Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Hell StreetOblíbit

crow_104790.jpg

Autor: Unlucky

Sekce: Povídka

Publikováno: 27. srpna 2006 01:16

Průměrné hodnocení: 8.6, hodnotilo 8 uživatelů [detaily]

 
Takže, pokud si dáte tu práci a prokoušete se až ke konci, věřím, že přihození Vašeho komentáře a ohodnocení už bude maličkost :)
Navíc, nijak extra dlouhá není, takže směle do toho ;)


 
Gabriel Tucker stojí na opuštěné ulici. Kouká na hodinky. Ručičky ukazují půlnoc. Všude je mokro, před chvílí přestalo pršet. Z převisů střech dopadají na zem poslední kapky. V loužích se odráží měsíc.
Je úplněk.
Z kanálů stoupá dým, snáší se mlha. Trojnohý voříšek pajdá k popelnicím, hledá něco k snědku. Vystouplá žebra a propadlé břicho nevykazují znaky zdravé výživy... Posprejované domy s vymlácenými okny působí také neutěšeným dojmem.
U zapáleného sudu se ohřívají dva bezdomovci. Nestojí od něj moc daleko, vidí jejich zkažené zuby, z potrhaného oblečení jim kouká holá kůže. Jeden z bezdomovců má na boku otevřenou ránu, plnou svíjejících se červů. Tucker se s odporem otočí na druhou stranu. Nějaký páprda tlačí nákupní vozík. Na hlavě má kšiltovku Red Sox, oblečen je ve sportovní, dlouho neprané soupravě. Třaslavou chůzí si to šine napříč ulicí. K vzhledu sportovního veterána mu chybí jediná věc. Boty. Všimne si, že stařec dopadá na pravou nohu. Čouhá mu z ní hrot hřebíku. Na nártu má zaschlou krev. Gabe se nediví, že ho nikdo neošetřil, cítí z něj puch i na těch několik metrů.
Je znechucen. Odporný místo, hnusná díra, neví co tady dělá. Rozhodne se zapálit si. Samozřejmě své oblíbené Marlborky. Zašátrá v kapse a nahmatá klasický zapalovač Zippo. Jak je to dlouho, co naposledy kouřil? Deset let? Že by to bylo na střední škole? Asi jo. Koneckonců, tenkrát byl v prdeli. Podle něj začnou kouřit lidi jenom ze dvou důvodů.
Buďto, aby vypadali drsně, a nebo proto, že jsou naprosto v prdeli.
Hulil jako fabrika a nejspíš by měl ve třiceti zajímavý nález na plicích. Jeho poslední cigareta mu shořela na balkóně u kamarádky, položená na zábradlí, určitě záviděla kolegyni, kterou si pokuřoval vedle stojící kámoš.
Ani si tu poslední tenkrát nevychutnal. Dvakrát si potáhnul a pak se nechal vylákat vyčítavýma pohledama. Spousta lidí mu totiž chtěla promluvit do duše. Bože, to už je dávno... zažene myšlenky a škrtne zapalovačem. Vyskočí oranžový plamínek. Gabe se nakloní s Marlborkou v ústech, jenže plamen zhasne. Shit! bleskne mu hlavou a celý proces zopakuje. Se stejným výsledkem. "Posranej zapalovač!" řekne zvýšeným hlasem a rozfláká Zippík o zem. Bezdomovci polekaně vzhlédnou.
"Co je, šéfe?" ptá se ten bez červů. Zato mu chybí oko. A s nějakou páskou nebo skleněným se nenamáhá.
"Co by jako mělo bejt?! Starej se radši o svý věci!" zavolá a poklepe si na služební placku, kterou nosí kolem krku. Dvojice u sudu neodpoví. Pouze hledí do ohně. Červi v boku se svíjejí a pod září plamenů se odporně lesknou. Něco z něj vytéká. Možná o svejch malejch nájemnících ani netuší... přemítá Gabe.
Všude kolem něj je hnus. Opře se o lampu a rezignovaně si prohlíží špičky bot. Náhle zafouká vítr, cuchá mu vlasy a rozvíří nasáklé listí. Donutí ho vzhlédnout. Pak si uvědomí šustot u svých nohou. Paráda, vítr mi dones noviny, jsem hotovej pán přírody, doslova poroučím živlům... pomyslí si ironicky, sehne se a odstraní noviny, které mu plácaly o nohy. Když se napřímí, málem vykřikne úlekem.
Stojí před ním malá holčička. Je mu sotva k pasu, v podpaží drží panenku. Má dlouhé blonďaté vlasy svázané po stranách mašlí do culíků. Růžové šatičky s volánky má stejné jako její panenka. Stojí a kouká na Tuckera upřeným pohledem.
Jako když přijde anděl navštívit peklo... napadne ho jediné možné přirovnání.
"Co tu děláš maličká? Kde máš maminku?"
Ona na něj jenom kouká, nic neříká. Hnědé oči se jí zalévají slzami a pohlédne na noviny.
"Chceš ty noviny? Já ani nevim, co v nich píšou, tak ti je klidně dam..." koktá a je silně nesvůj. Tohle je poslední místo, kde by čekal malou holku, zvláš» v tuhle dobu.
Kolik že vlastně je? rychle mrkne na hodinky. Prasklé sklíčko hovoří jasně. Znovu se zvedne vítr. I ten jakoby šeptal: Tady čas nic neznamená... Naskakuje mu husí kůže, je to bizarní podívaná, tohle všechno. Ani neví, kde je a proč tu je! A ta malá holka už brečí, což mu náladu zrovna nezvedá. Ne že by křičela, prostě dál nehybně stojí a po tváři jí stékají slzičky.
"Ale nebul, půjdeme najít tu mámu jo? Jakpak ti říkají?" Natáhne k ní ruku, ale ona jen trucovitě kroutí hlavou a pevněji sevře panenku. Pak se mu naposledy podívá do očí a uhne pohledem na noviny.
Co s nima pořád má? řekne si a rychle nahlédne na první stranu.
DALŠÍ VRAŽDA! hlásá titulek. Pod tím následují menší: POLICIE JE BEZRADNÁ a další: RODIČE OBĚTI ODVEZENI NA PSYCHIATRII. Jak listuje novinami, zjiš»uje, že jsou plné řvoucích titulků: MŮŽEME VĚŘIT NAŠÍ POLICII? nebo ZNEPOKOJENÍ OBČANÉ BEROU ZÁKON DO SVÝCH RUKOU na další straně OBĚ« BYLA NALEZENA NA ROHU OPUŠTĚNÉ HELL STREET a další VRAH STÁLE CHODÍ MEZI NÁMI a pak, úplně na konci, poslední nadpis.
MODLEME SE ZA JEJÍ DUŠI
Pod ním foto přes celou stránku. Modrookého děvčátka s blonďatými vlásky a panenkou na klíně. Má před sebou narozeninový dort, na kterém je šest svíček. Holčička i panenka mají stejné růžové šaty s volánky.
Gabe nevěřícně sklopí noviny, ale nikdo už před ním nestojí. Vzdálila se a pomalu se blíží k rohu jednoho domu.
"Počkej!" zakřičí a vyběhne za ní. Jenže je okamžitě stržen zpět. Kolem levého zápěstí se mu sevře ocelový kruh.
Pouta. Někdo ho připoutal k lampě.
To přece neni možný, to ne, to jsou moje pouta, já jsem se přece nepřipoutal... a horečnatě hledá klíčky
(Kurva, kde jsou?)
Holčička je zase o kus dál. "No tak, počkej přece! Tam nesmíš!" volá co může a lomcuje s pouty.
Obojí marně.
Ona jde dál, zatímco on se nehne z místa.
Malými krůčky cupitá, nijak nereaguje na Tuckerovo zoufalé volání.
"Pomozte mi! Potřebuju jí dostat tam odsuď pryč, slyšíte?!" obrátí se na bezdomovce. Ovšem ti jsou příliš zaneprázdněni. Mají plné ruce práce s pečením červů...
(To ne... prosím, bože, udělej něco!)
Holčička mizí za rohem. Veškeré modlitby jsou zbytečné.
V Hell Street boha nehledejte.
Pes zvedne hlavu od odpadků a zavrčí.
Tucker se zhroutí k zemi, nemůže dělat vůbec nic. Dědek s vozíkem ho pozoruje a zalyká se smíchy.
Na stěně protějšího domu vidí její obrys. Zašla za roh, kde stojí a čeká.
Na smrt.
Lampa, díky které vidí Gabe maličký stín, zhasne.
Je ticho. Krom slabého praskotu ohně a dopadajících kapek není slyšet vůbec nic.
Ale najednou... opravdu to slyší nebo se mu to zdá? Zní to, jako by ta holčička oddychovala, Tucker si představuje, jak se jí hrudník zvedá nahoru a dolů a vyděšeným hláskem šeptá jediné slovo, myšlenku, která je spojuje.
"Pomoc..."
Pak se lampa prudce rozzáří a Tucker vidí, že k malému stínu přibyl další. Mnohem větší. Už neslyší praskot ohně, ani kapky, slyší jenom její dech. Připoután, jako divák co si koupil lístek na tu nejstrašnější stínohru pod sluncem, a který jí musí protrpět až do konce. Ještě něco slyší.
Tlukot vlastního srdce.
"Uteč !" zařve s posledních sil, ale to už se rozburácí motorová pila. Dva stíny se spojí v jeden a zpoza rohu vyletí dětská ruka, stále svírající panenku.
Zubožený pes vycítí po dlouhé době čerstvé maso.
Tuckerovi se z očí koulejí slzy, veškerý křik je mu k ničemu. Ale nedokáže přestat...

...dokud se neprobudí zbrocený potem ve svém apartmá...
"Zasraný sny..." odplivne si a vstane z postele.
Má před sebou náročný den.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Elejša - 17. září 2006 18:42
emily4204.jpg
Checht, už tě odhalili... Kingomaniaku... :P
 
Janika - 15. září 2006 15:11
janika4244.jpg
Mám ráda Kinga, mám ráda horory a neumím je psát, což mi vadí - to ale neznamená, že neocením, když se to někomu daří.
Mě se atmosféra povídky moc líbila - a atmosféra je u hororu pro mě to nejdůležitější.
 
Unlucky - 13. září 2006 15:10
crow_104790.jpg
Malakian - 13.Září 2006 11:14
Hej,tak to jsem rád že si toho někdo všimnul,odkaz na Stephena(myslim tu kšiltovku,při červech jsem si na něj fakt nevzpomněl:))

Jo,jasně že by tam nemusely být značky,ale Marlboro a Zippo je americá klasika,kterou mam rád.

No a jak jsem už řekl dřív,tohle je začátek,takže věci ve snu mají svůj logický původ(ale jenom některé).
Což se dozvíte až později,respektive až budu mít čas a klid na psaní:)

Díky Vám za reakce a kritiku,tenhle příběh nosim v hlavě už dlouho a vidim že snad má smysl,abych Vám ho odvyprávěl:)
 
PsychoP - 13. září 2006 13:41
falling8927.jpg
Malakian - 13.Září 2006 11:14
každá lama nosí kšiltovku red sox...
 
Malakian - 13. září 2006 11:14
images9556.jpg
Niekto je tu bud fanusik Stephena Kinga alebo je ta siltovka Red Sox a cervici iba neuveritelna nahoda :P
 
SASAN_KING - 13. září 2006 08:40
ikonka654607.jpg
Po delší době povídka, která se mi líbila, přestože tam pár chyb bylo. Souhlasím s tím, že autor má potenciál a těším se až se vypíše. Ze začátku jsem si myslel, že to je popis nějakého postapokalyptického světa, že je to sen jsem z toho také poznal.
Je tam sice pár věcí, které mi nesedí, líbily by se mi napsané jinak (trojnohý voříšek, zapálený sud, atd.), poté myslím že není potřeba tam udávat značku cigaret, "klasického zapalovače" atd., přijde mi to zbytečné.
Konec mi přijde jako z nějakého laciného horroru (vraždící maniak s motorovou pilu už tu byl mnohokrát, chtělo by to nají buď nějaký originální vraždící nástroj, nebo ho nechat na fantazii čtenáře), odlétnuvší ruka s panenkou mi přijde jako zbytečný pokus o co největší morbiditu (nebo přílišné sledování "Masakru s motorovou pilou" .) Souhlasím se Sargo, že nejednoznačný konec by tomu slušel více. Prostě i přes haldu věcí, které mi vadily (ale u všech čtenářů nemusí být na závadu a může to být jen můj subjektivní pocit), je to vydařená povídka, na které je vidět, že autor má potenciál, ale i to, že by jí slušelo jisté dopilování.
 
Clayman - 12. září 2006 10:24
opeth-the_roundhouse_tapes-frontal2231.jpg
Moc hezky napsané, fakt se mi to líbilo. Chválím! :-)
 
Elejša - 11. září 2006 15:16
emily4204.jpg
No, drahý Ichabode.. Pokud jsi se do teď nevznášel v oblacích, tak teď už můžeš.. Samá chvála, samá pozitiva... :3
Mno, já už jsem sice hodnotila, ale to můžu opět, že? Moc se mi tahle story líbí. Líbí se mi její styl, být ta povídka člověk, řeknu šarm.. :) Prostě.. Líbí. :)
 
Qued - 11. září 2006 07:44
qued_antisanta2873.png
Dobrý den,

celkově vzato, semi povídka líbila. Velmi mě rušily holé věty a logicky i úsečné vypravování typu: Šel, jedl, sedl, zapálil...
Příběhu nelze nic vytknout, nebo» je to sen, čili jakákoliv nelogičnost může být jakkoliv nelogická .:))
Příběh a zápletka, zajímavá, konec snu také pěkný.
Jen ten způsob vypravování, ten mě rušil. Celkově to tedy považuji za podařené, jako celek. Nevím však, jestli bych takto psaný přežil i jiný příběh.
 
Washeek - 11. září 2006 00:46
washeek_by_knightkopie86657348.jpg
Tak přátelé, pokud to mám porovnávat s ostatními novějšími povídkami, tak dá deset, a taky že jo. Možná, kdyby tu bylo méně kvalitních povídek, dám devět, protože dokonalost je dokonalost.
A samotné hodnocení:
Musím říct, že ten začátek mě v prvních třech větách překvapil a v dalších nadchnul. Obecně jsou krátké jednoduché věty mnhem rychleji čitelné a tak dodávají dynamičnost a ta je ady výhodně použita, aby popis toho znechucujícího místa byl kásně shuštěný. (Většinou se mi při popisech stává, že pro jeden detail zapomínám na jiný, tady ne....)
Ale něco tomu skutečně chybí. Pokud bych měl být konkrétní tak kupříkladu ještě nějaká věta o oprýskaných stěnách a vyvrácných dveřích, které by mohli v nastalém větru zavrzat, by krásně přidala atmosféře ještě trošku, ale ani tak to není ono :-).
Co se týče snu, na ten jsem přišel až později, když mu děvče mizelo a on se nemohl odpoutat od sloupu, to je úplně učebnicový příklad noční můry.
Co mě opravdu vyrušilo, byla motorová pila, mohlo tam být cokoliv lepšího, nejlépe nějaký tvor, hodně podobný člověku, to lidi vždycky vyděsí, když je jim podobné něco, co je jasně nelidské. Motorovku prostě nee, ale to je čistě můj problém.
Co se týče popisu Gaba, rozhodně mi nechyběl, víc mě to vrhlo do příběhu, na jeho místo. Paradoxně jsem se na jeho místě mohl vidět mnohem líp, než kdyby to bylo třeba z první osoby...
Na závěr souhlasím se Sargo. Autor má velký (záviděníhodný) potenciál...
 
PsychoP - 10. září 2006 10:05
falling8927.jpg
hmmm... podařený lepší nadprůměr...
 
Dark Gauldy - 09. září 2006 19:25
borricmini5162.jpg
Unlucky - 09.Září 2006 19:10
nj ^^ jsem si prave rikal, jestli jde o preklep, nebo ta v novinach byla uplne jina
 
Unlucky - 09. září 2006 19:10
crow_104790.jpg
Aha...tak díky, to je kiks jak nevim co...
Na druhou stranu, když už tam je, byl by hřích ho nevyužít v budoucnu, otevírá mi nové možnosti:)
 
Dark Gauldy - 09. září 2006 17:47
borricmini5162.jpg
tady... -Ona na něj jenom kouká, nic neříká. Hnědé oči se jí zalévají slzami a pohlédne na noviny.-
 
Unlucky - 09. září 2006 17:16
crow_104790.jpg
No,já jenom abych doplnil,tak nevim,o hnědých očích jsem snad nic nepsal...
ale,asi jsem měl napsat,že je tohle něco jako prolog,protože mam v hlavě mnohem rozsáhlejší věc,kterou jsem snad časem naházim a věci viděné ve snu v nich budou hrát svojí roli.
No a jak mi vyčítáte ten zmatek,kdy nevíte o kom je vlastně řeč,je to pravda,na poslední chvíli jsem tam umazával,protože Gabe,případně Tucker by muselo být na každém druhém řádku:)
 
Sargo - 09. září 2006 12:17
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Dark Gauldoth - 09.Září 2006 11:27
Aha, já jsem spíš scifista, než fantasta, možná proto to "odhalení" snu :-D Ehm, ti červíci a hřebík v noze nebyli dost nápadní? :-D
Raději ještě dodám, že mi to připadalo opravdu slušné, proto ta obsáhlá kritika. Beznadějné věci hodnotit není k ničemu, tomuhle by stačilo málo, aby to bylo opravdu hodně dobré a myslím, že autor se ještě zajímavě vypíše, když bude hodně psát :-)
 
Dark Gauldy - 09. září 2006 11:27
borricmini5162.jpg
uhm.. jsem zřejmě poněkud výstřednějšího vzezření, ale v pár bodech se Sargo souhlasit nemůžu
-ani na konci jsem nečekal, že to je sen... bezdomovci v americe v uličkách jsou takřka samozřejmostí (teda co si myslím) a při příletajících novinách (musel by to být už poměrně silný větřík, aby je k němu dostal) a samopřipoutání pouty jsem prostě věřil, že jde o nadpřirozené síly (jsem prostě fantasymaniak)... takže to že je to sen jsem opravdu zjistil až v posledních článcích... dá se říct, že mě to sklamalo, už jen proto, že většinou "probuzení" je používáno, pokud se již autorovi nechce domýšlet konec a je teda línej, nebo prostě netuší, jak by takto strhující příběh zakončil... takžee kdyby jsi to zakončil tou větou "Ale nedokáže přestat...", myslím, že by se mi to líbilo víc
-popi postředí se mi také narozdíl od Sargo líbil... dalo by se říct, že mě příběh víc bavil, právě v té části, kdy se teprve rozhlížel... po objevení holčičiky už jsem tak nějak zpoloviny ztratil zájem, protože jsem tušil, že je určitě mrtvá, nebo mrtvá bude... nezmýlil jsem se
-co se týče popisu, možná je škoda, že tam nebyl, ale tak nějak jsem tušil, že to bude zřejmě nějaká korba...
-nakonec se mi také zdálo divné, že by bezdomovci zareagovali na jeho klení.. myslím že jsou dost odtažití a snaží se být i neviditelní, zvláš» pokud dostane ránu, tak je mu jasné, že od "kultivovaných" lidí nemůže čekat nic dobrého

to» zřejmě vše, zapůsobilo to na mě dobrým dojmem...

-teď jem si ještě vzpomněl, že v těch novinách byla holčička stejná s tou, co stála před ním.. z toho co jsem pochopil, byly jediným rozdílem hnědé a modré oči, ale pokud jde o sen, zřejmě nemá cenu se nad tím hloubat
 
Gleaken - 09. září 2006 11:07
po_mi_x_ud013_m4840.jpg
Je to dost dobrý :)
Dávám 10
 
Sargo - 09. září 2006 01:51
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Myslím, že horror je příjemná změna :-)
Kritizuje se tentokrát snadno, protože je tam několik dobře pojmenovatelných "chyb".
- Od počátku je jasné, že jde o sen, proto bych ten konec, který to vysvětluje, aniž by kromě vysvětlení přinášel něco nového, buď zrušila, nebo do něj vložila prvek nejistoty (byl to pravdu sen? nespím ještě?) Možná bych i trochu zdůraznila tu přepjatost jednání ve snu (zejména v pasáži, kdy volá za holčičkou).
- Odpornost prostředí není zpočátku moc dobře popsána, pouze konstatována a to na navození atmosféry nestačí. Chtělo by to... prostě to "něco". Samotný popis ohavností zpravidla nestačí, prostě zkusit přidat dojem zmaru.
- Nejhůř se při čtení oko zaráželo na... eeee, jak to nazvat... nejasném subjektu vypravěčském. Je jasné, že se nedá psát stále dokola "on to a to" nebo "Gabriel to a to", ale těm větám to občas prostě chybí, zvláš» když si až na jejich konci člověk uvědomí, že jsme opět u vypravěče a ne u bezdomovce (například) o kterém byla řeč ve větě předchozí a který se proto nejsnáze nabízel jako ten nevyslovený "on" ve větě následující. Obávám se, že nevím, jak líp to popsat, pokud někdo víte, udělejte to, protože to tady byla největší nešikovnost.
- Pasáž, kde vzpomíná na svou poslední cigaretu, působí trochu mimoidně a nezapadá. Chtělo by to alespoň naznačit, proč si s ním tolik lidí chtělo promluvit.
- Holčička s culíky a panenkou je tak strašlivý klišé, že se snad ani nedá použít nic jiného... :-D
- Nějak nenápadně nadhodit alespoň zběžný popis Gabriela. Nějaký chudinka, nebo kus chlapa?

Když to tak shrnu... Dobré to bylo :-))
 
Arion2 - 09. září 2006 00:39
a5615.png
Chm, zajímavé, ale já jsem spíš na fantasy scénu.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.063985109329224 sekund

na začátek stránky