Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Já, vlkodlakOblíbit

default.jpg

Autor: Dur-edhel

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 20. června 2006 15:30

Průměrné hodnocení: 4.9, hodnotilo 8 uživatelů [detaily]

 
No snad se vám to bude líbit...
 
10022385076.jpg



Narodil jsem se ve vesnici jménem Andur. Mí rodiče byli obyčejní farmáři. Když mi bylo asi deset let, napadli vesnici vlkodlaci. Zem byla politá krví vojáků, farmářů... Nikdo nepřežil, až na mě. Jediné, co si z toho večera pamatuji, je rána do hlavy a pak jsem se probral vedle svých mrtvých rodičů. Pohled na ně mi byl nesnesitelný. Bolel mě krk, nevím od čeho. Došel jsem ke studni, která byla poblíž. Najednou jsem si uvědomil, že to, co po mně stéká, je krev z mého krku. Rána byla moc hluboká. Upadl jsem na zem...
Otevírám oči a jediné co vidím je strop. Slyším hlas: "Jestli to přežije, bude z něho stvůra." A po dlouhé chvíli se ozval někdo s hlasem tak tajemným, že mi běhala husí kůže. "A co? Tak bude stejný jako já." "A co? Ty ses dokázal ovládat." Najednou utichli a přišli ke mně, kde jsem ležel.
Jejich kroky byly slyšet po celé místnosti. Někdo mě popadl za rameno. A začal mi šeptat do ucha: "Chlapče, slyšíš mě?"
Koktavým hlasem jsem odpověděl: "Ano, kde to jsem? Proč?" Najednou jsem mu pohlédl do tváře. V jeho očích byla vidět síla, temperament. "To se dozvíš!"

O 8let později...
Naučil jsem se žít s tím, co se ze mě stalo. Vlkodlak. Lovil jsem upíry, stvůry, ale i jiné vlkodlaky.
Chodil jsem od vesnice k vesnici a hledal ty, které lovím. Jenže, jak to už bývá, i mě si někdo vyhlídl jako kořist.
Zprvu jsem si myslel, že je to upír, nebo něco podobného. Zmýlil jsem se, byl to člověk, který se lovem takových jako já zabýval už dlouho.
A od té doby byly mé portréty ve všech vesnicích. Musím se smát, protože kdo mě chytí, dostane 1000 zlatých. A za co jsem to tak hledaný? Prý jsem zabil lidi z karavany, která projížděla místní krajinou.

Byl večer. Pršelo a já byl na stopě jednoho upíra. Nebyl nějak známý, ale narazil jsem na něj u jižního úvalu. Jeho stopy mě dovedly do takového zničeného zámku. Na pohled nic moc. A pak se ozval výkřik. Ženský výkřik, jako když ji na nože bere.
Pak utichla. Upír si dal večeři, tedy jeho poslední. Došel jsem k hlavní bráně, která byla vyvrácená časem a větrem. Nádvoří nebylo moc velké.
Najednou se něco mihlo na střeše. Ozvala se rána a přede mne spadla mrtvá žena, vysátá až do sucha. A za zády se ozvalo: "Tak co tomu říkáš? Myslíš, že mě zastavíš?" Pomalu jsem se otočil se slovy: "To se ptal každej jako seš ty, a pak leželi tuhý na zemi." Upír se jen pousmál a vycenil zuby. Rozeběhl se a jednu mi vrazil do obličeje.
Takovou ránu jsem ještě nezažil, myslel jsem si, že mi urazil hlavu. To byl jeho tah a teď jsem byl na řadě já. Jako člověk jsem s ním nemohl bojovat. Strhl jsem ze sebe svrchní šaty a začal jsem ze sebe strhávat kůži. Chvilku stál a jen koukal, ale pak mu došlo co jsem. Začal utíkat.
Ale pozdě. Už jsem ho držel za rameno. Otočil se s takovou rychlostí, že se mi vytrhl a znovu mě udeřil, ale po hrudníku. Okamžitě mi začala téct krev. Měl jsem vztek. Trochu ustoupil, čímž mi udělal prostor. Rozeběhl jsem se proti němu a nabral jsem ho ramenem do pasu.
Ozvalo se zakřupání a upír zařval bolestí. Odhodil jsem ho na zem. Nemohl se zvednout. Přiklekl jsem si a začal jsem pomalu do něj mlátit.
Půl hodiny jsem do něj bušil s on se jen pořád smál a tak jednu koupil drápy do hlavy. Hlava mi zůstala v pazouře a upír začal hořet až z něho zbyl jen kosti a prach. Rána na hrudníku nebyla moc velká, ale pálila jako ďas. Sbalil jsem si svoje věci a odešel jsem ze zámku.
Další celý týden jsem se schovával v lese, protože mě ten lovec vyčmuchal a chtěl mě dostat. Zatracený týden jsem se schovával jak zbabělec.
Ale pak ho to přestalo bavit a na nějaký čas zmizel. A já jsem se mohl věnovat své práci. Šel jsem asi dva až tři dny lesem. Až jsem došel k vesnici, která byla sužovaná zlobrem. Místní starosta vypsal odměnu 100 zlatých, což je velmi lákavá částka , ale háček byl v tom,že tam visel plakát s mým portrétem a vysokou odměnou. Váhal jsem, ale těch 100 zlatých měly větší silu. A tak jsem se vydal hledat toho zlobra.
Trvalo mi to kolem dvou hodin. Nebylo těžkého najít. Žil v takové velké jeskyni, kde přenocoval. Tak jsem si tam na něj počkal.
Když přišel, bylo k ránu. Okamžitě mě spatřil a rozmáchl se velkým kyjem proti mě. Co mi zbývalo, jen zařvat bolestí, protože jsem jí dostal do ramene a to zakřupalo, asi zlomené. Byl silnější, než jsem čekal. Ležel jsem na zemi bezmocný .
Najednou se ozval výkřik a zlobr spadl na zem s šípem v hrdle. Zmocnila se mě tma ....
 

Komentáře, názory, hodnocení

Rogrim - 01. srpna 2006 19:50
serpentmen5938.jpg
Nemám rád dlouhé řeči.A hlavně když vše důležité již bylo řečeno.Proto jen podotýkám že by to mohlo být lepší.

5
 
Arion2 - 25. července 2006 22:08
a5615.png
Chm, jestli je ti osm let, tak je to dobré... ne to je špatný vtip, ani osmileté dítě by to takle neošidilo.

O 8let později... bezva, ve filmech to zní otřesně a v literatuře čeština ani nemá slova, která by vystihla něco tak odporného - alespoň mně známá. Když píšeš na pokračování můžeš rozvádět, ale nikdy nepsat o osm let později, klasická filmová zkrácenina se do literatury nehodí.

Souboje, tak to je útrpnost sama, jak řekl Belgarion_Kolder, kolový systém z toho opravdu čumí jak větev z křoví... i upír čumí místo, aby jednal. Asi vlkodlak super rychle otrhal hadry (což asi nebude kolová záležitost - samotná proměna 1 kolo dle DrD 1.6 eD PPZ-PJ,bestiář), jinak to není ani normální. Snad jedině, že by byl upír slabomyslný.

Příběh, opravdu originál mezi originály. Trochu upravený film jehož jménu zde nebudu dělat neplacenou reklamu, sám víš z čeho jsi to obšlehl. (Možná ne, ale je to až velmi podobné, což je pro čtenáře mínus.) Fiml končí u zlobra, to už bylo lepší, ale zase jsi to tam vzal takovým hopem, že nemělo ani cenu s tím začít

Originalita a zpracování == 1
Za krátkost nehodnotím a myslím, že máš co zlepšovat, míníš-li tento paskvil opravdu psát na pokračování.

P.S.
Zkus něco jiného, trochu originálnějšího, delšího a prožitějšího. Fantasy ti moc nejde.
Snad se napříště dočkáš lepšího přijetí.

Někdo psal, abys začal hodně číst, k tomu názoru se přidávám také. Zajdi si do obchodu speciálně zaměřeného na fantasy literaturu.
Z autorů ti osobně mohu něco málo doporučit:
David Eddings (Dobrodružství rytíře Sparhawka shrnutá v několika knihách Eleniun, Tamuli, etc.)
David Gemmell (Legenda, Cestou vlka, etc.)
Andrzej Sapkowski (Sága o zaklínači, etc.)
John Ronald Reuel Tolkien (Pán prstenů, etc.)
a samozřejmě spousta dalších i českých spisovatelů.

Z tohoto díla vyzařuje, že vůbec nevíš která bije. Možná je to nevypsaností, možná právě tím, že málo čteš.
 
Beredur - 25. července 2006 18:55
beredur9549.jpg
Já už pomalu nenacházím slova, co by vystihla můj postoj k dílům podobného charakteru.Zdržuji se proto raději pozitivní a negativní kritice a ani neboduji....

 
Eveline - 24. července 2006 16:08
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Jó a vesnice jménem Andur = Andor. To je náhoda? :o)
 
Eveline - 24. července 2006 16:07
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Na mě to působí jako klasický neoriginální životopis. ;o)
Btw.: Ten starosta ho nepoznal? ^^

Čtyři.
 
Morra - 24. července 2006 16:01
744110440656097490.jpg
Neni zlobr jedno z neinteligentních postav?Neměl by mít tolik inteligence, ne? :D To je fuk.

Mě na začátku zarazilo, že hlavní hrdina šel ke studni a najednou píše, že slyší kroky po místnosti. To byla to studně v místnosti, nebo ho tam přensli?
No nejvíc mi vadilo, že děj probíhal tak rychle, že si to člověk nedokázal ani vychutnat. Všechno bylo tak jednoduché a dostupné pro hrdinu, že mi to přišlo místy i naivní.
Jinak to podle mě nepatří mezi strašná díla, ale docela podařená. Byl tam vidět autorův nezaměnitelný styl a to se mi líbilo.
 
Malakian - 24. července 2006 07:44
images9556.jpg
Viete co nikdy nepochopim? Preco sa na upirov nechodi cez den ked spia...no ale je fakt ze je tam riadne vela chyb...hlavneje to zas a znova predvidatelne , mozno az prilis. Tie zneviem, ze ako si vlkodlak pockal na zlobra. To sa postavil pred jaskynu a cakal kedy vylezie? Lebo inak nechapem, ze si ho zlobr hned vsimol.
Ale nechce sa my to tu rozoberat...ale dat tomuto 7...je to lepsie ako Dawn :P dal by som tak 5...za to ze to neslo ku graciim davam 4.
 
Belgarion_Kolder - 24. července 2006 00:13
belg4582.jpg
Vesnici napadli nějaké bestie (samozřejmě je nám bez jakéhokoliv popisu rovnou řečeno, co to za bestie je) a přežije jen jeden člověk. Jak originální. Toliko k ironii.

Strašnej fofr. Hlavní hrdina je polomrtvej, nic ho nebolí, ale poslouchá cizí hlasy, které se o něm dohadují. A hup o osm let dál.

"To byl jeho tah a teď jsem byl na řadě já." - Tak tady jsem vážně vyprskl smíchy. Ale ano, ono to ten souboj bohužel vystihuje, ten souboj skutečně je na tahy. A taky na draka.
Zajímalo by mě, co upírovi křupalo v břiše.

Ne, dál už to nehodlám vybírat. Blbosti tam jsou a není jich málo, ale ten styl je prostě příšerný. Hrrrr, žádnej popis, žádné vysvětlení, nic a je tu konec.
Doporučuju začít číst. Hodně číst a uvědomovat si, co čteš. Tohle by se skutečně dalo rozepsat na několik stránek.

Dal bych tři body, ale je tu vlkodlak (dokonce i upír, ale co) a to používání číslic místo slov mě vážně znechutilo. Dva.
 
Sargo - 24. července 2006 00:05
wel1d5kk1aaa19357.jpg
(Bylo tam neuvěřitelné množství chyb. Tím se vždycky každé dílo hodně shodí.)

Myslím, že obecně to není moc dobře napsané. Ale, kupodivu, to má zvláštní druh atmosféry - je tam skvěle vidět, jak to autor prožíval.
Ten příběh není ničím zvláštní, je to vlastně ten nejklasičtější způsob, v první větě sirotkem a jak se stát vlkodlakem a co potom; scény jsou vyloženě filmové. Ale je to takové - prostě "právě jsem se zažral do vlkodlaků a prožiju si svůj první příběh" s klasickými dramatickými scénami. Je-li to první dílko, je svým způsobem zdařilé. Určitě pokračuj.
 
Licee - 23. července 2006 23:31
ik33029.jpg
Táákže :) pustím se do tebe :)

Hm, jak už řekl tady Psychop, celý článek je hodně plytký. Působí na mě spíše jako vyprávění u táborového ohně než povídka, do které bych se zahryzala a nespustila z ní oči. Možná by neuškodilo věty trochu prodlužovat, nebo» právě ty krátké věty působí oným efektem. (teda alespon na mě).

Ale když to vezmu kolem a kolem, tak je to je to docela zdařilá práce. Chce tojen vypilovat a trochu si s tím pohrát, dát do toho takovou tu energii která toho čtenáře chnapne a nepustí do posledníh slova. :)

Dávám 7 b. A to se zavřenýma očima :)
 
PsychoP - 23. července 2006 21:42
falling8927.jpg
je to takové... plytké... chtělo by to trošku oživit. Na začátek to nebylo špatné, zkus to u grácií ;-)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.084082841873169 sekund

na začátek stránky