Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Pražská Oblíbit

sapk280592879.gif

Autor: Astmir

Sekce: Povídka

Publikováno: 08. října 2007 14:44

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Tohle je povídka pro ty, kteří mají rádi knihy Jiřího Kulhánka a Sergeje Lukjaněnka.
Jsem úplný začátečník a toto je moje první povídka, tak buď prosím shovívví. A omlouvám se zastáncům pravopisné čestiny.Přidal jsem tam totiž trochu slengu a všechno slova njesou úplně spisovně. Dekujue a přeji zajmavé čtení.
 

Pražská stráž


1.díl



Zatraceně, jak já nesnáším tuhle ulici. Pomyslím si při prohlídce jakési temně vypadající ulice v centru Prahy. Domy v této uličce, vesměs stavby komunistické éry, byly tak maximálně na demolici - vzhledu uličky zrovna nepřidaly. Od té doby, co se jsem se začal nechat najímat za peníze na odstraňování takové té nižší pakáže, jako jsou všelijací lykantropové, nemrtví atd., uběhla už slušná řada let. Od té doby se toho hodně změnilo. Už nejsem ten mladý, čerstvě vystudovaný zaříkávač. Už nemám cíle očistit svět od všech démonů, lykantropů a kdoví čeho. Teď jsem prostě žoldnéř. Většinou beru úkoly v Praze, ale občas se dostanu i jinam. Teď zrovna pracuji na jakémsi upírovi, který bez povolení maří jeden život za druhým. Ta sebranka z UMB (Úřad Magické Bezpečnosti) dělá velký kulový a tak si mě najmul jakýsi dobrodinec, abych toho parazita vyřídil. A tak jsem zde a hledám stopy poslední z řady vražd, která se zde odehrála. Rozhlížím se kolem sebe, až narazím na kus látky a na něm krev. Vezmu ho do ruky a vyřknu zaklínadlo.

* * *

Všude kolem mě se začne vracet čas zpět. Najednou je kolem mě tma. Až na slabé světlo lamp a občasného světla z oken. Podle mého odhadu může být kolem půlnoci před dvěma dny. Všude je ticho. Až najednou! Vykročí jakási dívka do ulice a pospíchá na její konec. Ladně mnou proběhne a pokračuje dál. Avšak nežli stačí dívka doběhnout na konec ulice, objeví se před ní temná postava. Není jí vidět do obličeje, jelikož je pod nefritovou kápí. „Dobrej, slečno," říká zahalený muž. „No dobrej," říká dívka po lehkém zaváhání. „A kam pak tak spěcháme, takhle pozdě večer." Dívka se už mírně začala třást a to né zimou, přestože měla minisukni a musely být tak dva stupně pod nulou. „Pane, já vás neznám. Nechte mě být!" vykřikla dívka a snažila se mu vyhnout. Muž však neuhnul. „A snad se nebojíte, slečno. Já jsem přeci dobrák od kosti." Této větě jsem se musel skepticky zasmát. Dobrák jsi tak možná, když se ti to hodí. Žena se dále snažila dostat pryč a dokonce použila jakýsi chvat, ale jdi s karate na upíra. Nakonec se té nebohé dívce povedlo strhnout mu alespoň plášť. Jenže to, co viděla, jí nahnalo takový strach, že nebyla schopná se hýbat. Bílá pleť jak křída, dlouhé špičáky a světle žluté oči dravce jí naprosto vyrazily dech. Muž nebo spíše upír se zakousl do jejího mladého krčku a vysál všechnu její mízu. Poté jí narval do pytle a zaběhl pryč s ulice. Víc už jsem však nestihl zahlídnout, jelikož zaklínadlo už přestávalo působit a já se začal vracet do reality.

* * *

Poté, co jsem se vrátil do svého hotelového pokoje, dal si teplou lázeň a najedl se, jsem začal přemýšlet o případu. Je to klasický a jednoduchý případ. Upír nedokáže odolat svému pudu a loví jednu mladou dívku za druhou a to v oné uličce. Ale proč právě tam? Čím je tak výjimečná? Musí být. Proč by jinak pořád lovil na jednom místě a riskoval tím své chycení. A proč vždy v pátek večer ve 12 hodin? Tyto otázky mi vrtaly celý večer hlavou a tak, než jsem usnul, rozhodl jsem se, že si na něj tento pátek počkám v oné uličce a než ho zabiju, že to zjistím.

* * *

Jak to jen ti upíři dělají, že si to načasujou vždycky tak, aby byli s obětí sami dva. Zamyslel jsem se při čekání na toho zatracenýho upíra. Připravoval jsem si kuši s několika kůly speciálně očarovanými tak, aby pokaždé zasáhly to pravé místo na těle. Kdybych byl trochu silnější zaříkávač, zvládl bych to i bez dubového kůlu. Jenže jsem kdo jsem a tak se nedá nic dělat.

* * *

Konečně půlnoc - a jakási blondýnka vstoupila do této uličky. Odněkud vyskočil ten samý upír, kterého jsem viděl v tom vidění. Mně si však schovaného za popelnice nevšiml, nebo to alespoň nedával najevo. Prohodil pár slov s tou blondýnu a už se připravoval k zakousnutí, jenže na to jsem já nečekal. Vyběhl jsem z úkrytu, namířil a vystřelil. Kůl vyletěl, jenomže místo aby zasáhl svůj cíl, odrazil se od černé aury kolem upíra, které jsem si předtím nevšiml. „Doprdele," vykřiknu a začnu vytahovat teleportační runu. Rychle ji drtím v dlani.Už, už je u mě, ale v tom se teleportuju do svého pokoje. „To bylo o fous," řeknu si pro sebe, když dosednu do křesla. Pracuje určitě pro nějakýho černýho mága a ztratil jsem svoji poslední runu, kterou jsem po tak dlouhé době usmlouval s obchodníkem s runami na celejch 30 000 Kč. No a teď je v háji.

* * *

Budu muset zjistit něco víc o tom upírovi a černém mágovi, pomyslím si, jak tak usínám ve svém pohodlném křesle...
 

Komentáře, názory, hodnocení

Alantar - 23. října 2007 18:57
images9407.jpeg
je to supr
 
Astmir - 21. října 2007 19:53
sapk280592879.gif
taky jsi myslim ale někteří mají jinej názor. :-D
 
Sargo - 21. října 2007 17:39
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Je to jedno. Buď je to napsané dobře, nebo není. :-))
 
Falatus - 21. října 2007 16:49
default.jpg
mno lidicky souhlasite s nim ???
 
Astmir - 17. října 2007 20:45
sapk280592879.gif
no pokračování, už je v oběhu. Akorát je problém, že jsem tentokrát skusil psát v minulém čase a tak bych rád kdybi jste mi napsali, jestli je to tahle dobrý v přítomnym čase nebo jako by v minulém čase.
 
Astmir - 17. října 2007 08:37
sapk280592879.gif
Dík. :-D
 
Krizak - 16. října 2007 22:12
krizak8227.jpg
Libi se mi to TECKA :-)
 
Astmir - 16. října 2007 07:16
sapk280592879.gif
Moc dík za hodnocení a omlouvám se za občasné... řekněme podivnosti.Pokusim se další díl napsat delší a trochu více popisnější. :-D
 
Sargo - 16. října 2007 00:33
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Podivnosti nechávám úmyslně (no, tu a tam mi to ujede a opravím to, ale většinou nechávám :-D). Když autorovi nikdo neřekne, že používá divně slova, tak to těžko může napravit, že ;-)
Ano ano, je to přesně tak, jak se vyspím, tak dobře to je. A naposledy jsem se vyspala... 2.4.2006. :-)
 
Eithné - 16. října 2007 00:00
dub2857.jpg
Kong Bao-tan - 15.Října 2007 22:42
To je věc korektury (promiň, skřítě :-P) a to, že v některých dílech je méně chyb, je tím, jak se zrovna ten den korektorka vyspí (promiň, skřítě :-P). V téhle větě má být kupříkladu ještě taky krátké i ve slově "jí" (promiň, skřítě :-P).
Ale ber to tak. Z té ulice zaběhl pryč ten upír, žejo? A upíři, jak víme, jsou vcelku nesmrtelní (dokud nepotkají Prince Charminga, který je zabije a ožení se s jeho potencionální obětí, klidně i více najednou; preferovány jsou ovšem především mladé a krásné dívky - ne nezbytně). No a to znamená, že se ten upír narodil ještě v době, kdy se v této vazbě používalo "s" (Verne: Se Země na Měsíc, co mě tak napadá příklad užití). A přece po něm nemůžeš chtít, aby se mezi vysáváním obětí ještě přiučoval pravopisu; to je trochu moc, ne? Takže to "s" podle mě není tak strašné.

---

Za OT se omlouvám O:o)
 
Kong Bao-tan - 15. října 2007 22:42
waaxquie80614485.jpg
Jestliže se jedná o prvotinu tak je to dobré. Kdyych to měl porovnat se svým prvním pokusem o povídku, tak to je přímo skvělé.
Ale zarazila mě tam formulace "zaběhl pryč s ulice". Cože udělal? Zaběhl ... s? To mě přijde jako ligvistický blud. Mohl třeba "ZAběhnout za roh" nebo "VYběhnout Z ulice"... ale toto mi přijde divně formulované.
Ale nebudu celé dílko malicherně zatracovat kvůli jednomu místu :)
Bylo to pěkné a těším se další díl.
 
Eithné - 15. října 2007 12:31
dub2857.jpg
Chyb tam musely být tuny, ale jinak to není zase až tak špatné. No, mohlo by to být lepší. Ale jako oddychovka to jde (prohlásila milovnice Acháji a Nočního klubu :-D).
Jsem zvědavá na pokračování, jestli bude, a taky, jestli autor dokončí celou sérii (či kolikadílné to má být) - obvykle to tu končí tak třetím dílem.

Tak hurá do psaní :o)
 
Sargo - 14. října 2007 20:40
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Co si budeme namlouvat, ve slangu problém rozhodně nebyl. :-)))
Každý začátek je těžký a uvidíme, kam se autor vypíše ;-) Jsem zvědavá, jak to bude dál a jestli se nějak objasní, proč je ten upír tak nebetyčně hloupý.
Jen mě tak napadlo, co by řekla průměrná dívka z Andoru, kdyby o půlnoci na ní vybafl někdo "Bílá pleť jak křída, dlouhé špičáky a světle žluté oči dravce"... Nejspíš by vykřikla: "Cože, upíří noční larp a já o něm nevím? Moment, jenom si skočím pro kostým! Jste camarila, nebo sabat?" ;-))
 
PsychoP - 14. října 2007 11:16
falling8927.jpg
Zajímavé. Lituji korekturu, pokud bylo v díle samotném tolik překlepů jako v anotaci.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.07338809967041 sekund

na začátek stránky