Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Zňyčeňý Byla Nekromanda vot Llogeda FarewagnesseOblíbit

default.jpg

Autor: Wrecan

Sekce: Povídka

Publikováno: 09. června 2007 16:05

Průměrné hodnocení: 9.5, hodnotilo 2 uživatelů [detaily]

 
Asi tři čtvrtě roku stará povídka. Možná se někomu bude líbit, možná ne, možná někdo v polovině ztratí nervy, ale snad ne.
 


9. září 1741 vot tamteho


Určeno k cťyhodným rukám Pana professora Alana Molliga z Obedienu – je to dopys ve vjeci mojiho boja se zombýkama vode mňe Lloggeda Farewagnesse co je teťkonc velytel vosobňý stráže lorda Kawolma. L.F.


Vážený Pane professore


je to velyce zajýmavé že se takové moc učené borec jag ste vi a celá ta vaša univerzyta jag pýšete ve svým dopysu co ste mňě poslal před tédnom jag ste psal že se zajýmáte vo mňe a vo to jag sem bojoval s ťema zasranéma zombýkama dyš sem byl mladé a že vi po mňe chcete abysem vám poslal dopys ve kterym bysem tu hystorku napsal tož to ďelám.

To sem bil ešťe malé fógl a žyl sem v jedný vesňycy v jednom hvostu co je teťkonc Veglins a tam se to taki stalo. To mňe bilo tak šesnáct a já sem se se fšema rval a bil sem f tom nélepšý z ďeďyny a ta ďeďyna to bilo uprostřet lesa normálňýho klidnýho lesa ve kterím stromi nepochodujou jag v hvostech a tag ale prosťe normálňýho lesa. A zrovna dyš mňe bilo šesnáct právje f ten deň to vipuklo a do lesa fpochodovalo asi tag sto třicet ťech skřetskéch pasgřifců a voňy nás vitahaly na ďeďynu jako do prostřetka ďeďyny a ten jejych co jym velel tag ten nám řek že ňáké drujd uďál z našeho lesa hvost a že prosťe ta naša ďeďina uš tam nemá bit a že nás má vodvézt ňekam jynam a že nám ňyc neuďelajou a že sy máme zbalit to nénuťňéší a že na to máme hoďynu tak já a ešťe asi tag pjet borců z ďeďyni vzalo klacky a ťech sto třycet skřetú pomláťylo ale vlastňe jych bilo šest nebo sedum já uš nevym.

No tag to bi bilo a bil by vod teho pokoj jenomže to nebil poňáč se stromi v lese začaly hébat a mi sme bježeli po cesťe jag nás chťeli vodvést ťy skřeťy a jak sme šly po té cesťe tak sem vyďel v lese ňeco co mňe ňejak zaujalo ale uš nevym co to bilo ale asy to bilo ňeco zajýmavího třeba ňejaká ďyvná houba nebo tak. A jak sem teda vlez do lesa tak se ten les za mnó zavřel. Já nevým jak to řýct lýp ale prosťe se najednou zmňeňylo jak je ten les husté a prosťe to začlo bét neprúchodný ta hratba ťech haluzí na okraju. A temu se řyká že se les zavře. No a dyš se vám todle stane tak ste v řyťy bo se z toho lesa ňygdy nedostanete ven leda bi ste zabyl toho hajzla co ten hvost řýďý jako drujd a to bévajó vječinó ňejaký nekromanťy. A taki jo bo dyš sem šel hloupš do lesa tak sem přyšel na cestu a tag sem šel po té cesťe dál do prava a tam bil tábor ťech skřetskéch bastartů. Tak sem vzal klacek a pomláťyl je. Bilo jych asy sto třycet nebo tag ňejak. Dyš sem to fšecko pomláťyl tak sem našel takové malé stan co bil takové ďyvňéší neš ti vostatňý a tag sem tam vlez a co mislýte že tam bilo? Třy zombýci.

Vi ste řykal že ste vodborňýk přez tydlety svyňe a tag sy pyšte jag voňy vipadaly. Voňy bily takový šeďý jako sou normálňý zombýcy ale voňy mňely strašňe heský modrý vočy. Normálňý zombýk nemá vočy. A voňy je mňely. A mňely takový ďyvný drápi a bily strašňe tlusťý. Vječina normálňých zombýků je taková vischlá ale to vi určyťe výte dyš ste přez ňe vodborňýk a podle toho se pozná z jakí mrtvoli von je a jag bila ta mrtvola stará. Ale ťydleťy zombýcy bily přýšerňe tlusťý. Tak já sy řykám nahlas normálňe jako dybych mluvyl s lydma bo zombýcy neumňejó mluvyt že ten jejych nekromand je teda pjekné vúl a jednomu z ňych se protočyly ty jejych modrí vočy a všycy řekly „Eror sistem fajled“ nebo ňeco takovího ďyvnýho a pak sy fšecy třy klekly a spadly. Na zem a bily mrtvý. Ůplňe. Tag sem je prošacoval. Voňy mňely takový pjekný tmavý voblečeňý a já sem sy řýkal že bi se třeba mohlo ňegdy hoďyt tag sem je z ňych sundal. A co nevyďym voňy mňely vzadu na hlavje takovó ďyvnó lochnu a f té mňely zastrčenó takovó desťyčku a na té bili načmáraný takoví nesmisli. Tu desťyčku mám taji schovanó a bilo na ňí napsaný takovím ďyvným pýsmem Micro-soft DOS operation system version 1.0 a pot ťym ňejaký blbosťy. A fšeci to tam mňely. A f tom táboře nebilo ňyc k učórováňý bo to asy bil tábor pro ty skřety co nám chťely obsaďyt vesňycu. A bila tam taková pješinka dál do lesa a tag sem po ňý šel.

A za chvylu tam bila taková vístražná cedula a na ňý bilo napsaný todle: Pozemek Micro-softu Nebezpečí rozsápání pokusnými objekty Zóna utajení III. stupně ostrahy. Tag mňě bilo ďyvný co to je a proč je to napsaný s takovéma pravopisnéma chibama tag sem tam šel. A asy tag vo sto metrů dál bil dalšý tábor. A tentokrát tam bily akorád ťy zombýcy a jeden človjek ale ten mňel na čele vipálený znameňý že je spolčenej s ďáblem a ten seďel u stolu a cosy smolyl tak sem ho propých. Nebilo to tam hlýdaný ale bilo tam hafo zombýků. Někeřý zombýci mňely tryčka s takým ďyvným čutňákem a mňely mýsto modréch vočý takový ďyvný zelený a na té desťyčce v palici mňely napsaný mýsto tyho prvňýho Mandriva Linux operation system version 1.0 a taji ťi zombýcy se vúbec nepadaly na kolena jag ťi přetchozý a vúbec bily tag nějag lepšý. No ale dyš sem je švácl po palycy klackem tag daly pokoj. No a ťy vostaťňý mňely taky tryčka ale ne s čutňákem ale z takým ďyvným vobráskem takovím štvercem co bil rozďelené na štiri čásťy a kašdá bila jynak barevná. To bilo ďyvný. A mňely na tý desťyčce napsaný Microsoft Windows 98 operation system version 1.0 a ty dycki dyš sem jym ňeco řek tak řekly že transkrypšn fajld eror a skácely se g zemy. Tag to bilo f pohoďe a já sem zařval na celé ten tábor ňákou blbost a voňy fšecy gebly.

No tag sem šel dál a f dalšim táboře bilo to samí akorád mňely na desťyčkách napsaný Microsoft Windows XP operation system version 1.0 a mňely ty samí tryčka s takovím ťým ďyvným vobráskem. A pag uš bil takové velké dřevěné barák keré hlýdaly takový ďyvňý panácy s kusú dřeva svázanéch prováskama a mňely na hruďy taki takovó desťyčku a na té bilo napsaný „Microsoft Windows Millenium operation system version 2.0“ a bili tam zas ňáký pytomosťy a ůplňe dole bila poznámka „jediný relativně stabilní“. Nevým co ťým bilo mišlený. Tag sem řek chcýpňi blbečku a vono to jenom řeklo přýstup vodepřen a já tomu řek zhuhvyzhu a vono to řeklo transkripšn fajled zkuste znovu tag sem řek co dybis vodešel ydyjote a von řek neňý možné vodstraňyt soubor drzenimista tečka egze tento soubor je právje užýván jyným programem nebo užyvatelem tak sem mu řek co to má do prdele znamenat tak mňe řek soubor nápovjedy nenalezen vlošte dysk tak sem mu řek vodpal a von řek funkce jazikovích voprav krellenština neňý momentálňe naynstalována a jestly ju chcu naynstalovat. Tag sem se zeptal co to je a vono mňě to řeklo aplykace Mycrosoft Word 2000 provedla nepovolenó voperaci a je nutné ju uzavřýt chcete vodeslat zprávu vo chibách. Tag sem ho flák klackem po palycy ale bilo my to ďyvný. Tak sem rosflákal tu bránu přet kteró stál a za ňý byla dalšý brána a přet ňý stál dalšý ďyvný dřevěný panák a mňel na hruďy napsaný cosy jako Antivirový sistém AVG 7.0 tak sem ho rovnó švác klackem a von eště zablekotal že je nalezen vyrus a taki spat na zem.

No tag sem rosflákal dveře a tam seďel takové ďyvné chlápek s hňedýma vlasama a s brílema a cosy psal. Tak sem se ho zeptal kdo je. Že prej je Byll Programátor, drujd tohodle hvozdu a jinak nekromand. A že ďelá pokusi s voperačňýmy sistémi pro zombýky a s vivolávacýmy roskazy. Já se zeptal co je to ten voperačňý sistém a von začal visvětlovat že dyš se ďelá zombýk tak se mu musý ňekam strčyt voperačňý sistém a to je prí papýr nebo ňeco na čem je napsaný ďyvným jazikem co má ďelat ten zombýk. A že se zabívá ťým jak vitvořit ten nejhoršý voperačňý sistém abi pré zňyčil konkurency nekromandů a voňy ho do té dobi použývaly že celkem fungoval ale teď napsal takovej, kterej kdyš ňekdo póžije, tak bude úplňe zňyčenej bo mu ten voperačňý sistém zlykvyduje toho zombýka. A já se ho zeptal jestly se mu ten voperačňý sistém múže strčyt y do prdele a von se začal hrozňe smád tag sem ho švácnul klackem po palyci a aňy nepýp. Pak my za to přyšli ďekovný dopysi vod pár nekromantů a lort Kawolm mňě za to uďelal velytelem svý vosobňý stráže a to je docela velká pocta. A pag sem se akorád poďýval co to psal. Ten papýr bil nadepsanej Microsoft Windows Vista operation system version 1.0 a bili na ňem ňejaký blbosťy.

A pag sem eště pokácel srce toho hvozdu to je nejvíznamňejý strom v hvozdu na kterím je dycki viritý srce a ten dyš se pokácý tag je hvost s vodpuštěňým f prdely. To srce hvozdu bil takové krásné dup na dvoře toho jeho baráku. Mám z ňeho eště kus dřeva stejňe jako s každýho srce hvozdu co sem uš pokácel. Já su totiš specialysta na ňyčeňý roszuřených hvozdů. No a to je ta moja hystorka pane professore. A vomlóvám se že pýšu nespisovňe a asy je v tomhle dopysu aji pár pravopysnéch chibyček ale já su jenom prostej voják a já skoro aňy neumým psát. Tak se teda vomlóvám.


Váš


Llogged Farewagness


Velytel vosobňý stráže lorda Kawolma

 

Komentáře, názory, hodnocení

Sargo - 26. června 2007 23:24
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Kong Bao-tan - 26.Června 2007 21:12
Ha, to mě nenapadlo a má to sakra co do sebe :-DD
 
Kong Bao-tan - 26. června 2007 21:12
waaxquie80614485.jpg
NO mě to přišlo jako "cesta viru, který rozloží celé MS impérium" ;) No uplně blbý mi to nepřišlo, a číst se to taky dalo...
 
Sargo - 25. června 2007 21:20
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Myslím, že by se měl zjevit autor a sdělit nám, jestli to myslel jako chybujícího vojcla, nebo šlo o jazyk, který je prostě - naopak... :-))
 
Dark Gauldy - 25. června 2007 20:31
borricmini5162.jpg
Thaien - 24.Června 2007 17:07
Ano, ano.. Ale tohle vypadá spíš než jako nářečí, jako konverze jazyka.
Souhlasím s tím, že některá nářečí pak i 'píšou' jak vyslovují (u jamajskému patoisu je to nádherně vidět, kdy je the-di, then-dem etc.), ale tohle už prostě není ono.
I lidé nepříliš vynikající českého jazyka napíšou slovo tak, jak si myslí, že je správně (mám to v rodině.. :P), ale ne tímto způsobem.


Qued - 25.Června 2007 09:35
Konečně člověk, co souhlasí..
 
Qued - 25. června 2007 09:35
qued_antisanta2873.png
Přiznám se, že se mi to také moc nelíbilo. Na můj vkus je zpracování až příliš brutální a těžko jsem se dílem prokousával. Způsob psaní navozující představu úplně vypatleného válečníka mi přišel vtipný do prvních pěti vět, poté mě to již jen rušilo.
Ikdyž jsem koukal na útvar s nadhledem a zkoušel ho brát jako vtip, nedokázal jsem se smát (asi mám rád jemnější humor), jinak předpokládám, že muselo být celkem náročné něco takového spolodit a hlídat se v "dělání" chyb. Celkový nápad je taky zajímavá.
 
Thaien - 24. června 2007 17:07
0-0-04432.jpg
Dark Gauldoth - 24.Června 2007 12:56
JAk kdo a jak kde, ja treba vyslovuju v jako predlozku docela nerozpoznatelne, G bych tam nerekl ale tusim ze na morave bys nasel dost lidi kteri to tak vyslovuji.
Dle meho ta neznalost pravopisu spociva taky v tom, ze clovek nezna spisovnou rec ale mluvi nejakym narecim nebo jeste lepe smeskou nejakych dialektu.
To se snazim rict.
Je pravda ze je to dost prehnane, ale dle meho to neni nesmyslne.
 
Dark Gauldy - 24. června 2007 12:56
borricmini5162.jpg
Thaien - 24.Června 2007 09:15
Re OT stylem OT:

Ale tohle je přece... kde přijdeš k tomu, že Tak se píše s G? Vždyť je to nelogické, tak proč by jsi to tak měl napsat i bez znalosti pravopisu? To chci říct. To samé V.. přece neřekneš F.
 
Thaien - 24. června 2007 09:15
0-0-04432.jpg
Dark Gauldoth - 22.Června 2007 19:05
OT:
;Jisty Audie Leon Murphy psal svoji sestre z francouzke fronty za druhe svetove valky podobnym zpusobem.
Toliko jen k tomu, ze kdyz uz se nekdo nauci psat tak takhle ne, myslim, ze clovek co se nauci pismena jeste nemusi umet pravopis a presto muze umet psat srozumitelne vety..
 
Dark Gauldy - 22. června 2007 23:39
borricmini5162.jpg
Sargo - 22.Června 2007 20:41
Ale já jsem neřekl, že neumí psát autor (navíc jsem sám přiznal, že při jednom odstavci nemožno něco soudit). Jen jsem chtěl říct, že pokud se už člověk naučí psát, rozhodně ne stylem 'tag to bilo f pohoďe'. G se do výslovnosti slova vůbec nehodí, proto má jediné odůvodnění příbuznou výslovností, bilo snad souhlasím (zvlášť když vídám diktáty spolužáků), F stejně jako G, pohoďe - další pitomost. Prostě mi to nepřijde jako dopis negramotného člověka. I kdyby to bylo velice přehnané.

A nebo to beru všechno příliš vážně a zasloužím si ukamenovat... o O
 
Sargo - 22. června 2007 20:41
wel1d5kk1aaa19357.jpg
(Omlouvám se autorovi za svévolné rozdělení textu do odstavců, vzhledem k použitému jazyku to bylo strašně nepřehledné a špatně čitelné :-))

Opravdu mě to pobavilo a líbilo se :-) (Je vidět, že autor zvládá pravopis dobře ;-)) Nevím sice, jestli bylo optimální hnát onen pravopis až tak do důsledků - částečně v tom vidím záměr (kdy je tam opravdu všechno opačně a "hvozd" je v tom hrubka ;-)), bližší by mi ale asi bylo "přirozenější" chybování, aj by víc vynikly jednotlivé vtípky. V takhle dlouhém textu se to ale sneslo v pohodě :-)
Obsah se mi zamlouval velice, zvláště ta pasáž, že "skřetů bylo asi sto třicet, možná šest nebo sedm, nevím přesně" ;-D

DG: po přečtení jednoho odstavce nemůžeš soudit, jestli autor umí psát - první příspěvek na Andoru nemusí znamenat první psaní vůbec ;-)
 
PsychoP - 22. června 2007 19:50
falling8927.jpg
Jsem tady jediný, kdo v tom vidí záměr a recesi? O:o)
 
DTL - 22. června 2007 19:28
nif2820.jpg
Dark Gauldoth - 22.Června 2007 19:05
"Pokud se už člověk naučí psát, rozhodně ne tedy takto." - viz moje PPS. Je to strašné, ale je to tak! :D
(Omluva za OT, jak jinak. :)) )
 
Dark Gauldy - 22. června 2007 19:05
borricmini5162.jpg
Já tedy, nevydržel, nedočetl jsem. Skončil jsem u... prvního odstavce?

Zaprvé- výraz zombýci. To je spíše novodobý výraz, ne? Nějak mi do toho nesedí.

Zadruhé -vlastně jsem nepochopil celý ten smysl stylu textu. Proč? Pokud chceš naznačit negramotného člověka, pak to asi nebude ono. Pokud se už člověk naučí psát, rozhodně ne tedy takto.

Už to, co jsem přečetl se mi nelíbí, ale protože jsem nedočetl konce, uznávám, že se můžu mýlit. Hodně zdaru, tedy...
 
DTL - 22. června 2007 18:50
nif2820.jpg
Microsoftí zápletka je tam pro mě osobně tak nějak navíc... svérazný popis dobrodružství v hvostu mi ke štěstí docela stačí. :)
Jazyk naprosto perfektní, historka koneckonců taky (pominu-li IT vstuvky, které, ale to už se opakuju, z toho dělají věc zbytečně překombinovanou), a extra ocenění si zaslouží, že celé vyprávění udrželo konzistentní styl až do konce.

P.S.: Nervy jsem ztratila hned po druhé větě.
P.P.S.: Některé pasáže jako by z oka vypadly určitým příspěvkům v jistých "nováčkovských" jeskyních tady na Andoru. :))
 
Cirien Brisse - 22. června 2007 18:35
d59b09d910712827755.jpg
psychop - 22.Června 2007 14:55
A to mě na tom děsí :D
Nemám ráda takovéto ničení českého jazyka. Ovšem, toto je čistě můj názor.
 
PsychoP - 22. června 2007 14:55
falling8927.jpg
Cirien Brisse - 22.Června 2007 14:07
Vždy je nádherně snadno rozpoznatelné, že to má být schválně :D
 
Cirien Brisse - 22. června 2007 14:07
d59b09d910712827755.jpg
Jen přemýšlím, zda je to takto napsáno schválně, či je to opravdu autorův rukopis. Víc raději též nekomentuji.

*zamumlá v záchvatu smíchu a snaží se dostat z pod stolu.*

 
PsychoP - 22. června 2007 13:36
falling8927.jpg
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D


Víc nekomentuju... ale povedené

xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.067584037780762 sekund

na začátek stránky