Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

XA-105Oblíbit

ha3034.jpg

Autor: Killloot

Sekce: Povídka

Publikováno: 07. srpna 2007 01:17

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Rozhodl jsem se napsat krátký příběh z budoucnosti. Nebéoli sci-fi. je tolhe první článek takže doufám že mě neukamenujete :) nějakou tu kritiku snesnu ;)
 


Probudila mě ostrá záře z reflektoru. V polospánku se posadím. Přimhouřím oči. Ozve se mechanický hlas: ,,Je 9 hodin a 30 minut. Pane, Kapitán vás žádá, ať se dostavíte do jeho kabiny.“ Zvuk jde z integrovaného zařízení. Jen odfrknu a obleču se do černo-modrého uniformy se známkami poddůstojníka.
Dojdu do koupelky a provedu osobní hygienu. Jsem asi 180cm vysoký, hnědé vlasy na krátko ostříhané a oči také hnědé, zúžená tvář, vystouplé líce. Je mi 31. Oholím si strniště. Vykouknu z kajuty. Nikde nikdo. Namířím si to rovnou k výtahu číslo 25E do kapitánské kajuty. Zmáčknu tlačítko po levé ruce a chvíli čekám. Koukám ven oknem zhotoveném z plastické nitroglyceruarní blány, které odolá i nadsvětelné rychlosti. Venku jsou jen hvězdy a tma, vpravo dole je vidět slunce soustavy Alus-Prime, kam máme namířeno na planetu XA-105, kde není hlášení od skupiny vědců pracujících tam. Konečně se začnou otvírat dveře a já vstoupím do výtahu. Pronesu: ,,Patro 31, blok A.“ Výtah se rozjede a po chvilce jsem na další zcela stejné chodbě. Fascinuje mě, jak se tu můžu vyznat, když je tu vše stejné... skoro. Namířím si to doprava. Míjím spousty dveří až stanovím před těmi, vedle kterých je napsáno na zdi: ,,Kapitánská kajuta“. Otráveně povzdychnu a zmáčknu knoflík vedle dveří. Je slyšet bzučení, posléze se kamera nade mnou otočí směrem ke mně a dveře se otevřou.
Přede mnou stojí kapitán, zcela zabraný na výhled na sluneční soustavu. ,,Pane. Jsem tu na váš rozkaz.“
Kapitán se otočí a prohlédne si mě ,,Hane! Jsem rád, že vás vidím. Koukám na naší další misi. Zavolal jsem si vás...“ V tom se zasekne a zaměří pohled na planetu XA-105. Kouknu se mu přes rameno, je vidět ona pouštní planeta. Cosi se tam zajiskří. Nechápu, co se děje. ,,Pane, co to ksakru je?“
Kapitán se nadechne a téměř nevěřícně vydechne. ,,Nevím, ale něco se mi na tom nezd...“ V tom z planety vystřelí čirý proud energie nasměrovaný přímo na naši loď! Kapitán cvakne na integrovaném zařízení. „Kapitán můstku, zapněte štíty a proveďte úhybný manévr před tou střelou!“ Střela se přibližuje. Loď trošku zavibruje, když naskočí jaderné motory a je cítit tah rozjíždějícího se vesmírného kolosu. Rozeběhneme se s kapitánem na můstek. ,,Kapitáne! Ta střela je naváděná! Nevyhneme se jí.“ Kapitán jen polkne a posadí se do křesla a při tom sleduje senzory. Na lodi začnou řvát sirény. ,,Nebezpečí! Nebezpečí! Loď je pod palbou! Příslušní důstojníci se dostaví na můstek, ostatní ať se přichystají k příležitostné evakuaci!“ pronese Kapitán a vše zopakuje ještě jednou.
Pak začne navigátor hlásit: ,,Pane, 100km! ...75km! ...50km! Pane je na dostřel našich EMP pulsů!“ Ze přední části vystřelí energetická vlna. Střetnou se, vlna zablýská a zmizne. Ale střela pokračuje dál. ,,Pane, EMP puls je bez účinku!“ Pevně se chytnu nosné konstrukce. Vidím, jak štíty zablýskají a pak zkolabují. Do našeho trupu prorazí obrovskou díru z boku. ,,Uzavřete sekci 15 - 45A!!!“ Ohromný podtlak rozpůlí loď vejpůl. Panebože! ,,Nutná evakuace! Nasedejte do modulů!“ V tom se ozve tlumený výbuch. Druhá část lodi explodovala... spíše jaderný pohon. Trosky části lodi naráží o keramický povrch, pár větším zbytkům se podaří poškodit, ba prorazit trup lodi, všichni spěcháme k rampám. Druhá střela vyletí z planety. Je vidět pár modulů, jimž se už podařilo odletět z rampy a tím se zachránit. ,,Pane. Co se to k čertu děje? Neměla ta planeta být neosídlená? Žádné takové střely jsem jakživ neviděl!“ Kapitán mlčí. V tom se ozve mohutné skřípění. V tom je slyšet výbuch, zastavím se. ,,Nese se to šachta...“ zbytek nedořekl protože víko šachty mu ustřelilo hlavu a Kapitána sežehl spolu s ostatními oheň. Mě se nestalo skoro nic, jen pár popálenin.
Podívám se na zbytky těl, co po nich zůstalo, spíš na ohořelé kusy kůže, co zbyly. A z šachty se valí žhavý proud ohně. Stěna se už rozpálila do běla. Do háje, co teď? Bez Kapitána. Zvolím nouzovou cestu. Co nejrychleji sešplhám po schodech. Vlevo ode mě je sklo a v něm výtahová šachta. Kolem skla se provalí proud ohně a hned po něm spadne svrchu výtah řvoucích lidí. Panebože! V tom se ozve druhý výbuch. Tenhle už prorazil plášť a oheň se žene vnitřkem lodi, a za ním hned vakuum. Doběhnu k rampě. Naskočím spolu dvěma do modulu. Odjistím brzdy, zažehnu pulzní motory, aktivuji štíty. O sekundu později se kolem nás prožene vlna ohně energie štítů, spadly na 75%... 50%. Ale to už jsme z lodi. V příležitostných oknech je vidět blýskající oheň. V tom dorazí druhá střela a rozdělí loď na cucky. Zasáhne nás vlna po výbuchu, která vyřadí motory a štíty. Řítíme se k povrchu planety. Bez štítů pravděpodobně shoříme v atmosféře. Aktivuji celní bloky. Loď se opancéřuje keramickými destičkami, které posléze začnou rudnout, pak bělat a pak začnou hořet v atmosféře. Teplota v kabině stoupne na 50 stupňů celsia a stoupá. Lidé za mnou jsou připoutaní a ani neceknou. Destičky jsou fuč já se potím jak prase. V kabině je 125 stupňů celsia. Ventilace jede naplno. Motory jsou totálně v háji teď už nemají žádný tah. Destičky zmizí a začne rudnout trup, ale v té chvíli pronikneme svrchní částí atmosféry a teplota povrchu dosáhla 2500 stupňů celsia a začíná klesat. Po pár minutách je teplota zase snesitelná. Zjišťuji škody, mechanický hlas mi nahlásí: ,,Obě křídla těžce poškozená... neschopné manévrovat, kormidlo spálené, střední poškození. Motory vyřazeny, senzory vyřazeny, štíty zničeny, mechanizace poškozena, komunikace zničena, elektronizace poškozena...“ Po dlouhém výpisu poškození s milostí vypnu hlavní počítač, protože energetická zásoba se blíží nule. Nebezpečně rychle se blížíme k povrchu, za námi černý sloup dýmu. Snažím se manévrovat, jenže se těžce ovládá. Podaří se mi trochu zmírnit úhel. Zapnu pomocné trysky, které zbrzdí pád. Přesto se blížíme 1854 km/h k povrchu. Snažím se zvednout modul co nejvýš, v tom se předek modulu opře o skálu a sjede po povrchu. Snažím se manévrovat mezi kusy skal a kamenů. Rychlost rapidně klesá poškození trupu ? žádný trup už nezbyl. V tom narazím na kámen a modul vystřelí 20 stop nadzemí. Ti zamnou mají v očích hrůzu, ale stále nedutají. Napálíme to v 910 km/h do skály. Mě automaticky sedadlo odhodí dozadu a těžce se napálím do hlavy.
Probudím se. Prahne na mě slunko. Už nejsem v modulu, který vidím skoro našrot opodál. Div, že žijeme. Třeští mě hlava jak po kocovině. Pohlédnu doprava, tam brzdná dráha našeho modulu pěkných pár kilometrů. Obě dvě postavy cosi dělají u modulu. V tom zase omdlím.
Tentokrát je noc. Všimnu si, že jedna postava je žena a druhá starý muž. Podívám se na modul (díky třem měsícům téhle planety je dobře vidět i v noci), modul je částečně rozebrán a my spíme pod jakýmsi přístřeškem z kusů trupu.V ústech pachuť krve. Usnu.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Sargo - 27. srpna 2007 11:50
wel1d5kk1aaa19357.jpg
A tak na patnáct to nebylo špatný :-)))
 
Killloot - 27. srpna 2007 11:42
ha3034.jpg
psychop - 26.Srpna 2007 00:41
15

Darmonlor - 26.Srpna 2007 14:04
S tím ohořením je psáno že se ZASTAVIL když uslyšel výbuch. Oheň se žene lodí a druhý prorazí plášť (exploze) jelikož oheň prakticky letí šachtami taklže řekněme že jde asi 2 m vrstva ohě a za ním to hasí vakuu?
Integrováno do čeho asi. Integrované zařízení bývá většinou ve zdi ;) S tím osvětlením od kdy má loď(zvlášť v serialech a filmech) jen jeden zdroj energie? Většinou mají i záloýží zdrje kdyby se nběco porouchalo.

SG1? myslíš tím Hvězdnou bránu tak an to nekoukám ;)
 
Darmonlor - 26. srpna 2007 14:04
i23886.gif
Zmíněná záře z reflektoru – docela netypický způsob osvětlení místnosti.
Integrované zařízení – do čeho je integrováno? Jaké zařízení to je?
Nitroglyceruární blána zní strašně vykonstruoavaně, ale budiž :)
Kde není hlášení od vědců pracujících tam zní strašně :)
Stanovím před dveřmi je zvláštní výraz...
Čirý proud energie a naváděný.. No..
EMP vyslaný na zničení střely z čisté energie mi nezní zrovna jako reálnů způsob obrany.. Možná proti naváděným raketám. Každopádně, navzdory všem sci-fi filmům a seriálům, není EMP v reálu vidět. A pokud by bylo, rozhodně by celá vlna nezablýskala a nezmizela. Proud energie by tou vlnou prostě jenom prošel.
Hlavní hrdina má pár popálenin, ale z ostatních zbyly jen ohořelé kusy kůže – trochu nepoměr.
Jedna z věcí která by mě zajímala je zdroj energie lodi a způsob řešení umělé gravitace, protože po odstřelení druhé části, kde by teoreticky byla u jaderných motorů strojovna, se nic zvláštního nestalo a vše funguje jak má.
Oheň se žene vnitřkem lodi a hned za ním vakuum. Rád bych takový jev viděl v reálu, protože pokud tím tedy myslíš že atmosféra lodi uniká v místech hoření do vesmíru, dlouho by to nehořelo.
Elektronizace... Nehodí se spíš výraz Elektroinstalace?
910 km/h do skály je opravdu moc.

Celkově je tam hodně cítit SG 1, nemám pravdu? :)
Kromě Asimova a Lema ti ještě doporučuji mrknout se na něco od autora A.C.Clarke. 2001 vesmírná odyssea, setkání s Rámou, Měsíční prach...
 
PsychoP - 26. srpna 2007 00:41
falling8927.jpg
Killloot - 26.Srpna 2007 00:32
Kolik ti je?
 
Killloot - 26. srpna 2007 00:32
ha3034.jpg
Sargo - 25.Srpna 2007 13:54
Když je člověk nadšenej tak často přehámní :) ;)
To jsem taky zvědavej co ze mě vypadnwe příště a na co budu mít chuť psát :D
S tou Korekturou to si vyřiďte s mou čštinářkou nemůžu za to že mě nenaučí ani y/i :DD


Eygam - 25.Srpna 2007 16:37
Možné nepřežije ale co ty víš náhoda je sviňe navíc ta teplota byla na povrchu lodi tudíž logika že ve vnitř bude mnohem nižší ale to je jedno.
Kapitán s K se píše proto aby se lidi jako ty mohli vyptávat :D
 
PsychoP - 25. srpna 2007 20:26
falling8927.jpg
Eygam - 25.Srpna 2007 16:37
Já rozvážím poštu a na Bezručově 1145 mám jednoho Kapitána. Akorát mu až tolik dopisů nechodí, takže si nejsem jist křestním jménem.
 
Eygam - 25. srpna 2007 16:37
upr84.gif
Tak fakt by mě zajímalo, co to je EMP puls. Řek bych, že EMP je elektro-magnetické pole nebo puls, takže psát to znova je blbost :-)
Mně to připadá, jako by sis řekl, že píšeš sci-fi, tak to všechno přeženeš a svedeš na žánr. Tim myslim 910 km/h a 2500 stupňů. Že tohle člověk fakt asi nepřežije ani za 500 let, nemá cenu rozvádět...
Chyby, které utekly korektuře, nemá cenu zmiňovat, v tom množství to šlo asi těžko (usuzuju tak z komentáře). Ale stejně by mě zajímalo, proč se píše Kapitán s K.
 
Sargo - 25. srpna 2007 13:54
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Možná se najde někdo, kdo bude mít sil se rozepsat o oněch jednotlivostech, nebo někdy později to zkusím ve slabší chvilce, ale věz, že ne všechno se ve sci-fi dá omluvit tím, že je to "budoucnost" - jisté zákonitosti zůstávají stále stejné ;-) Doporučuji povídky od... sakryš, pořád mi splývají Asimov a Lem, každopádně jeden z nich si dával moc záležet na tom, aby taková ta klasická klišé o představách o kosmonautice vtělil do povídek. Ať už se vyřádil ve schopnostech manévrovat s lodí, rychlostmi, vzdálenostmi... bylo to poučné ;-)
Určitě tě to ale nemá odrazovat od psaní, tak doufám, že se nenecháš a jsem zvědavá, co z tebe vypadne příště :-DD
 
Killloot - 25. srpna 2007 01:47
ha3034.jpg
:)) Njn všecko chce čas a chybami se člověk učí ;) K té klesající teplotě, Po průletu svrchni atmosférou prakticky loď dosáhne vnější atmosféry tudíž teplota v tomto bodě by měla být na nejvyšší hranici. Za další spomalením rychlosti se síží i rychlost viz. raketoplány. S tím výhledem sem se malinko ukápl neměla to výt sluneční soustava ale soustava planet to je kjen drobnost. Loď se sama destičkami opancéřuje díky tomu systému v lodi po průchpodu atmosférou se zvýši tlak a hustota okolí tím se samozřejmě začne zvyšovat teplota povrchu lodi. Destičky jsou použiváne i dnes(raketoplány). S tou střelou z čiré energie nevím sčím je problém ;) Co ty víš co se vyvyne v průběhu 500 let a moje fantazie nemá jak je vidět skoro konce. S tím tématem o tom tlaku atd. Ocitl se na planetě a náhodou přežili(910 je sice moc, ale díky bezpečnostím prvkům se práskl do palice. Za další kostra lodi musí být v té době vyvyuta se super odolné slitiny a tudíž nevím v čím je problém)
S tím tlakem atd. Přece nechceš aby sem vypsal tlak atd. když je prakticky v bezvědomí.
Užívání V tom no to mi přpomíná i učitelka ze školy abych nepoužival pořád stejné začátky vět.

Jinak jak říkáš třeba se časem z toho vypíšu možná ne. Prostě mám Sci-fi rád a někde se začít musí. Třeba příští pokus bude zdárnější.
 
Sargo - 25. srpna 2007 00:07
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Korektura musí ocenit snahu, se kterou se autor pokusil text opravit, nicméně i tak to bylo děsivé.
Ani nevím, jak tohle komentovat. Po stylistické stránce vázne mnohé - stavba vět, jejich vnitřní logika, způsob, jakým navazují. Zakázala bych autorovi používat "v tom". :-))
Maličko to připomá ST-TOS jakousi technologickou naivitou (kdy při nárazu padá ze stropu omítka ;-)), která ale asi nebyla úmyslná.
Jednotlivosti ani nelze dost dobře komentovat, protože je tam spíš výjimkou něco, co má smysl.
Namátkou: probuzení reflektorem? Výhled na sluneční soustavu?! Klesající teplota PO té, co loď dosáhne atmosféry? Loď, která se sama pancéřuje destičkami? V 910 do skály a ona z toho jenom bolavá hlava? Naváděná střela z čisté energie? Planeta, na které není téma přitažlivost, složení vzduchu, tlak?
Ač dávám přednost sci-fi před fantasy, navrhuji ti příště zkusit fantasy. Tam není třeba elementárních znalostí fyziky ni astronomie, všechno se dá svést na magii... a časem se třeba vypíšeš a kritikovo oko milosrdněji shlédne na tvé literární pokusy :-))
 
PsychoP - 24. srpna 2007 23:29
falling8927.jpg
Lituji korekturu. Radši si ani nechci představovat jak moc překlepů v tomhle kousku muselo být.

Dále: Jak mohl v té kabině přežít? Jak mohli přežít v tom modulu? Veškeré dialogy působí značně kostrbatě, naprosto nereálně, jsou příliš vykonstruované na to, aby tak mohly skutečně probíhat. Dále bych radil střídat delší a popisnější věty s těmi krátkými, tedy dějovými. Co se faktické stránky věci týče, netroufám si nic kritizovat, nevyznám se v tomhle svinstvu, na to jsou zde jiní.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.083070993423462 sekund

na začátek stránky