Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Theatre of Blood I.Oblíbit

sod4206.gif

Autor: Tavell

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 28. října 2006 23:39

Průměrné hodnocení: 4, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
je to vlastně první má tvorba, kterou veřejně prezentuji a tak jsem trochu nerózní .)
Psala jsem ji před rokem v mírné depresi, a onehdá jsem četla povídku o sebevraždě tady na Andoru, vzpoměla jsem si na tohle 'dílko' .
A k samotné práci: obyčejně psané řádky jsou realitou, řádky kurzívou pak retrospektivou. Nejsou po sobě časově uspořádány (realné jsou po sobě časově správně .) )
A je to vlastně jakýsi proud myšlenek na téma..
 


Ozvalo se prudké zabouchání na dveře bytu. "Otevřete, tady policie!" Po chvíli opět zabouchání. "Otevřete!" Fabian se probudil. Bolela ho hlava, vracely se mu vzpomínky... na události, tváře lidí, emoce. Fabian měl silnou duši, ale i ty se dají zlomit. Vstal ze židle na níž usnul, přešel malým bytem, jenž byl neobvykle v nepořádku; matně si vzpomínal, jak rozhazoval nábytek. Prohodil jednu z lamp oknem, místo něhož stále zůstávala jen vyhlídka z jedenáctého patra a povlávající střepy. Otevřel dveře balkonu, kde jako na jediném místě v bytě zůstalo všechno nezměněno. Blížil se úsvit. Chytil se pevně zábradlí, dostal svou nohu přes kov a pohodlně se posadil. Nechal se hýčkat slabým vánkem. Sledoval ticho pod sebou v nekonečných betonových blocích. Byl jen klid. Uvidí slunce, dnes naposledy.
***
"Ne... ne... nemůžeš... ne," křičel Fabian do jejího strnulého obličeje. Viděl smrt přicházet, odcházet a brát si, co chtěla. Ale ji si vzít nesmí. Je moc mladá a moc krásná. Nemůže si ji vzít jen tak. Nemůže jí to dovolit. Třásl s jejím křehkým tělem a snažil se jí vdechnout do plic život. Neplakal, necítil smutek. Jen ztrátu. Dávno nepocítil něco tak silného. Křičel. Amadeus, vysoký muž s rozložitou hrudí, scéně klidně přihlížel. Oblékl si těžké kožené rukavice. "Byla to její volba, a teď ji pusť, bude svítat."
***
Zvedl rozespale sluchátko a ochraptěle zamručel. "Co je?" Ozval se známý hluboký hlas. Kontaktoval Fabiána poslední dobou skoro denně. To ho znepokojovalo."30 kousků za 10 cihlí a jízdenka do Ráje Fábio" Promnul si oči a odkašlal si. "Nevím, jestli mám zájem."
"No tak, úplně libový kousky, pro pána noční směna."
Fabian vstal a chytl sluchátko druhou rukou, zamručel. "Datum, čas, místo?"

***
Cítil, jak se mu tělem začalo rozlévat teplo, cítil, jak se mu vracejí síly, jak se tiší hlad a jeho zuřivost. Už se nesnažil ovládat, jen to přijal jako novorozeně přijme mléko matky. Jako zdroj života a uspokojení. Holá Amadeova hlava se odrazila na povrchu jedné z kaluží a černoch se usmál. "Bude svítat, mé dítě."
***
"Každý máme možnost volby s časem, jenž nám náleží. Nevěřím v osud, věřím jen v sebe a až selžu já, pak pro mne čas vypršel."
***
Pohladila ho po jeho černých vlasech. "Zítra slaví maminka narozeniny, prosím, pojď se mnou, Fábio. Jednou, jen jednou."
"Víš, že pracuju. Nejde to,"
zatvářil se nesouhlasně. "Prosím, jednou."

***
Amadeus se opřel lokty o studené zábradlí balkonu a pohlédl dolů. "Mnoho lidí fascinuje výhled, některé zase děsí,"Fabian jen přikývl. Bytem se rozlehlo další zabouchání na těžké dveře. "Otevřete!"
Amadeus se pousmál. "Vzbudí všechny ovečky v domě."
"Nezvolil jsem si dobře, Amadee."
"Kdyby byly zlé a dobré volby, existovala by pak možnost zvolit si? Jen ses nenaučil nést odpovědnost za volbu."
"Proč jsi vlastně přišel?"
"Odpovědnost, mé dítě, zapomněl jsi, že nás hledá policie?" řekl klidně Amadeus.
"Byla to jen naše hra," zašeptal po chvíli Fabian. Bytem se ozývaly rány vyrážených dveří.
***
Fabian vystoupil z černého nízkého auta a vytáhl z jeho kufru balík. Nasadil si kšiltovku s nápisem EXPOS a vyrazil s nákladem ke dveřím patrového domu. Dlouze zazvonil, pak ještě třikrát, než vešel dovnitř. Byl to luxusně zařízený dům a nic, co viděl v přítmí jedné lampy, nenasvědčovalo tomu, že by majitel ve spěchu odešel. Položil balík u dveří. "Přinesl jsem zásilku," promluvil do šera. Vydal se po schodech a nahoře zaslechl hluk z koupelny. Vytáhl pistoli, otevřel dveře a pistoli opět schoval. Otevřel okno, které vítr jen lehce rozhýbával. Prohlédl oba mrtvé, aby našel vrahovy chyby.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Sargo - 25. prosince 2006 21:55
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Odradila mě už anotace - jak má autor potřebu vysvětlovat čtenáři, co jaká část znamená, je to špatně. Jednotlivé úseky jsou navíc příliš krátké a vlastně o ničem nevypovídají. No, a celek také vlastně tápe od ničeho k ničemu.

Nicméně styl není špatný. Jen se doporučuji vrhnout jiným směrem :-)
Na další dílko se těším, protože jsou tam opravdu zajímavé drobnosti a autorka schopnost písání určitě má. :-)
 
Zak - 24. prosince 2006 16:22
tyran8544.jpg
No jo, kritika umí být někdy krutá....
 
DTL - 23. prosince 2006 20:10
nif2820.jpg
Je to příliš krátké. Kdyby za tímhle (pro dosud neznalého čtenáře) zmatečným a chaotickým úvodem následovala samotná povídka, díky které do sebe tyhle střípky začnou zapadat... kdyby to byl příběh, kde se opravdu něco děje... asi by se mi to líbilo.
Ačkoliv to takhle nedává vůbec smysl a připadá mi to o ničem, cítím tam zvláštní chytlavou atmosféru. Nešlo by to vzít a dopsat k tomu tu povídku? O:-) (Jo, a vypustit pasáž o "mladé, krásné, uchvácené smrtí". To je totiž příííšerně ošklivé klišé, když se to podá takhle.)
 
Aratan - 23. prosince 2006 12:27
dunadan4741.jpg
Nesmyslná hromada žvástů s rádoby depresivní atmosférou.
 
Eygam - 23. prosince 2006 12:12
upr84.gif
Po prvním odstavci jsem si pomyslel: Upír páchající sebevraždu.....už zase. A ano, je to dokola omýlané a nudné. Nezachraňuje to ani chaotický zbytek, retrospektiva by se měla používat tak, aby čtenáři ve správnou chvíli odhalila informaci, kterou potřebuje k pochopení. Jenže tento příspěvek je na ní postaven a je to úplně zbytečné. A že by mě uchvátila část o volbě a zodpovědnosti, vážně říct nemůžu. Navíc se jméno hlavního hrdiny střídá mezi Fabian, Fabián a Fábio (Řekl bych, že Fábio je jiné jméno než Fabián, nejen zkratka. Ale jistě to nevim).
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.061101913452148 sekund

na začátek stránky