Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Poslední bitva & TOblíbit

obraz0603160.jpg

Autor: Shuffle

Sekce: Povídka

Publikováno: 30. května 2006 16:45

Průměrné hodnocení: 9, hodnotilo 6 uživatelů [detaily]

 

Následující dva články byly po úvaze redakce článků a souhlasu autorky spojeny do jednoho. Název díla je podtrženě, anotace kurzívou, kdyby snad někdo tápal ;)



 
chalopky29073.jpg
Poslední bitva

Tuto povídku či spíše zamyšlení jsem napsala o přestávce mezi hodinami, takže nečekejte nic extra je to spíš takový krátký protestsong...
Byl to jen takový nápad, takže nebuďte moc krutí...Ale dík za každou kritiku!!!



Na stole stál pohár vína a vedle něj ležela kniha. Byla prastará, měla zohýbané zažloutlé listy a pomačkanou vazbu. V poháru již skoro nezbývalo co pít, snad jen pár doušků vína. Vína trpkého, avšak milosrdného. Vína, v kterém se dal utopit žal. Mělo barvu krve, tak rudou, že při pohledu na něj se vám udělalo úzko. Avšak už po pár doušcích vás tento pocit netížil. Místo něj se dostavil pocit blažené opilosti vyvolané vínem.
A tuto otupělost hledal ve víně i sir Maxmilian. Seděl v temném pokoji a jediné světlo zde poskytovala dohořívající svíčka. Pomalu z ní odkapával vosk. Dopadal na prostorný dubový stůl temně hnědé barvy, který nesl i pohár a knihu. Rozléval se pod svíčkou až ke knize. Kožená vazba byla narušena jen zlatavým nápisem BIBLE a křížem, který umocňoval pocit pokory a čistoty této posvátné knihy.
Opilý rytíř v ní chtěl hledat útěchu, hledat v ní odpověď na otázku, kterou si pokládal už od dětství. Otázku života a smrti. A stejně jako před každou výpravou či bitvou se tento pocit vracel. Pocit životachtění… Chu» žít je jako závislost na čokoládě a život jako čokoláda, když ji jednou ochutnáte, chcete ji stále znovu. Dobrou čokoládu sníte za chvíli, ani nevíte jak, avšak je tak křehká…
A život je křehký a zrovna v takových chvílích, jako je tato, víte, že čokoláda by se mohla roztéct nebo zlomit, že život vám utíká mezi prsty a vy tomu nemůžete zabránit.
Maxmilian se podíval na svoje ruce, které už tolikrát držely meč, kterým probodával protivníka – PROTIVNÍKA – co je to protivník, je to někdo, koho jsem nikdy neviděl, někdo, kdo nemohl za to, že se dějí tak hrozné věci jako jsou bitvy a války. A stejně tak Maxmilian věděl, že dříve nebo později i on bude tím protivníkem, tím, který pod snůškou hrdinství padne v boji a za pár let se na něj zapomene.
Přesto tu však seděl, seděl a čekal, až nastane ta chvíle…
S hlavou plnou nářků a tíhy myšlenek klesla hlava rytířova na desku stolu, milosrdný spánek zavřel jeho oči a utišil jeho vzlyky. Jeho ruce ochably a sklouzly ze stolu. Vosk stále odkapával ze svíčky. V jejím pohasínajícím svitě rytíř usnul a zapomněl.
Ráno ho probudila děla. Jeho tušení se vyplnilo a on se stal tím protivníkem. Jeho jméno oslavila jen tato povídka – myšlenka – zoufalý pokus o osvětu světa.
Jak může být člověku před smrtí, před poslední bitvou, když ví, že venku ho s rozbřeskem čeká jen smrt a výsměch? Snad Maxmilian padl pro slávu krále, snad pro svobodu země. Jenže realita byla jiná – padl pro potěšení panstva. Nasadil svůj mladý život do zbytečné bitvy – v níž jediným východiskem byla prohra. Jeho krátké bytí ukončil rozmar…







T

No teda nevím asi bych to sem vůbec neměla dávat - už vidím ty negativní ohlasy ve smyslu, další depresivní blbost o lásce, ale zkusit to můžu, třeba mi alespoň někdo napíše objektivní hodnocení a kritiku.


Sedím na zemi a hledím na svoji dlaň. Kdo by to řekl, že písmeno vyryté do dlaně vydrží tak dlouho. No, možná to bude tím, že je z něj teď spíš jizva. Ale pro mě je to pořád písmeno, pořád je to vzpomínka na něj a něj. Nebo spíš na ně…
Sedím opřená o zeď, která připomíná polštářek. Myslím, že je to tady schválně, aby si nikdo nemohl ublížit, ale to nemůžu pochopit v jednom ze svých světlých okamžiků. Obrátím svůj pohled ke stropu a chvíli jen hledím do bílého ticha. Nedovedu si představit, že bych měla klaustrofobii. To bych se tu možná umlátila i o ty měkké stěny. Na chvíli zavřu oči a před nimi se mi objeví tvář. Je to tvář muže - má jemné rysy a modré oči, které jako by byly anděla…
Ale tohle vás asi nezajímá! Vím, chtěli byste vědět, co tu vůbec dělám. Že nejsem blázen? Já vím! Teď ne, ale počkejte si na jeden z těch temných okamžiků…
Prej sebedestruktivní chování, pche, dřív to nebyla sebedestrukce, ale teď už možná jo. Nevím, asi bych vám to měla říct od začátku a nezačínat od konce.
Bylo to takhle - pamatuju si to naprosto přesně. U zadního vchodu se ozvaly kroky.
„Kdo je tam?“ zakřičela jsem do ticha. Netušila jsem, že to byla smrt, kdo mi přišel oznámit, že v tomhle domě už to nikdy nebude takové jako dosud. Přesně tak to bylo, všechno začalo smrtí mé matky - bylo mi tehdy šest let. Když jsem dospívala, neměla jsem nikoho, kdo by mi řekl, že kluci dokážou ublížit, že dokážou zkazit život, doslova pobláznit.To u mě sedí - zbláznila jsem se z nich.
Nikdo pro mě neznamenal tolik, co můj první kluk Terry. Bylo mi tehdy patnáct, myslela jsem, že jsem na všechno připravená. Ano, byla jsem připravená, ale jen na to, co se týkalo Terryho. Nikdo mi neřekl, jak se pozná láska, a mě to ani nezajímalo, ale to byla osudová chyba. Kdybych to věděla, tak bych tu teď neseděla a nehleděla do stropu.
S Terrym jsem chodila už tři roky - zrovna jsem maturovala. A ani tehdy jsem nevěděla, co je láska, snad proto, že jsem nikoho lepšího dosud nepoznala. Ale onu osudovou noc se mělo vše změnit. Samozřejmě jsme se rozhodli maturitu oslavit, všechno organizovala moje kamarádka, a tak vybrala jeden klub ve městě, kde se měla odehrát nejlepší oslava v našich životech. Pro mě rozhodně nezapomenutelná.
Ale první šok přišel, když jsem se dozvěděla, že Terry je nemocný a nedorazí. Naštvaně jsem si sedla do kouta a pozorovala jsem odtamtud, jak se všichni baví. Mé myšlenky vždy směřovaly jen k Terrymu. Seděla jsem takhle alespoň hodinu, ale pak mě ze snění vytrhl hlas a ty oči - andělské oči. Sedly si vedle a promluvily na mně.
„Co tu děláš, tak sama?“
Nevěděla jsem, co říct. Na tváři se mi objevil úsměv , který znamenal konec jedné etapy.
Thomas, to jméno mi utkvělo v paměti jako nic z toho, co se dělo okolo. Není to náhoda? Thomas - Terry - Tara. Není, jistě to nebyla náhoda, už jsem si jistá. Předtím jsem se tomu smála… A teď nad tím pláču.
On mi ukázal, že život není je studovna a monotónní výraz v obličeji. Naučil mě smíchu, ale také pláči. A pláč na sebe nenechal dlouho čekat - přišel a odnesl s sebou dny štěstí. Thomas odjel a Terry už neznamenal víc než roztrhanou fotku v nočním stolku.
Tehdy jsem šla noční ulicí a plakala. Zastavila jsem se v parku a klesla na lavičku. Na lavičce bylo sprejem nastříkané srdce a iniciály. Jistě nějaké dívky, která autorovo srdce nechtěla, jak ráda bych s ní vyměnila svůj pocit. Ona cítila jen lhostejnost, já cítila beznaděj a úzkost. Nemohla jsem se na to dívat, a tak jsem se rozešla parkem. Všude kolem byly břízy a smrky - podivná kombinace. Zastavila jsem se u jedné břízy a z kapsy jsem vytáhla klíče. Nervózně jsem jimi začala otáčet. Když jsem se podívala na strom, opět mě přepadl ten hrozný pocit. Na stromě bylo vyryté T. Vybavilo se mi jméno Thomas.
Proč lidé vyrývají jména do stromů? Možná proto, že chtějí zachovat lásku na delší dobu než jen jeden život. Každý přece ví, že stromy žijí déle než lidé. Ale jak můžou vědět, že strom nezničí blesk nebo ho nepokácejí a nevystřídá ho zábavní centrum nebo dálnice???
Při pomyšlení na zachování lásky jsem na dlani začala klíčem přejíždět do tvaru písmene T.

T jako temnota, která teď halí mé srdce. T jako tůň, modrá tůň, modré oči. T jako Thomas. T jako Tara… A T jako Terry.
Při každém T jsem přejížděla po dlani ještě usilovněji a v záchvatu jsem nepoci»ovala bolest fyzickou, ale duševní. Moje myšlenky se krvavě vyryly do dlaně a jsou tam stále. S pocitem blaženosti jsem vydechla, až se mi od úst vznesl obláček páry sražené v chladné noci. Za»ala jsem ruku v pěst a nechala skapat pár kapek krve na T na stromě. S úsměvem na rtech jsem do noci zašeptala tři slova. „Znám lepší způsob!“
Lepší způsob, jak zachovat lásku nebo mučivou vzpomínku? Vzpomínka zůstala a nutila mě při pohledu na T ničit mé fyzické já. Mé fyzické já skomíralo a má duševní stránka bloudila v okamžicích slastného opojení sebedestrukce a jindy padala pod tíhou mučivých myšlenek.
Ale nejsem na ten strom naštvaná, ne! Jsem pyšná, že jsem nezapomněla a vydržela lásku. Jsem vlastně hrdina. Láska mě nezabila, pouze zklamala a dost ublížila. Ale nebyla to jen láska, bylo to T.
 

Komentáře, názory, hodnocení

PsychoP - 04. srpna 2006 14:22
falling8927.jpg
četlo se to velmi dobře... v případě první povídky skoro v případě druhé již zcela samo...
 
Eveline - 31. července 2006 18:16
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
První povídka se mi líbila, ikdyž některé věty mi přišli dosti... vynucené. Jako kdyby si z nich chtěla udělat něco, co nejsou.

Druhá povídka se mi líbila moc. Více než ostatní bláboly o lásce, co se tu ukázaly.
Takže ode mě máš 9.
 
Eskel - 29. července 2006 13:46
esk22836.jpg
a» žije oblivion :)
 
Licee - 26. července 2006 15:19
ik33029.jpg
Mě tedy nezbývá než souhlasit s ostatními :) Tak nějak vyjádřili asi to nejpodstatnější, především jsme tak nějak v hlouby své duše se zamyšlením souhlasila se sparxem

tot asi vše, ale dávám 9 b.
 
Sargo - 25. července 2006 22:15
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Je to pěkně napsané - určitě by byla radost mít autorku v jeskyni :-)
Víc se mi líbila první povídka, beru ji jako takovou hříčku, rozepsaný nápad (v tom nejlepším smyslu slova!). Ve dvojce mi připadá - jak to říci - zbláznit se není tak snadné a temnota tam vyjádřená není tak hluboká, aby to opodstatňovala, tak :-)
Smrt matky tam působí trochu rušivě, snad proro, že osiřením začíná většina zdejších životopisů. Na druhou stranu je to asi hlavní věc, která labilitu hrdinky zvěrohodňuje.
Jak už jsem psala, přijde mi to hezky psané, tak bych asi doporučila se příště vyhnout ustáleným obratům, jako je "klesnout na lavičku" či prožívat "mučivou vzpomínku" - autorka očividně má na vymýšlení vlastních.
Těším se na další dílka, čuji tu nemalý potenciál :-)
 
Shuffle - 25. července 2006 20:52
obraz0603160.jpg
Děkuju vám za komentář i hodnocení. Většina autorů tu na reakce ostatních také reaguje, takže vám k tomu taky něco řeknu i když je někdy lepší si svůj názor nechat pro sebe.
Nic kloudného mě nenapadá, jen mě překvapuje, že se vám víc líbil druhý příběh asi to bude ve mě já sem víc na přemýšlení a přišli jste na to dobře, příběh téměř nesouvisí s Maxmilianem. Druhý příběh je realistický asi pro to, že hlavní myšlenka příběhu u mě vždy vystihuje to co prožiju - většinu příběhů píšu podle sebe, jen trochu upravím konec nebo přeženu některé fakty...=)
Děkuju!
 
sparx - 25. července 2006 20:13
images5026.jpg
Inu, kde mám začít? Začnu tam, kde ostatní končí a to vlastně na začátku těch povídek. Všichni hodnotí celkový výzor povídky, tudíž její konec, ale já začnu jejím začátkem.


Poslední bitva

Řeknu to tak, jak to cítím, jak jsem to pochopil a jak se mi to líbilo.
Maxmilian šel do bitvy s tím, že ví, co neví. Zní to složitě, ale ve své podstatě je to jednoduché. Mě se vystižení mladého rytíře líbilo. Zamyšlení nad osudem a jeho řešení mám rád. Celkový výzor povídky bych hodnotil na 7. Asi jako Morra:
Nebylo tam nic, co by uchvátilo, pokud se člověk nebyví zamyšlením. Mě to zaujalo, ale jiné to bohužel nezaujme. Než jako povídku o Maxmiliánovi bych to bral spíše jako povídku o osudovosti, možná o troše lidské chtivosti, ale to bylo spíš až ke konci. Jinak se mi to vážně líbilo.

T

Jelikož láska jako taková je krásná věc, ale záludná a nečekaná, což mohu potvrdit. Nikdy jsem nepochopil, jak se lidi mohou mít rádi, ale to sem nepatří.

Povídka mě zaujala absolutně, protože láska je pro mě téma na hodiny a hodiny, zvláš» se svou holkou. Situaci dívky chápu. Na tuhle povídku nevím co říct, abych se přiznal. Líbila se mi. Ani bych neřek, že je to zase jen nějaký příběh o lásce. Nějak na mě zapůsobila jinak. Osud dívky a celkový rys povídky bych řekl, že musí zapůsobit na každého. Především bych řekl, že je to věc docela realistická a hodně možná. Za 9.

Jak tak počítám, součet mi vychází 16, průměr tím pádem 8. To» mé hodnocení.
 
Morra - 25. července 2006 15:34
744110440656097490.jpg
Poslední bitva mě moc neuchvátila, ale dalo by se říct, že měla pěknou myšlenku.
Docela by z toho bylo pěkné zamyšlení, kdyby se to jen trochu přepracovalo.
Nevnímala jsem to jako povídku o Maxmiliánovi, ale vzala jsem si z toho něco naprosto jiného a nedokážu přesně popsat co.

Povídka s názvem T mě zaujala víc. Sice je to dost podobné článkům z časopisů, ale není vůbec špatně sepsaný. Dokonce mě dokázal upoutat.
Spíš z toho sršelo bláznovství, co člověk dokáže udělat, když je neš»astný. Taky to u mě vede, protože v budoucnu bych měla pomáhat takovým lidem, kteří mají tyhle potíže. (ovšem to je asi ještě daleko :( )
Je naprosto naivní, co lidé dělají kvůli lásce, kterou si v tomhle případě sami zkazili.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.061644077301025 sekund

na začátek stránky