Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Setkání s Mistrem - Eithné, fry, Sargo, QuedOblíbit

wel1d5kk1aaa19357.jpg

Autor: Sargo

Sekce: Projekt(íček)

Publikováno: 25. června 2007 10:24

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Tak do čtvrtice všeho dobrého! :-)
 


Jak vidno, maturity a zkoušky rozličné jsou opravdu pryč a naše čerstvá komentátorka aktuálního dění má konečně prázdniny... ;-)

Setkání s Mistrem ( - Eithné - )

osoby:
M.i.X - leze
Klára - jistí M.i.Xe
já - lezu
Viktor - jistí mě

„Když natočíme kratší konec lana tak, aby vyčníval ze smyčky jejím největším otvorem,“ parafrázoval M.i.X známý návod a mezitím si za zády poslepu vázal lano na sedák, tak, aby zeshora mohl slaňovat čelem k zemi a tak vlastně po skále běžet.
Slyšela jsem to všechno z výšky asi osmi metrů, mořila jsem se na převisu, ruce bílé; síla přírodního hořčíku mi však pranic nepomáhala. „Padám!“ zařvala jsem a pustila se. Zase. Houpání na laně taky není špatné.
Kolem mě takřka přeběhl M.i.X. „Koukej na Mistra s velkým em,“ zasmál se a já mu uhnula na stranu. Chytil se za spárku na dva prsty a vytáhl se na římsu, které mně se dosáhnout nepodařilo.
„Tak zahrabej, hraboško,“ zašklebil se a vystartoval dál.
Hrklo ve mně, viděla jsem něco, co chce vidět málokdo. „Hej, stůj, drž se! Zavázal ses za poutko na matroš, Mistře!“
Opravdu se zastavil, trhl sebou, zpocená ruka mu v tu chvíli uklouzla - a spadl. Lano se napjalo, Klára na zemi se zapřela a poposkočila a pak dopadla na zadek, jak ztratila protiváhu, když poutko povolilo.
„M.i.Xi!“ ozval se zezdola unisono výkřik Kláry i Viktora, jak se k němu vrhali, a já už jen cítila, jak Viktor pouští moje lano. „Vikt-“

„Zase se setkáváme, Mistře?“ zašklebila jsem se zpod bílé peřiny na zafačovanou postavu naproti mně a následující ticho vyplňovalo jen pípání nemocničních přístrojů.



Víte, že je to vlastně první článek ve slovenštině? A hned dobrý? A vlastně také svým způsobem... prázdninový? Jen si snad chce ty cesty dobře rozmyslet...

Majstor ( - fry - )

"Ehm... Majstre?" nesmelo sa spýtal pútnik. Starec, sediaci pred ním sa strhol.
"Ja nespím!" vyhŕklo z neho no, keď uvidel, koho má pred sebou, ukľudnil sa.
"Čo si želáte?" spýtal sa vľúdnym hlasom.
"Putoval som štyri mesiace, aby som Vás našiel a mohol sa od vás naučiť múdrosti, majstre." vysvetlil pútnik, ktorý bol mierne prekvapený vývojom udalostí. Takto si to nepredstavoval.
"Štyri mesiace vravíte? Tak potom to budú dvere číslo 12." odpovedal starec, ktorého pútnik bezpečne identifikoval ako lámu, teda človeka, ktorého hľadá.
"Ale..." pokúsil sa oponovať, no hneď v zárodku bol prerušený.
"Dvere číslo 12. Tešilo ma." Od starca zavanul citeľný chlad.
Pútnik sa otočil na odchod a len čo vyšiel z miestnosti, kopol do steny. Až dodatočne si všimol, že v kameni je už vykopaná jamka. Kúsok vedľa bola ešte jedna, menšia. Aj ľaváci chodia hľadať múdrosť...
Muž vyšiel zo svätyne. Dverami číslo 12 sa ani neobťažoval. Rozhliadol sa po svete, ktorý zas chápal o čosi viac a spomenul si na všetkých ľudí, ktorých po ceste stretol. Uvedomil si, že cesta za múdrosťou bola najväčšia hlúposť, akú kedy urobil. Vedúcne si povzdychol a vydal sa na dlhý zostup domov.



Jak jinak: psala jsem ten článek na poslední chvíli (asi před deseti minutami), na úplně jiné téma, než jsem plánovala a ještě si vzala do hlavy, že ten limit je 150 slov... Ale málem jsem se vešla!

Setkání s Mistrem ( - Sargo - )

Tisknu k sobě balíček s porouchaným strojkem a lituju, že jsem si nevzala delší sukni a méně odhalující výstřih. Chlapi se sice kření přátelsky, ale je jich tu moc, rachot a pach klempířské dílny a všudypřítomné montérky mi nedělají dobře na sebevědomí.
„Dobrý den,“ řeknu tišeji, než by to chtělo. „Dobrý den!“ dovolím si opravný pokus, usměju se na toho, kdo ke mně vykročí a nezapomenu jakoby mimoděk pohodit blonďatou hřívou.
„Dobrý, slečinko!“ zahulákají ty modré montérky už z dálky. Slečinko? No nazdar!
„Babička sem volala,“ tak, a teď vypadám jako domácí puťka, „hledám mistra, kvůli tomu jejímu stroječku… dneska už se nevyrábí, nemůže sehnat náhradní díly… víte?“ A pozvednu balík s úžasným, ale momentálně nefunkčním patentovaným kuchyňským zázrakem, rok výroby 1920.
Popsal mi cestu, musela jsem projít ještě kolem několika houfků chlapů, až konečně – sakryš, není nějak mladý? „Poslali mě sem za mistrem,“ řeknu tomu klukovi, co se u ponku nimrá s nějakou drobností. Zvedne hlavu a omluvně se pousměje. Má hezké oči a už mě ta krátká sukně nemrzí.
„Musíte prominout, slečno,“ řekne, „to ty jejich věčné vtípky…“ Přijde ke mně a podá mi ruku. „Já jsem Honza Mistr, těší mě.“



Autor: ...ať se snažím sebevíc, napadají mě spíše filosofická témata a ta do 250 slov nevměstnám (nejsem Mistr). Pokud však místní čtenáře aspoň trochu zaujme, budu jen rád. (Ale řekla bych, že filosofické téma z toho vylezlo stejně. Pozn.red.)

Mistr ( - Qued - )

Vibrace rozechvěly tabulku průhledného plastu, archaicky nazývanou „okno“ a nepříjemné hučení proniklo skrze stěnu buňky 73568. Krom vibrací jednotlivých částic byla pozorovatelná ještě jedna reakce, reakce pohybující se přikrývky, z pod které vystrčil hlavu rozespalý, neupravený obličej s tikem v pravém koutku úst.
Při všech šílených prognózách třetích, čtvrtých a pátých světových válek by si ještě před krátkou dobou těžko představil, že lidstvo je stále v tak masivním počtu. Většina bydlela v místnostech čtyři krát čtyři metry a o spotřebiče se dělili se sousedem.
Byl čas vyrazit, po nejnutnějších hygienických úpravách a ranní cigaretě se vypravil do práce. Práce nebyla nikdy příjemná, ale přemýšlení ho vždy bavilo a „Institut ke zlepšení lidstva“ neplatil špatně. Vlastní auto si sice dovolit nemohl, ale jezdil aspoň pravidelně na dovolenou. Průchod bránou, zabezpečením, chodbami, dveřmi až na pracoviště bylo rutinou, většinou už po cestě přemýšlel nad zdokonalením projektu.
Pět let již pracoval na dokonalém detekčním systému mozkových vln, věděl, že stojí před dokončením, úspěchem, přesto ho zžírala nejistota. Dnes by mohl být ten slavný den, stačí jen implementovat systém do přístroje, po vší té práci byla tohle banalita.
Sláva se však nekonala, pro přístroj si došla eskorta mechaniků s ostrahou a jedinou odměnou byla možnost podívat se, kde bude jeho práce použita. Institut opět dostál svému jménu, už teď byly lidé jen ovce, co teď viděl bylo dokonalé vítězství nad individualitou. Poprvé se setkal s Mistrem – Missile Inteligent System of Total Reeducation. Musel, musel se usmát. Nic už nebude jako „dřív“…


 

Komentáře, názory, hodnocení

Fry - 02. července 2007 10:11
frynovy23924.png
Qued - 02.Července 2007 06:37
Jo táák.... Man at arms som čítal iba po anglicky. Tam vznikla chybička....
 
Qued - 02. července 2007 06:37
qued_antisanta2873.png
fry - 29.Června 2007 23:03

Například u ní bydlela Angua v "Muži ve zbrani", má takový nepříjemný zvyk odpovídat dřív, než se jí někdo zeptá.


DonPardon - 29.Června 2007 23:56
Mně se ty jeho poznámky, líbí, často mi i něco osvětlí a dokonce je považuji za vtipné. :)
 
Fry - 30. června 2007 13:27
frynovy23924.png
Eithné - 29.Června 2007 23:23
Neviem, nespomínam si... Ale mám tých kníh pred sebou ešte dosť, takže sa uvidí...

DonPardon - 29.Června 2007 23:56
No, poznámky prekladateľa... Občas ich považujem za veľmi vysvetľujúce. Mal som možnosť čítať tú istú knihu po česky aj po anglicky a niekedy sa preklad bez tej poznámky proste nezaobišiel. Svojim spôsobom je to aj dobré.
 
DonPardon - 29. června 2007 23:56
dp2755.jpg
Eithné - 29.Června 2007 23:23

Překlad je OK, ale POVĚSIL BYCH PŘEKLADATELE DO PRůVANU za ty jeho poznámky překladatele. Totálně mě to vytáčí. Co si to dovoluje tam připisovat naprosto trapný pindy. Ech!
 
Eithné - 29. června 2007 23:23
dub2857.jpg
fry - 29.Června 2007 23:03
Český překlad je dokonalý :o)
Vyskytuje se ve vícero dílech, kupříkladu v Sekáči - nevzpomenu si hned, kde jinde...
No, je to jen lehká asociace - ale stejně... :o)
 
Fry - 29. června 2007 23:03
frynovy23924.png
Sargo - 29.Června 2007 22:57
jo Pratchett... Neviem, myslím, že tam som sa s pani Bochánkovou ešte nestretol. V ktorej knihe to bolo? (btw, VŠETKY som čítal po česky, prípadne po anglicky, slovenský preklad je mizerný)
 
Sargo - 29. června 2007 22:57
wel1d5kk1aaa19357.jpg
fry - 29.Června 2007 22:13
Cha chá, kdo ví, jak to bylo přeložené do slovenštiny :-) Jestli jsi četl i Úžasnou Zeměplochu, tak je to ta paní, co jí znají ve všech chrámech a bojí se jí i bohové... nepostradatelná, pilná, ohromně... milá... paní Bochánková. :-))
 
Fry - 29. června 2007 22:13
frynovy23924.png
Eithné - 27.Června 2007 17:27
Pani Bochánková? Hm... to mi vôbec nič nehovorí.... A to som prečítal hodne kníh, musím priznať.
 
Kong Bao-tan - 29. června 2007 11:06
waaxquie80614485.jpg
Qued - 29.Června 2007 09:22

Knížku si asi přečtu. Už sem o ní slyšel a jestli si toto zplodil pod jejím vlivem, bude se mi líbit ;)
 
Qued - 29. června 2007 09:22
qued_antisanta2873.png
Eithné - 27.Června 2007 17:27

:) Zkracování není mojí parketou, už jsem tento pokus sice psal s myšlenkou minimalizace, ale stejně jsem musel škrtat a těžko jsem vymýšlel lepší obraty abych navodil atmosféru a aby lépe vynikl právě ten konec. Jinak souhlasím, že je to trochu odfláknuté, původně jsem se tohoto kola nechtěl účastit a nakonec jsem sit o nějak rozmyslel. Otravoval jsem Sargo až dva dny po termínu a psal jsem to asi deset minut. Příště si dám více záležet. :)


Kong Bao-tan - 27.Června 2007 16:16

Jako u většiny přespěvovatelů, bylo tohle dílko původně delší. Způsob popisu a pokračování je spíše podobné dílu Isaca Assimova - Ani sami bohové...
Pokračování asi nebude, neboť nápadů je mnoho, času málo :)



Sargo - 27.Června 2007 22:36

No, já osobně si myslím, že už by to zdaleka tak pěkně nevyznělo, kdybych se více věnoval tomu přístroji/systému.
Mrzí mě spíše, že nebyl dostatečný prostor k navození atmosféry uměle řízeného světa. :)

Děkuji za komentáře všem.


 
Bard - 28. června 2007 08:58
ikonagamma1684.jpg
V tomhle případě výběr jediného dílka není jednoduchou záležitostí. Zde se sešla dílka natolik rozmanitá, která mne oslovila svým nápadem všechna.

Jinak dílko Eithné je pro mě aktuální a celý příští týden si budu dávat bacha, kam co k sedáku vážu. :-))
 
Kong Bao-tan - 27. června 2007 22:53
waaxquie80614485.jpg
Sargo - 27.Června 2007 22:36
No pro další popis by mohla bejt fajn ta delší povídka/příběh/novela/román či jak je libo :-P Máš pravdu, že přístroj M.I.S.T.R. mě zaujal (už jen pojetím vzhledem k tématu) ale spíš bych uvítal více rozpracovat život jeho tvůrce, jeho osud atd... a samozřejmě více Mistra :)
 
Sargo - 27. června 2007 22:36
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Kong Bao-tan - 27.Června 2007 22:28
Jako že nejvíc by mě zaujal popis toho přístroje a jeho důsledků. Ale bez toho úvodu by to bylo o ničem. A zatímco ten úvod sám o sobě stačí k dobré minipovídce, popis toho přístroje by sám o sobě byl o ničem. Tak? :-))
 
Kong Bao-tan - 27. června 2007 22:28
waaxquie80614485.jpg
Sargo napsal: Qued: škoda, že jsi nevěnoval víc prostoru tomu závěru
jak to myslíš, to jako že celý příspěvek mohlýt v duchu "závěru" či, že ten závěr odflákl...?

Eithné-nin příspěvek jsem nehodnotil, páč mě mě to nějak nechatlo a nevěděl jsem, co k tomu říct a ted s odstupem... to je to samé... :(
Nevím, asi to není špatné, ale nějak mě to neoslovilo...
 
Sargo - 27. června 2007 21:08
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Eithné - 27.Června 2007 17:27
Říkám si, proč recenzuješ jenom tři... a ta čtvrtá jsi ty, ehm. :-D

Kong Bao-tan - 27.Června 2007 16:16
Říkám si, proč recenzuješ jenom tři... a jelikož tam nejsi, tak to bude asi něco jiného :-))

Eithné: moc pěkné :-) Není nad to si to s chlapama patřičně vyřídit... :-D
fry: to opravdu pobavilo, zvlášť ten kousek s okopanou zdí... :-))
Sargo: ujde to, ale příště začni dřív a dej si víc záležet, ano? ;-)
Qued: škoda, že jsi nevěnoval víc prostoru tomu závěru, i když... prostě dobré je to :-)
 
Eithné - 27. června 2007 17:27
dub2857.jpg
Hm, pěkně :o)

fry - Původně jsem to málem vzdala, byla jsem unavená a slovenština mně jako mladé generaci malinko problémy dělá, ale pak jsem se začetla... a dočetla do konce :o) Je to pěkné. Mám lehké asociace na paní Bochánkovou a její návštěvy chrámů všech božstev, co kdy byly, tím se mi to ale líbilo víc - že to nebyl jen prázdný text. Pěkně ;o)

Sargo - Čekala jsem na pointu a tentokrát jsem opravdu dopředu neuhádla, je to fajné ;o) Ale... už jsi napsalo lepší věci, příště si na to nech víc času :-P

Qued - Začátek mě totálně nezaujal, rozečítala jsem to dvakrát. Konec byl lepší, ale pořád mi to tedy připadalo, že i ty už jsi napsal mnohem lepší věci. ...hm, Equilibrium mi to teda ale taky trochu asociuje ;o)
 
Kong Bao-tan - 27. června 2007 16:16
waaxquie80614485.jpg
Qued - z první půlky jsem byl rozpačitý, ale druhá půlka to dohnala, evokuje mi to film equilibrium. Mám z tvého dílka postutopisticky-totalitní dojem. Stejně jako si Anaphag přál delší pojetí mého příběhu, tak bych si já bych s chutí přečetl, kdybys rozpracoval ty svůj příspěvek...

Sargo - něco takového jsem chtěl napsat taky, ale nakoc to dopadlo jinak... a tak jsem jen čekal jestli s tímto pojetí Místra někdo přijde. Děkuji ti za to :)

fry - byrokraticky půvabné
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.061331033706665 sekund

na začátek stránky