Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Smrt bez úsměvu / UmíráníOblíbit

pbig225817.jpg

Autor: Beatricius

Sekce: Báseň

Publikováno: 04. března 2007 00:05

Průměrné hodnocení: 8, hodnotilo 9 uživatelů [detaily]

 
There is no need to say more. Please, just enjoy.
 


Smrt bez úsměvu

Jen ticho vonící smutkem
přišlo tě rozveselit.
Jen křik probuzen skutkem
přišel tě uchlácholit.

Na pomoc může přijít mráz
a nebo také žár.
I přesto v srdci zůstal sráz
a už ses nikdy neusmál.

Stojíc s kosou a s kápí,
poté, co umřeš,
tvou duši lapí.


Umírání

Ve světě samotného vidím stát,
a zasmušile dlouze mávat.
Ve světě samotného vidím spát,
a za svítání těžce vstávat.

Osamocen, jak prázdný den,
s kosou přišel políbit mu dlaň.
A tímto navždy ovlivněn,
svět pozapomněl naň.

Ve světě samotného potkal jsem,
a smutně pokynul mu.
Ve světě samotného potkal jsem,
a zdrcen přijal urnu.

S překvapeným vzlykem,
se umírajíc zavřela víčka.
A s těžkopádným krokem
mi dohořela života svíčka.

 

Komentáře, názory, hodnocení

Beatricius - 27. března 2007 10:24
pbig225817.jpg
Kta - 26.Března 2007 22:50
Takze tady jsou ty zadane links:
Tento je na original v anglictine : odkaz paragraf 3. a 4.
a nebo na tomto je s Marvinem Bellem prelozeny rozhovor do cestiny: odkaz

Dale se muzes podivat na odkaz je to take v anglictine, ale jak jsem rekl - uz ziji par let v UK a tak se venuji vice poezii v US a UK. Tady take najdes par odkazu na jeho dila - viz. Ploughshares: Marvin Bell

Tak snad se na to mrknes.
 
Kta - 26. března 2007 22:50
necromancer37915747.jpg
Podívej, já jsem neřekl, že se mi ty básně nelíbí, to jsme se asi nepochopili. Já jsem ti vytknul chyby, které v tom vidím. Bohužel k tomu, jestli jsou ty básně pěkné se nevyjádřím, protože toto téma mě nijak neoslovuje.

A když mluvíš o komunitách na nějakých serverech, nemůžu podle toho usoudit, jestli jsou či nejsou kvalitní, takže se tam pravděpodobně potkáme. Díky za tip, protože z mých příspěvků, jak se zdá usuzuješ velmi špatně (popravdě by mě zajímalo, podle čeho přesně soudíš). Studii pana prof. Marvina Bella si rád přečtu, pokud bude na víše zmíněných serverech. Pokud ne, tak bych tě poprosil o nějaký link na ni.

Aby sis nemyslel, že jsem škarohlíd, tak chválím to, že máš koncept (jak si naznačil ve své reakci)... Způsob jeho zpracování jsem popsal v prvním příspěvku.

A závěrem musím říct, že ani já jsem tě nechtěl urazit, ale prosímtě sestup o dvacet schodů níž, aby ses dostal pod oblaka a věnuj znovu pozornost mé kritice. Věř, že ti mám mnoho co říct. Víš, jedna věc je komunita, kde jste lidé stejného ražení a druhá věc je veřejnost. Je to podobné, jako když fotbalový tým neustále hraje jen se sebou a druhý i s ostatními týmy. Ten druhý pak ve vzájemném zápase s velkou pravděpodobností zvítězí, i kdyby byl mezi ostatními looser...
 
Beatricius - 26. března 2007 18:43
pbig225817.jpg
Kta - 26.Března 2007 17:06
Mluvim o komunite na iliteratura.cz a nebo poem.org a take te muzu odkazat na studii Marvina Bella na poezii - je to profesor na Iowske Universite. Na poem.org se mozna potkame - ikdyz tomu moc neverim:-) Nevypadas a tve clanky zde na Andoru tomu naznacuji, ze by jsi brouzdal na takovych strankach.
Kazdopadne jsem zde na Andoru novy a musis chapat, ze se za sva dilka budu "prat" , ale kazdopadne STOJIM o tvoji kritiku a o podrbani zajem nemam. Pokud se ti ovsem ma odpoved zdala jakymkoli zpusobem urazejici - omlouvam se. Asi jsem se nechal mooc unest. Kazdopadne me vysvetleni je jak jsem to citil JA a pokud jsi to ty citil jinak (ze to treba nenavazuje), tak to je, jak to citis ty - to je na psani to krasne, kazdy to prociti dle svych zkusenosti a prirovna to k tomu co v zivote zazil. Proto nas neco oslovi vice a neco mene. tak snad jsem to obsahl vse. Ale diky za kritiku - uz se mi dlouho nestalo, ze by se me basne nelibily. Ikdyz ted se zameruji na psani v UK a na poem.org

 
Beatricius - 26. března 2007 18:14
pbig225817.jpg
Sargo - 26.Března 2007 16:33
Dekuji. K tomu memu zacatku - spatne jsem se vyjadril - jsou to jedny z mych prvnich zde na Andoru:-)
 
Kta - 26. března 2007 17:06
necromancer37915747.jpg
Sargo se v podstatě vyjádřila za mě. Až budeš na úrovni Seiferta nebo aspoň Kainara, pak mi tu vyprávěj něco o držení se formy. Také mluvit o tom, že je něco nějak schválně je velmi alibistické.

Navíc mám pocit, že ty jsi nepochopil moji kritiku a ne já tvoje dílo. Že TVÉ básně vyjadřovaly myšlenky někoho jiného jsem nepředpokládal. A jestli sis všiml, tak o myšlence samotné jsem nemluvil vůbec. Pouze jsem řekl, že jednotlivé sloky se zdají být, jako by měli vlastní myšlenku a že "hypoteticky", pokud by to bylo schválně, tak je to špatně. Pokud to schválně není, tak je to ještě horší.

A také bys mi mohl naznačit o jaké literární komunitě tu mluvíš. Asi nejsem takový frajer jako ty a neznám tolik spisovatelů a na stránkách novin mi tvůj nick unikl. Ale možná je to jen schválně jiná přezdívka a možná tu mluvíme se samotným Žáčkem, či někým podobným. To potom pardon.

A ještě jednu věc si neodpustím. Forma, jak jsem napsal, byla v pořádku. To znamená, že dílo se jako báseň jeví. S obsahovou stránkou forma nemá nic společného...

Takže otázka pro příště: Stojíš o moji kritiku nebo čekáš na podrbání za ouškem?
 
Sargo - 26. března 2007 16:33
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Přiznávám, že jsem básně nepochopila, ale že mi nepřišly dost lyrické na to, aby byly zaslouženě nepochopitelné bez vysvětlení. Na druhou stranu uznávám právo autora nepsat pro publikum a rozhodně nejsem ten pravý čtenář na poezii ;-)

V jednom bych se rozhodně zastala Kta - sám píšeš, že teprve začínáš. Myslím, že v takovém případě je lepší držet se formy, než to vychytáš natolik, abys ji mohl beztrestně (= bez ztráty smyslu, elegance a dobrého dojmu) opustit. Je snadné napsat spoustu slov a nedodělky prohlásit za záměr, nepochopení za vinu těch, co to čtou (to myslím spíš obecně, než na tebe, je to ale často k vidění).
Není to ale vůbec špatné, jen by to zasloužilo víc - uhladit, propojit, zkompaktnit. Zamlouvá se mi využívaná slovní zásoba. :-)

Eygam: popožeň DTL, ať napíše článek o přechodnících. Hodil by se mi též, moc mi nejdou. :-))
 
Eygam - 26. března 2007 15:58
upr84.gif
Ze začátku se mi to moc nelíbilo, vlastně mi to něco řeklo až když jsem si přečetl tvoje vysvětlení jednotlivých slok. Je fakt, že je to poměrně složitý, ale asi si budu muset vzít do ruky víc poezie a trochu nad ní přemýšlet.
Nedá mi to a rejpnu si :-) V poslední sloce je špatně přechodník.
 
Beatricius - 26. března 2007 13:40
pbig225817.jpg
Kta - 26.Března 2007 11:58
Dekuji za vyjadreni tveho nazoru. Chapu, jak to myslis, ALE musim konstatovat, ze jsi absolutne nepochopil obe basne, coz mne mrzi:-(
K te prvni - vyjadruje, ze smrt cloveka neni vesely to akt, coz je v nazvu.
Prvni sloka obsahuje kontrast mezi umirajicim a jeho okolim.
Druha sloka - jak se "asi" citi + introdukce smrti.
Treti sloka - pouze konstatuje fakt smrti a jeji "mozny" ucel
Tato basen je umyslne kratka - explosivne vyjadruje mou predstavu tohoto aktu.

K te druhe:
V prvni sloce vyjadruji MOJI predstavu umirajiciho.
Druha navazuje v introdukci "smrti".
Ve treti poukazuji na fakt, ze i "smrt" je osamocena, tak jako umirajici.
Ctrvta sloka plni pouze fukci obrazneho doplneni.

Ke komentari "prvoplanove" se mohu pouze pousmat:-)
A ke slohove forme - uvod, stat, zaver - ano na zakladni skole to mozna ucili, ale nazor, ze definovat poezii a davat ji jakekoli zavedene "slohove formy" je mezi literarni komunitou povazovan za vylozene hloupy.
Formu muzes pouzit jako pomocne voditko, NEmusis se jim vsak ridit.
 
Kta - 26. března 2007 11:58
necromancer37915747.jpg
Nemá cenu kritizovat téma, takže se jen zeptám proč?

Smrt bez úsměvu.
Více než u jiných básní od jiných autorů mám pocit, že je to nedodělané. Nevypadla ti někde jedna sloka? Třeba, když jsi to posílal na korekturu? To nemá být jízlivost, ale opravdu zájem... Jinak báseň z první sloky do druhé neúměrně zrychluchluje. Bez jákekoliv příčiny. Může to znamenat, že ti to vře pod povrchem, ale nemyslím si to. A poslední sloka je úplně vytržená. Jakoby z jiné básně. Vůbec nenavazuje na předchozí myšlenku. Možná by se dalo říci, že ji svým vlastním způsobem doplňuje, ale pokud byl tohle záměr, tak špatný, protože, zkus to zarecitovat nezasvěcenému publiku (jen jednou a sám, aby to znělo tak, jak jsi to chtěl vyjádřit) a vsadím se s tebou o suda, že to nikdo nepochopí...

Umírání.
Pletou se ti myšlenky. Hrozně přeskakuješ a tím vlastně čtenáři přímo říkáš, co si má myslet. Je to prvoplánové a opět jako v první básni, sloky jsou nesouvislé. Jakoby k sobě nepatřili. Jakoby každá byla samostatný příběh. To by bylo v pořádku, kdybys používal volný verš a každá sloka měla jiný počet veršů (a nejlépe aspoň kolem 20), ale takhle by ses měl držet ustálené slohové formy úvod, stať, závěr.

Po stránce formy obě básně v pohodě, až na pár chybek, které určitě vychytáš.
 
Beatricius - 26. března 2007 10:42
pbig225817.jpg
Happy-lady - 26.Března 2007 07:25
Dekuji:-) Toto jsou jedny z mych prvnich - jsem teprve na zacatku cesty, tak snad nekde spatne neodbocim:-)
 
Happy-lady - 26. března 2007 07:25
images7221.jpg
Musím říct že obě básničky mě zaujaly a dobře se četly. Snad nikde mé očko nezaškobrtlo ale více mě oslovilo Umírání asi lepšími obraty. Jinak snad nemám co vytknout. Takže pro shrnutí...

Pěkná dílka :)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.08422589302063 sekund

na začátek stránky