Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Tajemství horyOblíbit

vranaobecna7850b6008.jpg

Autor: Zub

Sekce: Povídka

Publikováno: 31. července 2007 16:09

Průměrné hodnocení: 1, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Už od mala sem chtěl být spisovatelem, bohužel mi k tomu dost chybí. Přesto sem nabral odvahu, a jelikož mě v hlavě vrtal dle mě aspoň trochu neotřelý nápad tak sem se o něco pokusil a tady je výsledek.
 


Stakato krátkého automatu se ze štoly vracelo ozvěnou v rachotivém přívalu. Kulky rvaly z pytle, zavěšeného patnáct metrů před vstupem do štoly, slámu. Muž v kožené kazajce pošité kovovými šupinami přestal tisknout spoušť a v podzemí na krátký okamžik zavládlo ticho. Muž s hustě zarostlým obličejem, doposud potichu stojící za střelcem, však ticho hrubě odstrčil a na jeho místě se ozval hluboký vyřvaný hlas. „Skvělá práce, slyšel jsem, že si dobrej, ale tolik sem toho od tebe nečekal!“ Skoro řval, když přebíral od střelce krátký samopal české výroby. “To rád slyším,“ zazněl malou jeskyní, sloužící jako střelnice, jiný, o mnoho znělejší hlas. U vchodu stál světlovlasý muž v dlouhém šedém kabátu, který však v předu rozhalen odhaloval do půli stehen sahající kroužkovou košili. „Jo, je skvělej, střílí nejlíp z druhý kumpačky,“ potvrdil své tvrzení vousáč a poplácal střelce po zádech. „No, dost už té chvály,“ přerušil ho kabátník, “za chvíli se mám setkat s nejvyšším a tady náš střelec tam pude se mnou.“
„Já, pane?“ s překvapením v hlase ze sebe vyrazil nejlepší střelec druhé kumpanie. „No jistěže vy, tady zbrojmistr je sice skvělý kovář a platnéř, ale s tímhle netrefí ani vrata od stodoly,“ odpověděl mu kabátník a významně poklepal na pouzdro pistole do teď skryté pod kabátem. „Tak už pojďme, než se mistr zbrojmistr urazí, ještě by nám pak chtěl předvést své střelecké umění a něco by si udělal."


Dva muži šli tiše chodbou, spoře osvětlenou závěsnými lampami. Klapání kroků se mísilo z tichým cinkáním jejich brnění. „Hele, chlape, vy nejste asi moc upovídaný, co? Od té doby, co jsme odešli ze střelnice, jste nic neřekl. Snad se na mě nehněváte za ty vtípky o našem zbrojmistrovi?“ Přerušil ticho kabátník. „Ne, pane,“ odpověděl mu jeho mlčenlivý druh. „No tak co je s vámi? Kdy jste byl naposledy venku, co?“ „1945. Ostravská operace, pane.“ “No, chlape, to už je skoro šedesát let. Já vím, co to dokáže z chlapem udělat, nedávno sem pracoval s bandou a ti nebyli venku posledních tři sta let, nebýt těch povinných kurzů, tak sem je nedostal ani do autobusu, a to si je měl vidět, jak zírali na ty dnešní holky, ono když…" „Stát!“ přerušil kabátníkův monolog strážný stojící ve dveřích na konci chodby. Se samopalem, mečem a v kyrysu vypadal dost výhružně a neústupně. Ale ve chvíli, kdy mu kabátník dovolil nahlédnout do několika papírů, jenž vylovil odkudsi zpod kabátu. Ustoupil ochotně.
Za dveřmi se rozprostírala ohromná klenutá hala osvětlená třemi monstrózními lustry zářícími stovkami svic. Ke stěnám haly byly přistavené velké regály plné papíru. Zdánlivě bez ladu a skladu se zde na dřevěných policích válely tlusté, ručně psané svazky vedle barevných šanonů. Pergamenové svitky vedle rolí papíru pro tiskárny. Pod regály stály všemožné stolky, stoly a podstavce, na kterých odpočívala staletá díla vedle strojově psaných dokumentů. Na některých místech stoly chyběly, aby udělaly místo různorodým tiskařským strojům. Mezi tím vším procházeli muži v mnišských kutnách, obtíženi knihami v kůži a eurosložkami.
Nasměrovali si to přímo středem síně „A chlape, už jste slyšel o O.N.P.T.S.?“ obrátil se kabátník znovu na nejlepšího střelce druhé kumpanie. „Ano, pane, Ochrana Národa Pře..." „Jo jasně, aspoň na mě nebudete civět jako kočka ze smetany,“ přerušil střelcovu recitaci kabátník a uchopil kliku dveří na druhém konci haly. „Hele, chlape, tys osobně u nejvyššího ještě nebyl, co? Tak dávej bacha, jo, je sice svatý, ale opovaž se tam předvádět nějaké scény. Posledního, co mu začal líbat nohy, poslal k prevetářům, jasný?“ varoval kabátník a kliku stlačil.

Nejvyšší přecházel po své kanceláři a listoval lejstry v hnědé plastové složce s nápisem kofola. Pokynutím ruky oba muže uvítal. „Vidím, Svatopluku, že už sis vybral,“ pronesl nejvyšší tichým melodickým hlasem, „a věz, že ti tvůj výběr schvaluji, podle záznamů sis snad ani nemohl vybrat lépe. Úspěšné akce v 13., 15., 16., 18. a i 19. století. To je skvělé, takových jako on není mnoho, mnozí se nedokázali tak rychle přizpůsobit těm "moderním" zbraním. Doře sis vybral. Máš mé požehnání, Svatopluku. A teď můžete jít.“ A druhým pohybem ruky oba muže propustil.
Opět stojíce před zavřenými dveřmi poplácal Svatopluk nejlepšího střelce druhé kumpanie po rameni. „Gratuluji, chlape, právě jste byl předělen k O.N.P.T.S., tak teď si skočte pro osobní věci a za patnáct minut se sejdeme u zbrojnice. A ne že se zpozdíte, autobus z Louňovic nám jede za dvě hodiny a musíme toho ještě dost probrat. Jo a když jsme teď vlastně kolegové, mohli bychom si tykat, co? Fajn, platí a teď už padej a za třináct minut ať si u té zbrojnice, nebo na ten autobus poběžíš v brnění a s plnou polní,“ ukončil Svatopluk svůj uvítací monolog a propustil poněkud vyjeveného bývalého nejlepšího střelce druhé kumpanie.
 

Komentáře, názory, hodnocení

tlustý Míra - 27. srpna 2007 19:58
snmek0985281.jpg
Verim, ze sargo je zbehlejsi ctenar nez ja, ale kdyz jsem to cetl, tak mne zadne vyrazne opakovani slov neprasti do oci.

Vypada to velmi dobre a taky doufam ze hrdina dostane jmeno, ale nevim ktere jmeno frcelo v 13 stoleti :-)
 
Zub - 15. srpna 2007 09:39
vranaobecna7850b6008.jpg
Děkuji za pochvaly i kritiku.
Pokračování neslibuji ale nejspíš bude :-). On je to skutečně víceméně úvod..
S chybami sem dělal co se dalo ale bez osobního korektora to už bude jen z těží lepší ale pokusit se , v případě že bych pokračoval, můžu.
U názvu sem asi podcenil budoucí čtenáře, doufal sem že vám to dojde až později, no nic.
Jestli se mi alespoň trochu povedlo přiblížit se stylu Kulhánka nebo Zelezneho tak sem jedině rád.
Sem rád že se aspoň trochu líbilo. :-)
 
Dimitry - 14. srpna 2007 21:43
sirdimitry868.jpg
Jak se zde již řeklo, je to povedný úvod, pro něco mnohem většího :). Chtělo by to tam udělat nějaký pořádný děj a nejen takové nastínění situace ;).
Kategorie "Na pokračování" by byla dobrá ;).

A musim říci, že ten "svět" vypadá velice zajímavě ;). To jsem měl vždycky rád - míchání středověkých zbraní se součanýma a tak vůbec science fantasy :).
 
Arion2 - 14. srpna 2007 11:23
a5615.png
Stylem trochu podobné Kulhánkovi a Zelaznemu (esli je to blbě vyskloňované ti pánové se snad zlobit nebudou), zdá se mi.

Dost krátké. Pokračování by opravdu nebylo na škodu. Z tohoto trapně krátkého kousku toho lze vybrat opravdu nemnoho, takže to nic neříká.

Píš uvidíme, co z tebe bude.
Hodně štěstí.
 
Sargo - 13. srpna 2007 10:32
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Dojem mi zkazilo poměrně velké množství chyb, navíc povětšinou dost nesmyslných.
Nicméně když se pokusím od nich odhlédnout, nebylo to vůbec špatné, ba přímo místy i dobré, i když to nebyla úplně čistá práce - autor se potřebuje ještě vypsat, hlavně z neobratných obratů a opakování slov.
Kdybych měla něco vytknout, tak: název. O koho jde by bylo zajímavější odhalovat postupně, takhle to bylo jasné hned a nevyzněly tolik elegantní srandičky typu jak dlouho nebyl venku. Navíc se tam o žádném tajemství nejedná a jde čistě o vztah ke čtenáři.
Další výhradu mám k anonymitě onoho střelce. Konkrétní jméno, byť by něco řeklo jenom lidem, co se trochu vyznají v historii (úplně profláklé bych nedoporučovala), by tomu přidalo.
Nápad to není úplně originální, ale rozhodně dosti neotřelý a zajímavý, aby se to dobře četlo, představovalo, i ta chuť číst nějaká pokračování by byla ;-) I když by bylo určitě ošemetné vymyslet nějaký nosný děj.
Ale třeba bychom se nakonec dozvěděli, co je to O.N.P.T.S. ... :-))
 
PsychoP - 13. srpna 2007 09:24
falling8927.jpg
Nádherné užití výraziva. Četlo se mi to velmi příjemně. :o)
 
Matmas - 13. srpna 2007 09:17
elf257929819.jpg
Rissa Anthea - 13.Srpna 2007 07:58
Myslím, že nejen tebe...
 
Rissa Anthea - 13. srpna 2007 07:58
gal18_obr1178631175_229_t2937.jpg
No a co takhle dál? Nechce se ti? Mě by to docela zajímalo, a myslím, že nejen mě.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.060867071151733 sekund

na začátek stránky