Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

NávratOblíbit

wel1d5kk1aaa19357.jpg

Autor: Sargo

Sekce: Povídka

Publikováno: 21. října 2007 20:08

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Prostý lineární příběh beze všech jinotajů. Fakt. :-)
 


Prostě jsem tu ránu nestačila vykrýt. Dostala jsem se mezi dva trpaslíky - odznaky kmene temně vytetované na tvářích, fanaticky svítící oči, palice větší než moje hlava. Tu, která mě zasáhla, jsem ani nezahlédla. Sedla pěkně shora, až mi přišlo divné, že nejsem po kolena zaražená v půdě. Ne, nikdy jsem ráda nebojovala proti palicím a kyjům, a věděla jsem proč. Před očima černo, ztratila jsem dokonale orientaci. Kde je nahoře, kde…?
Meč mi vypadl z ruky. Sesypala jsem se jako hadrová panenka.
„Prober se, haló, prober se!“ zaslechla jsem z dálky ženský hlas. Zněl trochu vyděšeně. Chvíli trvalo rozeznat, co vlastně říká a další chvíli mi docházelo, komu patří. Málem mě znovu obešly mrákoty.
„Sakra, udělejte místo, běžte zírat někam jinam!“ zařval nějaký muž.
„No tak, prober se…“
Otevřít oči se mi podařilo hned na druhý pokus. Hlava třeštila a i když jsem ležela, všechno kolem se točilo. Zaostřila jsem na ženu, která se nade mnou skláněla a páteří mi projela chladná hrůza – opravdu to byla hraničářka. Chtějí mě živou. Snažila jsem se nemyslet na to, co to znamená. Jenom úzkost v jejím hlase byla matoucí. Třeba mě nepoznala, třeba si myslí, že jsem jedna z nich…
„Zůstaň ležet,“ přesvědčovala.
„Mně nic není,“ zamumlala jsem a pomalu se posadila. Přemoct žaludeční nevolnost zabralo několik cenných vteřin. Musím pryč, než jim to dojde. Po čele mi stékaly vydatné pramínky ledového potu.
Uvědomila jsem si, že bitva stále pokračuje. Proběhla kolem nás skupinka skřetů pronásledovaná řvoucími bojovníky. Nikde známá tvář, bojová linie se za dobu, kdy jsem byla mimo sebe, o hezký kus posunula. Nahmatala jsem vedle sebe meč a nenápadně se o něj opřela, abych se dokázala zvednout.
„Neměla bys vstávat,“ starala se hraničářka. Byla mladá, vlastně ještě dívka. „Řeknu chlapům, odnesou tě dolů…“
„Ne!“ vykřikla jsem málem. Z Města bych se živá nedostala. „Opravdu je mi dobře, vážně. Jenom půjdu trochu stranou. Díky.“
„Jsi úplně bílá,“ přesvědčovala mě hraničářka.
„Děkuju za starost. Vážně je to dobrý. Prostě půjdu stranou.“ Soustředila jsem se na každý krok, nechtěla jsem v té dobré duši v zeleném probudit další pečovatelské sklony. Jako na zavolanou se ukázali vlkodlaci… hraničáři měli rázem jiné starosti. Opřela jsem se o strom a chvíli odpočívala. Boj v lese byl nepřehledný, nebylo možné poznat, kdo vítězí, dlouho udržovaná fronta se rozbila do menších, zarputilých skupinek. To se dalo čekat, přesto mi na tom všem připadalo něco – podivného. Nepřirozeného. Odložila jsem zatím ten pocit a pomalu se plahočila dál. Konečně, konečně jsem mezi stromy zahlédla toho, koho jsem hledala. Vysoká postava celá v černém a s kápí na hlavě, charakteristická gesta, nemohla jsem se splést. Můj mistr, Nazir. Tiše uděloval instrukce několika nemrtvým, kteří se vzápětí rozbíhali za svými úkoly.
„Můj pane…“ Otočil se ke mně a chtěl něco říct, ale náhle se zatvářil vyděšeně. „Co se ti stalo?“
„Trpasličí palice do hlavy,“ mávla jsem rukou. „Nic mi není, nějaké lektvary ještě mám. Měla jsem opravdu šílené štěstí – našli mě hraničáři a nechali jít. Zřejmě mě nepoznali, jinak si to nedovedu vysvětlit… ale na boj se teď necítím, půjdu někam zalézt. Ale mistře…“ Prsty jsem mu zaťala do ramene, jak jsem potřebovala zdůraznit to, co mu chci vysvětlit, slabostí se mi chvěla kolena, napůl jsem se o něj opřela. „Něco tu nehraje. Ta bitva je podivná, musí to být past.“ Mimochodem jsem si uvědomila, že mě opatrně usazuje na zem. Kápě mu spadla na záda a dlouhé vlasy se pletly do obličeje. Nejistě si je odhrnoval z očí. „Rozhodně tě musíme dostat k doktorovi.“
„O čem to mluvíš!“ vyděsila jsem se. „Mistře Nazire! Bojovníci nás zradili. Tady máš důkaz!“ Ukázala jsem mezi stromy, kde pár kroků od nás právě dobojoval skřet s bojovníkem. Skřet si pohodlně opřel ruce o meč položený na ramenou. „Dobrej boj,“ prohlašoval právě. „Příště tě dostanu.“
„Na mě nemáš, mrtvolo,“ zašklebil se bojovník.
„Nebojují doopravdy…“
Nazir na mě hleděl s nepochopením, které bolelo.
„Jestli hraničáři dobudou Hlásku, přijdeme o všechno,“ vyrazila jsem ze sebe zoufale. „O domov, o knihovnu…“ Pohled mi padl na můj meč. Zůstala jsem na něj uhranutě zírat. Můj meč, moje magická zbraň z černého kovu pokrytá stříbrnými runami… ta zbraň, stará, stařičká a zakalená nespočtem bitev, s takovými obtížemi kdysi získaná… se proměnila ve dřevo. Dřevěný meč. Nedovedla jsem si představit tak mocnou magii, která by tohle dokázala. Zoufale jsem sevřela třeštící hlavu… a propadla se do tmy.
Další probuzení bylo snad ještě horší, než to první. Byla jsem v jakési místnosti se světle žlutými stěnami a oknem zpola zakrytým žlutým závěsem, uložená na kovové posteli. Další dvě byly prázdné. Místo vlastních šatů jenom nepoužitelná košile z tenké látky. Zbraně nikde. Čarovat bez hůlky by bylo namáhavější, ale byla jsem si jistá, že to zvládnu. Jednu ruku jsem měla přivázanou k posteli a do ní zabodnutou tenkou jehlu. Bylo patrné, že hadičkou, která k ní byla připojena, mi cosi vpravují do krve. Napřed mi blesklo hlavou, že mě dostali zaklínači a tohle je některý z jejich lektvarů… pak jsem si ale uvědomila, že všechno, co by se mnou chtěli provést, by mohli udělat i jednodušeji a jako pokusný králík se mág šesté úrovně zrovna nehodí.
Vešla starší žena oblečená v modré a bílé. „Dobré jitro,“ usmála se trochu. Nevypadala zle, spíš jako někdo, kdo spěchá. „Ležte klidně, pan doktor hned přijde.“ Napadla mě další možnost, kde bych mohla být a i když jsem nechtěla dát najevo slabost nebo nejistotu, nakonec jsem se zeptala. „Žiju?“ zeptala jsem se stručněji a méně zdvořile, než jsem původně chtěla. „Kde jsem? Tohle je…“
„Jste v nemocnici v Kralupech,“ řekla žena vlídně. „Jste jen trochu dezorientovaná, to brzy přejde.“
Neměla jsem tušení, co je to nemocnice a co je to kralup, ale byla jsem si skoro jistá, že být mrtvá, nebolí mě tolik hlava. Do dveří vešel mladý muž celý v bílém. „To byl ten rentgen, jak jste mi před chvílí dávala, sestro?“ Nevypadali jako příbuzní. Ovšem, musím být v chrámu nebo klášteře! Teď jenom opatrně zjistit, kterému bohu tady slouží. Žena mu jenom souhlasně přikývla. Rozhodně chrám. Tajná řeč není neobvyklá.
Muž se usadil ke mně na postel. „Co hlava? Určitě jak po flámu, co,“ usmíval se. Nevypadal nebezpečně. Měla jsem pocit, že bych mu mohla věřit. Po tom všem podivném, co se stalo, jsem si to opravdu přála.
„Jo, bolí.“ Možná jsem se měla pokusit usmát.
„Tak, jak se jmenujete?“ řekl jakoby nic.
Vlastně už jsem se rozhodla. Zabít se mohu kdykoli, pokud by začali s mučením. Stejně ví, co jsem zač, když získali i moje věci a stříbrný meč má slavné jméno.
„Jmenuji se… Adryn Nys´tiai. Jsem mág šesté úrovně. Temný mág, tvůrce nemrtvých, žák mistra Nazira.“ Představila jsem se hrdě a beze strachu.
Žena se zatvářila vyjeveně, ale muž se zasmál. „Pro vás hra skončila, s takovým otřesem mozku. Když přijela sanitka, vrátný málem omdlel, ti, co jeli s vámi, byli ještě v kostýmech.“
Bez hnutí jsem na něj zírala. „Je tohle klášter? Jakému sloužíte bohu?“
„Vzpomínáte si, jak jste přišla k tomu zranění?“ zeptal se trochu napjatě a úsměv už nepůsobil tak upřímně.
Ta informace mi připadala neškodná. Je ale možné, že se mě snaží zbavit ostražitosti. „Dostala jsem se pod trpasličí palici. Tedy… palici patřící trpaslíkovi. Jinak byla… opravdu pěknej kousek.“ Nejvyšší čas přejít do ofenzívy. „Vrátíte mi šaty, prosím? Také bych docela ráda věděla, jak dopadla bitva. Děkuji vám za péči, ale není mi nic, co by nespravila trocha patřičného lektvaru. Jestli dovolíte…“ Chtěla jsem vstát, ale tak jednoduše to nešlo. Snadno mě zatlačil do postele. „Víte co, prospěte se,“ poradil mi muž v bílém. Jeho dobrá nálada už zněla vyloženě falešně. „Nic neprospěje bolavé hlavě víc. Popovídáme si později. Tady jste v bezpečí.“
Bohužel se mi oči klížily, hlava plná zmatených myšlenek přímo třeštila. Co jsou zač? Hlavně – co chtějí? Věděla jsem hodně věcí, pro které by mě nepřátelé byli ochotni rozčtvrtit a dali by si na tom opravdu záležet.
Měla jsem pocit, že jsem zavřela oči jen na malý okamžik, ale pokoj byl prázdný a hlava už tak nebolela. Skrz závěsy prosvítalo slunce. Lampy zavěšené u stropu – nečadily, takže nepochybně magického původu – svítily. „Stín a tma jest mou vůlí,“ zamumlala jsem s patřičným gestem. Nic, světla ani nezablikala, natož aby zhasla. To musí být opravdu mocná magie. Nebo snad… Takřka násilím jsem se uklidnila. „Silva,“ vyslovila jsem jedno z nejjednodušších zaklínadel, které sloužilo k tomu, aby nepřátele zmátlo trochou mlhy. Nic. Vyzkoušela jsem několik dalších magických formulí. Nic, vůbec nic, ani to nejmenší, ani ta hrstka kouře, která vzniká, když je zaklínadlo provedeno špatně. Přišla jsem snad díky té ráně o schopnost magie? Nebo je to chrám tak mocného boha, že zde magii užívat nelze? Nebo jsem pod prokletím? Ne, to bych poznala… Musím pryč; musím najít mistry a odpovědi. Myšlenku, že by mi nedokázali poradit či pomoci ani oni, jsem odsunula hodně hluboko. Kdybych aspoň věděla, jak dopadla bitva. Nenajdu na místě Hlásky, svého domova, jenom hromadu kamení…?
Než jsem stihla vstát, objevil se starý známý, tentokrát v doprovodu dalšího muže, o něco staršího. Ten nebyl v bílém a díky divokému prošedivělému plnovousu připomínal přerostlého trpaslíka.
„Dovolte, abych vám představil slečnu…“ mladík se na mě trochu pootočil, jako by si nemohl vzpomenout.
„Adryn Nys´tiai,“ řekla jsem mrazivě. Očividně se na mě něco chystalo.
„Já jsem Jindřich,“ prohlásil vousáč. „Těší mě. Můj úkol, kterým mě pověřili i tvoji přátelé, je postarat se o tu tvoji hlavu rozbitou.“ Vzal si židli a usadil se vedle postele. „Byla jsi několik hodin v bezvědomí. Chtěl bych ti položit pár otázek, abych si ověřil, že hlava dobrý, co ty na to? A ty, nechceš se na něco zeptat?“
Takže léčitel. Nebo rafinovaná past. Uvěřit mu. Prozradit věci, jež mají zůstat skryty. Nic ale nevysvětlovalo, proč neudělám ani to nejmenší kouzlo… nebál se mě však, takže sám musí být velmi mocným mágem. Nebo dobře vědět o mé bezmoci. V jeho pohledu jsem však přesto nenašla ani stopu výsměchu.
„Jak dopadla bitva?“ zeptala jsem se na věc, u které jsem mohla projevit nevědomost.
„To bohužel nevím,“ přiznal Jindřich zjevně nerad.
„Jsem zde zajatcem?“
„To rozhodně ne.“
„Tak mi prosím doneste mé věci. Odcházím.“ Posadila jsem se na okraj postele. Byla vysoká, nohy mi nedosahovaly až na zem. Připadala jsem si díky tomu podivně bezbranně.
„Dej své hlavě možnost se trochu dát dohromady,“ usmál se Jindřich líně a nevypadalo to, že by mi chtěl uhnout z cesty. „Vždyť není kam spěchat.“
„Jsem v pořádku, děkuji.“
„Ne, nejsi,“ řekl. „Chci si napřed ověřit, jestli ti ta rána nic neudělala s pamětí. Každý máme své úkoly a tohle je ten můj.“
„Dost průhledný způsob,“ podotkla jsem.
„Nejde mi o žádná tajemství. Řekni mi třeba… jak vypadáš.“
Pokrčila jsem rameny. Léčitelé někdy opravdu bývají podivíni. Vysoká jsem mohla být zhruba jako on… a jako všichni čarodějové jsem měla velmi bílou kůži. Po matce oči černé tak, že se nedaly rozeznat panenky. Rovné obočí. A černé vlasy prokvetlé stříbrem, sčesané dozadu. Žádné jizvy, ne na obličeji. Co ještě? Měla bych mít jednu náušnici, s bílým kamenem.
Zatvářil se zamyšleně. Otočil se k muži v bílém, který zatím postával za ním a něco mu řekl; ten odběhl. Sebral jenom cosi v rohu pokoje, u umyvadla zavěšeného na zdi, a přišel s tím zpět.
„Podívej se do zrcadla,“ vyzval mě Jindřich a vložil mi ho do rukou tak, že bylo odrazovou plochou dolů.
„Já… proč?“ Cítila jsem podivnou nechuť pohlédnout na svou tvář. Vysvětlovala jsem to sama sobě tím, že v zrcadlech se mohla skrývat velmi mocná a často nevyzpytatelná magie. Ale ve skutečnosti… nechtěla jsem vidět sebe. Odněkud ze žaludku se vzedmula vlna prudkého odporu. Nechci pohlédnout do zrcadla.
„Nemusím,“ řekla jsem a sama vnímala dětinskost toho prohlášení.
„Ne, nemusíš,“ odpověděl. Skoro jsem zatoužila po tom, aby byl alespoň trochu víc hmatatelně… zlý.
Sklouzla jsem opatrně z postele, popošla ty potřebné dva kroky a opřela se zády o okno, zrcadlo stále v rukou. Sklo příjemně chladilo. Stále jsem nenacházela odvahu podívat se na svou tvář. Proč vlastně ne? Vždyť je to hloupost. Uvidím to, co vždycky. Obličej možná bohatší o pár modřin z boje, obyčejný, můj. Nemusím.
V pokoji bylo ticho, které vzdálené zvuky zvenčí jenom podtrhávaly. Oba muži mlčeli. Dlouho jsem bez jediné myšlenky stála bosýma nohama na chladné podlaze. Pak jsem s povzdechem obrátila zrcadlo. Vteřina, dvě… upadlo na zem a rozletělo se na tisíce drobných střípků, neschopných ukázat nic většího než zrnko prachu. Mozek mi provedl veletoč, jako by se přeskupila obří ozubená kola; byla jsem si jistá, že cítím, jak se mi obrací naruby.
Byla jsem vděčná alespoň tomu, že jsem se udržela na nohou. Otočila jsem se k oknu a opřela se čelem o sklo. Dívala jsem se na kvetoucí kaštan. V jeho koruně poskakovali mezi tmavými větvemi nějací ptáci. Foukal vítr. Bílé okvětní plátky se sypaly na zem.
Věděla jsem, že ta tvář, dětsky kulatá, snědá, s modrýma očima a hnědavými vlasy vyšisovanými od slunce, je moje. Nebyl to klam zrcadla. Já.
Nejmenuji se Adryn.
Nemusím se ovládat v domnělém zajetí a můžu třeba i řvát, když budu chtít.
Výhled na kaštan se napřed jenom slabě rozmazal a pak už jsem se pouze bez hlesu soustředila na pocit od slz mokrých tváří. Abych nemusela řvát hrůzou.
Nejmenuji se Adryn.
Život ve světě bez magie bude strašný.

 

Komentáře, názory, hodnocení

Sargo - 29. října 2007 16:15
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Bard - 29.Října 2007 14:13
Podle škod na majetku a hlavách lamáckým mečem se teprve rozhodnu, jestli se tím budu vytahovat. :-D

Astmir - 29.Října 2007 16:12
Díky, za to jsem ráda :-)
 
Astmir - 29. října 2007 16:12
sapk280592879.gif
Tak jsem si našel trochu času si přečíst povídku, která má za poslední dobu nejvíc komentářu u článku.:-)
A vůbec toho nelitju. Mě se to opravud líbylo a četlo se to jedním dechem. Teda nejdřív jsem myslel, že čtu nějáký fantasy a ono se z toho stalo...no co se to stoho stalo? Asi fylozofická povídka. No radši nebudu dál žvatlat a prostě řeknu (jak by řekl Borat :-D) Moc fajne. :-D
 
Bard - 29. října 2007 14:13
ikonagamma1684.jpg
Eithné - 29.Října 2007 09:48
To bylo chvilkové pominutí smyslů. :-)) Ale až já jednou na nějaký ten LARPík vyrazím ... těšte se. :-)))

A po tomhle článku bych měl docela i chuť, musí to být fakt sranda. Takže jestli fakt vyrazím, vyřiďte si to pak se Sargo. ;-))

 
Sargo - 29. října 2007 12:18
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Bard - 29.Října 2007 07:09
Nebyl, ale víš co to je a tak dále, že jo :-)

Eithné - 29.Října 2007 09:48
Je prostě dobrej. :-D
 
Eithné - 29. října 2007 09:48
dub2857.jpg
Bard - 29.Října 2007 07:09
Hele, a prosímtě, jak jsi schopný napsat něco takovéhleho, jestli jsi nikdy na žádném LARPu nebyl? ;o)
odkaz
 
PsychoP - 29. října 2007 07:54
falling8927.jpg
Bard - 29.Října 2007 07:09
Já bych na konec přidal otazník. Ať to má grády :o)
 
Bard - 29. října 2007 07:09
ikonagamma1684.jpg
Sargo - 28.Října 2007 00:30
Mno já nevím, taky jsem v životě na žádném LARPu nebyl, ale jasný mi to bylo okamžitě. :-)) Klidně s tím jdi ven.
Teda né, že bych tě odsud tímto vyháněl ... jen jsem chtěl říct ... :-)) ... Mno nic, ale ani název není špatný. :-))
 
Sargo - 28. října 2007 00:30
wel1d5kk1aaa19357.jpg

ave - 27.Října 2007 13:36
No sámo, název je v naprostém pořádku :-D
Trklo netrklo, alespoň vím, že tuhle určitě nevystrkovat mimo komunitu. :-)))
 
ave - 27. října 2007 13:36
oko9998.gif
Buheheeee, takže jedinej já jsem nepochopil vocogo. To bude asi tím že jsem na žádnym LARPu nebyl. Ten dřevěnej meč mě však měl trknout, no možná by s ním měl dostat přez kebuli, pak bych hned věděl. :-)

Jinak název je super :-D :-D
 
Sargo - 27. října 2007 10:54
wel1d5kk1aaa19357.jpg

Mírněte se, koťátka, tohle už se nesplete - příliš ryzí spam :-))
 
PsychoP - 27. října 2007 10:49
falling8927.jpg
Eithné - 27.Října 2007 10:15
Asi si je opět přečtu *hvězdičky v očích*
 
Eithné - 27. října 2007 10:15
dub2857.jpg
psychop - 27.Října 2007 01:15
Říkám že "mi", jakože "moje", což je přivlastňovací zájmeno od slova "dryáda" ;o)
Infantilní elfka tu bohužek už také není, ale stále zůstává James a Lilly Potterovi a další dílka :o)
 
PsychoP - 27. října 2007 01:15
falling8927.jpg
Eithné - 27.Října 2007 00:39
Máš na mysli mou nejoblíbenější četbu svého času? Infantilní elfka ve vězení, kde skřeti rádi hrají šachy s pošahanými zajatci? O:o)
 
Eithné - 27. října 2007 00:39
dub2857.jpg
Lambert - 27.Října 2007 00:14
Tak tos přišel pozdě, upírku, právě mi odsud byla vymazána dvě nejzdařilejší dílka :-P
 
Lambert - 27. října 2007 00:14
ikonn4043.jpg
Ale, to ja jen tak, kdyz sem se tu ukazal noo :)
Me srdecko plesa, asi si zejtra udelam delsi vecer a proctu zameskanou cetbu za rok co sem tu nebyl :o)
 
Sargo - 27. října 2007 00:06
wel1d5kk1aaa19357.jpg

Eithné - 26.Října 2007 21:19
Ano :-) Musím si tu užít, když jsem jinde tak hrozně přísná :-P

psychop - 26.Října 2007 21:52
...taky... bych... řekla. ;-)

Eygam - 26.Října 2007 22:52
Díky! :-)

Lambert - 27.Října 2007 00:00
Ano, synku? :-))
 
Lambert - 27. října 2007 00:00
ikonn4043.jpg
Mno teda maminko..
 
Eygam - 26. října 2007 22:52
upr84.gif
Připomnělo mi to divadelní hru Jindřich IV., kde je děj skoro stejnej, jen tam je to dotáhnutý do dokonalosti, protože hlavní hrdina to celou dobu jen hraje a prožije pohodovej život jako "král."
Jinak je to fakt super, pěkně napsaný a vygradovaný.
 
PsychoP - 26. října 2007 21:52
falling8927.jpg
Eithné - 26.Října 2007 21:19
*Přikyvování hlavou*
Ale... Když se to vezme kolem a kolem... A... Počítajíc s některými vesmírnými principy... Když k tomu přičteme i vliv počasí... Tak... By se teoreticky dalo říct... Že... No... Pardon za trojtečky... Tedy... Abych se vrátil k jádru věci... Chtěl jsem říct... Že... Vlastně... Nespamujeme?
 
Eithné - 26. října 2007 21:19
dub2857.jpg
psychop - 26.Října 2007 20:51
Sargo - 26.Října 2007 21:05
To se to tu spamuje, když jedním z hlavních iniciátorů je sama autorka a správkyně článků, že? :-D
 
Sargo - 26. října 2007 21:05
wel1d5kk1aaa19357.jpg

Nejen tebe. :-))))
 
PsychoP - 26. října 2007 20:51
falling8927.jpg
Eithné - 26.Října 2007 20:43
xD Zabilo jsi mě smíchem, dítě lstivé xD
 
Eithné - 26. října 2007 20:43
dub2857.jpg
Sargo - 26.Října 2007 19:59
Vážená autorko, já byla žádána pouze na názor o tomto článku (pamfletu... braku...) a ten jsem již dříve vyjádřila. Když jsem ovšem požádala o znovuzaslání a přehodnocení svého názoru, vyhověno mi již nebylo. Proto je můj názor takový, jaký je.
Název "povídky" je věcí autora. Proto jsem mlčela, ač bych měla nápady na nesporně lepší úrovni.
U těch uvozovek: Ano, jinou komunikační rovinu - pochopila jsem, však jsem též psala "nikoliv nezbytně". Ovšem, jak říkám, tahá to za oči a malé písmeno by se též (a lépe!) dalo použít.
Myslím si, že je nevhodné shazovat se takovými pokusy a experimenty místo budování obrazu moudré korektorky zdejších článků. Bylo to od tebe neuvážené, ba co víc, nezodpovědné!

Mám ale za to, že se v tobě skrývá velký potenciál a s trochou cviku a hodně psaní se tvá díla jednou budou dát číst. Rozhodně nebylo cílem mé kritiky tě odradit, přece jen, k mladším autorům zde býváme shovívaví; tedy piš dál. Možná ale pro tyhle literární začátky doporučím Dílnu "U Tří grácií", kde ti zajisté Evve nebo Pelleron pomůže chytit ten správný dech v literárním řemesle.


psychop - 26.Října 2007 20:28
Ano, prosím? Hlásím že je uklizeno, uvařeno a vypráno, co jsem tedy zase provedlo?
 
PsychoP - 26. října 2007 20:28
falling8927.jpg
Dnes mám neskutečně dobrou náladu, takže si dovolím malé rýpnutí na autorky tří zpráv pod sebou, tedy dvě velectěné dámy, které se nám starají o bezproblémový chod článků:

"Děti!"

Tímto se omlouvám, ale jelikož není slušné se ptát ženy na věk, mohu to uhrát na to, že jsem Vám oběma ubral, abych Vás neurazil, a zároveň si mohl vzhledem k našemu věkovému rozdílu dovolit toto milé pošťouchnutí :o)
 
Sargo - 26. října 2007 19:59
wel1d5kk1aaa19357.jpg
:-D
Vážená paní korektorko, poukazovat na chyby, o jejichž odstranění jste byla žádána, není to střelba do vlastích řad? No? A kdo mi nechtěl poradit s názvem? No? :-)))
To velké písmeno je tam schválně, zdůrazňuje (nebo to alespoň tak mělo být ;-)) jinou komunikační rovinu.
Jinak máš ale naprostou pravdu. Je to jednoduché, bez podtextu a hloubky, mám na víc, ale není to zas tak špatné. :-D Je to prostě... příběh ze života. Ty občas hloubku nemívají ;-)
Btw: Hlásku jsme obhájili! :-))
Já jsem věděla, že si mám zajuchat dřív, než přijde Eithné ze školy... :-D
 
Eithné - 26. října 2007 18:19
dub2857.jpg
Jo a co jsem zapomněla dodat - ten název mohl být teda taky lepší :-P
 
Eithné - 26. října 2007 17:40
dub2857.jpg
Ale skřítě, paní korektorko, co to má být?
"Napadla mě další možnost, kde bych mohla být a i když jsem nechtěla dát najevo slabost nebo nejistotu, nakonec jsem se zeptala." - kde je ta čárka, no??

Také podivuhodná symetrie textu...:
jsem se zeptala. „Žiju?“ zeptala jsem se

A minimálně v následujících dvou případech bych se přimluvila za malé písmeno za uvozovkami, ačkoliv nikoliv nezbytně:
„Jmenuji se… Adryn Nys´tiai. Jsem mág šesté úrovně. Temný mág, tvůrce nemrtvých, žák mistra Nazira.“ Představila jsem se hrdě a beze strachu.
„Mistře Nazire! Bojovníci nás zradili. Tady máš důkaz!“ Ukázala jsem mezi stromy, kde pár kroků od nás právě dobojoval skřet s bojovníkem.


A co jinak o tom říct? Téma je jednoduché, zpracování prvoplánové, bez podtextu a hloubky, povrchní. Autorka má rozhodně na víc.

---

A máš to :-P Kdybych si to nemohla přečíst dřív, nemohla bych si tak dobře rozmyslet ten konec svého hodnocení, kiš kiš :-P
Ale neber to moc vážně, zas tak strašné to není ;o)
 
Sargo - 26. října 2007 15:53
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Jé jé jé... musím se pořádně zaprsit, dokud se tu neobjeví nějaký drsňácký kritik :-))

psychop - 26.Října 2007 11:52
To mě těší. :-)) Konec je opravdu drsný, ale snad se malé děti tak daleko nepročtou. :-))

Cor Na - 26.Října 2007 12:10
To je od sytě zelené pořádný skok. Jsem dobrá! :-D

Blue - 26.Října 2007 13:51
Nešplhej, stejně ti to nepomůže ;-)

Bard - 26.Října 2007 14:05
Taková slova od mistra obzvláště potěší :-))

Krizak - 26.Října 2007 15:46
Nu což, není člověk ten, by zavděčil se lidem všem. Hlavně že je tam ten dodatek, nad tím si zaplesám. Beztak je toto součástí terapie, abych neměla osypky, když vylézám s povídkami na veřejnost. :-)))

A k tomu, co je podle pravdy - první odstavec a poslední věta. Do bezvědomí jsem měla sice daleko, ale viděla jsem všechny svaté ;-) Trpaslík vypadal celý překvapený, že jsem to nevykryla. Snad ho to poučí, že nekromanti nosí meče jenom jako kamufláž a pro ozdobu :-D
A ta poslední věta... no, larp to byl několikadenní, nonstop, skvělý, velice akční. Člověk se stal někým jiným, bojoval, vítězil... návrat byl opravdu strašný. Takový absťák jsem v životě neměla. :-)))
A pak už stačilo vyplnit jen tu omáčku mezi tím... :-DD
 
Krizak - 26. října 2007 15:46
krizak8227.jpg
Hmmmm. Zmítám se v rozporu. Napsané je to moc pěkně, ale tématika mi nesedí. Ale jinak musím říct, že mě to přikovalo na chvíli k monitoru, jak jsem se snažil dopídit, o co tam vlastně jde.

Takže závěr - bravo. Poutavě a zkušeně napsáno. Mě se to líbí.
 
Bard - 26. října 2007 14:05
ikonagamma1684.jpg
Super.
V žádné jeskyni s Tebou (všem bohům žel) nehraju, ale tohle je požitek si přečíst. ;-)
 
Blue - 26. října 2007 13:51
09cp1044063.jpg
Sargo: Radost s tebou hrát v jeskyni, radost si počíst i tady. ;)
Co z toho se skutečně stalo? :)
 
PsychoP - 26. října 2007 12:29
falling8927.jpg
Cor Na - 26.Října 2007 12:10
Ale i ty emoušku :D
 
Cor Na - 26. října 2007 12:10
1  kopie8221.jpg

Přesně. :o)) Opravdu úžasné a já, jak jsem to četl - musím se pochlubit - ještě před zapsáním, závistí sem zrůžověl. O:-)

 
PsychoP - 26. října 2007 11:52
falling8927.jpg
Nádherný příběh. Gratuluji. Povedlo se ti přitáhnout si mou pozornost až do konce, jakkoliv strašný byl. Krása. Více dodat nelze.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.069540977478027 sekund

na začátek stránky