Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Jak jsem napsal povídkuOblíbit

qued_antisanta2873.png

Autor: Qued

Sekce: Povídka

Publikováno: 07. září 2006 08:51

Průměrné hodnocení: 9.6, hodnotilo 17 uživatelů [detaily]

 
Je těžké napsat sem něco, co by bylo natolik zajímavé, abych donutil potencionální čtenáře číst ten brak, který se za úvodem skrývá. Přesto se o to pokusím:

Je to zajímavé...
 
Dobrý den,
pokud by Vám to moc nevadilo, předvedl bych zde další útvar ze své sbírky nápadů.
Ocenním cenné rady a vhodnou kritku, prosím však, omluvte pravopisné chyby.
Děkuji



Jak jsem napsal povídku.

Jó, to bylo tenkrát, jak jsem byl tak nějak nemocen. Víte, ne? Jak mě bolelo v krku a smažit vajíčka jsem na čele svém mohl. No, tak tenkrát to bylo.
Když knihy dočteny byly, hry dohrány byly a vajíčka snědena, nuda přišla pro mě. Hnal jsem ji pryč, mrchu, jak nejlépe to v leže, pod Himalájí pokrývek, šlo. Nedala se snadno, když už to nešlo jinak, použil jsem zbraň z nejsilnějších a zapnul pekelný stroj, odborně nazývaný „osobní počítač“, kterému my latiníci říkáme „písíčko“, nebo-li „persnl kompjůtr“.
Sotva zablikala magická obrazovka modrou barvou, nebylo úniku. Zhypnotizován pohybujícím se kurzorem, dostal jsem se přes nástrahy zabezpečení a přihlášení. Srdce se mi rozbušilo při pohledu na renderovanou krasavici, dokonale pózující s ostřelovací puškou. Již nebylo cesty zpět.
Zaškrábalo mě v krku a na nohy mi táhlo i přes pletené ponožky mojí babičky. Co naplat, když se mi ani na desátý pokus nepodařilo správně umístit karty v pracovním nástroji sekretářek, zvaném Solitaire, zhnuseně jsem se odbelhal připravit si životabudič. Písíčko jsem samozřejmě nevypnul a tak jsem se od magické obrazovky domotal, chůzí typickou pro všechny chromé zombie, do kuchyně. Kdesi v části mé lebeční dutiny začal se hrnout dopředu algoritmus rutiny přípravy čaje, který kromě klasické činnosti spojené s ohřevem vody a házením pytlíku do hrnečku obsahuje také nesrozumitelné mumlání „dáme si čajíček“, "kdepak tě mám ty potvoro“ a jiné naprosto nezbytné doplňky. No a, jsa nemocen, osvítil mě nápad nemálo heroický, především však dokonalý. Když už čajíček, tak proč ne rumíček, šup s rumíčkem do čajíčku. Nemoc tomu chtěla, čaj zjemnil rum a tak tento nápoj zdaleka neměl požadovaný efekt na můj bolavý krk. I sáhl jsem na dno svých sil a po pečlivém průzkumu bitevního pole, nacházejícího se uvnitř skříňky nudně nazývané „bar“, našel jsem láhev čiré tekutiny. Byla to prakticky š»áva z obilí a aby tam snad nemohly být nějaké škodliviny, radši byla vypálená.
Tato kombinace osvědčila se, nohy mě sice stále zábly, zato mi dvojnásob bylo teplo kdesi tam uvnitř kolem těch hnusných a nezbytných věcí. Žitná dokonale desinfikovala krk a tak i polknout slinu jsem mohl. Nadšený z tohoto úspěchu a nenadálého obratu vývoje bitvy s nudou, zběsile jsem zaklikal myší kdesi po ploše a sledoval, co se děje. A dělo se.
Ikony jezdily zprava doleva a nahoru a dolů, a hned zase zpátky, startovní menu se rozbalovalo a zase zabalovalo, nabídka rychlé navigace vyjížděla, aby v zápětí zmizela tam, kde mizí jen nabídky rychlé navigace.
Stalo se, co by všichni, krom mě, čekali. Spustil jsem program.
Přes krasavici, jak roleta, stáhlo se bílé okno aplikace MS Word, chvíli se nic nedělo, krom hyperaktivní obulvované svorky, nabízejíc mi netušené možnosti otevření již uloženého, či vytvoření nového dokumentu. Poslal jsem svorku do háje a přemýšlel, co s novou situací podniknu. Posilnil jsem se mnoha dalšími doušky teplého a pár doušky studeného nápoje, zachroptěl jsem a rozhodl se postavit nové výzvě čelem. Další chvíle hloubání mi odhalila, že již čelem k výzvě sedím, nebo» ji vidím a tak zabořil jsem své přesně koordinované prsty do kláves. Koncert to byl nádherný, klávesy klapaly, židle vrzala, v uších mi zvonilo a já tvořil.
V duchu jsem pěl oslavné ódy na společnost Microsoft, že dokázala něco tak zázračného, jako vytvořit z fungujícího myslícího stroje téměř funkční stroj psací.
Nic mě nerušilo a tak pokračoval jsem ve svém díle a psal a psal a psal…
Vy, kdož znáte účinky magické obrazovky a temného hučení v útrobách písíčka, zajisté víte, jak těžké je donutit třesoucí se prst zamířit k tlačítku „Turn Off“ a o kolik těžší je zakaleným zrakem, který by mohli závidět i kreslené postavičky animáků, navésti tento prst na miniaturní plochu tlačítka, kde musíte donutit již skoro odumřelé svalstvo k strašnému výkonu, zmáčknutí. Slyšel jsem o tvorech, jenž dokáží pomocí silné vůle vypnout písíčko pohybem a kliknutím myši, aniž by mezitím spustili něco dalšího. Neznám však žádného z těchto bohů.
Tak, vyčerpán jsem se, neznámo jak, dostal opět pod hory přikrývek a blaženě se oddal bezesnému bezvědomí. Kdybych však měl sílu snít, jistě bych snil o úspěchu svého díla, jenž jsem se strašlivým vypětím sil stvořil.
Druhý den, možná třetí, probral jsem se o pár kilo potu lehčí, zato o bolest hlavy těžší. Cítil jsem se však skvěle, vždy» otcem povídky stal jsem se předešlé noci. Nedočkavě jsem vykonal všechny nezbytné činnosti spojené s nadáváním na bolest hlavy a odpolední hygienu a vrhnul jsem se k pekelnému stroji.
Bleskově jsem vykonal vše nezbytné a nejkratší možnou cestou jsem se propracovával ke své předchozí činnosti. Po dvou hodinách usilovné práce a zápolení s útočícími hrami, internety, ajsíkjůčky a podobnými nepřáteli, jsem konečně zopakoval postup na spuštění aplikace majkrosoftské slovo. Tentokrát jsem však svorku s xichtem neposlal pryč, ale opatrně jsem ji požádal o vydání mého posledního dokumentu. Vydala mi ho mrcha, nevím, čím vším si toto nebohé dílo prošlo zatímco jsem spal, ale jisté bylo, že rozhodně není v původním stavu, v jakém jsem ho opustil. Vždy» stvořil jsem něco mistrovského, ne tuto žalostnou půlstránku nesmyslů, překlepů a chyb. Inu, poučen o důvěře ve stroje, uvařil jsem si čaj a rum a žitnou a odbelhal se truchlit do postele.
Konec

 

Komentáře, názory, hodnocení

Krtkeus - 27. listopadu 2006 14:43
krtek92165385.jpg
Zhltl jsem to jedním dechem.
Opravdu jsem se pobavil a poté jsem si s hrůzou uvědomil, že podobné stavy zažívám až příliš často (až na ty choroby).
Dílko je psáno čtivě, sympaticky a velmi přístupně. Dokonce i myšlenku jsem si v tom našel. Opět dalších pět příjemně strávených minut za které děkuji.
Oproti tomu všemu marastu, který je zde možno najít, je to přímo vrchol prózy (proboha jen u ní zůstaň:)).
Co dále dodat? Nic už mě nenapadá. Přeci jen rum a žitná jsou vhodní soupeři a mohli by mi má slova jednou připomenout. Takže se raději vrátím do své díry.
Dávám 9 bodů z deseti možných, což jak jistě uznáš je na mě až příliš. Tu závěrečnou desítku si nechám v zásobě pro další výplod tvé choré mysli:)

Takže s přáním dalších podobných hovadinek a samozřejmě s nezbytným pozdravem Krtek
 
Qued - 02. října 2006 11:35
qued_antisanta2873.png
Dobrý den,

tak Vám všem mnohokrát děkuji za tak kladné ohlasy, jsem rád, když mohu potěšit zdejší čtenáře, nebo» vím, že jsou nároční a spousta zdejší tvorby spíše týrá jejich zrak, srdce i duše. O to větší mám potěšení z Vašich reakcí.
Děkuji, děkuji, děkuji.


Oglokoog - 30.Září 2006 02:07
Nevšiml jsem si, že bych použil staročeštinu a nevím co je to moderní sloh, snažil jsem se používat češtinu spisovnou a hledat netradiční výrazy pro spojování vět v souvětí, bez používání klasických:
"Bylo to o tom, jak ten šel tam, protože se mu stalo to a on zatím musel tehdy tamto."

Sargo - 20.Září 2006 22:02
Ehm, asi bych měl vysvětli, proč u toho byla akce. Původně jsem chtěl zvolit kategorii povídka, ale nějak jsem spěchal a zapoměl kategorii vybrat a "Akce" je první v abecdě, tedy první, která se přiřadila. No nakonec jsem možná rád, že tam tato kategorie zůstala.



Thaien - 22.Září 2006 08:13

Souhlasím, také se mi moc nelíbí vyjádření: "kdesi tam uvnitř kolem těch hnusných a nezbytných věcí", ale nemohu si pomoci, ikdyž to zní divně a trochu rušivě, pořád mi připadá, že to tam tak nějak patří. Ikdyž s trochou práce by se to asi dalo opsat jinak. :)



Arion2 - 26.Září 2006 22:58
Děkuji.


psychop - 22.Září 2006 23:06
Děkuji.


Fistandantilus - 20.Září 2006 22:42

Ano, ten konec jsem opravdu urychlil, ale přišlo mi to vhodné, hned z několika důvodů. Nechtěl jsem nudit čtenáře andorského příliš dlouhou četbou a zároveň dle hesla v nejlepším přesta jsem utnul děj. Je pravda, že by se tam hodil ještě nejaký děj, ale nepovažuji jej již za nutný, vše co bylo potřeba, sděleno zbylo a měl jsem obavu, že konec by to rozplizl a zničil by dobrý pocit z předchozího děje.

Btw, je to smyšlené, tedy to s tou povídkou, pavda je jen v tom, že sjem opravdu nedávno stonal, léčil s čajem s rumem a žitnou, jo a že mám na ploše krasavici s ostřelovačkou. :D
 
Oglokoog - 30. září 2006 02:07
brandsquare6829.png
Povídka se mi dost líbí, ale tu "staročeštinu" jsi používal buď málo, nebo moc. Možná by bylo lepší, kdybys používal opravdu jenom a pouze ji nebo moderní sloh. Každopádně je úžasné, že ještě dnes, v době "ájsíkjůčka", stále existují lidé, kteří jsou schopni psát ČESKY.
 
Arion2 - 26. září 2006 22:58
a5615.png
Qued na Olymp... tedy alespoň ten pomyslný Andorský.

Je to krásně popsané, věty vyvolávají požitek z četby. (ačkoli takovýto příběh známe řekl bych téměř všichni) Některé české výrazy se mi obzvláště zalíbily.
Je dobré, že Český jazyk stále žije v kráse staročeského spojování větného.

Dám devět bodů... piš, piš, piš.
 
PsychoP - 22. září 2006 23:06
falling8927.jpg
desina bez komentáře, páč seš hold machr... klobrc dolů....
 
Thaien - 22. září 2006 08:13
0-0-04432.jpg
Ten tvůj sloh se mi libi a to docela hodne:)
Snad jediny obrat mirne mi kazil poctenicko, bylo to vsak prilis slabe,nez by me to odradilo od cetby...:"kdesi tam uvnitř kolem těch hnusných a nezbytných věcí" a jinak za deset
 
Fistandantilus - 20. září 2006 22:42
fuck_y2031.jpg
Ten konec jsi hodně urychlil, tam to chtělo ještě nějakou tu pointu Quede. Ale jinak velice slušný výkon, tohle mě připomíná moje vlastní akce, kdy jsem trávil na počítači taky velice hodně času a zejména času věnovaných Andoru. Krásně popisuješ každý pohyb, který postava udělá než příjde k počítači, teplé ponožky od babičky mi častokrát připomínají mé vlastní ponožky Santa Klause, budiž jim věčná sláva, jsou děravé jako cedník a možná ještě víc. A ty chladné noci ! Ó jak jsem u toho předl, vychutnával si znova tu atmosféru. Opravdu, tahle akce, nebo jak chcete, aby se to jmenovalo, prostě tohle je příběh, příběh ze života a je veskrze více než pravdivý a reálný. Proto má své kouzlo a mít bude. Je to spojené humorným pojítkem, které tomu dodává punc ještě větší věrnosti a duchaplnosti. Takovové povídky si budu číst. Díky, že se někdo takový na Andoru ještě najde, kdo nezapomněl právě na takový druh zábavy.

Hodnocení 9/10
 
Sargo - 20. září 2006 22:02
wel1d5kk1aaa19357.jpg
(Nechala jsem u toho "Akci", protože mi to připadalo... jako dobrá akce :-D)
Je to opravdu bezvadné, vážně jsem se u toho zasmála, i slabší pasáže jsou dobré a je tam pár vynikajících. Tu a tam kostrbatější větička, ale je jich málo.
Tohle vážně nebyla ztráta času si počíst. Jen tak dál :-))
 
Matmas - 20. září 2006 21:59
elf257929819.jpg
Pobavil jsem sebe i tátu, tak se zas mějte :-)
 
Dark Gauldy - 20. září 2006 21:55
borricmini5162.jpg
Jak jsem už jednou řekl chválit neumím a tohle prostě nemá chybu, alespoň co se týče několika posledních děl ^^ (rytíře z podlesí jsem nečetl, takže netuším jak jsou na tom oni.. někdy se na ně ale vrhnu)... každopádně je to psané sqele atd atd. jen mi na začátku přišlo, že je tam o pár čárek víc, ale myslím, že to není chyba jako spíše "dojem pro oko"... doufám, že zase co nejdřív vydáš něco dalšího, pač jsi se dostal na úroveň oblíbenosti mezi druhé nejlepší (nevím kteří to jsou, beztak tam bude Tolkien a jemu podobní ^^')
hodnotit nebudu, pač hodnotit "akci" mi přijde poněkud.. divné.. už jen proto, že většinou hodnotím u povídek příběh.... teda, ne že by tohle nemělo příběh, ale příběh jako příběh ne příběh jako popis reálné události.. nedá se ale říct, že by se mi tohle nelíbilo víc než některá fantasy
(znovu dodávám, že neumím chválit, takže to podle toho berte... ^____^')
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.080137014389038 sekund

na začátek stránky