Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

KolibříkOblíbit

eagle7039.jpg

Autor: m.warrior

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 19. září 2006 16:23

Průměrné hodnocení: 8, hodnotilo 2 uživatelů [detaily]

 
"Je dost lidí, které jen strach před smrtí drží při životě." Renard Jules
 


Kolibřík

Saskie se nemohla zbavit toho tíživého pocitu. Někdo ji jistě sledoval. Tahle večerní doba není zrovna určená na bezpečné večerní procházky městem, zvláš» když se večerní nebe ještě více zatáhlo. Schylovalo se k dešti. Opuštěné ulice v této části města se ještě staly tmavšími a odpudivějšími, než ve skutečnosti jsou. Přidala trochu do kroku a několikrát se i ohlédla za sebe v domnění, že by někoho mohla zahlédnout.
Nikdo kromě ní tam však nebyl. Ulice v této čtvrti bývají povětšinou zcela prázdné. Tato čtvr» je už hodně stará a z poloviny opuštěná. Nikdy se jí však nejevila jako nebezpečná. Tentokrát to bylo však jiné. Znovu se instinktivně ohlédla za sebe a dokonce by přísahala, že tentokrát viděla něco v pohybu. Něco malého, avšak rychlého.
„Příště tudy už nepůjdu!“ pomyslela si a přitom každým krokem byla o něco rychlejší. Pak najednou zastavila. Vystrašil jí hluk z boční uličky nalevo od ní. Nevěděla proč, ale musela se prostě zastavit. Sice by nejraději utíkala domů, ale něco jako by jí v tom bránilo, jako by jí vypověděly nohy a ona se nemohla ani o kousek pohnout.
Zadívala se do uličky. Byla to dlouhá úzká ulička, kam nevedlo veřejné osvětlení a kde nebyla žádná světla nade dveřmi. Něco tam stálo. Mělo to menší rozměry, zřejmě nějaký velký pes. Pomalými kroky se to začalo blížit k ní. Neměla však dostatek síly aby se obrátila a utíkala z tohoto místa co nejdál, jen dál sledovala to, co se k ní z temnoty uličky blížilo. Čím blíže to bylo k ní, začala rozeznávat co to vlastně je. Byl to doopravdy velký mohutný pes s černou srstí. Když zvíře došlo na hranici světla a stínu v uličce, teprve poznala, co to vlastně je. Velký vlk s černou srstí, místy slepenou čímsi tmavým a hustým, a od huby mu odkapávala temná hustá tekutina, zřejmě přesně ta, co měl na kožichu.
Teď už Saskie přemohla svůj strach a obrátila se na útěk. Neutekla však ani dva metry a váha zvířete při skoku ji srazila k zemi. Cítila, jak na ní zvíře stojí a jak jí na krk skapává kapka po kapce ona hustá, temně rudá tekutina. Potom jako by pro ni svět zmizel. Všechno kolem se rozostřilo a ztratilo barvu…

Po necelé hodině na stejném místě

„Pohyb, pohyb chlapi… Nebudu vám znova říkat, co je vaší prací, tak všichni do akce!“ uslyšel jsem velitelův hlas ve sluchátkách. Rozhlédl jsem se po ostatních, jaké drží rozestavení. Všichni měli malý rozestup od každého, zbraně přitom neustále v rukou a rozhlíželi se kolem, aby je nikdo nemohl překvapit. Někteří výborně v šedých vojenských kapsáčích a šedých neprůstřelných vestách splývali s okolními budovami. Za munici a zbraně, které byly rozvěšené po celém těle, by se v takovém množství nestyděl ani kdejaký muniční sklad.
„Jak to máme ještě daleko?“ kývl jsem tázavě na nejbližšího ozbrojence jménem Martin.
K této jednotce jsem se dostal před několika dny. Toto byla moje první zásahová akce venku, takže pokud se dostaneme do Spádu, a to je zcela jisté, bude to se mnou docela zajímavé.
„Už tam budeme!“ oznámil mi a přitom i veliteli do mikrofonu připevněnému do helmy. Ostatním za sebou dal potom znamení rukou, a» se připraví. Všichni do jednoho se přikrčili k zemi. Potom se přesunuli ke stěně baráku, aby mohli bezpečně dojít k postranní uličce. Také jsem se přikrčil a doběhl ke stěně baráku. Opřel jsem se o zeď. Zkontroloval jsem čas. První z mužů byl už na rohu baráku, který po mezeře, jíž byla postranní ulička, pokračoval dál. Opatrně nahlédl dovnitř. Viděl však jen na pár metrů, dál se světlo z pouliční lampy nedostalo. Zvedl ruku na znamení, že vyráží a přesunul se o několik kroků do uličky, ihned za ním se přesunul další z mužů. Přičemž další dva se dostali za jejich záda a společně mířili zbraněmi do tmy. I já s Markem jsme se přesunuli na okraj uličky.
„Dobře, Dane a Davide, vy jdete první,“ kývl Mark na první dva muže. „My jdeme druzí, vy to jistíte zezadu. Pokud se ve Spádu neshledáme, postupujte podle instrukcí.“ Domluvil do mikrofonu a první dva se zvedli ze svého místa a vběhli do tmy. Mark chvíli počkal a potom jsme vyrazili.

„Zapni si světlo!“ křikl na mě. Okolo mne byla naprostá tma. Vzal jsem si baterku do ruky a zapnul jsem ji. Nic se však nestalo. Baterka byla zřejmě vybitá. A Mark si svou ještě taky nezapnul, jen bylo slyšet, jak se čímsi přehrabuje. Tedy jsem alespoň doufal, že to byl on.
,,Marku?“ nedalo mi a musel jsem se zeptat.
„Jo, já vím… nejde světlo.“
„Vybité baterky? Nebo co?“
Okázale ignoroval mou otázku a dál si mluvil spíše pro sebe, než pro mě. „Navíc tu není nikdo z našich chlapů. Signál taky žádnej.“ Odmlčel se.
„To znamená tím pádem co?“ zeptal jsem se znovu v domnění, že by už bylo vhodné mi něco vysvětlit.
„Vítej ve Spádu!“ odpověděl trošku znuděným hlasem a dál s něčím rachotil.
„Počkat…“ zarazil jsem se, „Tohle má být Spád? Na výcviku nám to popisovali, jako že realita ustoupí nad…“ nestačil jsem dokončit větu, jelikož mě zarazil slovy: „To teprv příjde.“ Potom konečně chrastění ustalo.
Vše okolo nás zas dostalo barvu. Ne však takovou, jakou by mělo mít normálně. Vše bylo zabarveno do odstínů rudě červené, přes šedou a konče místy zlověstně temně černou. Zdi kolem nás, zem, obloha, svit pouliční lampy…

„To je ono?“ hlesl jsem.
„Jo…“ odmlčel se a pokračoval „Vítej zde, kam normální člověk nikdy nezavítá. Toto je místo všudypřítomného zla, vražd, smrti, korupce a nedůvěry. Tohle to místo, anebo spíše před tímto místem, musíme chránit všechny normální lidi… A teď už pojď, musíme najít tu dívku! Zkusíme se poptat v centru města.“ Vzal ze země batoh napěchovaný municí a výbavou a vykročil směrem z uličky, odkud jsme původně přišli.
„A jak víš, že tu bude nějaký centrum města?“
„Co? Tento svět je jen jakoby temnou kopií světa normálního…“ Rozhlédl se kolem sebe a vyšel do ulice zahalené šedavou mlhou.
 

Komentáře, názory, hodnocení

sir Kedaw - 24. listopadu 2006 14:51
uhnij1932.gif
Ačkoliv se v českém jazyce málokdy objevují spojení jako je sousloví RUDĚ ČERVENÁ, musím říci, že jsem již v životě zažil situace, které jsem v danou chvíli viděl rudě červeně a ne jinak. Možná je onen svět plný neřesti a bolesti opravdu tak radikálně zlý, že i červená může být v této končině ještě navíc rudá.
 
m.warrior - 24. listopadu 2006 14:21
eagle7039.jpg
Sargo - 22.Října 2006 21:19
:D Dobře... :)
 
Sargo - 22. října 2006 21:19
wel1d5kk1aaa19357.jpg
m.warrior - 17.Října 2006 13:17
Noooo, když víš v čem to je, máš možnost to ovlivnit ;-)
 
m.warrior - 17. října 2006 13:17
eagle7039.jpg
Musel jsem si to přečíst třikrát, abych našel něco, s čím bych nesouhlasil... ale i tak jsem nic nevyhledal. Ve všem máš zatraceně pravdu! :D Akorát se tedy bojím, že se mé články v tom případě nikdy nezlepší... :DD
 
Sargo - 15. října 2006 20:31
wel1d5kk1aaa19357.jpg
m.warrior - 14.Října 2006 09:17
Znala jsem jednoho autora, který nechtěl číst žádné knihy, nebo» se obával, že by z nich nechtě opisoval. Na jeho stylu to bylo bolestně vidět :-)) Opustil práci a byt a žil v malé zahradní chatce na pidizahrádce svých rodičů a psal velké životní dílo, které bylo na úrovni hloupějšího žáka základní školy...
Eragon není dobrý příklad, tam se vzhledem k věku autora asi nedalo čekat, že by přišel s něčím moc originálním. (Řekněme, že můžeme klidně vynechat debatu na téma "na věku nezáleží" a i "mladší autor může napsat výtečné kusy", ale ono záleží, na věku, zkušenostech, vzdělání a odžitých letech běžného života... :-)))
Nic převratně nového se už asi nevymyslí, ale stále je možnost psát zatraceně dobře :-)) Fantasy bohužel málokdy bývá psána opravdu kvalitně - vyrůst jenom na ní, z toho se člověk spisovatelem nestane.
 
Malakian - 14. října 2006 13:24
images9556.jpg
m.warrior - 14.Října 2006 09:17
jasne ze je to individualne ,preto sa vzdy snazim napisat ze "pre mna" je to tak :) Inak k tomu pokracovaniu, no, hadam sa ten pribeh potom nezvrhne na prehliadku epizodnych hrdinov :P
 
m.warrior - 14. října 2006 09:17
eagle7039.jpg
Malakian - 14.Října 2006 07:52
No ono to možná bude individuální s tou kniho, protože každému se líbí jinačí styl. A tento styl temné (pokud to tak můžu nazvat) Sci-fi, popř. F se doopravdy nemusí líbit každému. :)

Jinak v obou zníměných možnostech pokračování příběhu, jsi neuhodl ani jedno. :) Ale chyba bude spíše na mé straně, že jsem to napsal, tak jak sem to napsal a proto jsi to pochopil jinak... no uvidíš v příštím díle, co se z ,,vyklube,,. :DD

Sargo - 13.Října 2006 21:09
Je velmi těžké poznat, kdy jde o plagiátorství a kdy ne. Každý spisovatel nemůže žít ve zduchoprázdnu, aby se mu v příběhu nikdy neoběvilo to, co už napsal někdo před ním. Když jsem četl recenze, tak jsem pokaždý potom nechtěl číst knihy, u kterých psali, že jsou pouhým plagiátem (např. třeba kniha Eragon má v sobě mnoho prvků z Hvězdných válek... prý, já to nečetl), ale poslední dobou už na to takový ohled neberu, protože takové hodnocení mě připadá nefér. Ale je to pouze má věc názoru... :D
 
Malakian - 14. října 2006 07:52
images9556.jpg
Knihu "Talisman" autorovi rozhodne neodporúčam, pretože pre mňa je to jedna z nahorších Kingových kníh. A čo sa týka článku, tak úplne stačilo da» sem tú druhú čas», a to s tým vlkom vynecha»...a rozvinú» radšej trochu charaktery vojakov, ak to teda budú hlavné postavy. Zatiaµ sa to tak javí.
 
Sargo - 13. října 2006 21:09
wel1d5kk1aaa19357.jpg
m.warrior - 13.Října 2006 20:50
Holt napřed piš, potom čti ;-)
Přeci jen, v případě plagiátorství by někteří mohli vidět rudo-červeně... :-D
 
m.warrior - 13. října 2006 20:50
eagle7039.jpg
psychop - 13.Října 2006 15:01
Druhý díl už začínám psát, čekal jsem, jak dopadne první ,,pilotní,, a jak si čtu, tak jste pro, aby se zde ukazál alespoň ještě jeden díl... :o) Jinak děkuji za perfektní tip knihy. Příběhy Stephena Kinga mají perfektní čtivost. Akorát se bojím, že po přečtení oné knihy bych určitě trošku plagiátoroval... :DD
 
PsychoP - 13. října 2006 15:01
falling8927.jpg
m.warrior - 13.Října 2006 14:53
"Kanárci" v RD byli vězni dobrovolně se přihlásivší na akce, na které nikoho z posádky velitel nepouštěl. Průzkumy potenciálně nebezpečných planet, řešení problémů, při kterých je třeba riskovat život. Neměl jsem na mysli plagiátorství, jen podobnost těchto faktů. Prostě který normální člověk by šel dobrovolně do světa, ve kterém platí pravidla naprosto odlišná našemu chápání skutečnosti? Do světa, který je až na tyto pravidla přesnou kopií světa našeho? Dá se to přirovnat i k dílu Talisman od Stephena Kinga. Samozřejmě opět jen kvůli myšlence o světě za hranicemi našeho, ve kterém fungují jiná pravidla, ve kterém se vyskytuje magie... Rozhodně se těším na další pokračování, pokud bude ještě lepší než toto :o)
 
m.warrior - 13. října 2006 14:53
eagle7039.jpg
Qued - 13.Října 2006 07:37
S tou baterkou jsi to pochopil samozřejmě správně. No a s tím batohem, to je tak trošku sporný, je sice pravdou, že profík je... no ale ono většinou, ikdyž nazpamět vím, jak mám batoh sbalenej, není tak jednoduché napoprvé ,,chvátnout,, na hledanou věc. A rudě červenou už tedy nikdy nenapíšu!!! :DD

psychop - 12.Října 2006 21:28
Ikdyž se to podobá velmi náplní nějakých ,,kanárů,, z Červeného trbaslíka, tak doufám, že si nemyslíš, že by mělo jít o plagiátorství. Jelikož z Červenýho trpaslíka jsem bohužel viděl cca jen pohé 2 a 1/2 dílu... :)

Arion2 - 12.Října 2006 19:39
Tak žena rozdodně nejsem! =X Teda aspoň si to myslím... :DD
 
Qued - 13. října 2006 07:37
qued_antisanta2873.png

Dobrý den,

přišel jsem, viděl jsem, přečetl jsem, komentuji.
Opakování slov tu již zaznělo,mě to dost vytrhlo hned na začátku:- Večerní doba, večerní procházky, večerní nebe – posléze to není nijak hrozné, ale doporučuji hledat jiné výrazy pro stejné věci, popisy, události.¨

Něco malého, avšak rychlého. – Malé a rychlé se nevylučuje, spojka avšak není vhodná.

Začátek mi přišel trochu sešroubovaný horkým šroubovákem, jak kdyby ses už, už těšil na popis dalšího děje a speciální jednotky a potřeboval jen na začátku nějakou důvod proč je tam poslat. Není možné ani s tou dívkou soucítit.

Co se týče níže komentovaného vlka, tak mě vůbec nevadí, že to byl vlk, ani, že měl černou srst, ani slepenost zmíněné srsti. Je pravda, že vlk je často používané zvířátko, ale chápu, že tam má být z nějakého důvodu (který se snad dovím později), místo psa.
Černá srst s její slepenost, tady bych si pohrál hlavně s tím, aby bylo poznat, zda je to suchý popis vypravěče, který má samozřejmě informace o barvě, tekutině, rase, nebo jestli je to popis dívčinýma očima.
Pak se dá klidně vysvětli i vlk i barva srsti, nebo» jí tak mohl připadat, ta tekutina na srsti je již horší, použil bych jen slepenou, zacuckovanou, zdredovanou, ulísnutou, jinou srst.

Baterky mne překvapily, ale domníval jsem se že jejich nefunkčnost je způsobena přechodem do Spádu, ne bateriemi. Nesedělo mi "štrachání", zvláš» od profíka, který sebou tahá muničák, ten by měl přesně vědět, kde co má, takže, šáhnu, táhnu.


Jinak se mi to četlo docela dobře, akorát bych nepředpokládal, že je toto dílo Sci-Fi. Ne všechno co je z budoucnosti, nebo z jiné planety, reality, musí být Sci-Fi. Jde o vědecké podklady.
Je to nenáročné dílo, ale celkem čtivé a mě se líbí, rozhodně bych, řekl, že spadá do lepšího průměru zde, avšak pouze do průměru kdekoliv jinde.

Doporučuji pokračovat, pokud se v tom nezamotáš, mohlo by se ti podařit vytáhnout z díla maximum.
di'Qued Lannister

P.S. Rudě červená je nesmysl, jsou odstíny červené, kam například patří rudá, ale stupňování barev nelze.
Takto to má tento smysl:
Rudá = tmavší než červená
červená = červená
Rudě červená = tmavší než červená, světlejší než rudá.
Ale stejně je to nesmysl. :)
 
PsychoP - 12. října 2006 21:28
falling8927.jpg
Sargo - 12.Října 2006 20:58
eh... Nekomentuju... Ač to vypadá velmi podobně jejich náplni činnosti...
 
Sargo - 12. října 2006 20:58
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Arion2 - 12.Října 2006 19:39
Po pravdě, tuhle si dvě holky povídaly o tričku v lososově-starorůžovo-lila barvě, a to už vypla fantazie i mě... :-D
Autor bude patrně chlap, však jsem to konstatování o smysluplnosti barvy nevztahovala konkrétně k němu :-)) Jinak to Psychop vystihl přesně, zkoumat to někde, abych ti mohla napsat RGB se mi nechce :-D

Aby příspěvek nebyl úplné OT, jenom musím dodat, že na další díl jsem zvědavá a též na vysvětlení názvu :-D Hrozně mi to totiž evokuje "kanárky" z Červeného trpaslíka... :-D
 
PsychoP - 12. října 2006 19:41
falling8927.jpg
Arion2 - 12.Října 2006 19:39
Ona tím měla na mysli, že žena zná celé spektrum barev, o kterých se nám chlapům ani nesnilo. Pro nás je červená červenou a modrá modrou. Pro ně existuje něco tak šíleného, že jen mluvit o tom, je nad mou představivost...
 
Arion2 - 12. října 2006 19:39
a5615.png
Sargo - 11.Října 2006 10:39
Popis od ženy bych také nebral jako aktuální, pravdivý a zcela správný - to k té rudé červeni. Pokud je autor žena omlouvám se, považoval jsem ho za muže. (Potvrzuje mou domněnku, že by na Andoru mohl být ukazatel pohlaví.)
Mimochodem jakou barvu má tedy rudý prapor? A jakou má rudě červený prapor? A pouze červený prapor má jakou barvu?
Neber to jako drzost, vážně mě to zajímá. Pokud můžeš zapiš ty barvy hexadecimálně (RRGGBB), děkuji.

To je jen přání (odděleno dvěma volnými řádky), autor se bude beztak řídit sám sebou. Mimochodem, kde je napsáno, že komentář má být "objektivně se tvářící" a život kdy bude fér?


Jinak se omlouvám za OT.
 
m.warrior - 11. října 2006 17:46
eagle7039.jpg
Moc děkuji za rady. V příštím díle všechny zmíňené chyby opravím... tedy alespoň v to doufám. :D A ještě jednou díky... :)
 
Sargo - 11. října 2006 10:39
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Arion2 - 11.Října 2006 09:22
- "rudě červená" rozhodně smysl má, i když u chlapa bych to považovala za překlep, u ženské za popis barvy ;-)
- jestli máš raději SF nebo F je už příliš subjektivní a zahrnout to do objektivně se tvářícího komentáře o způsobu psaní není fér. Já třeba doufám, že to bude pokračovat na scifictické vlně :-))
 
Arion2 - 11. října 2006 09:22
a5615.png
V začátku se mnohokrát opakuje toto, tenhle, tato, této, tentokrát v dalším textu pak jiná slova, což ubírá na čitelnosti.

"Mělo to menší rozměry, zřejmě nějaký velký pes.", menší velké zní opravdu hloupě.

Vysvětli jak ve tmě (nebyla tam světla) poznáš černou srst od hnědé, tmavě šedé nebo rezavé, když vlka stále považuješ za velkého mohutného psa?

"Někteří výborně v šedých vojenských kapsáčích a šedých neprůstřelných vestách splývali s okolními budovami.", dvakrát za sebou šedá - lze nahradit "stejné barvy" a vyzní to lépe myslím.

Rudě červená je také úplná pitomost - rudá==červená - temně/krvavě červená, cihlová/karmínová/vínová červeň prosím, ale rudá červená ne.


Doufám, že to míníš směřovat spíše k fantasy, nikoli ke sci-fi.

P.S.
Vystrašený člověk nepozná (zdivočelého) vlčáka od vlka, takže jsem zvědav jestli v nějakém dalším díle bude opět vlk nebo nějaké vysvětlení co vlastně viděla :)

Zkus napsat další díl s trochu lépe uspořádanými slovy, bez zbytečného opakování.
Hodnotit zatím nebudu.
 
Sargo - 10. října 2006 23:04
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Typuju autora maximálně patnáctiletého a z toho budu v hodnocení vycházet.
(Z hlediska korektora vcelku pochvala, kromě nezvládnutých velkých a malých písmen kolem přímé řeči jenom pár překlepů :-))
Jak již Psychop napsal - tu a tam významově nevhodná slova, slovosled, slovní spojení. Působí často neobratně, je vidět nevypsaná ruka, občas se opakují slova.
Začátek je trochu zabalastěný, potřeboval by pročísnout a zhutnit. Z hlediska smyslu děje mám výhrady jenom k husté tekutině, která zvířeti zalepila srst - nemyslím, že by se ve světle pouliční lampy dalo rozeznat, od čeho má srst špinavou, navíc že je to husté a lepkavé. Též to, že "přemohla strach" a výsledkem byl útěk zní trochu jako protimluv.
Druhá část - jít do akce s vybitou baterkou je absurdní, pokud tam nebude jiný důvod, proč jim to nesvítilo, pochybuji, že by profíkům uteklo něco tak samozřejmého. Potom se mi zdá, že tak jako... moc mluví. Že dělají věci, o kterých musí být domluvení předem a domlouvat se leda velmi stručně. Ale uznávám, že o něčem se psát musí a čtenář taky na něčem tu představu získat musí ;-) Byl by tu vhodnější vnitřní monolog hrdiny s úvahami nad tím, co se děje, prokládaný akcí. Chybí mi také alespoň náznat toho, jak k průchodu do Spádu dochází.

Ano, piš rozhodně dál, potenciál to má nemalý :-)
 
PsychoP - 10. října 2006 22:45
falling8927.jpg
Hezká myšlenka. Jen to zpracování. Místy bych si pohrál se slovy a vyměnil je za významově vhodnější, jinde bych změnil slovosled, nebo vytvořil trošku odlišnější slovní spojení. Někde něco přidal, ubral. Ve střední části dílka bych se pokusil vyhnout zbytečnému a nanejvýš rušivému opakování slov. Jinak to bylo dílečko značně nadprůměrné, skrývající velký potenciál. Rozhoduju se nad hodnocením. Piš rozhodně dál a dál :o)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.062957048416138 sekund

na začátek stránky