Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

StrachOblíbit

likalilithico9095.jpg

Autor: kralovna.Lilith

Sekce: Povídka

Publikováno: 09. června 2006 20:07

Průměrné hodnocení: 9.3, hodnotilo 13 uživatelů [detaily]

 
Tentokrát se pokusím zaujmout na poli prózy, protože si zde věřím více než v poezii, která se minule moc nevydařila. Snad se vám to bude líbit - jedna z mých nejnovějších slohovek na téma, jak název napovídá, "strach". Kdo očekává sáhodlouhé dílo, toho zklamu, protože je to určeno předně do školy s limitem jedné strany =o)


 
Strach. Stojí v první řadě. V řadě, která bude čelit útoku jako hradby pevnosti. Nikdo ho nevidí, nikdo ho neslyší, ale všichni ví, že je tam s nimi, že jim šeptá do ucha a ostré, chladné pařáty vráží mezi vnitřnosti. Krouží kolem každého, je všude, a přitom nikde. Je to hlodavý hlásek v hlavách všech mužů ve vojsku, je to ledový netvor v podbřišku. Je to…
Strach. Ano, já, Kastor, velitel třetí isterijské korouhve, jej vidím. Jak přejíždím před řadami a vyřvávám povely, Strach mi s ohavným úsměvem chodí v patách, šustí svojí roztrhanou černou kutnou a velkýma, černýma očima přejíždí sinalé tváře všech vojáků. Tu se sám zastaví, kostnaté ruce s dlouhými prsty v rukávech, dá hlavu na stranu, pak na druhou. Muži před ním se rozklepou kolena a zorničky se rozšíří. Byl by přísahal, že viděl Smrtku, jak nedočkavě sedí na svém bílém oři támhle na kopci, za nepřátelským vojskem. Byl by přísahal, že viděl…
Strach. Opět se za mnou rozejde a ten odporný úsměv se ještě rozšíří do větší samolibosti. Můj válečný kůň zakoulí očima a neklidně se ošije, potřásaje stříbřitou hřívou. Ví, že co nevidět bude zahájen útok. Ví, že se poženeme na křídlech větru, že vzduch zhoustne křikem raněných a bojujících. Cítí napětí nad plání. Cítí i můj neklid. Cítí…
Strach. V černé kutně pochoduje s neochvějným klidem ve stejně neochvějném a pomalém rytmu kroků do středu budoucího bitevního pole. On nikdy nic neříká, mlčí. On nepotřebuje mluvit. Vše, co je důležité, ukáže. Ukáže to, jako by to bylo odráženo pokřiveným zrcadlem. Zrcadlem roztříštěným na desítky kusů, kde člověk vidí svůj podivně zdeformovaný obraz. Zrcadlem, kde se onen odraz mění v nejhorší noční můru, v paniku vyvolávající…
Strach. Pozvedá ruce v gestu vzývání. Nevidím do jeho pokřivené tváře s ještě pokřivenějším úsměvem, protože ke mně stojí zatím zády. Ale nezůstanu toho pohledu ušetřen – stále s rukama nad hlavou se pomalu otáčí k našemu vojsku. Mám pocit, jako by mě nějaká ledová sprcha přibila k zemi společně s mým koněm, s mými vojáky. Proč jen se ani stéblo nepohne? Proč je tu takové nepřirozené ticho, kde ani postroj necinkne, hlas se neozve? Proč je tu ten dusivý příkrov, který nám usedá na ramena a zatím nenamáhané údy těžknou? Proč je tu všude kolem…
Strach. Pohodí hlavou, na tváři téměř výraz šílenství. V tu chvíli se snad sama země pohnula a roztřásla se v obavách. Tisíce nohou, tisíce okovaných kopyt duní a zadupává hluboko do hlíny čerstvou, zelenou trávu, jež bude po boji jenom žlutavým a zkrvaveným památníkem. Ticho se trhá na tisíce cárů, přes ohlušivou stěnu ke mně začínají doléhat zvuky, které ke každé bitvě neodmyslitelně patří. Řev. Řinčení zbraní i zbrojí. Ržání koní. Šílený křik plný děsu, plný bezmezného a bolestivého…
Strachu. Tomu se zde líbí, ten je ve svém živlu. Když kolem něj projíždím na svém koni (dal se do pohybu a já to notnou chvíli ani nepostřehl), vidím, jak černé oči září nicotou a fanatismem, jak na bledé lebce nabíhají namodralé žíly, jak…
Bohové! Já jím projel! Jestli jsem těsně před útokem ochrnul, nevím, jak nazvat tohle. Přízračná postava se rozplynula jako dým a najednou mi zdupaná země naráží do zad, že málem ztratím dech. Kůň prchá dál a okovanou hrudí rozráží šiky pěšáků. Lapám po dechu ještě víc než předtím, musím se chytit půdy, protože mám náhle pocit, že se se mnou začala šíleně točit a skákat. Vždy»… ne, to není možné. Proč mi černá kola tancují před očima? Proč mě bolí každičký kousíček těla? Proč mi prchá kůň? A proč na něm, ksakru! sedí…
Strach?!

„Strach? Tys viděl Strach?“ ptá se mě nedůvěřivě jedno děvčátko a krčí nosík. Sám už nevím, jestli to je vážně pravda, nebo jestli jenom výplod mojí mysli důsledkem toho, jak tvrdě mě srazili z koně. Vím ale, že každý jednou uvidí svůj Strach. Každý se mu postaví tváří v tvář, aby před ním Strach buď prchl, nebo aby jej pohltil a uvěznil ve svém hrůzyplném království.
„Strach má mnoho podob,“ odvětím zamyšleně. Zdálo se mi to, nebo jsem vážně viděl černou kutnu a pod její kapucí ten důvěrně známý a nepříjemný úsměv?
 

Komentáře, názory, hodnocení

PsychoP - 16. července 2006 16:54
falling8927.jpg
Thumbs up... Nothing less and nothing more... just FEAR...
 
Kibou - 15. července 2006 20:43
redhead673.jpg
Já mám ze slohových prací vždycky hrůzu. Děsí mě jejich omezený prostor. Než rozvinu jakýkoli děj už na mě mrká ta nepříjemná hranice kterou nesmím překročit. Proto oceňuji že se z téhle vylouplo takhle zdařilé dílko. Nejméně devítku si podle mně zaslouží.
 
Helyeness - 15. července 2006 16:54
portret4649.jpg
Podle mě tenhle text opravdu vyvolává v čtenáři to, co cheš..líbí se mi to..opakování vyvolává určité napětí a tak.) je to fakt dobry.)
 
Sargo - 15. července 2006 13:10
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Opakování slova v tomto případě opravdu silně podpořilo záměr. Jestli někomu ta slohová kadence nesedí, je to spíš proto, že každý si to "čte v duchu" jiným způsobem; a kdo si čte způsobem mírně deklamačním, toho to osloví více, než kdo jenom jezdí po textu očima, nebo má onen způsob čtení hodně jiný.
 
Hitomi - 15. července 2006 12:56
mal315776.jpg
kralovna.Lilith - 14.Července 2006 14:12
no tak kvuli teto reakci radeji clanek nebudu hodnotit, asi by byl mirne zaujaty. Opakovani slov moc umelecky nepusobi, i kdyz to u tebe muzes byt zamer, mas se aspon pak vysvihnout v necem jinem.
a tou neuvazenopu reakci se jen shazujes.

Qued - 14.Července 2006 08:49
naprosto souhlasim
 
NADĚJE - 14. července 2006 19:51
200209161557wolfl259.jpg
Přijde mi to dost okoukané a sem tam divná fráze. A» se kouknu do jakékoli knihy napsané na téma boje a války, tak tam přečtu ty samé fráze, takže mi to nepřijde jako nic nového a okouzlujícího. Je to dobře sepsané, to nemůžu popřít, ale beru to s nadhledem.
 
kralovna.Lilith - 14. července 2006 14:12
likalilithico9095.jpg
Díky za všechny kritiky, potěšily mě
A teď se pustím do reakce, protože vidím, že někdo tomu holt nerozumí.

Qued - 14.Července 2006 08:49

Pokud sis nevšiml, je asi záměr, že se tam Strach opakuje. Proč myslíš, že je to na každém začátku řádku? Není to proto, že bych byla tak blbá a ani si to nepřečetla. Umělecký záměr, ale tobě to asi nic neříká. Aspoň co jsem vyrozuměla z debaty v jednom brůžu. Člověk, co je schopen napsat vyšně... jeho názor beru opravdu s velkou rezervou.

"Byl by přísahal..." Pokud někdo vypráví v první osobě, je asi jasné, že to byl onen voják. Tečka.
Oči mu září nicotou. Opět se jedná o umělecký záměr. Ne že bych si toho nevšimla a jenom to tam plácala, jak mi to zrovna přijde pod ruku. Slyšels někdy třeba "mrazivý oheň"? Jo, teď bys řekl, že oheň nemůže mrazit. Oxymorón. Taková češtinářská hatmatilka. Jedno slovo popírá druhé. Nicota září.

Že se ti nelíbí, to je tvůj problém. S tím já nic nenadělám. Ale jak nakrčíš čelo dost důkladně, na kořeni nosu se ti zkrabatí kůže. Zkus to někdy. Krčí nosík a basta.
 
Qued - 14. července 2006 08:49
qued_antisanta2873.png
Toto dílo je dozajista zajímavé svým námětem a velmi dobrým zpracováním.
Však mám z něho pocit, že sama autorka ho četla jen jednou.
Stálé opakování slova "strach", ikdyž v různých tvarech, mě velmi rušilo.
Také jsem se lehce strácel v tom kdo, kdy a jak vypráví .
Na začátku je obecná zmíňka o strachu, poté přechází ve vyprávění vlastní osoby alias Kastora a znenadání navazuje "Byl by přísahal..."

Pár malinkých detailů, téměř nepodstatných:
Spojení "pohodí hlavou" mi sedí vice ke koni, než k čemukoliv jinému, když člověk zkusí pohodit hlavou, přivodí si akorát zablokování krku.

Pokud oči září nicotou, předpokládám, že tam nemůže být nic jiného, než nic, čili ani fanatismus.
Také si nejsem jist, jestli může nicota zářit, ale to je věc názoru.

Předpokádal jsem, že válečný oř poznal blížící se bitvu a byl to on, kdo věděl, že se ponese na křídlech větru.
Pokud jsem to správně pochopil, tak si nějak nedovedu toto romantické přirovnání spojit s masivním válečným ořem oplátovaným, na němž sedí člověk s výzbrojí a výstrojí.

Často používaný knižní obrat "krčí nosík" se mi ani trochu nelíbí, neznám snad nikoho, kdo by "krčil nosík". Většina dětí spíš krčí čelo.

Shrnutí:
Podle mého skromného názoru je to velmi zdařilé dílo kombinující úvahu s vypravováním, velmi pěkným způsobem, přes svoji délku, krátkost, je znát vývoj a příjemné zakončení.
Nicméně dokonalé to také není.
 
Morra - 13. července 2006 22:42
744110440656097490.jpg
Myslím, že článků, které neobsahují lásku, ani upíry tu je dost.
Svým způsobem to má jistou dávku temnoty, která patří na Andor. A to je jedině dobře!
Autor by měl v tokovém "temném" článku používat místama kratší věty, které dodají na atmosféře. Samozdřejmě je to jen můj názor! Každého osloví něco jiného.
Ber to tedy jako malou radu, kterou můžeš příště využít.

Je pravda, že to patří mezi výborné tvorby na Andoru, ale mě o jeden stupeň oslovila víc Licee Sice měla v článku více věcí, s kterýma jsem nesouhlasila, ale měla tam víc věcí, které se splodily v její fantazii a tohle mě trochu přišlo "okoukané".
Jinak obdivuju autora, že dokáže napsat tak krásnou slohovku. Jistě jste si jí měli dopředu promyslet a připravit, že? Nebo se pletu a jsi tak výborný autor, který stvoří něco tak pěkného na místě, bez promyšlení? Myslím, že ne! ;)
Není co dál dodat. Překvapilo mě to a to v kladém slova smyslu!
S pozdravem Morra

P.S.: Tenhle článek mě oslovil, tak hodnotím za 9 bodů.
 
Fistandantilus - 12. července 2006 23:00
fuck_y2031.jpg
Nečetlo se to špatně. Kdoví jak je to s tím, když se některá slova opakují mnoho, narozdíl od toho, když se některé slovo vysloví jen jednou. Třeba na konci. Strach. Jaký je rozdíl, poznáte, až když to čtete a někdo Vám neustále do ucha šeptá: Strach, Strach, Strach ...

Jen tak dále.
 
Gleaken - 12. července 2006 19:06
po_mi_x_ud013_m4840.jpg
Tak takhle jsem si dlouho nepocetl :-)
 
Sargo - 12. července 2006 13:10
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Opravdu skvělé :-)
 
Arion2 - 10. července 2006 18:25
a5615.png
Zajímavé a čtivé, avšak nenechám se strhnout tím, že je to po dlouhé době pořádné dílko na Andoru, takže pouze 9.

Co kdyby náhodou někdo napsal něco lepšího. :)

Víc takových článků, tím nemyslím Ctrl+V, Ctrl+C.
 
Eveline - 10. července 2006 11:30
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Tato povídka se mi opravdu moc líbí.
Pokud to byla školní slohovka tak tě obdivuji. Moje školní slohovky jsou vždy propadáky... tedy jako ostatní.

Nikdy nepochopím, jak někdo může ve škole napsat něco tak... krásného.

Ze začátku jsem myslela, že si jen špatně zařadila článek, že to mělo být zamyšlení, ale už třetím řádkem si mě přesvědčila o opaku.

Líbí se mi to nejen proto, že to není všední téma a není to článek seskládáný z pouhýh prázdných slov.

Také si myslím, že je to to nejlepší, co jsem v poslední době četla zde na Andoru.

Takže si podle mého úsudku 10 zasloužíš.
 
Belgarion_Kolder - 09. července 2006 16:47
belg4582.jpg
Žádný upír? Žádná láska? Jsem stále ještě na Andoru?
Tohle dílko se vážně dost těžko hodnotí, asi už jenom proto, že za poslední dobu je to to nejlepší, co jsem v Andorských článcích četl.
Velice mne zaujala myšlenka konce odstavce navazující na začátek dalšího, ale teprve personifikace (metafora/...) o strachu sedícím na koňském hřbetu mě vážně dostala. Také je zajímavé, že i v takto krátkém útvaru probíhá vývoj charakteru hlavní postavy. Jak jinak si vysvětlit závěr, v němž se hlavní hrdina vidí v čívčí tváři tvář strachu, čímž zároveň nejasně odpovídá na otázku, zda on sám strachu podlehl nebo mu odolal (viz. předposlední odstavec)?

Durinem zmíněná věta mi směšná nepřipadla, ale zarazilo mě přirovnání k ledové sprše, než jsem se uvědomil, že "sprcha" vznikla ze "sprchnout" a původně měla jiný význam, než má dnes.

A» už je to mou nepozorností nebo jejich absencí, nenašel jsem zde žádnou chybu. Je mi divné dávat deset bodů, ale když se vzpomenu to, co tu poslední dobou vyšlo (a já to četl), asi mi nic jiného nezbývá. Jsem nadšen a... Nemám slov .-) Deset bodů.
 
Jemmina - 09. července 2006 15:13
4041316.gif
Velmi chytlavá povídka...opravdu se ti povedla. Dávám 9b
 
Durin Mahalul - 09. července 2006 14:46
dwarfm1808.jpg
Mno, co jen k tomuhle říct.
Nápad je to dozajista zajímavý a proto si to asi přečtu ještě jednou, než ti k tomu něco napíšu. Jinak takhle na první přečtení mne to moc teda nevzalo, a věta: kůň zakoulí očima a neklidně se ošije,
mne docela rozesmála.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.058497190475464 sekund

na začátek stránky