoviny praštila do nosu každého příchozího.
Když přišel ke stánku s ovocem, zaujal ho pomeranč. Byl oranžový, obvyklý, s poměrně tenkou slupkou, a byl viditelně čerstvý. Žena u stánku na něj překvapeně pohlédla a zvědavě pozvedla obočí.
,, Co si přejete?" řekla trochu zatrpklým hlasem, asi neočekávala, že by si v tuto dobu nějaký krasavec prohlížel naprosto jednoduchý, nezajímavý pomeranč, který si nikdo doteď nekoupil. Proč tedy právě on?
Muž, jakoby vytržený ze snění nebo hlubokého transu, se podíval na osobu, která ho oslovila. ,,Cože? Ehm... promiňte," skoro vykoktal a opět věnoval svůj pohled, který byl plný vzrušení, pomeranči.
,,Co si přejete?" zopakovala a nechápavě si prohlížela blázna.
,,Já?" prohodil spíše řečnicky. ,,Tento pomeranč." Něžně ho pozvedl a podal prodavačce.
,,No dobrá tedy," odsekla a neobratně uchytila ovoce, aby si ho prohlédla, snad jakou stanoví cenu. Koutky očí však pozorovala mladíka.
,,Pozor, a» mu neublížíte," vytrhl jí ho z ruky a přitiskl k sobě jako novorozeně.
,,Dejte mi jeden zla»ák. " Prodavačce se zablýsklo v očích vidinou lehce vydělaných peněz.
Blázen nic nenamítal a vydal požadovanou sumu. Poté odešel, usmíval se, spíše culil.
,,Kam ten svět spěje?" prodavačka nevěřícně zakroutila hlavou a schovala zla»ák.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Eveline - 09. června 2006 15:26
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Díky všem za kritiky. :)
 
occultist - 09. června 2006 15:22
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
Nevím sice jak to vzniklo ale má to tu spárvnou špetku něčeho ze života.. chvi říct že když jsem četl, hlavně tu druhou část, byla z toho cítít ta nevysvětlitelná "láska" v tomhle případě k pomeranči,.. a jako že to není výmysl i mě osobně se kolikrát stalo že sem byl uchvácen "krásou" něčeho úplně obyčejného takže po obsahové stránce to hodnotím vysoce, je lehké psát o něčem ze života co každý z nás vidí na první pohled a je lehké psát o nějakém hloupém výmyslu, ale psát o něčem ze života co na první pohled vypadá jako hloupý výmysl je docela kumšt.
No a pak k stylu psaní.. to už bude horší, popisy na některých místech docela ruší, třeba nač popisovat obyčejný pomeranč ? kdyby byl třeba popsaný z pohledu.. Nathiena bylo by to o něčem jiném, ale popisovat obyčejnému čtenáři obyčejný pomeranč mi připadne bezpředmětné, a popis Nathiena mi přijde ještě hloupější, prostě vůbec všechny popisy které tu každý tak chválil mi přijdou obyčejné, prosté, ničím výjmečné až hloupé.
Asi tu jde o to že si na téhle "povídce" považuju hlavně jakéhosi vystižení pocitu a tak mi třeba nepřipadne nutné zmiňovat věk, barvu očí a podobné věci.. v tom možná byla cítít autorova záliba anime, ale to už je věc která podle mě do povídke ne o anime nepatří..

Kritika byla vytvořena na základě žádosti autora.
 
FUCKULTrA - 02. června 2006 19:52
loc1403.jpg
musím říct že mě osobně to zaujalo...sice sem si už po přečtení názvu řekl: co to bude za kravinu?
ale pak sem se dal do čtení...a nemohl sem věřit tomu když sem dočetl poslední řádek a zjistil že to je konec...
čekal jsem nějaký pokračování...něco...cokoliv...ale takhle otevřenej konec určitě ne...ale přesto mě to zaujalo a dávám 8b
 
Cirien Brisse - 02. června 2006 18:28
d59b09d910712827755.jpg
Mno, zaujalo mě to a to doslova. Přečetla jsem článek jedním dechem a snad doufala, že někde najdu i pokračování a ono nic. Možná, že by neškodilo pokračovat-přece jen, pořád mi tam chyběla ona základní pointa-proč vlastně zrovna tento muž..a tento pomeranč :)
Mno, třeba se ještě dočkám i okračování, to už je jen na autorce.
Dávám 8b a to bez velkého rozhodování, nebo» dílko je opravdu jedno z oněch vystupujících a samozřejmě těch, které zaujmou na první pohled :)
 
Nathien - 01. června 2006 16:55
ikon1163.jpg
Kibou - 30.Května 2006 20:35
;) Výstižné... :P

Eveline - 31.Května 2006 20:42
Až ti nejaká múza pošepne o čom to má by» tak to určite napíšeš na jednotu aj s pochvalou. ;)
 
PsychoP - 31. května 2006 20:44
falling8927.jpg
Eveline - 31.Května 2006 20:42
*THUMBS UP* jistojistě ;-) *THUMBS UP*
 
Eveline - 31. května 2006 20:42
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Díky zatím všem, kteří věnovali svůj čas komentáři. :)
PS: Zítra píšu slohovku a vůbec nevím, co napíšu. Držte prosím palečky, díky. :)
 
Beredur - 31. května 2006 18:46
beredur9549.jpg
Mno, mlaďoučká spisovatelka se vytáhla a já pevěn věřím, že se bude jen zlepšovat.Zaujalo mě téma, tak všední věc v lidském životě a poměrně netradičně slohově zpracováno.Nehodnotím však body...
 
Imric - 30. května 2006 23:14
oko2076.jpg
Netusim proc , ale me se to libi... navic sem dostal zahadnou chut na pomeranc :-)
 
Arion2 - 30. května 2006 21:37
a5615.png
Není to špatné, ale mě zaujala spíše ta charakteristika Nathiena, než příběh o pomeranči.
Taktéž jsem nějak nepochopil čemu jsem se měl zasmát, ale to je má osobní úchylka.

Za krátkost nehodnotím, ale pokud by autorka měla potřebu znát hodnocení, tak bych dal 5 bodů.
 
Kibou - 30. května 2006 20:35
redhead673.jpg
Já to komentovala už v gráciích takže se omezím na prosté: super
 
Nathien - 30. května 2006 20:25
ikon1163.jpg
Je to o mne, je to o pomarančoch... A mne sa to moc páči. :P A v podstate som za to sčasti aj zodpovedný. Evelínka je stopercentná a dielko od nej tiež. 10b
 
Eveline - 30. května 2006 20:08
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Menším účelem dílka bylo se zasmát, a» to přivedu na správnou míru. :)
Jinak díky všem za komentáře, které nebudu komentovat. :)
 
Aratan - 30. května 2006 19:34
dunadan4741.jpg
Zprvu jsem si myslel, že tohle zařadím do škatulky DDPB (do duše promlouvající blábol)...Ovšem postupně jsem se dopracoval k názoru, že tohle bylo psáno s notnou dávkou nadsázky.... Nutno však uznat, že jsem se docela i zasmál... Ačkoliv si nejsem jist, zda-li to bylo účelem dílka. ;)

Začátek na mě zapůsobil rozhodně pozitivněji než druhá část... Proč? No protože druhá část je psaná ohraným stylem (já osobně už takřka nesnáším popisy prostředí, atd. hned v prvním odstavci... Ale to je spíš záležitost vkusu). Očekával jsem od toho víc, ale je to "jen" dobrý. ;) Není v tom nějakej větší počet sholovejch chyb, ale na druhou stranu jsem na tom nenašel nic, co by opravdu chytilo...

Jinak souhlasím s Eygamem (ano, occultiste, nemám vlastní názor ;o))... :o)
 
Eygam - 30. května 2006 19:02
upr84.gif
Tak napsat příběh o pomernči, to tady ještě nebylo :-) Rozhodně je to hezky napsané. Ale na tom celym mi přišly nejdůležitější poslední čtyři řádky, a ne zamyšlení nad kusem ovoce :-)
 
Tholdrin - 30. května 2006 16:09
moje3117541.jpg
Uh... k tomuto jaksi při své výřečnosti nenacházím slov. Atmosféra, popis...
 
Morra - 30. května 2006 13:16
744110440656097490.jpg
No...no....co napsat...?
Líbila se mi forma psaní a popisu. Hned první větou mě to dostalo...ale čekala jsem od toho něcovíc...možná to yl nádherný popis prodeje ovoce,ale něco mi tam chyělo...něco, nad čím bych se musela zamyslet....
Pravda je, že mě to uvádělo do takového "tranzu"...jak je to možné a co se se mnou dělo sama nevím....přišlo mi to tak nádherně uklidnující,že to není ani možné....
Jdu na pomeranč....
 
PsychoP - 29. května 2006 22:11
falling8927.jpg
četl jsem již u gracií... no... je to takové... heh.... milé :-D a jakože se tomu muži nedivím... pomeranče miluju... velké... š»avnaté... sladké... i když pravda, jen na jídlo... ale přece bych nekazil tu krásnou atmosféru... ve vzduchu je cítit vůně čerstvě nastrouhané pomerančové kůry a myslím, že každému se tak trochu sbíhají sliny... ó jak jsem rád, že už nebaštím Biseptol :-D
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.069960117340088 sekund

na začátek stránky