Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Krvavá hraOblíbit

images7221.jpg

Autor: Happy-lady

Sekce: Povídka

Publikováno: 30. března 2007 16:12

Průměrné hodnocení: 7.4, hodnotilo 8 uživatelů [detaily]

 
Tak na začátek bych chtěla říct, že tahle povídka asi není pro slabší nátury. Jinak to bylo psáno v takové podivné euforii, ale i přesto doufám, že se to dá považovat za plnohodnotné dílo, možná trochu odvážnější. :) Tak se do mě pusťte a buďte spravedliví.
 


Stojím před zrcadlem, na sobě háv z měsíčního světla. Přijímám svou nahotu do podvědomí a srdce začíná tlouci. Intervaly nádechů a výdechů se zkracují. Adrenalin stoupá do hlavy. Kapky vody tekoucí po těle studí. Nedočkavě beru do ruky svou nejlepší přítelkyni, žiletku. Ruka se chvěje. Panenky očí se rozšiřují a hruď divoce stoupá a klesá. Jak nedočkavé dítě těšící se na divadelní představení svírám chladivý předmět mezi prsty. Strach už mě nenavštěvuje. To jen tenkrát poprvé. Vzpomenu si na pár rozjívených čar po těle a hrozný pocit v nitru a pak ta nepochopitelná radost. Od té doby se hodně změnilo. Nyní už to dělám s elegancí a smysluplností. Každý má svou závislost… Každý. Mou drogou je krev.
Dlouhý nádech pro uklidnění. Nápady se hrnou do hlavy. Nejprve zkouším ostrost žiletky na malíčku. To až nepříjemně dobře známé štípnutí probere mé smysly. Dvě čárky nad kotníky. Dech se zrychluje, začínám žít. Konečně v sobě zase cítím život. Srdíčko na lýtko. Pak zatnu zuby. Hřejivý pocit kolem ran se šíří chvějícím se tělem. Ještě ornament na rameno. Hlásek v mém nitru horlivě našeptává, abych pokračovala. Mou třešničkou na dortu je dnes soubor čar na hezky tvarovaných bocích, jenž se podobají tvorbě nějakého šíleného designéra. Do očí se hrnou slzy. Slzy bolesti a radosti. Lepší než cokoliv jiného.

*****

Pro dnešek je mé krvechtivé já zatlačeno do pozadí a já zase mohu normálně přemýšlet. Dívám se oknem na podzimní krajinu, která se tak krásně vrývá do podvědomí. Vítr si hraje s barevným listím a rudé sluníčko, jako děsivé oko nějakého bůžka, shlíží na lidské činny. Oddechuji jako po náročném běhu. Rány pálí, mozek řve na protest. Dnes bylo dílo úspěšné, ale ne vždy. Vrací se vzpomínky.

*****

Tenkrát jsem si ještě nebyla jista správností toho, co dělám. Konec léta prostupoval celým bytem. Já, žiletka, bolest a skoro úspěšné dílo. Když už přišel pocit bolesti snoubící se s nezapomenutelným štěstím... Bratr ve dveřích, na tváři pobavený výraz. Ten jeho nehorázný výsměch. A ve mně vztek, zuřivost. Oči rudnou. Když jsem uviděla jeho odporný obličej, do hlavy se mi nahrnuly vzpomínky na ty věci, co mi dělal. A já byla maličká a bezmocná. Tak jsem se bála mu říct, ať se mě nedotýká; ale tentokrát nepřišel nevhod. Moje po krvi toužící já ho sžíralo pohledem plným nekonečné nenávisti. Teď se mu dostane zasloužené odměny.

*****

Ani netrpěl. Bylo to rychlé. Smál se a pak se smát přestal. Ostrý předmět přeťal jeho nitku života. Zbavila jsem se ho s grácií. Jeho mrtvé tělo pokryly krvavé ornamenty. Naši byli tak neskutečně naivní. Prý ho někdo unesl. Policisté ho hledali. Poctivě ho hledali. Škoda jen, že se nepodívali na zahradu. Asi mamce nechtěli rozkopat macešky, které tam tak vesele kvetly. Nikdy ho nenašli.

*****

Z mého zamyšlení mě vytrhnul domovní zvonek. Rychle na sebe hodím župan, halící mé šrámy a otevřu vchodové dveře. Naskytne se mi pohled na starší paní s prošedivělými vlasy. Ano, mamka od té doby zestárla. Však já taky. A jak tam tak stála, s tím maminkovským vědoucím výrazem ve vrásčité tváři a s kyticí letošních posledních macešek, musela jsem se pousmát.

 

Komentáře, názory, hodnocení

Gilanor - 22. dubna 2007 21:59
clipboard015598.jpg
Veskrze nemám co k tomu dodat, ve všem souhlasím s Quedem.
Dílo s tématikou zde ohranou (ale já tu taky nějaké ty tématiky ohrávala a bylo mi to vytýkáno... z toho si nic nedělej ;) ), tyhle rádoby samodestruktivní choutky a obscese... no budiž... ale nezaujalo mě to. Ne natolik, abych hodnotila víc než 7... takže dávám za 6.
Pro mě lehký nadprůměr. Pisatelka má určitě potenciál, jen rozvinout postavy a neházet sem jen holé kostřičky. =)
 
Lirael - 20. dubna 2007 14:08
black_cat_by_moonbeam138892.jpg
Pěkné, to téma se mi líbí, ale mohlo to být delší. Nechceš zkusit napsat něco s podobnou tématikou ale trochu rozsáhlejší? Jistě by to mělo úspěch;)
 
Qued - 17. dubna 2007 12:38
qued_antisanta2873.png
Hestie - 17.Dubna 2007 12:17

Radši se tím nechlub :D
Hlavně to není podstatou příběhu, asi by se to mělo tak prostě brát.
 
Hestie - 17. dubna 2007 12:17
default.jpg
První,co by policii napadlo,by bylo prohledat okolí domu,i zahradu.Pes by mrtvolu vycítil,kytky nekytky.Nehanobte mé budoucí povolání!:)
 
Qued - 17. dubna 2007 09:14
qued_antisanta2873.png

Tak jsem asi otrlá nátura.
Měl jsem samozřejmě problém prokousat se prvním odstavcem neboť v tom popisu nevidím krásu, kterou tam vidí jiní a byl tedy pro mně zbytečně obsáhlý, přitom stávající se hlavně z věto holých, čímž to stratilo jakékoliv kouzlo, které tam mohlo být.
Další řazení na odstavce jsem moc nepochopil, poažuji to za zbytečné, maximálně k oddělení delších časových úseků bych bral první a poslední dostavec, kdyby byly oddělené, takhle mi to přijde zbytečně roztržené, působící, že textu je více než ve skutečnosti.
Nemyslím, že je nejlepší nápad psát povídku jak deníček, zvlášť pokud jde o takhle krátký útvar, bez jakéhokoliv rozvinutí. Samozřejmě nevěřím, že by policie nenašla mrtvolu na zahradě, ale to už je můj problém.

Celkově není dílo špatné, přesto nerozvinuté, a atmosféru navozující holé věty mi přijdou nedostatečné. Chybí trochu více popisů abych bral útvar jako povídku.
Takhle je to jen zajímavý výkřik náhlého záchvěvu myšlení.




Sargo - 16.Dubna 2007 18:24
Jen tak informativně, "nenaštěvuje" by mohlo být s "v"? :)
 
Sargo - 16. dubna 2007 18:24
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Chvíli jsem se opravdu považovala za slabší povahu a hledala odvahu se do toho pustit. Představa, že se budu prokousávat dalším sebevražedným dojákem o dívce se žiletkou byla děsivá :-D
Musím ale říci, že jsem byla příjemně překvapená a zpracování krváku je určitě z těch lepších. Některé obraty jsou neobratné a dvakrát použitý výraz "něco se vrývá do podvědomí" je na tak krátký útvar moc. Také "hrnoucí se vzpomínky" při každé příležitosti jsou trochu klišé.
Na druhou stranu větičky jako "Smál se a pak se smát přestal." nebo ta úplně poslední, jsou použité přímo perfektně.

Stejně jako Eygam musím říci, že té reálnosti by tam chtělo dodat, bylo by to působivější. Ovšem macešky ponechat! :-D A po rozsáhlejším začátku je to pak příliš úsečné. Dívka byla degradována čistě na žiletku a schopnost zabít a to mi taky přišlo škoda.
Suma sumárum - velmi slušné, zasloužilo by ještě dopracovat, pěkně píšeš :-))
 
Happy-lady - 16. dubna 2007 16:54
images7221.jpg
Za chválu děkuji :)

Eygam - 16.Dubna 2007 16:17
No s tou reálností.., asi máš pravdu! Ale zase si myslím, že charakter té dívky je v určitém smyslu nepodstatný, protože co o ní potřebuješ vědět, víš.
 
Eygam - 16. dubna 2007 16:17
upr84.gif
Musím říct, že o podobný tematice bych chtěl už hoodně dlouho něco napsat. Tohle má ale dva zásadní problémy. Aby člověk mohl postavu té dívky opravdu pochopit, je tohle krátké. Druhá věc je, že dost pokulhává reálnost. Šance, že by se na to vážně nepřišlo, je podle mě nulová.
 
mew mew cat - 16. dubna 2007 13:18
wearing cool glasses6884.jpg
mrazí mě z toho v zádech
nejen tam ale na všech v díle zapsaných místech
jako slabší nátura bych to odklopl :)
jako správný andořan říkám že to zaslouží desítku
 
PsychoP - 16. dubna 2007 12:04
falling8927.jpg
Děsivé a zároveň nádherné. Na mě osobně to velmi zapůsobilo.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.062290906906128 sekund

na začátek stránky