Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

ÚtržkyOblíbit

a5615.png

Autor: Arion2

Sekce: Bez zařazení

Publikováno: 24. května 2007 20:40

Průměrné hodnocení: 9.2, hodnotilo 5 uživatelů [detaily]

 
Nesouvisle postavený text, náhlé myšlenky, který svou délkou nedosahuje na pojem příběh.
Tentokrát dva v jednom, protože ve dvou se to (někdy) lépe táhne.

Co více říct? Přeji ničím nerušené čtení.
 


Pan Vítek


Ohnivý kotouč pomalu klesal a vrhal na stěny kaňonu poslední hřejivé rudé a zlaté paprsky. Ostré skalní stěny se ze západu blyštěly kovovou rudí a na východě se snoubily s namodralou temnotou nadcházející noci. Pokud toto místo nebylo peklo, muselo mu alespoň stát hodně blízko. V dálce zavylo zvíře a kaňon jeho hlas trhal a odrážel tak dlouho, až zněl téměř nadpřirozeně.

Mužík v dlouhé, pískem ošlehané haleně přidal do kroku. Poslední, co chtěl prožít, byla další chladná noc v nehostinné divočině. Chodidla se mu bořila do jemného písku, který mu celou cestu znesnadňoval. Ani nechtěl přemýšlet, kam všude se jemný písek dokázal dostat.

Nicméně tuto drásavou skutečnost cítil při každém vyprazdňování až příliš zřetelně, než aby na ni mohl nemyslet. Ta chvíle právě přišla a on se roztřásl při vzpomínce na bolest, která tu triviální činnost provázela.
Před smrtí budeš chcát písek a plivat krev! Proklínám tě, pane Vítku!“ připomněl si slova čarodějnice.

Musel se usmát. Jaktěživ neupálil skutečnou čarodějnici. Vždy to byly báby rozumějící kořínkům. Ano, bylo mu jich líto, jenže neměl na vybranou. Buď bezpráví, konané na starých babicích, nebo hlad a smrt v chudobě. Rozhodnutí je nejjednodušší, vybírá-li se mezi životem či smrtí. Kdo by volil smrt?

Vykasal si roucho a rozepnul podolky. Do očí mu vhrkly slzy a on se přistihl, jak prosí Boha o smilování. Na zem dopadlo několik kapek, které ihned vysál horký písek. Bolest byla urputná, téměř nic z něho nešlo a přece pocit plného měchýře přetrvával. „Kde vůbec vzala mé jméno?“ napadlo ho. Jméno kata nebylo veřejné, aby se nemohli případní pozůstalí mstít. Spustil halenu a pokračoval v cestě.

Zahleděl se na maličký srpek kdysi žhnoucího obra, který celý den rozdával nadmíru tepla. Nyní byla jeho teplá náruč pryč a katu se do těla zarývaly mrazivé drápy zimy.
Spravedlnost? Pche!“ odfrkl si Vítek a rezignovaně se složil na zem. Písek zatím hřál, jenže to bylo nyní. Později, v noci, klesala teplota hluboko pod bod mrazu. Pokud v tom byla nějaká spravedlnost, kat ji neviděl.

Vytáhl kousek sušeného masa a hladově se do něj zakousl. Zuby zaskřípěly při nárazu na kov a úlomek šípu mu rozerval horní patro. Kat zařval bolestí a sousto vyplivl. Ústa se mu plnila krví. Vyplivl ji. Připomněl se močový měchýř a dožadoval se vyprázdnění. Kat rozzlobeně vstal. „Proč?“ vykřikl s hlavou zakloněnou k nebi, posetému hvězdami.

Když o chvíli později vytahoval svou rozbolavělou pýchu, vysypal se ze záhybu šatů zlatý písek. Usmál se, vypadalo to, jako by jej opravdu močil. Odplivl nahromaděnou krev.
Žiju, čarodějnice,“ zasmál se vesele. Náhle mu nad hlavou přeletěla ohnivá koule.

Otočil se a z rukou mu vypadlo mužství.
Bič Boží,“ zalapal po dechu. Obloha nad ním vybuchovala a žhnula jak kovářská výheň. Ucítil palčivou bolest na prsou. Pak se mu země zvedla pod nohama a udeřila jej mezi oči.
Před smrtí budeš chcát písek a plivat krev! Proklínám tě, pane Vítku! Tak jako mne, i tebe stráví plameny, však pro tebe přijdou z nebes!“ zazněla mu hlavou slova čarodějnice.



*************

Vojtěch


Vojtěch volně procházel zešeřelou ulicí. Na dnešní noc neměl plán, a tak jen šel, kam ho nohy nesly, a obhlížel si město. „Pokolikáté již?“ napadlo ho, když přešel výklad s vyvěšenou cedulí hlásající bankrot. Oslovila ho jedna z kurtizán, postávající u rohu. Otočil se k ní a s prvním pohledem ji zdvořile odmítl.

Byla plnoštíhlá, dlouhovlasá s menším poprsím. Přesně ten typ žen, které měl rád a které pro osamělé večery vyhledával. Dokázal si, bez přílišné fantasie, představit, jak dobrou společnicí by mohla být. Jenže i přes pokročilé šero zahlédl v jejích očích mlhu. A to znamenalo jen jediné - lítala.

Město stověžaté, jehož sláva hvězd se dotýká, znechuceně si odplivl. Byla to vůbec kdy pravda? Jestli ano, on tu dobu promeškal minimálně o tisíc let, nebo měla kněžna Libuše vskutku mimořádně krutý smysl pro humor. Páchnoucí díra. Stoka, kde polovina lidí lítala na géčku a druhá půlka... Zarazil proud myšlenek - byla jich škoda.

Zatočil vlevo a nyní si razil cestu okolo kostela svatého Vojtěcha. Jak příhodné, pomyslel si. Až na pachuť vzduchu, která zde byla mnohem odpornější. Vzpomněl si na jednu hospodskou odrhovačku a musel se otřást zhnusením. Kolovat komukoli v žilách cokoli z Vltavy, musel by to být minimálně ropák. Ta myšlenka mu vyvolala úsměv na rtech.

Opět zahnul, tentokrát vpravo. Do obličeje ho praštily noviny, hnané větrem, a cosi mu rozmázly po obličeji.
No bezva, v prdeli světa s hovnem na ksichtě,“ zabručel podrážděně. Strhl odporný kus tisku a vypustil jej, aby mohl dál pokračovat v letu. Sáhl do kapsy a vytáhl vlhký parfémovaný ubrousek. Než v něj vetřel lejno z obličeje, voněl příjemnou citrusovou vůní.

Rozhlédl se po ulici. Ležely zde rozšlapané červené kelímky od nápojů s dosud čitelným velkým žlutým písmenem M. Sáčky od hranolků se stejným symbolem. Cáry novinových výtisků a tisíce nedopalků. Vše nacucané kyselým deštěm. Špína se prostě válela úplně všude a tichým podmanivým hlasem našeptávala: „Odhoď to.“ Ačkoli kdo mohl zcela popravdě říct, zdali to našeptávala sama špína či hejna vypasených krys.

Vojta však ten hlas přemohl s divokým výkřikem „Ne!“, který vyplašil hodující krysy. Zcela poplašení hlodavci na několik málo vteřin odkryli z části sežrané torzo neopatrného bezdomovce. Ten krátký pohled na ohlodanou mršinu byl otřesný. Vojtěchovi se při něm sevřel a obrátil žaludek. Nevydržel a vrhnul.

Najednou se odkudsi přihnal vyzáblý pes. Byl to hladkosrstý chrt. Musel být dostihovým šampiónem a navíc pekelně inteligentním, jedině tak se dala vysvětlit jeho existence zde. Zastavil těsně před mužíkem s papírovým ubrouskem v ruce, prosebně na něj upřel oči a zakňučel. Vojtěch nechápal, co po něm může zablešené psisko chtít, a tak ti dva, Vojta a pes, jen stáli a zírali na sebe.

Chrt brzy pochopil, že kňučení a přiblblé zírání na toho hlupáka nikam nevede. Převzal iniciativu a hladově se vrhl na zvratky. Vojta zakoulel očima a nebýt toho, že právě vyzvracel obsah svého žaludku, učinil by tak nyní. Zanechal psa hodům, jaké zřejmě již dlouho nezažil, a vycouval.

Kam ten svět spěje? Napadla ho jen jedna odpověď a s jejím příchodem začínal chápat i hledače jiného světa. Z ruky mu vypadl papírový ubrousek. Nechal ho ležet, kde byl, a pokračoval. Vracel se stejnou cestou. Opět ho oslovila ta hezká štětka se zamženýma očima.
Máš géčko?“ zeptal se jí.
Ona jen souhlasně přikývla a ihned se chytila nabídnutého rámě.

 

Komentáře, názory, hodnocení

ahtaga - 11. června 2007 18:17
92453636756.jpg
Podle mě je to podařené dílo. Sice si psal, že jsou to jen myšlenky, ale nádherně do sebe zapadaj a tvoří poutaví příběh. Mě se to líbilo...
 
Qued - 11. června 2007 17:47
qued_antisanta2873.png
Moc mě neberte vážně, neboť jsem dílo nepřečetl, jen očima přelétl, ale nějak mi utkvěly v paměti dvě věci. První bylo blyštění rudí. Proti blyštění nic nemám, ale spíše to rudí, tak nějak si nejsem jist jestli je to správně a dokonce bych si troufl říci, že by bylo vhodnější nahradit tento výraz jiným.
Druhá věc, která mi utkvěla v paměti, jak se asi pronáší drsná poznámka s kusem exkrementu a papíru na xichtě, myslím, že přirozenější (a bezpečnější) je prvně utírat až poté mluvit. Také by stálo za zamyšlení, jak silný vítr byl, aby zvedl noviny zatížené již zmíněným předmětem do výšky obličeje. Dále pak aby onen vítr nechal následně nalezené sáčky a kelímky jen tak "ležet".

No jak jsem říkal, moc podrobně jsem to nečetl, tak radši nesoudím, jen jsem se chtěl vyjádřit.
 
Dark Gauldy - 09. června 2007 22:09
borricmini5162.jpg
Arion2 - 09.Června 2007 16:55
Nebudeš obhajovat? Půjď do mě, člověče. Chci porozumět tomu, ci mejst dáno není.. :P

Sargo - 09.Června 2007 21:44
Shakespear, povídáš? ^^
 
Sargo - 09. června 2007 21:44
wel1d5kk1aaa19357.jpg
DG: ty už jsi smrtí hlavních hrdinů přímo posedlý, čoveče. Pusť se do Shakespeara, budeš blahem bez sebe a ještě se děsně vzděláš. :-D

Texty jsou to velmi slušné. Občasná slohová neobratnost či slovní spojení, na kterém se zadrhne oko, ale čte se dobře.
Myslím, že už je zbytečné nazývat to útržky či nesouvislým textem - příběh má začátek, prostředek i konec, má myšlenku i pointu - snad mikro povídka, nebo je na to ještě nějaký jiný název? :-)
Dobrý příklad toho, že praxí se autor lepší.
 
Merinne - 09. června 2007 17:07
jainfiwerotek5727.jpg
Myslím, že ta druhá povídka je velice povedená, zvláště potom to zamyšlení se nad cestou dnešního světa, řekla bych, že něco takového (doufám že se neurazíš :o) bych si představovala pro preventivní programy pro školáky... akorát se mi nelíbila to spojení slov - pekelně inteligentní - ale jinak moc pěkné.... :o)
 
Arion2 - 09. června 2007 16:55
a5615.png
Nebudu obhajovat svá díla a nebudu ani komentovat nesourodosti, které jste vypsali.
Dle mého názoru je vše jak má být.

Děkuji všem za názor.


Ysera:
Ano, mělo to syrově vyznít, mohl bych samozřejmě popisovat důkladně, ale nechal jsem většinu na čtenářově fantasii, načrtl jsem to důležité.
Jsem rád, že jsi si všiml/a.

Pokus o delší věc zde byl, zkus se podívat na Temného Ariona (pokud jsi tak ještě neudělal/a) - skončil fiaskem (z mé strany) a již ho nemíním opakovat.
 
Dark Gauldy - 09. června 2007 09:43
borricmini5162.jpg
Nuže...

První nesouvisle postavený text, náhlé myšlenky, který svou délkou nedosahuje na pojem příběh, tedy Pan Vítek.
Vezmu to hned od začátku -' Ostré skalní stěny se ze západu blyštěly kovovou rudí'... To blyštění, ten výraz... Když se něco blyští, de facto to září vlivem odrazů slunečních paprsků, že? Dejme tomu nějaký třpyt, střepy... Ale kámen?
A pak ten konec... Mám v oblibě konce se smrtí hlavního hrdiny (možná vyvolané nespočtem knih a filmů, kdy je hrdina nezranitelný etc.), ale tento... Raději bych byl za nějakou triviálnější smrt.. Co já vím.. pouštní zmije. Ale takovéto sražení Boží rukou. Nu což, i to je možnost.
Ale jinak tedy, líbí se mi nápad -v poslední době hledám inspiraci a vůbec, ale něco jako kat, který okusil pomstu cizí rukou bych nikdy nevypotil... Takže je to dobré.

Druhá povídka, črta nebo jak dílo sám nazýváš..
'A to znamenalo jen jediné - lítala.' Tady by možná bývale neuškodilo napsat v čem. Jestli je to nějaký výraz pro zasvěcené, možno, ale smrtelnický čtenář může jen tušit, že na něčem jede. Potvrdí se mu to až níže.
Víc snad... ta ulice s krysami musela být sakra nenavštěvovaná. Ono co tak vím, tak krysy jsou poměrně plaché a pokud stihli srazit na kolena bezdomovce a sežrat ho jak kyseliny, tak by jim to chviku trvalo. No a pokud byla frekventovanější (soudě dle množství odpadků), kdy tedy svou trestnou činnost na člověku provedly?
Ale jinak -fušuješ mi do tématu, na který jsem se zaměřil.. :P Nu, aspoň vidím, že je více autorů, co mají nutkání poukázat na chyby lidskosti... Tím tedy chci říct: Ano! Povídka mě pozitivně zaujala.. hlavně svým koncem. ;)


Ysera - 08.Června 2007 22:34
Jsou lidé, jakož třebas já, kteří nedokážou napsat delší věci. Prostě napíší jednu dvě tři A4 a pokud to chtějí vytáhnout na vyšší počet, už to za nic nestojí... ne v jednom příběhu, v jedné kapitole, či povídce.
Tím chci říct, že ne vždy je to ve schopnostech a tyhle krátké povídky bohatě stačí ke zřetelnému popsání a vybarvení myšlenky.
Proč čtenáři dávat nějaký úvod, který ho seznámí s postavou, s tím ktertou nohou vstával a co měl k obědu? Rovnou k problému s ním...

Toť vše
 
Ysera - 08. června 2007 22:34
ysera9156.jpg
Je to o hodně syrovější než první útržky, ale vážně moc dobrý. Klidně by si mohl zkusit něco delšího.
 
PsychoP - 08. června 2007 21:42
falling8927.jpg
Zajímavé čtení.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.057728052139282 sekund

na začátek stránky