Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

TrápeníOblíbit

clipboard049539.jpg

Autor: Quallis

Sekce: Báseň

Publikováno: 14. října 2006 20:34

Průměrné hodnocení: 6.1, hodnotilo 7 uživatelů [detaily]

 
Moje první dílko...vzniklo zcela náhodou, ale dala jsem si záležet, jak bylo v mých silách...Tak vás prosím o kritku a rady na zlepšení..
 




Volnost dávám nohám bosým,
slzami dnes trávu rosím.
V srdci bolest, v očích mraky.
Zdalipak se trápíš taky?

Pláčem dávám najevo,
co je všem utajeno.
Duše má, ta smutně chátrá,
po lásce jen marně pátrá.

Myšlenky, tak ty mě dusí,
bolest, ta mi nohy kosí.
Nenávist je celý svět.
Tiše hyne můj vnitřní květ.

Pocit štěstí mi uniká,
radost ve mně zaniká.
Život nyní chutná trpce,
doufám v léčbu svého srdce.

Chybí mi tvá naděje,
nic se ve mně neděje.
Stojím, nic už necítím,
světa krásu nevidím.

Jak mám zalít ten svůj květ,
když tys pro mě celý svět?
Jak jen mohu zapomenout?
Jakpak se mám z místa pohnout?

Proč jen v lásce jsem tak mladá?
Tíha světa na mě padá.
Pro duši jsem velký snob,
svědomí mi kope hrob.

Padám dolů do temnoty,
cítím bolest, ostré hroty.
Vidím mraky kolem sebe.
A na obzoru - kousek tebe…


 

Komentáře, názory, hodnocení

Gaoplius - 04. března 2008 07:38
n1210964198_30078662_9167018.jpg
mně se líbí
 
Thaien - 21. prosince 2006 22:57
0-0-04432.jpg
Pokusím se alespon trosku zhodnotit tohle dilko, a zacnu od konce... Nevim zda se mi to zda, ci me snad sali zrak, ale neprislo mi to zas az tak hrozne jako celek. Je sice pravdou ze ze rpo vcelku hezkou myslenku je vybrana forma primo udesna. Rym AA-BB se opravdu nehodi pusiobi a prohlubuje pocit ze je to opravdu uplna prvotina a naprosty brak.(cimz netvrdim ze to prvotina neni, ale poukazuji na vyrazovou stranku - tzn:i pres to, ze, jak pises, je to zacatek tve tvorby mohlo by to byt snad i polovinu lepsi pri trochu jinem rymu) Dale pak to ze nektera slova se ti nrymuji vubec asi konstatovat nemusim a myslim ze kdyby sis to jen precetla, bylo by to tez lepsi....Mohl bych se sice rozepsat jeste o skladbe strof, vyznamove hodnote slov atd...Ale uplne uprime rikam ze na to nemam naladu....Proto koncim a preji ti hodne uspechu pro dalsi tvorbu, mas na to....


To Belgarion....: 1) zkrat si prosim nick, kdo se s tim ma psat kdyz te chce jenom poslat do rite?

2) jdi do rite .... a podobny komentare si nechej od cesty....

Dekuji...
 
Belgarion_Kolder - 12. prosince 2006 18:16
belg4582.jpg
Vogonská poezie, ranně depresivní období. Málo slizu, jinak dostatečně hrozné. Brutální zážitek.

Vogoni a Chuck Norris dávají deset, lidé prchají.
 
Qued - 11. prosince 2006 12:52
qued_antisanta2873.png
Krtkeus - 08.Prosince 2006 00:40

A cokoliv je lepší než Olivia Newton Johnová :))
 
Krtkeus - 08. prosince 2006 00:40
krtek92165385.jpg
Milá Quallis,
tvá báseň pravda není výkvětem básnické tvorby, leč chytne za srdce, jak by každá báseň o lásce, případně zhrzené lásce měla. Nebudu ti výčítat nějaký nesmysl, jako je otřepané téma, kterýmžto pojmem se zde každý druhý honosí. Neznám příliš autorů, kteří by přišli s něčím opravdu vyjímečným a novátorským za posledních dejme tomu padesát let. Každý využívá zkušeností z předešlých děl a jenom je, vzhledem ke své době, upraví do moderní podoby, aby odpovídaly jeho éře. Na téma láska bylo už popsáno velmi mnoho stran, ale nejde o to zda již tu něco podobného bylo, ale vždy jde o to, aby dotyčná báseň dala čtenáři nějaký emotivní náboj. Kdyby šlo jen o téma, kdo by četl pány Halase, Walkera, Nezvala a další, kteří píší o tom samém, co zde již bylo a vždy bude. Jestliže nebude, stane se svět osamělým a velmi smutným místem. Proto s chutí piš dál a klidně o tom samém. Takových básní není nikdy dost a mě samotného velmi těší, že se zde najdou lidé, kteří mají nějaký cit v sobě.
Nyní opustíme téma ohranost a podíváme se na tvou báseň. Jak píšeš je to tvá prvotina a je to samozřejmě znát. Nebudu se, jako už tolikrát opakovat, o technických chybách. Jestliže máš chuť nechat si poradit od jednoho neznalého Krtka, tak tě odkáži na mé minulé kritiky. Jenom si dovolím jednu technickou poznámečku. Ve dvojverší:
Pláčem dávám najevo,
co je všem utajeno.

je naprostá absence rytmu. A čím to? Počet slabik souhlasí. Že by to bylo špatným rýmem? Nu dobrá, změníme poslední slovo na "utajevo" (odprostíme se od toho, že je to blbost:)) Ale pořád nám to nějak nezní. Tak co s tím? Je to dáno nesouladem přízvučných a nepřízvučných slabik a zde je to opravdu markantní. Proto to zde uvádím jako příklad, že ne vždy si stačí spočítat slabiky.
Takže jsme dospěli k závěru. Jelikož mně přijde nefér ohodnotit jenom některá díla a jiná ne, tedy hodnotím. Po krátkém uvážení ti udělím 5 bodů, tedy průměrné hodnocení, což na prvotinku není vůbec špatné. Piš s chutí dál a hlavně čti. V dílech opravdových mistrů najdeš, jak to má být po technické stránce a možná trochu inspirace do dalších děl,
s pozdavem Krtek
 
Arion2 - 07. prosince 2006 17:09
a5615.png
Mně se to líbí, ač to není literárně nijak vynikající jistě to má něco do sebe.
Pokračujte v psaní i o jiných věcech, něco dobrého by z Vás časem mohlo vylézt na povrch.

Hodně štěští a můzy.
Bez hodnocení, já už nehodnotím.


pelleron - 05.Prosince 2006 18:35
Zejména proto, že nebásníci mají v zármutku potřebu vylít si srdéčko. (z vlastní zkušenosti) Novým pohledem by mohlo být jedině vysmání se opuštění někoho koho jsme milovali.
Nebudu se zdráhat prvního pisálka, který s takovou básní přijde, nazvat ignorantem nejvyšších kalibrů. Neb jedině bestie může bolest z lásky činit vědomě či zcela záměrně nebo se z ní dokonce radovat.

Zřejmě takové téma čeká na Vás.
Ono když opravdu milujete šťastně asi nemáte čas básnit na nějakém serveru, máte jiné potřeby, než hloupé verše. A pokud přec verši hýří něčí hlava, pak tyto verše věnuje svému protějšku, nikoli čtenáři.
Hrdinství, čest a přátelství... toť věci se kterými člověk kříží svou cestu dennodenně. Dovolte, abych se zasmál. I zde máte možnost se projevit, rád si Váš výtvor přečtu.

S pozdravem J.P. :)
 
Eygam - 06. prosince 2006 14:45
upr84.gif
Téma je vážně dost otřepanéí, ale aspoň tam neni upír :-)
Nicméně moc mě to nechytlo, rýmy nnejsou nic moc(když už se nějaký objeví). Opravdu se mi líbily až poslední dvě sloky. Ani pár pěkných obratů a metafor to nezachrání, takže pro mě 4.
 
Sargo - 05. prosince 2006 23:36
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Tohle dílko se mi docela líbilo. Téma mi je sice vzdálené, a poezie vlastně taky... no, ale jinak je tu spíše nadprůměrnější. Má hlavu, patu, začátek a konec, sympatickou slovní zásobu, a i když zní velmi říkankovitě a občas je tam verš prostě aby byl, jsou tam moc pěkná místa, co chytí za osrdí.
 
pelleron - 05. prosince 2006 18:35
moje6321.jpg
Znova neustále otřepávané téma nešťastné lásky. Pořád musím přemýšlet, proč je pro každého zrovna tohle téma tak moc atraktivní. Proč nikdo nenapíše něco o hrdinství, cti, přátelství nebo alespoň o šťastné lásce?
A když už má každý takovou potřebu psát zrovna o tomhle tématu, bylo by nadmíru příjemné, kdyby autorka přišla s něčím novým, neotřepaným. Nějakým novým názorem nebo pohledem na danou problematiku.
Co se veršů týče, nemůžu si pomoct, ale připomíná mi to spíš dětskou říkanku.
Skoro nikde nesedí rytmus a nepochopila jsem, proč najednou ve třetí sloce (říká se to tak? O: ) ) nedodržuješ rým AABB jako ve zbytku celé básně.
Přijde mi to jako místní průměr, možná spíš trochu podprůměr, takže, ač nerada, dávám 4.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.068187952041626 sekund

na začátek stránky