Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Poslední polibekOblíbit

obraz0603160.jpg

Autor: Shuffle

Sekce: Povídka

Publikováno: 09. srpna 2006 13:00

Průměrné hodnocení: 8, hodnotilo 2 uživatelů [detaily]

 
Znáte to, ne? Sednete si k počítači a napadne vás příběh. Ten hodíte na papír - trochu ho rozvinete, pak si opravíte chyby a třikrát si to přečtete. Jenže potom vás napadne: Jak vlastně poznám, jestli to k něčemu je? Jak zjistit, kde jsou tam mezery? Tak jdete na Andor a vložíte svůj příběh do článků.
Něco podobného se mi stalo a tak vás prosím, aby jste mi na to něco málo řekli. Předem dík za kritiku.:D
P.S.:Předem se omlouvám za používání trojteček a podobných blbostí, ale nejde to odnaučit...:D


 
Z místnosti se ozýval šepot. Vše uvnitř bylo tak temné a chladné, že při vstupu mu běhal mráz po zádech. Udělal dva pomalé kroky vpřed, ale nepokračoval, protože nenalezl odvahu jít dál. Za normálních okolností by měl temný anděl jako on tuto temnotu obdivovat, ale on se jí vzpíral a odsuzoval ji. Na chvíli zavřel oči, aby se uklidnil. Když je znovu otevřel, viděl chvíli jen plamen svíce, ale pak se mu obraz rozlil a odkryl postavy rozestavěné v kruhu. Nikdo z přítomných nevypadal na to, že by měl každou chvíli zemřít. Udělal ještě pár kroků vpřed, aby lépe viděl. Před ním stálo asi deset mužů v kápích se skloněnými hlavami. Nevěděl, co dělat – jeho čas ještě nepřišel, nebo» nic necítil, tak si stoupl do rohu místnosti a pozoroval, co se bude dít.
Muži v kruhu stále šeptali v jednom rytmu cosi, čemu Samuel nerozuměl. Snažil se pochytit ta slova, ale pokaždé, když už si myslel, že je blízko, ho ta slova omámila. Nevěděl, co se děje – ta slova v něm vyvolávala pocit strachu a trýzně. Samuel věděl, že zde musí někoho políbit, ale nemohl zde zůstat. Chtěl se rozběhnout ke dveřím, ale nohy ho neposlouchaly, místo ke dveřím ho nesly blíž k těm mužům. Najednou Samuel pocítil zvědavost. Chtěl vědět, co je uvnitř kruhu. Uvědomil si, že tam bude nejspíš ten, koho má políbit. Došel až k jednomu z mužů – nohy už zase ovládal pouze on, ale teď už na útěk ani nepomyslel. Stoupl si těsně za něj. Jeho temná kápě mu zakrývala tvář. Byl velice vysoký – větší než Samuel, který měl dobrý metr osmdesát. Snažil se pohlédnout do kruhu, ale muži byli velice semknutí a on přes ně neviděl. Chtěl povylétnout, ale když roztahoval křídla, dotknul se jednoho z mužů. Celým jeho tělem projela bolest až po konečky prstů. Upadl na studenou kamennou podlahu a na chvíli ztratil vědomí. Před očima mu cosi problesklo a donutilo ho je otevřít. Když se posadil, zjistil, že je velice malátný. Zvednout ruku mu dalo velkou práci. Pohlédl na muže, kterého se dotknul, ale ten stál stále na svém místě. Samuelovi to přišlo divné – to on měl zůstat stát a ten muž měl padnout na zem. Co je to za stvoření, že snese dotek temného anděla? Co se to děje? Všechno v místnosti začalo Samuelovi nahánět strach, ale co by se mu mohlo stát horšího, než to, že musí šířit smrt? Touto myšlenkou se uklidnil a pomalu vstal ze země. Hlava ho bolela jako střep a obraz před očima měl nejasný. Najednou mu něco přišlo divné – něco v téhle místnosti se změnilo, když o sobě nevěděl. Začal se rozhlížet kolem sebe – nejdřív na nic nepřišel, ale pak si toho všiml - muži změnili tempo odříkávání. Jejich hlasy zesílily a celá místnost byla plná hluku. Hluku, který Samuela ničil – jeho hlava s přibývající hlasitostí bolela čím dál více. Chytil se za spánky a začal si je mnout. Celé věky nic podobného nezažil. Hlasy zesílily a Samuela začala bolet i křídla. Bylo to jakoby mu je někdo chtěl vyrvat ze zad – tahle ohromná bolest srazila anděla na kolena a vehnala mu slzy do očí. Hlasy najednou zaplnily celou místnost a dospěly téměř nadzvukovosti – doslova řvaly a Samuel také. Z jeho úst se vydral výkřik a pak hlasy téměř utichly. Začaly odříkávat stejná slova jaká hlásaly při Samuelově vstupu.
Samuel vstal, ale něco ho zarazilo. Téměř jakoby vzlétl, jakoby ze sebe shodil obrovské břemeno. A bylo tomu tak, když se otočil, spatřil svá křídla, jak se zakrvavělá povalují po zemi. Tento pohled ho zarazil – něco v něm umíralo. Nevěděl proč! Celé věky ta křídla proklínal, nechtěl být andělem a teď, když o ně přišel cítil jen beznaděj. Po tváři mu stékala slza a dopadla na zem. Samuel se otočil a jako když chce matka pomstít vraždu svého dítěte, se rozběhl k mužům. Chtěl se jich dotknout, aby cítili tu bolest, která teď svírala jeho srdce. Neuvědomil si, že to nepůjde. Muži se s hlasitým zvukem sborového dopadu podrážky na kámen rozestoupili a Samuel jen proběhl mezi nimi a zastavil se až o oltář, který muži doposud skrývali mezi sebou. Dopadl na zem a opřel se o něj krvavými zády. S výrazem štvance a mučedníka vydechl a zavřel oči. Po tvářích mu stékaly slzy a končily v jeho ústech. Z jejich slané příchuti se mu udělalo nevolno. Otevřel oči a lekl se - muži zmizeli. Pocítil úlevu i úzkost, protože byl sám v temné místnosti, protože ztratil křídla a protože cítil, že teď musí políbit onu osobu na oltáři. Předklonil se a vykašlal krev, která se mu nahromadila v ústech. Těžce a pomalu vstal s nesnesitelnou bolestí, která pocházela spíše ze vnitř než zvenčí jeho těla. Chvíli stál se svěšenýma rukama a hleděl nad sebe. Nechápal proč se tohle muselo stát. Snad jeho stížnost někdo vyslyšel. Tak neuvěřitelně se na sebe zlobil, proč si jen musel stěžovat? Bylo mu to málo a teď nemá nic.
Otočil se a pohlédl za povinností. Došel malátně k oltáři na kterém ležela jeho „práce“! Někdo, koho musel zabít. Někdo, komu musel dát poslední polibek. Zachvátil ho strach. Co když nebude moci bez křídel dát polibek smrti? Co se s ním teď stane?
Ale když viděl, kdo leží na oltáři, vše mu bylo jasné. Ležel tam on – jeho prázdné oči a ústa od krve mu napověděla o jeho osudu. Znovu se rozplakal, ale nemohl jinak. Přes slzy se sklonil nad svým vlastním tělem a otřel svou tvář. Setřel krev i slzy, upravil pocuchané vlasy a narovnal ruce do zkřížené polohy na prsa. Když si už myslel, že takhle může zemřít, promnul si oči a dal si poslední polibek…
 

Komentáře, názory, hodnocení

Shuffle - 31. srpna 2006 16:30
obraz0603160.jpg
Děkuji všem za rady - je to hrozně milé. Jen mě trochu mrzí, že ještě nikdo nehodnotil číselně, ale to je jedno, jak říká náš tělocvikář "Na známce nezáleží!"
Ke komentářům bych chtěla říct jen, že jsem si vědoma opakování jména a slov, ale vždy když se je snažím nahradit ztratí pro mne příběh svojí důvěrnost, což platí obzvláš» u jména, protože když nazvu svojí postavu okřídleným mohla bych jí říct rovnou -to šlo- nebo -to se zastavilo-.
Všechny ostatní rady i tuto si beru k srdci a ještě jednou děkuji...:-)
 
Arion2 - 30. srpna 2006 20:32
a5615.png
Tak jsem si to přečetl už podruhé, to většinou nedělám, žel jsem tam kde jsem byl v noci (to jsem to četl poprvé).

Přijde mi divné cit."Došel malátně k oltáři na kterém ležela jeho „práce“!", když v předchozím odstavci je napsáno, že se o oltář zastavil a opřel ovšem již není uvedeno, že by se vzdálil.

Celkově to nějak zásadně nepobírám, až na konec, kde to chápu po svém, což nebudu rozebírat. (Ztráta křídel je prostě ztráta křídel, a» již černých nebo světlých.)

Jak řekli ostatní něco tam chybí, něco mnou blíže nespecifikovatelného. Chm, to ti asi vážně nepomůže, snad tedy ty Grácie.
Řekl bych, že jsou na konci špatně zvolená slova, která dostatečně nevyzdvihnou, to čím jsi zamýšlel zakončit příběh.

Bez hodnocení, avšak na čtenou u dalšího dílka se těší J."Arion2"P.
 
Belgarion_Kolder - 30. srpna 2006 16:53
belg4582.jpg
- Na začátku se na pár řádkách dvakrát vyskytuje "viděl", což by možná tolik nevadilo, ale možná by to šlo nahradit "zahlédl".
- Jméno Samuel se v celém článku vyskytuje třináctkrát, anděl jen čtyřikrát. Šlo by tam ještě dát "posel smrti", "okřídlený"... Prostě něco, aby se zabránilo neustálému opakování toho jména.
- Nevím proč, ale informace, že Sameul měl stoosmdesát centimetrů mě vytrhla z celé té bezrozměrné, nekonkrétní atmosféry. Nevím, možná "sám většinu mužů převyšoval" by se mi tam líbilo víc. Ale to už je hodně subjektivní, dost možná jsem jediný, komu to vadilo.
- "Po tvářích mu stékaly slzy a končily v jeho ústech" - Tady je to nadměrné používání přívlastňovacích zájmen extrémně zřejmé. Hodně to rušilo.
- (Ano, opakuji to, co napsali Bard a psychop, ale lepší více než méně.)

Nevím, jestli by zabíhání do podrobností dílku prospělo, podle mě je na něm zajímavá právě ta nekonkrétnost ohledně smrti smrti .-) Jinak, chtělo by to navštívit Grácie "pokud to tam ještě nebylo", kde by se vychytalo většina zbytečných chybek.
Závěrem? Bylo to pěkné, ale k dokonalosti tomu ještě dost chybí.

P.S.1: Anotace by zasloužila pověsit spoustě amatérských "autorů" před nos.
P.S.2: Používání trojteček a podobných blbostí se jde odnaučit.
 
Sargo - 30. srpna 2006 15:55
wel1d5kk1aaa19357.jpg
(Po pravopisné stránce musím ocenit, že tam chyběla pouze hrst nebo dvě čárek ve větě - snad mi nic neuteklo :-))

Příběh v zásadě není špatný, ale je to tu ALE, které nevím, jak popsat. Slovo "plytký" se tu již objevilo - asi by to celé chtělo hodně zhutnit, možná zkrátit. Proklestit :-) Dost dlouho se příběh jakoby motá v kruhu a nepřináší nic nového.
Rozhodně by stálo za to ho dopilovat :-)
 
Bard - 30. srpna 2006 12:17
ikonagamma1684.jpg
Podle mého názoru je tam ono, psychopem zmíněné, zbytečné opakování slov na více místech a radil bych také nepoužívat tak četně přivlastňovací zájmena. V poměrně dost případech se dají jednoduše vypustit, aniž by to bylo na závadu.

Příběh není špatný a závěr je sice předvídatelný, nicméně přesně podle mého vkusu. Nějak mi ale nesedí provedení popisů, což ale bude patrně jen můj subjektivní problém. Vím, že tam určitý popis je, ale takhle mi to prostě nepohltí.

Nicméně četl jsem tu spoustu horších (a to tak že podstatně horších) věcí. Tohle dopilovat a bude to dobré. Přeji hodně štěstí v další tvorbě.
 
PsychoP - 30. srpna 2006 11:00
falling8927.jpg
zpočátku mě vyrušilo opakování slov temný a temnota, nicméně se to docela dobře četlo až do konce. Jen mi tam celou dobu něco chybělo. Příběh mě vtáhl, ale ne docela. Místy mi to přišlo být trochu plytké. Nápad však hodnotím kladně. Kdo jiný může zabít smrt, než ona sama. Jen mi uniká jedna věc: Bylo andělů smrti víc? Pokud byl jen on, tak kdo ho zastoupil. Kdo byli ti muži? Satanisti? Ostatní andělé smrti? I přes ten vnitřní zmatek to hodnotím velmi kladně. Líbilo se mi to.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.064270973205566 sekund

na začátek stránky