Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Rytíři z podlesí IIOblíbit

bez nzvu8529.jpg

Autor: Poli-chan

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 01. září 2006 19:25

Průměrné hodnocení: 9.7, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
Druhý díl, postihující delší časové rozmezí na ne o moc větším prostoru...
 


Děti Jana Obrody, jeho potomci další taktéž.

I měl Jan řečený Obroda, muž mnoha umění a moudrý pán, za svého života jen jediného syna. Ten jmenoval se Martin po svém dědovi a byl mu povahou podobný. Však dříve, než na svět tento potomek vzhlédl, přihodila se jeho otci prapodivná příhoda, ježto je zde zaznamenána.
Táhl krajem voj jistého pána, Slezana starého, táhlo mu prý na sto jar. Nikdo nevěděl, kam táhne, však zastavil se v kraji, kdežto sídlel rod Miestanků, neb tu zem dostal do rukou Martin od biskupa Olomouce. I vešel do domu a přestože měl velkého důstojenství, nepřišel jako pán, ale jako přítel, a jelikož ještě panoval v té době Martin, pobratřil se s ním, neb stařec pravil, že bojoval po boku jeho otce Jana.
A když v den jeho návštěvy narodil se pánu domu vnuk a byl po něm pokřtěn, řekl ctihodný host, že z rodu toho dítěte bude mnoho mužů starších jiných, a že síly je před smrtí neopustí. A bylo to léta páně 1408.

Když Martin dospěl a zmoudřel, neb praví se, že v mládí často se bil v krčmách a pil tak, že mu jiní nestačili, porodila mu žena dceru po něm nazvanou Martina.
Praví se, že silou vynikala nad muže a krásou nad ženy celého markrabství. Vždy» také za ženu si ji vyvolil přeurozený správce na Uničově.
I osm let poté narodil se Martinu jediný syn, Petr nazvaný. A přestože byl zdatný, byl druhým z rodu, kterého skolila šipka lapky dříve, než bylo jeho synu Marku třináct let, na jaře 1506.

A Marek byl muž přísný a mnoho mužů padlo jeho právem hrdelním. Na tucet mužů jednu zimu viselo na cestě k jeho domu. A tak jako jeho otec zemřel, když chlapci bylo na třináct, tak i Martin zanechal stejnojmeného syna na světě ve věku tom.
A Marek syn, s matkou svou a Janem Martinem, vzdáleným strýcem z domu Karla Mladíčka, nijak se nemenšil v otcově jméně a mnoho mužů opět skonalo z jeho práva. Byl dokonce zován svým lidem Martin Krutý, přestože spravedliv byl ve svém hněvu a přísnosti. Však když oslavil mladý pán své dvacáté a páté narozeniny, narodil se mu syn, jemuž dáno bylo jméno Jan a který tutéž noc, nepokřtěn, skonal…
I říkalo se, že Kristus snesl pohromu na dům mladého pána. Však obrátil se on, a štědrý k církvi vystavět nechal kapli, a mnoho se postil až vyhubl a ztratil sílu. Dvakrát rok poté, v zimě 1539, narodil se syn druhý, Jindřich. A mnoho se pán radoval a opět přibíral na síle i zdraví. I roku čtyřicátého čtvrtého, zúčastnil se Marek bitvy s Turkem u Ostřihomi.
Dva roky na to narodila se mu dcera Anna, později sestra a ctěná v Uhrách.
A zemřel ve věku pokročilém na jaře roku 1579 a jeho syn stal se pánem domu.

A zvláštností, jenž tehdy už byla minulá je, že Jindřichu se narodili v jediný den dva synové, stejní jak vejce vejci, a dal jim jména Jindřich Martin a Jindřich Jan po prvních v rodu. A veliké bylo dění, neb nikdo netušil, který ze synů má po právu usednout do čela stolu po otcově smrti. Bylo však určeno, když chlapcům bylo na třináct let, že Jindřich Martin bude řečen jako prvorozený, bude mu ale dáno církevní svěcení a po jeho smrti usednou synové Jindřicha Jana. Tak se i stalo a moudří bratři spolu žili ve shodě a cti. Jindřich Martin stal se členem biskupské kanceláře a vedl rodinu dobře, přestože mnoho potomků Karla Mladíčka žilo tehdy ve Slezsku a necítilo se být vázáno rodinou posloupností. Musel dále řešit spor s kardinálem Dietrichštejnem, který neuznával mnohé postavení rodu.

I dožil on v míru na loži ve věku sedmdesáti a čtyř zim. Už o osum let dříve jeho skonal bratr Jindřich Jan, pod praporem moravských pánů v bitvě po povstání zemských stavů, kde bránil rytířský stav jako mnoho jeho přátel a bratrů, jeho syn Tomáš, nejmladší ze tří dětí, neb obě dcerky zemřely do roka svého prvního, usedl do čela stolu osmadvacetiletý. A říká se, že nad ním svítila nová hvězda, neb nejenže urovnal vztahy s pány s „noži v erbu“, ale dokonce přijal za ženu dívku z tohoto mocného knížecího rodu.
Zemřel v požehnaném věku bez dvou sta jar a zanechal za sebou syna Jana a dceru, na počest mrtvých sester pojmenovanou Jana Marie, a jež později byla v klášteře.
Odešel roku 1698 neb narodil se milénium a půl a sto k tomu po narození Spasitele.


 

Komentáře, názory, hodnocení

PsychoP - 23. září 2006 11:33
falling8927.jpg
Velmi čtivé zpracování. Oku mému lahodí toto dílo měrou převelikou a čas u práce této strávený, nemůžu zhodnotiti jinak, než příjemně. Rád bych byl, kdyby byl autor více psal i publikoval, neb tato cesta ke kořenům rodiny jeho zajímavou zdá se a já rád bych se cestou touto dále podíval. Toliko jsem chtěl říci.
Poroučím se.

PIGLETT

 
DTL - 19. září 2006 10:46
nif2820.jpg
Sargo - 18.Září 2006 15:44
Zlé časy autorovi neprávem zaslouženými by se staly, proto hadí hlas hlubinami hřmí a ze všech těch "h" hřeje ho u srdce...
Chyb množství u obou dílů na roveň postaveno by bylo, kdybych se prvním z nich nezabývala a řeč českou do správných mezí nerovnala. I zapomněla jsem, či snad myslila, že netřeba ho bylo, připsat k prvnímu dílu znak, co práci moji vždycky na lejstru cizím značil... a proto teď zmatků nastalo.

Omluva Sargo i autorovi, za vzniklý chaos i spam. ;)
 
Sargo - 18. září 2006 15:44
wel1d5kk1aaa19357.jpg
(I našlo oko pátravé chyb více o mnoho, než v díle prvním, a bude-li to pokračovati takto, zlé časy autorovi nastanou. :-))
Též považuj menší množstí íček za klad; snaha o "starý sloh" je někdy přílišná a tu a tam se opakují slova (kupř. "táhnout" ve druhém odstavci).
Je to hodně vyjmenovávací, zkusila bych přidat nějaké drobné dobové zajímavosti, aby se přidalo na čtivosti.
 
Arion2 - 18. září 2006 07:29
a5615.png
Chm, zajímavé... styl jest v Ačkách i Ičkách skromnější převelice, což na čitelnosti jen dodává, však řekl bych, že výtku urychlenost příběhu zasluhuje.

Jen pokračuj. (Rozhodl jsem se zahodnotit až poslední díl.)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.060230016708374 sekund

na začátek stránky