Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

ÚtržkyOblíbit

a5615.png

Autor: Arion2

Sekce: Bez zařazení

Publikováno: 17. května 2007 17:31

Průměrné hodnocení: 10, hodnotilo 5 uživatelů [detaily]

 
Nesouvisle postavený text, náhlé myšlenky, který svou délkou nedosahuje na pojem příběh.

Co více říct? Přeji ničím nerušené čtení.
 


Drozd seděl opřený o poslední zakrslou borovici a hleděl na krásu před sebou. Modré hory se zvedaly k nebeské báni a jejich bělostné špičáky mizely ve vodou ztěžklých, kovově šedých oblacích. Drozda majestátnost a krása skal nepřestala vzrušovat ani po těch letech, které v jejich blízkosti prožil. Někde ve výšinách protáhle zakřičelo káně. Pták sám se vznášel příliš vysoko, než aby ho malý Drozd mohl zahlédnout. Z trav voněly divoké orchideje s modře žíhanými kvítečky a lehce se pohupovaly ve vánku. Slunce, snášející se k západu, kam zatím nedorazila bouřková oblaka, pronikavě hřálo.

Chlapec odvrátil pohled od horského masivu. Oči zachytily odlesk slunce z šedavých šupin a přimhouřily se. Pohled sklouzával níž, až narazil na hnědavé chloupky. Drozd je pohladil. Měkké škorně ze zaječí kůže byly jemné a nádherně teplé. Sklouzl pohledem ještě níž. Narazil na bující trs vegetace, kde jej zaujal titěrný pohyb.

Tříčlánkové tělíčko mělo barvu kovové černi a tři páry nožiček ho nesly kupředu. Tykadélka pozorně ohmatávala cestu před sebou. Drozd černého mravence pozoroval až do doby, než jeho pozornost zaujal jiný pohyb. Na stvol vysoké, dosud nerozkvetlé chrpy dosedl luční koník a urovnal si křídla. Při pohledu na šedohnědé tělo se Drozd mlsně olízl.

Sameček kobylky hnědé krátce, avšak o to hlasitěji, zacvrkal. Ztichl, jako by si náhle uvědomil, že ještě nepřišel čas jeho milostných písní. Vyskočil vysoko do vzduchu, roztáhl křidélka a klouzavě odplul. Drozd sevřel čelisti a polkl naprázdno.

Náhle se ozvalo přibližující se funění a dupot. Drozd vyskočil na nohy. Rozhlížel se. A pak je uviděl. Několik těch směšně růžových tvorů. Někteří byli cele zabaleni v kožešinách. Jiní měli jen bederní roušky, tak jako Drozd. Vzpomněl si na varování klanové starší. Ani nemusel dlouho srovnávat popis se skutečností. Byl si okamžitě jist a z toho poznání se zděsil. Již viděl krutý nájezd podobných bezšupinatých tvorů, když plenili jeho rodnou vesnici.
Toto byly krvelačné bestie stejného druhu.

Proběhl kolem něj obrovský kanec, od mordy mu stříkala pěna a z mohutného hřbetu trčelo kopí. Když narazil na úpatí horského masivu, zarazil se. Otočil se na Drozda a v očích měl stejně jako on nepopsatelnou hrůzu. Hrůzu, jakou pociťuje lovená kořist.

Kruťasi běželi lesem kus za zvířetem. Divočák se opět rozeběhl, míře řídkým porostem podél hory. Lovci zběsile vyráželi chrčivé, hluboké zvuky a hnali se do kopce. Pokud to byla řeč, Drozd ji neznal a vlastně ji ani netoužil nikdy poznat.

Bylo jen rozumné vytratit se z jejich dohledu, než si ho všimnou. Drozd nic nemeškal a vyběhl na opačnou stranu než kňour. Po chvíli odbočil a zmizel v lesíku.

***



Útlé kmínky něco kolem metru vysokých stromků se kývaly ve vánku a lístečky vyhledávaly hřejivé paprsky slunce, právě zakryté bouřkovými oblaky. Drozd je se zájmem a mírným vzrušením, při kterém mu přebíhal mrazivý pocit po zádech, pozoroval. Byl si téměř jist, že se hýbaly.

Drozdova lýtka byla z nedávného úprku ještě stále v jednom ohni. Ačkoli se potil a studené kapky potu se mu perlily na čele jako démanty, jeho chodidla byla prochladlá. Nedokázal si to vysvětlit. Celý život byl zimomřivý, i když se vyhříval na slunci, přece mu mrzly prsty na nohou a rukou. Odložil malý mečík a posadil se pod košatý dub. Sundal si měkké boty ze zaječí kůže a třel si studené nožky.

Opět si vzpomněl na stromečky. Tančily na palouku. Jenže když ho zahlédly, stromové žínky strnuly. Zmizely mezi opravdovými mladými stromy a staly se tak prakticky neviditelnými. Náhle se Drozda zmocnil strach ze samoty. Téměř vzápětí ho však opustil.

Někde ve větvoví tmavě zelených habrů, či snad světlejších bříz, zapěl kos. Kousek po pravici zaslechl bzučení lesních včel. Maličký hmyz se neúmorně dřel a poletoval od kvítka ke kvítku. Bílé a narůžovělé sasanky se sytě žlutými prašníky se nakláněly v jemném vánku a přitahovaly nasládlou vůní. Rostly zde i hvězdnatce se svými zelenožlutými, zubatými listeny a žlutými květy poskládanými v polokoulích.

Někde dál v lese, kam Drozd neviděl, zurčel pramen. Už nebyl sám, byla zde spousta života a to Drozda uklidnilo. Naklonil se na levý bok a utrhl houbu s rudým, bíle puntíkovaným kloboukem. Vzpomněl si na otce, který mu cosi o takových houbách říkal. Drozd se však nemohl rozpomenout, co to bylo. Hlavou mu přelétly vzpomínky na klan.

Přemýšlel, zda-li se ještě setká s někým ze svého lidu. Otřásl se a povzdechl si. Jak by mohl, všichni byli mrtví. Zahnal myšlenky, které chtěly vyplout napovrch, a zadíval se na houbu v ruce. Ve slunci se zaleskly zářivě bílé zoubky, ostré jako maličké dýky. Zakousl se do houby a celou ji snědl.

Když dojedl, zahleděl se na nebe. Bouřkové mraky byly pryč a slunce krásně hřálo. Les voněl mnoha vůněmi a vytvářel roztodivné barvy i zvuky. Bylo to nádherné a on poznal, že si ještě nikdy nevšiml, jak dokáže být les podivný. Nakonec se Drozdovi před očima objevil obrovský, duhový motýl. Měnil barvy ze zlaté do nachové. Z červené se stával fialovým. Náhle byl modrý a nabíral sytých zelených odstínů. Měnil se tak rychle, až se Drozdovi zatočila hlava a on usnul.



 

Komentáře, názory, hodnocení

Dark Gauldy - 06. června 2007 11:22
borricmini5162.jpg
Sargo - 06.Června 2007 00:36
Jojo... i takhle se získávají fanoušci.. ^^
 
Sargo - 06. června 2007 00:36
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Arion2 - 05.Června 2007 12:05
...největší trdlo široko daleko.
:-D

Dark Gauldoth - 05.Června 2007 20:47
Prostě se neumí ke svým čtenářům chovat zdvořile. ;-)
 
Dark Gauldy - 05. června 2007 20:47
borricmini5162.jpg
Arion2 - 04.Června 2007 19:53
Uhm.. tak tentokrát bych začal tradiční hláškou našeho ředitele...
"Rypele! Ty strašně kecáš!!"

Zdá se mi, nebo trpíš chorobnou sebekritičností? Já ti tady nenápadně podsouvám, jak se mi to líbí a ty mi vrátíš salvu sebepodrývajících textů, hodných politictva.

Česká jména jen schvaluji.. jaká to radost, když jsem u nás v DrD přešel na české názvy měst, místo těch žvatlanic.. Jet do 'Pohádky', 'Drakomoru' nebo 'Křižovatky' zní stejně líp.


DTL - 05.Června 2007 13:19
Co proti Feistovi? :P Výbornej spisovatel, hlavně propracovanost světa, tedy... za což vlastně může asi poděkovat svý skupině se kterou hrál RPG, ale stejně...
 
DTL - 05. června 2007 13:19
nif2820.jpg
"neznáš mě, protože kdybys znala, věděla bys, že lžeš"... teda, tohle vytržené z kontextu by náhodnému čtenáři určitě dost zamotalo hlavu. :D

Sargo -> Vidíš. A proto jsem pochvalné kritiky na jeho články vzdala. Protože jim stejně nevěří... ;)


Dark Gauldoth - 04.Června 2007 19:07
Nevěř tomu, že o tom nikdo neví. Najdou se lidé, co to poznají; a i ti, co nemají o květeně takový přehled, v tom zachytí výraznou pachuť... opravdovosti. Věřím, že smysl pro detail (a realitu) je jedním z důvodů, proč z toho příroda na zdejší nadšené čtenářstvo tak dýchá. ;)
A Feist teda nic moc... O:-)

Ad pošťuchování - právě. Všude kolem je to k vidění, tak jsem si řekla, že bych to taky měla zkusit, ať vím, co hýbe světem... :))
 
Arion2 - 05. června 2007 12:05
a5615.png
Sargo - 05.Června 2007 10:54
A tebe, paní, asi nemám ani trochu rád, protože strašně kecáš.
Tohle nemůžeš říkat, neznáš mě, protože kdybys znala, věděla bys, že lžeš a já nemám rád lidi, co mi lžou. == Nemám rád lidi, lžou mi všichni.
 
Sargo - 05. června 2007 10:54
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Arion2 - 04.Června 2007 19:53
Jsi NEJ, neboj, s přehledem :-P
 
Arion2 - 04. června 2007 19:53
a5615.png
Dark Gauldoth - 04.Června 2007 19:07
» až tak sis dal záležet? Mě by mrzelo, že o tom nikdo neví.
« Až tak - jen tak. Čtenáři nemusí vědět, ale články by mohly být i trochu poučné, ne jen holý fantas.
I když mně osobně stačí, že je česky a ne anglicky, jak je tu poslední dobou nechutným zvykem. (Čechy Čechům.)
» dát si práci a nakonec stejně
« Taková blbost, že? Klidně jsi to mohl napsat. :)
» autor, tedy spisovatel, je vždy nejchytřejší.
« No tak to by to v mém případě dopadlo - já tedy rozhodně nejsem „nej“ vůbec v ničem.
» Feist
« Od něj jsem nikdy nic nečetl, tak netuším, co vše a jak důkladně používá.

Na propadák nepotřebuji intelektuála, odsoudím se sám. :)

A ke jménu Drozd. Přecházím na česká jména, místo všech těch Joachymů, Arionů (v původním Aryon) a tak vůbec. No a právě Drozd, je jediné, co mne v případě kobolda (kmenová sounáležitost a příroda jedno jsou) napadlo.
A bude hůř, rozpracovaný útržek obsahuje „pracovní“ jméno Havran, což není tak divné jméno až na to, že bude patřit žabouchu (člen žabího lidu).

Mňo, ale to je ještě daleko, třeba to smažu a nic jako žaban Havran nebude. :D
 
Dark Gauldy - 04. června 2007 19:07
borricmini5162.jpg
DTL - 04.Června 2007 12:22
No, prostě to Drozd -spíš v pravěku si lidé dávali jména zvířat, což? I když doba bronzová tam vlastně taky spadá. Myslím.

Jojo... těmhle koncům jsem se naučil ve škole při pohledu na hodinky, kdy jsem zjišťoval, že za tři minuty zvoní. Dneska jsem podobně zakončil i svou úvahu, co jsem nechal na desetiminutovou přestávku.. :P

Kritika? Pff.. Jen kecy do mlýna.

Huh - až tak sis dal záležet? Mě by mrzelo, že o tom nikdo neví.. dát si práci a nakonec stejně.. Každopádně já se držím takého pravidla, že autor, tedy spisovatel, je vždy nejchytřejší. Nádhernej příklad třebas při Feistovy - nadhodí tolik věcí a všemu věříš (a nebo se ukáže nějakej intelektuál a dílo je propadákem).

Blbé to rozhodně není.

DTL - 04.Června 2007 12:22
Jo, šermování a pošťuchování klacíkem.. Jev poslední dobou vcelku vídaný.. :P
 
DTL - 04. června 2007 12:22
nif2820.jpg
Dark Gauldoth - 03.Června 2007 10:51
To nebyl pokus zahnat Gauldyho do díry - to já jen tak pošťuchuju. O:-) ;) Navíc - pravda - taková červená muchomůrka může na kobolda působit jinak, než jsou lidi dnešní doby zvyklí. A jak o tom tak přemýšlím, třeba to jen bylo běžné středoevropské muchomůrce podobné a ve skutečnosti je to nějaká smrtelně jedovatá houba... :))
 
Arion2 - 04. června 2007 04:01
a5615.png
>D G:
Proč doba kamená? Jen kvůli bederní roušce? Také jsem ten mečím nějak zvlášť nepopisoval, takže může být například bronzový. ;)

Ten konec, mhm... nevím chtěl jsem napsat něco dál, ale jen bych to zkazil jako vždy, tak jsem to ukončil takle. (ehm, tyhle konce mě začaly bavit) Každý si to může vyložit jak chce.
Možná žije a opět se někdy zvedne třeba ne.
Nevím jak mochomůrky působí na koboldy. :)

Nezalejzej, ještě musíš zkritizovat mé další útržky, tedy jestli vůbec vyjdou... já ti také kritizuji články, tak musíš kritizovat a ne chválit mé.

A co se popisu přírody týče - hlavně to hledání na netu, jaké kytky rostou spíše na skalách a jak vypadají... bleeh a pak si vybrat, které použiji... a doba květenství, když jich použiji víc, aby to nebylo zplácané jako bledule a růže kvetoucí ve stejnou dobu, mhm. A pak to popsat - listeny třeba, to opravdu je. :)


A vůbec je tam málo vody a větru a jsou tam zdrobněliny a vůbec je to celé blbé... takle jsi to měl napsat, jako já posledně.
Díky, pane.
 
Dark Gauldy - 03. června 2007 10:51
borricmini5162.jpg
DTL - 03.Června 2007 08:34
Tak dobře, zalejzám zpět do díry...
 
DTL - 03. června 2007 08:34
nif2820.jpg
... to vypadá zase jako jedna z andorských (a potažmo vůbec RPG-hráčských) deformací) - předpokládat, že když někdo "usne", znamená to naprosté, nezvratné a definitivní vytuhnutí.
Dle mého teda neumřel rozhodně. Na červené muchomůrky se neumírá, leda by je Drozd louskal po kilech. :))
 
Dark Gauldy - 02. června 2007 21:05
borricmini5162.jpg
Sargo - 02.Června 2007 17:36
Já chci aby umřel...! :P
Nevím v jakém rozsahu působí muchomůrky...

A teď jsem si vzpomněl na jednu věc -Drozd, bederní roušky a vůbec to všechno -doba kamenná, že? Co tam dělal mečík? o_O
 
Sargo - 02. června 2007 17:36
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Dark Gauldoth - 02.Června 2007 15:47
:-D :-D
Třeba to nebyla smrt - to je hlavně tvoje specialita, umírat tak, že to nikdo nepozná :-D "Usnout" je jenom eufemismus ne nutně znamenající konec :-))
 
Dark Gauldy - 02. června 2007 15:47
borricmini5162.jpg
Nuže...
Chváleno už bylo, chválit přesto budu - popis přírody je jednoduše dokonalý, něco, co mi vždy tak nějak chybělo. A vůbec to všechno. Výborné.
Jen... Ten konec, jak kdybych viděl svůj -zbytečná a naprosto hloupá smrt, navíc pouze naznačená.

Hum... Dneska se to blbě chválí (ne vinou díla, jako spíše rozpoložení, příčinou tohoto týdne... proto jsem se k přečtení dostal až teď), takže raději více valiti nebudu.
 
Arion2 - 30. května 2007 17:27
a5615.png
Jestli myslíš pokračování tohoto, tak těžko, vlastně pokračování vůbec čehokoli nepřipadá v úvahu.

Mé články, mé Útržky - všechno už budou jen Útržky.
Bez pokračování, bez kontextu, bez ničeho prostě.

A ze svých splínů se nikdy nevynořuji, já jimi žiji - jsem jeden velký podřadný splín.

A vůbec tvému komentáři jsem nerozuměl, používáš přirovnání (třeba to s nějakou sítí), která v článku nejsou, tak nevím o čem přesně mluvíš.

Kvítky mi sice zněly divně, ale snad si je zapamatuji.
Oči možná kmitají, ale on pohyboval hlavou, kterou nespustil náhle a nekontrolovatelně. Pouze ji skláněl, ale to je jedno.

Děkuji za komentaci.
Přestávám vydávat a budu si psát do šuplíku... na stará kolena budu mít alespoň dost braku ke čtení.
 
Sargo - 30. května 2007 10:43
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Tak, konečně jsem se tu k tomu dostala. :-)
Myslím, že se ti to opravdu vydařilo a je to asi nejpodařenější věc, co jsem od tebe četla. Možná proto, že se v zásadě nepokoušíš o žádné velké emoce a věci, ale slova prostě plynou, výstižně a do patřičné nálady.
Jestli bych tam něco změnila, tak: zdrobněliny. Místo kvítečky stačí napsat kvítky, apod. Sklouzavající pohled při tak podrobném popisu na mě působil trochu chorobně - oči, přeci jenom, kmitají opravdu rychle a tady mi to evokovalo dojem jakési strnulosti. Pak bych ještě opatrně zacházela s - nemám po ruce bohužel momentálně žádného češtináře, co by mi řekl, jak se to jmenuje :-D - takovým tím: že ne on, ale jeho oči viděly, přihmouřily se, apod. Je mi jasné, že se tím lze vyhnout opakování slov, ale doporučila bych to užívat jenom jako vzácné koření, a zejména když je tam jistá odtažitost od mysli (zatímco přemýšlel nad jejími slovy, jeho ruce hbitě spravovaly síť) - působí to často neobratně.
Doufám, že se vynoříš z hlubin svého splínu na dost dlouho, abys poslal pokračování ;-)
 
Arion2 - 27. května 2007 19:31
a5615.png
Díky za kladné přijetí a na vodu s větrem si dám napříště pozor a trochu zkusím pohladit jejich struny. :)

Tedy napříště, myslím až po dalším článku, který jsem už také odeslal.
 
Fistandantilus - 27. května 2007 19:12
fuck_y2031.jpg
Z Útržků na mě dýchl kus lesa, autor si vytříbeně hraje s nejrůznějšími částmi přírody jakoby to byly hračky. Lze pozorovat značnou duchaplnost při popisování různých barev, vůní i dynamiky přírody. Příroda je živá, skrývají se v ní rozličné mechanismy. Mnohdy se vzájemně nechápou a to je dobře. Je radost číst něco takového i na Andoru. Na místě prokvetlém fantasy a provoněném dobrodružstvími právě z těchto tajuplných míst a zákoutí to působí jako balzám.

Dokonale vhodné jako pozadí či popis pro Pána jeskyně, pokud by mu náhodou došly nápady ohledně tvárnosti krajiny ve kterém se družina nachází. Vhodné i pro ty, kteří si chtějí v tomto vedru odpočinout a nasát trochu přírodní atmosféry.

Jediné co mě tam snad chybělo byl možná vítr a více vody. Mám rád bublající potoky a vánek co zvedá listí až k nebi :)

Jinak výborné. Děkuji za počtení.

Fistandantilus
 
PsychoP - 27. května 2007 11:45
falling8927.jpg
Velmi povedené dílko. Skutečně se mi líbilo. Popravdě jsem po přečtení anotace málem ztuhl, protože jsem myslel, že to bude nějaká směsice kdečeho, jako jsem již jednou záměrně sepsal já. Nicméně jsem byl velmi příjemně překvapen, když jsem narazil na velmi jednoduše srozumitelný text s nádherně fetáckým zakončením. Dobrá práce.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.06887412071228 sekund

na začátek stránky