Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Jak se píšeOblíbit

krizak8227.jpg

Autor: Krizak

Sekce: Bez zařazení

Publikováno: 22. října 2007 12:09

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Taková malá hříčka... duševní "prolejzačka"
 


Včera, dnes ani zítra mě nepolíbila múza. A tak, abych nezarezl a nezkornatěl jako cévy čtyřicetiletého programátora, jehož nejoblíbenější zeleninou je vepřová panenka, se snažím vypsat. Skáču na knihovnické štafle a projíždím dlouhé regály ve své hlavě. Mám tam takovou malou soukromou knihovnu.
No, knihovnu? Spíš to připomíná apatyku, kde v regálech jsou šuplíky, takové ty dlouhé, co se v nich magistři a magistryně hrabou, když nám něco chybí. Vždycky na štafličkách přelétnu oddělení a něco seberu z tohohle šuplete a něco z tamtoho. Bez ladu a skladu pak tyhle kousíčky příběhu, tyhle ampulky s dějem, náladou, pocitem nebo i slovem vrším na sebe.
Skleničky, které uzavírají jediné slovo, jsou nejcennější. To slovo se tam třepotá jako prapodivný motýl a je většinou stejně podivné, jako ten motýl sám. Aby ho člověk zasadil správně, tak aby splnilo svůj úkol, to není lehké.
Když je hromada dost velká, beru si k ruce lupu a takový ten šanon, který se v hojném počtu vyskytuje třeba v bankách a živí se smlouvami a dlužními úpisy. Ale já mám ochočený exemplář. Tenhle se nepouští na lov sám, poslušně čeká na to, čím ho nakrmím.
Opatrně beru první ampulku do ruky a prohlížím si ji pod stowattovou duševní žárovkou. Pod lupou se mi pak zjeví drobounký tvoreček, takový drobeček. Je to múza, která mě nepolíbila včera, dnes ani zítra. Odšroubuju víčko a pinzetou vylovím múzičku za křídlo. Maličko se vzteká, ale její pištění utichá po tom, co ji hodím šanonu. Beru další a další ampulky a krabičky a platíčka s vakuově balenými nápady. Když je člověk vybalí a přidá k dalším, dostávají jasnější podobu a barvu.
Šanon si spokojeně pomlaskává a tráví vznikající příběh. Ale to už přibíhá udýchaný kurýr z vědomí. Kašlajíc se omlouvá, že se zdržel v hypofýze. Zase tam prý nějaký vůl s nablýskaným bourákem z oddělení sexuálního pudu způsobil dopravní kolaps, když to nabořil do dendritu. Tyhle problémy jsou mi cizí, mě zajímá jenom moje apatyka, živoucí knihovna. Beze slova podávám kurýrovi napapaný šanon. Zkušeně si ho potěžká a oznamuje mi, že ti nahoře budou mít radost. Jenom mávnu rukou. Asi si o mně myslí, že jsem blázen, ale kdybych to dělal kvůli těm nahoře, to bych byl teprv blázen.
Kurýr nasedá do svého elektromobilu a frčí směrem k vědomému uvažování. Sahám po dalším šanonu a začínám ho krmit, sem tam překmitnu ke štafličkám a rychle vybírám vhodné balení. Každou chvíli hledám alegorii, metaforu nebo jenom prosté neobvyklé slovo. Ano ty nejhorší, nejtěžší, které jsou zasuty v nejzazších rozích, v nejmenších a nevýrazných škatulích. Jako šperk zazáří, až když se v šanonu zasunou na svoje místo.
A takhle tu sedím, běhám a pracuji pořád. Mám tu práci rád. Rád poslouchám chrochtání šanonů, rád si prohlížím drobounké a křehké formulace, které se po chvilince rozplývají, když jsou třeba jenom vteřinku nechané bez dozoru. Rád mám i svoje štafličky, bez nejmenšího tření klouzají po kolejnicích paměti a vždy se dostanu tam, kam potřebuji. Někdy dokonce pracuji přesčas, sedím tu sám a přehrabuji se a třídím, i když vím, že kurýr z vědomí nepřijde. Ale chci být připravený, chci, aby tu panoval pořádek a abych nezkornatěl. Několik dalších šanonů už zmizelo na trase do vědomí a já pokukuji po hodinkách. Dneska v práci totiž nemám stání a po naplnění posledního šanonu rychle balím kabát a strkám do kapes dvě ampulky, které jsem si vybral.
Mám totiž schůzku, na ní mi opravdu záleží. Pozval jsem na kávu v míše Fantazii. Máme se rádi. Vždycky jí přinesu něco čerstvého ze svých šuplíků, tyhle věci jí hodně vzrušují a pak je přítulná a našeptává mi různé sladké řečičky. Mám ji opravdu rád a ona zase mě. Rychle opouštím dlouhou místnost a vypínám elektřinu. Celá místnost potemní a zůstávají svítit jenom akvária, ve kterých přechovávám ty nejvzácnější exempláře, které potřebují neustále hlídat. Ještě jednou přelétnu všechno pohledem, jestli jsem na něco nezapomněl a pádím na rande. Tak snad zase příště nashle...
 

Komentáře, názory, hodnocení

Sargo - 05. listopadu 2007 10:01
wel1d5kk1aaa19357.jpg

To už jsme holt my, kritici, co autorům metem v tvář netušené. :-D
Jestli to má být jakoby život... táák... přitvrdit? Nevím. Snad jsem napsala dobře, co mám na mysli, pořád si myslím, že by to pak bylo to pravé. Ta sjednocující nálada (občas problém, když se věc nenapíše na jeden zátah) mi připadá u krátkých věcí obzvláště důležitá; samozřejmě vyjma cíleného hraní si s city čtenáře, zejména při pointě. :-)
 
Krizak - 02. listopadu 2007 00:44
krizak8227.jpg
Děkuji, cením si velmi komentářů , ať už jsou kladné nebo záporné. A teď chrnologicky.

Fistandantilus - 01.Listopadu 2007 19:11

Díky, doporučení od kolegy (ex)knihovníka vždycky zahřeje na duši. Jsem rád, že se líbí.



Kong Bao-tan - 01.Listopadu 2007 20:39

Díky. Kdysi jsem psal a snad možná i publikoval (určitě na Abarinu), ale pak se to nějak zvrtlo. Teď se k tomu snažím vrátit. Už jsem příběh zasul do šuplíku hodně ceněných, protože jsem ho psal z duše. Srdce mi samozřejmě plesá nad chválou mistra (pročítal jsem jakési starší projektíčky a musel jsem uznale pokývat hlavou, ba dokonce i sem tam radostí zatleskat a zavísknout)

Sargo - 01.Listopadu 2007 20:42

Není autor ten, by zalíbil se všem. Nebo tak nějak to bylo. Nechtěl jsem, aby se člověk vznášel na éterickém obláčku při čtení tohoto příspěvku. Takový je život a já se ho snažil alegorií připodobnit. Tak se citím a tak to je, neuhlazené a zvláštní (tohle by vydalo na další text, snad tedy přístě). Každopádně si to beru k srdci a příště nad tím podumám. Tohle mě totiž ani nenapadlo.
 
Sargo - 01. listopadu 2007 20:42
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Není to vůbec špatné, ale je to nedotažené. Celý text dělá dojem, že má být poetický - ale jsou tam použitá slova a obraty, které tu poetičnost popřou, zbytečně postaví čtenáře na zem a on se opět pracně vznáší vzhůru.
Ale třeba to nemělo být poetické, ale i tak je základní výtka stejná - chybí tomu sjednocující prvek nálady, pocitu. :-)
 
Kong Bao-tan - 01. listopadu 2007 20:39
waaxquie80614485.jpg
Ani nevím kde se vzal... myslím, že je tu více méně nový, nebo byl dlouho neaktivní, nebo sem měl prostě smůlu já. Na Křížákovy příspěvky jsem narazil až před nedávnem a neshledal jsem je vůbec špatnými... a tento... prozatím klenot. Měl by být v nějaké hodně malé ampulce hodně vysoko a až v tom nejzažším šuplíku - ale to by byla škoda, protože to by si jej nikdo nevšiml.
 
Fistandantilus - 01. listopadu 2007 19:11
fuck_y2031.jpg
Výživné to čtení - doporučuju všem ...
Také jsem býval knihovníkem ... knihy mě doprovázejí dodnes a čerpám z nich duševní "energii" :)

Díky za článek.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.065583944320679 sekund

na začátek stránky