Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Síla nicotyOblíbit

hgnbgnh3363.jpg

Autor: Elian

Sekce: Povídka

Publikováno: 15. května 2006 20:02

Průměrné hodnocení: 5.9, hodnotilo 11 uživatelů [detaily]

 
Je to má vůbec první povídka a trvalo věky, než jsem se rozhodla ji zveřejnit. Ale co, když už jsem se rozhodla, vydržím i tvrdou kritiku... Pus»te se do mě...


 
V tmavé místnosti pod chrámem sedělo kolem magického ohně pět věštců. Seděli na zemi v kruhu a nepřítomně zírali do ohně. Mladý věštec v černém rouchu se odtrhl od ohně a s vítězoslavným úsměvem se rozhlédl kolem.
Muž sedící vedle něj se zaraženě rozhlédl. Jakmile se jeho oči setkaly s očima mladíka v černém rouchu, padl mrtvý k zemi.
Dopad jeho těla vyvolal pozornost ostatních mnichů. Zatímco dva z nich hleděli na mrtvolu svého druha, starý prošedivělý mnich pohlédl na mladého muže, který již v tuto chvíli stál a rozhlížel se po vyděšených tvářích. Zvedl se a až teď pohlédl na mrtvolu. Toho si všimli ostatní a také se zvedli a připravili se na boj se svým druhem.
Mladíkovy oči zčernaly. Začal se zběsile smát a cenil nyní již špičaté zuby. Kolem jeho těla se zvedla černá mlha.
Ostatní mniši stáli jako přimražení. Pozorovali černou hustou mlhu, jak víří kolem tvora, jenž kdysi byl jejich přítelem. Po chvíli se mlha rozvířila a z ní vyšel vysoký tvor s narudlým svalnatým tělem, oděn v černé zbroji se šrámem přes hrudník. V silných rukou třímal dlouhý meč s jílcem popsaným neznámými znaky. Černý pláš», který měl na sobě, vlál jako při bouři. Z protáhlé hlavy mu vyrůstaly dva dlouhé, mírně zatočené rohy, spojené zlatým řetězem se zvláštním znakem ve středu. Jeho oči, černé jako propast, se rozhlížely po mniších, kteří vyděšeně stáli kolem. Ústa plná dlouhých ostrých zubů byla otevřena v hrůzném úsměvu.
Mniši začali mumlat svá kouzla. Jen starý mnich stál a díval se do temných očí. Když si povšiml ostatních, pokusil se je varovat, avšak už bylo pozdě. Všichni vyslali svá kouzla.
Mnich, stojící vedle starce, vyslal kouzlo a pak se zhroutil. Kouzlo však nezasáhlo démona, ale starce. Ten se zachvěl, pak zavřel oči a něco zašeptal.
Dva zbývající mniši vyslali silovou vlnu proti démonovi, který je oba odrazil svým mečem a ještě více se zazubil. Podíval se na jednoho z nich a ten spadl na zem mrtev. Druhý se otočil a pokusil se utéci, ale démon jej dostihl jedním krokem a jednou ranou mu u»al hlavu.
Pak se otočil ke starci a naklonil hlavu na bok. „Proč obětoval život kvůli někomu, jehož smrt nebude důležitá? Posloužili jste jen jako oběti. Bez vás bych se sem nedostal.“ Démonův hlas byl chraptivý a hluboký.
Stařec zakroutil hlavou „Proč teď, Glordie? Nyní hrozí velké nebezpečí jak nám, tak tobě a tvým přívržencům. Darotina síla roste, černých draků je víc a víc. Myslíš, že je sám porazíš?“ zeptal se stařec podivně jemným a mladým hlasem.
„Chceš mi snad navrhnout spojenectví? Starče, nemáš nic, jen svůj život. A jestli zde s vámi nebyl Boltis, je už mrtev a já mám volnou cestu. A jakmile zabiji Dartinu, její srdce mi dá moc, kterou ovládnu všechny na zemi. A pak mě přijmou mezi bohy,“ vysvětlil starci Glord a zazubil se. „A teď mě omluv, musím tě zabít a podívat se na světlo tohoto světa,“ řekl Glord a sekl po starci. Ten jen stál a čekal. Meč ho nezasáhl. Zastavil se stopu od jeho hlavy a pak se vypařil. Zaskočený Glord úlekem odskočil.
„Co jsi zač! Proč tě chrání! Co je to za mocné kouzlo, které se naučil ten červ!“ Glord ječel vzteky a mával křídly tak, že vířil prach v temné černotě chrámu.
„Pochop, Glorde, mě nezabiješ a já nezabiji tebe. Jdi do pekel a já zůstanu zde. Počkej s tímto beznadějným pokusem.“ Stařec mluvil klidně, jako by vysvětloval malému chlapci, že nesmí dávat ruce do ohně.
„Proč si myslíš, že tě poslechnu, starče? Má kouzla prolomí tuto skořápku!“ zařval Glord a z jeho ruky vystřelily silové vlny, které opět zmizely v nicotě. Glord se jen díval na mizící kouzlo, pak natáhl ruku a dotkl se aury kolem starce. Glordova tvář se zkřivila bolestí.
„Co to má znamenat!“ křičel Glord a pozoroval svou mizící ruku.
„Varoval jsem tě. Je to cesta nikam. Přesouváš se do nicoty. Tvé bytí zde skončilo.“ Stařec mluvil klidně a pozoroval zaskočeného Glorda.
„Kdo jsi? A jak můžeš ovládat nicotu?“ zeptal se Glord rychle, nebo» již přišel o půl těla.
„ A kdopak sis myslel? Já jsem ten, jenž tě zničí, řekla ti to i Amida. Jsem Boltis. A já neovládám toto kouzlo. To ten mladíček, hlupák. Byl bych tě zabil, ale on to zvoral!" Boltis se rozčiloval, ale ani se nepohnul.
„ Co?! To není možné! Jak?“ ječela Glordova hlava.
„Už je to jedno. Nyní se ztratíš v nicotě a nikdo tě nenajde. A víš, co je nejlepší? Budeš tak navěky, smrt tam totiž neexistuje.“ Boltis mluvil rychle a v očích mu zračilo šílenství.
„ Proč?!“ To byla poslední slova temného Glorda.
„ Jak ses mohl zeptat? Zničil jsi mě.“ Boltisova slova zněla smutně. Pak kolem něj proletělo bílé světlo a jakmile zmizelo, stál tam mladý muž se světlými vlasy a vousy.
Boltis si sedl na zem a čekal, až ho někdo najde. Ale protože o tomto místě vědělo jen pár zasvěcených, jejichž těla nyní leží kolem, věděl, že bude trvat staletí, než jej najdou. Proto zastavil čas pro své tělo a dál čekal a čekal.
Uplynulo pět století a on stále čeká.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Morra - 11. června 2006 15:12
744110440656097490.jpg
Ravager - 11.Června 2006 07:40
Tak v tom jsme zajedno ;o)
 
Ravager - 11. června 2006 07:40
ikonkarav6371.jpg
Morra - 07.Června 2006 18:59

Fistandantilus - 07.Června 2006 23:25
Mezi vestcem a mnichem rozdil muze byt a nemusi.
To zalezi pouze na autorovi.
Z toho, jak je s temito slovicky zde nakladano jsem pochopil, ze ve svete, v nemz se konfrontace odehrava, je vestec a mnich to same.

Jinak kdybych to mel posuzovat dle vlastniho rozumu, tak je mnich a vestec neco zcela jineho.-)
 
Ravager - 11. června 2006 07:27
ikonkarav6371.jpg
takze docteno.
Stejne tak i komentare mych kolegu dole.
Ale dovolil bych si s vetsinou z nich nesouhlasit.

Dle meho mineni to v jistem smeru je, kdyz ne kvalitni, tak alespon ne nekvalitni dilko.
Kdyz se budu nejdrive venovat "pribehu", tak zde neni moc o cem mluvit. Skutecnost, ze je to kratky popis neceho, vytrzeny z kontextu, je ocividne. Pravdu maji ti, kteri rikaji, ze tim padem tu nejsou souvislosti a vlastne se ctenar nema ceho chytit.
Ano, to je velka vada, asi nejvetsi, kterou prednesu, ale i tak se zkusim zamerit konkretne na tohle, co tu je ke cteni. V tom pripade musim podotknout, ze to dava urcity smysl. Je tu logika, hodne ponorena v nevedomosti(prave tech utrzenych kontextu), ktera dilku pridava trochu tajemna. To, ze nevime, kdo jsou ustredni postavy zac, dava vice moznosti pro fantasii.

Osobne si demona napriklad trochu predstavuji jako Bloodthirstera ze sveta warhammeru(tedy bez te zbroje a s kridly) a stejne tak si zde jiste kazdy dalsi ctenar najde nejake pripodobneni. Takze to je pozitivni(v tom, urcitem, negativnim smyslu).

Co dal hodnotim pozitivne je aspon jista prehlednost. Mam predstavu o tom, co se deje, co ktera osoba dela, neni to zmatene.
Nicmene, po slohove strance katastrofa.
Nebudeme si nic nalhavat, tak strasne se opakujici slova mi rvou oci z jejich dulku a kudrnati vlasy.
Samotny styl psani neni spatny, i prez jistou nevypsanost(ze to je tve prvni dilo ti s radosti verim), ale opakovani srazi hodnoceni jiste o 2 stupne dolu.

Takze shrnuti pro ty, kteri nemaji radi dlouhe komentare.
To, ze nevime okolnosti, ktere k teto scene vedly, nas uvadi ve zmatek. Na drhou stranu probouzeji fantasii.
Stesti v nestesti.
Doporucuji psat vetsi celky, s jasnymi motivy, ale nepovedet o charakterech vsechno, cimz se necha prostor pro predstavivost. K tomu se casem propises.

Sloh je dobry, prisel mi celkem prehledny, ale strasne opakujes slova, coz se snad taky casem zmeni, ale muzes to zmenit hned.
Tato samotna vec dokaze zmenit u cloveka pozitek z povidky v peklo.
Takze na to pozor.

Rozhodne pis dal, kdyz se na to podivas a zkusis posunout spravnym smerem, muze z Tebe neco byt.-)

s pozdravem
Rav!!!
 
Hitomi - 09. června 2006 18:20
mal315776.jpg
nevim, mam z toho takove rozpacite pocity, rozhodne nemohu rict, ze se mi to cetlo dobre, predevsim samotny zacatek...ty vety jsou moc nasilne napojovany na sebe a to hrozne moc kazi dojem, spousta veci mi prisla nelogicka a nevysvetlena...nerikam, ze je nutne vse ctenari servirovat, ale melo by v textu byt neco, co ctenare zaujme, donuti ho o pribehu uvazovat a doplnovat si sam okolnosti, nic takoveho tam ale nebylo.
 
Morra - 08. června 2006 18:52
744110440656097490.jpg
Fistandantilus - 07.Června 2006 23:25
No jo no...člověk někdy napíše něco, co nechce ;o)
Ale díky za opravu ;o)
Jsem ráda, že jsem se nemýlila, když jsem psala, že mi tam nesedí MNICH A VĚŠTEC ;o)
 
Fistandantilus - 07. června 2006 23:25
fuck_y2031.jpg
Morra
Btw: myslím, že mezi věštcem a mnichem rozdíl určitě bude. (a skloňuje se to - o mniších .))
 
Morra - 07. června 2006 18:59
744110440656097490.jpg
Na začátku se tam trochu nepříjemně opakují slova. Všimla jsem si hned v prvním odstavci :Mladý věštec v černém rouchu se odtrhl od ohně a s vítězoslavným úsměvem se rozhlédl kolem.
Muž sedící vedle něj se zaraženě rozhlédl. , nebo slovo oheň.Ale není to nic hrozného, jen mi to vadí (osobně)
Mam dotaz...věštec a mnich je jedno a to samé? Protože tam chvíli mluvíš o věštcích a pak o mnichách...jestli je odpověď ANO, tak se omlouvám za hloupou poznámku ;o)
Dále se mi nelíbí, že netvor uvádí, že zabije Dartinu...protože my vlastně nevíme, ani kdo to je a k čemu si jí má čtenář spojit..prostě by to chtělo víc rozepsat....
Takhle to bylo psané všude..byly tam jména a já nevěděla kčemu si je spojit...hlavně na konci článku mi to přišlo trochu uspěchané a nepochopitelné...
Jinak se mi líbila ta myšlenka...ale podle mě to chce jiné zpracování ;o)
Dávám za 5b.
 
Shuffle - 07. června 2006 15:11
obraz0603160.jpg
V podstatě je to dobrý, ale něco je jinak a něco tak jak by to bylo horší...
1)Varoval jsem tě.Je to cesta nikam.= když jsem toto přečetla okamžitě mě napadlo Jedem nikam - přidáš se? Bamboocha...nevím jestli to byl záměr, ale rozhodně to příběhu nepřidalo na kvalitě, spíše ubralo...
2)Přijde mi to spíš jako pohádka než jako povídka hned zezačátku mi to připomnělo 12 měsíčků, ale to byl asi jenom dojem, jenže na konci už mi to opravdu nedalo: A dál čekal a čekal...a jestli neumřel čeká dodnes - prostě sem si to nemohla nedomyslet...
Ale jinak se mi to celkem líbilo, až na další drobné přehmaty, které se mi teď nechce hledat!!!
 
Arion2 - 07. června 2006 10:33
a5615.png
Jak psali předchozí... tohle vypadá na poslední díl něčeho velkého. Ale tak jak je to nyní podáno, tak to nemá žádný efekt, lidi neznám, takže mě jejich smrt nijak nezasahuje.

Zkusila to trochu přepsat a rozšířit nebo to rozpracovala v rubrice na pokračování.

Za krátkost a nehotovost nehodnotím.
 
Fistandantilus - 06. června 2006 23:37
fuck_y2031.jpg
Opravdu, vytržené z kontextu zdá se mi, spousta jmen a žádné dovysvětlení o koho se jedná, kde se co odehrává a za jakých okolností. Příběh ze začátku neoplývá přímou řečí, ale spíš barvitým popisem, nakonci zase převažuje přímá řeč, ačkoliv se na první pohled zdá, že je to vyvážené, vyvážené to není. Něco je tam opravdu špatně, možná je to však stylem psaní, který mi nic neříká. Nevadí, zase na druhou stránku, to tam mělo nějaké silnější stránky z hlediska vykreslení způsobu jakým se sesílají kouzla, atd, (to si zase cením). Dávám 4
 
Kibou - 06. června 2006 18:38
redhead673.jpg
Souhlasím s Eygamem. Zmiňuješ tam spoustu událostí a jmen o kterých čtenář nemá ani ponětí a tak tápe ve tmě a z povídky vcelku nic nemá. Ale je to docela dobře napsané, takže se těším na další dílka
 
Eygam - 06. června 2006 18:33
upr84.gif
Promiň, ale přijde mi to úplně nazajímavý. O víc jak polovině postav nevim vůbec nic, jen tam jsou jakýsi jména. Sice se to hezky četlo, ale je to úplně o ničem. Prostě jen jeden chlápek sejme druhýho, člověk ani netuší proč.
 
PsychoP - 06. června 2006 15:09
falling8927.jpg
dalo se to celkem dobře číst... i když mi některé skutečnosti unikaly(to bude tím, že po škole už se mi nechce myslet)... docela dobré... jakýs takýs děj to mělo... i když nevím přesně, proč pod tím chrámem zůstával... ono... chybí mi tam mnoho věcí na vysvětlení... opravdu to působí spíše jako úryvek z něčeho většího... nebo» kdyby byly ty chybějící věci vysvětleny v tomhle, bylo by to jen zbytečné protahování a nejsem si jist, zda by to bylo dobře...
 
Cocot - 06. června 2006 09:35
200504010924keanu14110.jpg
Nieje to úplne najhoršie, ale neviem, niečo mi tam chýba. Mohlo by to ma» trochu viac deja. Mne to príde iba ako úryvok z volačoho nie ako celý príbeh. Proste jedna bitka. Ale vôbec nehodnotím zle, celkom fajn čítanie. Niekedy síce dos» ploché, ale za snahu a opis démona dávam 7...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.059004068374634 sekund

na začátek stránky