Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

...if you want...Oblíbit

cowboy_wizardystandard2074.jpg

Autor: Wizardy

Sekce: Povídka

Publikováno: 20. března 2007 21:53

Průměrné hodnocení: 10, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Tak tohle je první a snad né poslední část povídky ze života, který bych si i přeze všechny nepříjemnosti přál prožít.
Upozorněte na případné chyby, budu jen rád.
 


1.: Drak


Je vlahé jarní ráno. Slunce vstává a rozhazuje své zlatě zářící vlasy po zeleném koberci. Kapky rosy zachycené na stéblech trávy, která se snaží dosáhnout ke slunci, chytají tu záři a nesobecky ji odrážejí, aby se tím pohledem mohli kochat i jiní. Načechraní oblační beránci si hrají na nebi s větrem a snaží se nestínit slunci…

Asi 12ti letý chlapec leží v trávě a přes zavřená víčka si vychutnává tohle jarní ráno.
Pak se přes něj přelije stín…

…stébla ochabují ve své snaze a zelený koberec na chvíli potemní, aby se mohl znovu rozzářit…

...Otevře oči, ale stačí zahlédnout jen zbytek ocasu a i ten se schová za kopec.
„Drak… letěl nade mnou Drak...“ pomyslí si chlapec, zvedne se z trávy a jde domů.

Ten drak jsem byl já.



2.: Dhampír


Listí šustilo pod nárazy slabého větru, větve se nechvěly ani moc, ani málo, a celý les šuměl.
Černovlasá elfka našlapovala pomalu a rozvážně, luk v ruce, tětivu napjatou, šíp založený. Ostražitě sledovala každé místo, do kterého jí zrak dovolil nahlédnout. Stíny stromů se pomalu pohupovaly a vyváděly ji z míry, ale nedovolila jim rušit její soustředění. Kromě běžných zvuků lesa bylo ticho. Ptáci nezpívali a zvířata byla nejspíš zalezlá ve svých lesních domovech.
I ta lesní fauna věděla, že je něco v nepořádku a to něco nutilo elfku k ostražitosti.
Nebylo to zvíře, to věděla určitě. Zvíře by se nepohybovalo tak rychle jako ta věc, kterou zahlédla. Původně si vyšla do lesa na lov. Lov má vždy jen dva účastníky, kterými jsou lovec a kořist. Znervózňující bylo, že nevěděla, která z těch rolí připadla jí.
Znovu ten zvuk. Krátké *svist*. Elfka napjala luk ještě o trochu víc a otočila se po zvuku.
Vše poté se stalo tak rychle, že to ještě nezažila.
Ležela na zemi, luk bůhvíkde, hlava ji bolela. A co bylo nejhorší, přímo nad ní stál nějaký muž. Byl asi dva metry vysoký, lehce osmahnutý, zelené vlasy lezly zpod velkého černého klobouku kryjícího oči. Zbytek těla zakrýval dlouhý plášť stejné barvy.
Muž se zazubil. Doslova.
„Upír!“ vyjekla elfka.
Muž se jen usmál. „Ty, děvče, máš štěstí. Velké štěstí, protože zaprvé odvykám a za druhé….“ Muž vyndal ze záhybů pláště elfčin luk a hodil ho na zem vedle ni. „...jsem nevýslovný dobrák.“
Pak byl pryč, jen to krátké *svist* a zvířené listí naznačovaly, jak zmizel.
Elfka se zvedla, sebrala luk a pověsila si ho přes rameno, načež rychlou chůzí vyšla z lesa.

Ten Dhampír jsem byl já.



3.: Chlapec


„Beep… beep… beep… be.. klap… UÁÁÁÁÁÁ!!!!!!… cvak… blik.“ V pokoji se rozsvítilo, když chlapec slezl z postele a cvakl vypínačem. Sedl si na židli, protáhl se a šel do koupelny umýt si obličej.
Když se vrátil, oblékl si připravené trenýrky, kapsáčové kalhoty, khaki triko, šedou mikinu s kapucí a nakonec černé ponožky. Vždycky chodil takhle oblečen. Takhle nebo podobně, pokud matka prala.
Do jedné kapsy nasoukal mobil, do druhé peněženku, do ruky rozečtenou knihu, otevřel dveře a sešel po schodech do obýváku. Dálkovým ovladačem zapnul televizi, ubral zvuk a šel se do kuchyně podívat, co má ke svačině. Místo jídla byly na lince peníze, které si potěšeně zavřel do peněženky. Vrátil se do obýváku, kde si připravil do tašky potřebné učebnice. Pak se rozvalil do křesla a sledoval televizi. Když přišel čas, televizi vypnul, hodil si tašku přes rameno a odkráčel do předsíně pro bundu a boty. Během další minuty už za sebou zavíral dveře.
Cestou na autobusovou zastávku běžel jako vždy. Na zastávce rozepnul bundu a vytáhl z vnitřní kapsy sluchátka od mp3 přehrávače, která si strčil do uší. Zmáčknutím PLAY ho hudba oddělila od světa. Vyndal knihu, nalistoval stránku a do příjezdu autobusu četl. Do autobusu se za pomoci 5ti leté praxe dostal jako jeden z prvních, sedl si k oknu, přes oči přehodil kapucu od bundy a četl dál.
U školy vystoupil, vešel dovnitř, narval věci do skříňky, a poté, co si koupil snídani a přetrpěl všechny vyučovací hodiny, si opět oblékl bundu, zapnul přehrávač, otevřel knihu a dojel domů.

Takhle by to vypadalo, kdyby to byl chlapec normální.
Jeho jméno není důležité.
Říká se mi Wizardy.
Tohle je můj příběh.

Drak je má podstata,
Dhampír je má osobnost,
a ten chlapec jsem já…

Byl to vlastně úplně normální jarní den. Tak normální, jak jen mohl můj den být. Březen byl teplý, ptáčci zpívali, kytky voněly, prostě jarní idylka.
Ale já byl obezřetný.
Běžný nezasvěcený pozorovatel by řekl, že jsem zde v bezpečí. V lidské podobě mě přece nikdo nepozná. Ale stejně jsem měl trochu strach.
Vykračoval jsem si po ulici, naoko klidně, a přemýšlel. Už dlouho jsem se neproměnil a začínalo to být opravdu nesnesitelné. Musel jsem prostě jít. Alespoň na hodinku. Trochu se provětrám a vrátím se. Co se může stát?
Zašel jsem po vzoru všech filmových hrdinů do temné uličky, tam si sedl do dřepu, opřel se o zeď a zmizel…

***

Nad slunnou loukou přeletěl stín. Velký zelený Drak zmizel za kopcem. Zmizel? Nikoli. Tentokrát jsem přistál na mýtině za kopcem. Roztáhl jsem křídla, takže jsem na trávu dosedl měkce a téměř neslyšně. Křídla jsem nastavil slunci a chvíli si jen užíval ten pocit.
Byl jsem ZASE svobodný. Svobodný ve svém světě. Rozhlédnout se okolo byla samozřejmost, ale bohužel jsem to zapomněl udělat už ve vzduchu. Vzlétnout by bylo v tuto chvíli značně pošetilé a bylo by to riziko, které jsem si za daných okolností nemohl dovolit. Byl čas na trochu magie.
Dostat se jednomu z vysokoletících ptáků do vědomí bylo snadné. Ve vteřině jsem viděl svět jako na dlani. Hory, kopce, lesy, louky, řeky… i průzkumný oddíl Gardy Jeho Veličenstva!
Zaklel jsem. Nebylo pochyb, že možnost, že hledají někoho jiného, je mizivá. Určitě nešli najisto, ale přesto jsem děkoval svému rozumu, že jsem nevzlétl. Otázkou teď bylo, zda jdou vojáci JEN po Drakovi. Pokud ano, byla tu reálná možnost utéct bez nutnosti způsobit vážnější zranění komukoli z té slavné Gardy.

***

Světelné efekty jako záblesky, oslepující záře a podobné, jsou jen vedlejší a bezvýznamnou částí každého kouzla. Kdo nemá čas se předvádět, ten na efekty nehledí. A já čas neměl.
V jednu chvíli stál na mýtině Drak a v druhé vysoký, zelenovlasý muž v černém klobouku se širokou krempou a v plášti sahajícím až na zem, stejné barvy. Na zádech, vedle objemného vaku, visel dlouhý meč s modrou čepelí. Ten meč měl v jílci průhlednou kouli a v té kroužily tři kuličky. Nikdy jsem nevěděl, k čemu jsou, ale líbily se mi.
Otočil jsem se k odchodu, když mi to došlo.
Bylo to snadné. Podezřele snadné. Ovšem teď už bylo pozdě.
Přímo přede mnou stála průměrně vysoká tmavovláska a nehezky se usmívala. Na sobě měla koženou jezdeckou výstroj a za její postavu by se nestyděla leckterá modelka. Za touhle vnější slupkou se neskrývalo nic hezkého. Mohl jsem utéct. Běhat jsem uměl rychle jako blesk a nebylo tvora, který by mne mohl dohnat. Snad až na Upíra, ale tahle žena určitě nebyla Upírka. Vždyť byl den! Ale stejně se mi zdálo, že útěk nemá cenu.
„Dobrý den! Jsem ráda, že se konečně setkáváme. Wizardy osobně, nemýlím-li se?“
Měla velice specifický způsob řeči. Přesný výraz pro takové je “vražedně krásná“. Nešlo jí neodpovědět.
„Také mne těší. A jak zní vaše jméno?“
„Flo. Víte, nerada přerušuji konverzaci s mužem vašeho formátu, ale jistě již tušíte, proč jsem zde.“
Samozřejmě, že jsem už věděl, proč tu je. Král na mě nejspíše vypsal tučnou odměnu. Tedy alespoň jsem to předpokládal, když po mně šlo tolik různých lidí včetně královské Gardy. A ona byla nejspíše lovec nebo žoldnéř, kterému se výše odměny zalíbila.
„Určitě jste o mně už něco slyšela. A víte tedy, že proti mně nemáte šanci…“
Nebylo to vychloubání. Nechtěl jsem jen, aby zemřel další člověk.
„Zkusit to můžu, ne?“ odvětila takovým tím přidrzlým tónem.
Zmocnily se mne pochybnosti. Co když proti mně má opravdu šanci? Nebo je jen tak pošetilá?
„Jak myslíte. Já vás varoval.“ O krok jsem ustoupil.
Pochopila, což znamenalo, že má dobrý výcvik. Udělala taky krok vzad a naznačila poklonu. Napodobil jsem ji a položil ruku na jílec na svých zádech.
„Hodně štěstí,“ řekl jsem a podíval se jí do očí. Nevypadala vystrašeně.
„Vám také,“ odvětila a zaútočila.

***

Byla rychlejší, než jsem očekával, ale stejně mi nedělalo problémy vykrývat její údery. Ale po chvíli to začínalo být těžší a těžší. Nebylo to únavou. Dokázal bych bojovat několik dní bez pocitu únavy. Šlo o to, že byla stále silnější a rychlejší. Nešlo mi to do hlavy, dokud jsem se jí znovu nepodíval do očí. Ať byly předtím jakékoli, teď byly žluté s úzkou kočičí zornicí.
Pomalu mi to začínalo docházet. Tuhle najmuli. Najali ji přímo na mě.
Všiml jsem si, že jí začaly světlat vlasy. Počkal jsem na vhodnou chvíli a dal jí prostor k tvrdšímu výpadu. Bez problémů jsem ho odrazil, ale svůj účel to splnilo. Její ruka se na malou chvíli odkryla a já uviděl černou skvrnu. Gepardí skvrnu.

***

Už jsem o nich slyšel. Čarodějové, kteří dospěli k názoru, že vlkodlaci jsou příliš neefektivní, dostali nápad. Co kdyby se proměna neuskutečnila celá? Co kdyby zvířeti zůstal lidský způsob uvažování a člověku naopak zvířecí síla a hbitost? Výsledek tohoto nápadu stál teď přede mnou. Kříženec lidské ženy a gepardí samice. Právě u ní nejspíše probíhala metamorfóza. Vlasy zblonďatí a na kůži naskáčou gepardí skvrny. Možná jí trochu vyrostou špičáky nebo nehty. Malá oběť za velkou sílu.
Tohle jsem o nich věděl. Strach jsem měl z toho, co o nich nevím.

 

Komentáře, názory, hodnocení

Wizardy - 18. dubna 2007 21:57
cowboy_wizardystandard2074.jpg
psychop - 14.Dubna 2007 20:14
V tom případě mám štěstí že mé alter ego se v mém těle neagresivně ukrývá a jediné co mění je má mysl.
 
PsychoP - 14. dubna 2007 20:14
falling8927.jpg
Wizardy - 14.Dubna 2007 18:52
Každý lykan si přeje ovládnout to zvíře v sobě a je pravda, že v některých situacích je to mnohem těžší, než si dovedeš představit... Našim snem je mít všechny výhody svého alter ega a zárove si podržet svůj vlastní rozum a nenechat se ovládat monstrem, které pomalu otravuje naši mysl.
 
Wizardy - 14. dubna 2007 18:52
cowboy_wizardystandard2074.jpg
Děkuji za kritiku.

Jelikož tohle je ,pokud nepočítám nespočet slohových prací, moje první povídka tak to má spoustu těch příslovečných much. 12ti letý je zrovna výraz na který jsem si celkem zvykl. Tečky jsou zase velice návyková "úchylka" které se pokusím zbavit =D

Jinak s tím alteregem v povídce - já se dost zajímám o fenomén Furry neboli lidí kteří se cítí být zvířaty i něčím jiným. Já osobně se opravdu považuji za své alter ego, a už mi nestačilo to kompenzovat jen hraním RPG.

psychop - 06.Dubna 2007 11:09
Ta částečná proměna mě napadla když jsem si vymýšlel do té povídky protivníka =D Přišlo mi to neotřelé.

Sargo - 06.Dubna 2007 10:50
Já jsem začal s vypisováním činností a najednou koukám že to mám na půl stránky což ve srovnání s předchozími částmi podle mě vypadá podivně. Ale já jsem sám k sobě zaujatý pozorovatel.
Ten "filmový" pohled je tam schválně. Prostě se mi to líbilo a přecejen když už si píšu povídku o sobě tak si to trochu přikrášlím.

To s tou elfkou - Jsem to z části já, a já jsem osobnost dosti jízlivá. Takže běhat po lese a strašit holky by mě opravdu bavilo ;-) S tím lukem máš pravdu,to sem nějak nedomyslel. Měl jsem před očima obraz elfky s nataženým lukem a nějak jsem vynechal realističnost. K tomu klobouku bych dodal ,že provést se to dá ale musí to být klobouk se irokou krempou a musí být posazený hooodně do očí. A taky musí mít daný "člověk" dosti skloněnou hlavu.


Doufám ,že až se mi podaří vyšťourat mou Můzu zpoza šatní skříně ,bude další část obsahovat méně vámi zmíněných chyb.
 
PsychoP - 06. dubna 2007 11:09
falling8927.jpg
5ti 12ti.... to jsou chyby. Chyby by se měly opravit. Správný zápis je pokud vím 12letý, 5letý. Nebo nějak podobně. Rozhodně bych ale právě tohle opravil...

MImochodem, líbí se mi nápad s částečnou proměnou. Vzhledem k tomu, že s tímhle experimentuje většina našich...
 
Sargo - 06. dubna 2007 10:50
wel1d5kk1aaa19357.jpg
(Hodně chybějících čárek a připomínám, že při shodě podmětu s přísudkem existuje i "y", nejenom "i" ;-))
Velice se mi líbí záměr zpracovat svoje alter ego do povídky tak přímočarým způsobem. Doufám, že budeš pokračovat :-)
A teď ta kritičtější část. :-D
Je znát nevypsaná ruka, slovní obraty nebo přirovnání jsou občas použité nevhodně. Tu a tam mi přijdou věty moc úsečné. Základ mi ale připadá dobrý a myslím, že když budeš prostě hodně psát a číst, vypíšeš se velice dobře.
První část s drakem - úplně vidím, jak to vidíš před očima. Je to prostě popis "filmové" scény. Přehršle trojteček a to "12ti letý" vypadá opravdu hrozně, příště to piš slovy, prosím.
Druhá část s elfkou - nějak jsem nepochopila děj. Prostě se baví tím, že honí holky po lese a namátkou se jim ukazuje? Též mám drobnou výhradu proti tomu, aby chodila v lese s nataženým lukem. Jednak je to velice fyzicky náročné, jednak by jí dlouho nevydržel :-)) Jo a: aby ležela pod ním a neviděla mu přes klobouk do očí? To chci předvést :-D
Ve třetí části se čtenář (alespoň já tedy :-)) občas ztráci v tom, co je a co není - ten chlapec jsem já x takhle by to vypadalo, kdyby... Podrobný popis činností působí docela vtipně, ale zkazí to pak ten kousek, kdy se najednou celý den přeskočí a pokračuje se opět banálním popisem každého kroku.
V poslední části už mám výhrady hlavně jazykové, ale to je prostě to vypsání se, tu a tam je tam drobná nelogičnost, ale smysl je jasný.
Hodně zdaru do dalších dílů :-)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.13847017288208 sekund

na začátek stránky