Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Mlhavý šat - Ravager, Saidhi, Falucius, SASAN_KINGOblíbit

wel1d5kk1aaa19357.jpg

Autor: Sargo

Sekce: Projekt(íček)

Publikováno: 28. října 2007 19:56

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Po páté a pro tentokrát naposledy - tři řepáci a jeden opozdilec. ;-D
Děkuji všem za účast a u příštího Projekt(íčku) na shledanou :-)
 


Autor: Neváhejte a kupte, pět stříbrných za lahvičku, při nákupu tří přidáme jednu zdarma. Slyšte slyšte, úžasné slevy…

Mlhavý šat ( - Ravager - )

…a receptura tato dopomáhá pro zlepšení nenápadnosti, stejně jako zesílení sluchu a zraku. Taktéž jsouc ohrožen, je v mlhu přeměněn a do bezpečí přenesen.
Substance jest zcela přírodní, nižádné nešvary nečiní alergikům ni magicky aktivním jedincům a při obtížích...

Původní prodejní příbalový letáček



...hodně se o tom tenkrát mluvilo, zázračný dryák, po jehož vypití jsi změnil libovolně podobu a při nebezpečí tě přetvořil v mlhu a umožnil zmizet. S jeho pomocí bylo provedeno mnoho přepadení a loupeží, oficiální vyšetřování nikdy nenalezlo viníky. Až později a po usilovném pátrání vyšlo najevo, že lektvar byl vytvořen královskými alchymisty a vypuštěn na černý trh.
Každý, kdo jej použil, se opravdu proměnil v mlhu, ale místo v bezpečí na svobodě skončil v bezpečí zamřížované cely v paláci. Než se záležitost provalila, zlodějská gilda přišla o polovinu svých mistrů a z této příhody se dodnes nevzpamatovala. Kvůli způsobu proměny se lektvar jmenoval...

Robert Schon
Nevysvětlené a tajemné události
svazek III, Královská tajná služba




Pozn.red.: Už to chvíli vypadalo na externistku, ale pak zjistila, že vlastně na Andoru své jméno dávno má... a tak je tu. :-)

Mlhavý šat ( - Saidhi - )

Napravit skutky své na této zemi, námi znásilněné? Zdá se to nemožné, pošetilá touha mé myšlenky vede cestou nesprávnou a strmou. Cožpak lze napravit zlo a křivdy spáchané za řadu let, co jí vládneme? Snad kdysi bych uvěřil tomu, nyní jako pouhý sen ta touha přede mnou se rozplývá, jak mlhavý šat nad řekou. Nemám již víru v dobro lidí, necítím již žádnou naději, ta mne opustila před léty mnohými. Teď zbroj lesklou sobě oblékám, k boku meč zlatý a štít do rukou. Do boje nerovného a ztraceného se vydávám. Kopí naše naposled pod paprsky slunečními se zalesknou, pevné kročeje zem rozechvějí, vlajky na stožárech se vlní.

Naposled ohlížím se zpět na rodnou zem, jejíž tvář zjizvenou na svědomí mám a po níž jsem beze studu a ostychu spoustu let bezohledně šlapal. I přes to, jak krutý jsem k ní byl, přes všechna příkoří, která na ní jsem vykonal, loučí se se mnou a po tvářích jejích slzy temně rudé kanou.

Vojáci poslední k zemi padají, ta tam je sláva a zlatý lesk brnění. Před nepřítelem poklekám, on ruku dává mi. Nemohu sám sobě odpustit, do srdce nůž bodá mi. I já nyní pláču, však ne očima. Ani duší, tou dávno propadl jsem. Ale srdce ještě ne zcela kamenné, chvěje se a v tom chvění smutek poznávám. Odpusť mi, matko, odpusť, prosím…

Odpustí skutečně? Tak kdo to ví?

,,Odpouštím ti tak, jak může oběť svému katovi...”



Pozn.red.: Viz poznámka u předchozího autora, jenom v mužském rodě. :-))

Potřebná ( - Falucius - )

Konečně doma. Tentokrát jsem pracovní oblečení shodila opravdu ráda. Po půlhodince ve voňavé koupeli jsem se konečně cítila trochu uvolněná. Vklouzla jsem do vytahaných tepláků a rozvalila se u televize. No což? Soutěž krásy bych takhle nevyhrála, ale na válení se u televize ideální.
Právě běžely zprávy a hlas redaktorky oznamoval nejnovější válečná zvěrstva:
"Ruská lidová armáda dnes v jednu odpoledne vypustila další nukleární hlavici kategorie Nikita. Cílem bylo území Brtitského ostrovního království a počet mrtvých dosáhl..."
"Blá blá, zrovna mě todle povídejte" Před přepnutím na jiný program mě zarazil konec oznámení:
"... Americký Direktorát oznámil, že tento útok nezůstane bez odvety."
Obrátila jsem oči v sloup při vidině další spousty práce a jedním dechem zalitovala, že opět neuvidím manžela. Už je to čtrnáct dní, co jsem naposledy strávila s Thanathem noc. Nebo alespoň den. Sice se občas vídáme v práci, ale tam na sebe nemáme zrovna moc času... Ne v téhle době.
Nakonec jsem strávila večer u programu o vaření. K půlnoci jsem televizi vypnula a šla spát. Ještě jsem si povzdychla při vidině zítřejší práce a vydala se do náruče spánku...
Probral mě jako vždy řev budíku. Otráveně jsem ho zamáčkla a jala se vstávat. Po snídani a půlhodince v koupelně jsem se konečně začala cítit probuzená. Nasoukala jsem se do svého pracovního hávu a vyšla ven...

Ze svého domu v Očistci vyšla mlhou zahalená postava. Pro běžného pozorovatele bledá kostra s kosou přes rameno. Vydala se nejkratší cestou na Zem sbírat duše, jako každý den...



Pozn.red.: Prý to mělo původně pět set slov. No, musela to být fuška zkracovat. ;-)

Stará továrna v lese ( - SASAN_KING - )

Ta stará nacistická továrna mi nedávala spát už dlouho. Pozvolna chátrala a nikdo nevěděl, co s ní dělat, tak ji zavřeli a nedělali s ní nic. Vždy mi připadala zvláštní a poslední dobou se mi navíc zdálo, že vidím vycházet z komína slabý kouř. Rozhodl jsem se to prozkoumat.

Rozpadlý drátěný plot jsem nemusel ani přelézat, zamířil jsem rovnou ke komínu a zase jsem měl pocit, že jsem zahlédl slabý kouř u jeho ústí. Když jsem došel až ke komínu, zjistil jsem, že k němu nevede žádný přívod, který by prozrazoval původ kouře, jen u jedné strany byl výklenek s dveřmi. Za dveřmi jsem slyšel hukot, jako by tam pracoval nějaký stroj. Zámek mi nedalo moc práce odstranit. Na dveřích byl zrezivělý nápis: "Achtung! Eintri.. verb..ten!"

Dveře za mnou zaklaply a stál jsem v černočerné tmě. Nad hlavou jsem slyšel nějaký hluk, ale ihned ustal. Smysly si začínaly zvykat na tmu, cítil jsem známou sladkou vůni a chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomil, že všude okolo mne jsou obří medové plástve. Sáhl jsem na jednu a kousek z plástve vyrval, v tom ale najednou bzukot, který jsem si do teď neuvědomoval, zesílil a přešel do zlostného mručení. Podíval jsem se nad sebe a skrze světlo, které prosvítalo mezi obrovskými plástvemi medu, jsem viděl mihotat tisíce malých teček, které zakryly už tak slabý zdroj světla. Poslední, co mne napadlo, než mne pohltil mlžný šat ze včelích křídel bylo, že vlastně stojím uprostřed ohromného včelího úlu.


 

Komentáře, názory, hodnocení

SASAN_KING - 20. listopadu 2007 11:34
ikonka654607.jpg
Bard - 19.Listopadu 2007 17:11
Pořád lepší, aby se všechny povídky jmenovaly "Mlhavý šat", uznávám, že i nadpis jsem mohl zkrátit, ale teď už se s tím stejně nedá nic dělat. Navíc když prudíš jenom do nadpisu, tak to zřejmně znamená, že zbytku nemáš co vytknout, což mne těší :))

Jinak děkuji všem za jejich reakce na mých 250 slov :)
 
Bard - 19. listopadu 2007 17:11
ikonagamma1684.jpg
Rav> Paráda. Taková vychytaná drobnost. Nic jí nechybělo a nic jí nepřebývalo.

Saidhi> Moc příjemné čtení. Mám rád takovýhle složitý styl.

Falucius> Taky příjemně napsané. Já to šacoval na smrt už někde ve druhé třetině, ale nic to nemění na tom, že tepláky tomu slušely náramně. :-))

SASAN> Stará továrna v lese :-))) Člověče, nestačilo by prosté: Továrna? ;-))
 
Fistandantilus - 12. listopadu 2007 22:16
fuck_y2031.jpg
Mě se líbily všechny čtyři. Každý autor měl své podání a měl svou hloubku. Jeden to pojal takhle druhý takhle. Tak to mělo asi být. Řekl, bych, že spolu s první a druhou částí Projektíčku asi nejvyrovnanější série co se týče kvality.
 
Falucius - 11. listopadu 2007 23:10
vykricnik9706.jpg
Kong Bao-tan: Vycházim z toho jak psala Saidhi, jen bych rád dodal, že ta její věc, z který sem tak trochu vycházel, nemá s timle ale nic moc společnýho, jen mi byla inspirací (a poslat jí klidně mohla ;-) ) No a z tý Inkarnace nesmrtelnosti je představa smrti jako "normálního" zaměstnání, lokace Očistec a oblečení, který dělá z člověka kostru:-) BTW: Byla docela sranda vymejšlet kdo co teda vyhodí tou atomovkou do luftu :-D
Jinak:
Ravager: Jo, příbalovej leták je hudně hustej. Jedinej kus svýho druhu na tomhle projektíčku řekl bych. Přesně takovýdle štěky dokreslující svět v knížkách miluju
Saidhi: Na první přečtení mi to přišlo divný. Ale na druhý a třetí už sem si vzpomněl, proč se mi to tenkrát tak líbilo: Když se člověk prokouše tim jazykem, tak to má hloubku.
Falucius: Aha... to sem psal já... no nic... ale je to celkem dobrý ne? Ale když se teď na to koukám... no dalo by se to eště jazykově dopilovat...
SASAN_KING: Jo, taky sem teda nečekal včely... spíš sem čekal bezďáka :-D Originální konec, ale jinak takovej průměr. Neurazí :-)
 
Ravager - 11. listopadu 2007 23:09
ikonkarav6371.jpg
ha. Tohle byl konečně nášup.

První: ...dál!

Druhý:Já to přečet. Je to pro mě trochu jako slohovka z krasomluvy, jenže mě to vyhovuje. Knížku bych takhle šroubovaně nepřelouskal, ale jako projektíček hodnotím vysoko.

Třetí:Pěkné, nicméně jelikož mám za sebou předlohu, tak spíš na pousmání nad, pro neznalé, skvělou pointou.

Čtvrtý:docela zvratová pointa mě dostala. Hodnotím vysoce, líbilo se velmi.
 
Krizak - 11. listopadu 2007 22:49
krizak8227.jpg
Rav : Pěkné, pointa nevyčuhuje svými ostrými rohy z konceptu. Tohle je povedené.

Saidhi: Nevim, nedokázal jsem to přečíst. Bylo to moc... dívný?

Falucius: Tohle je super, dávám to na polici k velmi ceným kusům. Faktiofka se ti to povedlo.

SASAN_KING: To bylo zvláštní... v tom dobrém slova smysli ;-).
 
Saidhi - 11. listopadu 2007 22:37
20240410_1346568477.jpg
Ravager: Pěkné, rozhodně lepší, než ta minulá - a o dost... ;oj Ten jazyk z příbalového letáku je prostě okouzlující.. ;o) Jen tak dál... :o)

Falucius: Můj názor už znáš.. že? ;oj

SASAN_KING: No, čekala jsem, co z toho vyleze-ale že by včely, mě teda ani náhodou nenapadl :o). Celkem dobré.. :o)

Kong Bao-tan - 11.Listopadu 2007 22:14

Hehe, pokud můžu mluvit za Falucia - inspiroval se ságou knih o Inkarnaci nesmrtelnosti - konkrétně Smrtí... :o) (Muž, který zastřelil Smrt) a pak taky jednou mojí povídkou, co jsem psala o smrti... Měl potvorák štěstí, že to poslal dřív než já.. ;oP:oD
 
Kong Bao-tan - 11. listopadu 2007 22:14
waaxquie80614485.jpg
Ravager: líbilo. Vzpoměl jsem si na knihy v sérii her Baldurs Gate, jak sem je hltal abych se dozvěděl něco nového... jedna z nich by se klidně mohla jmenovat mlhavý šat ;)

Saidhi: mno ... ty jo! Imho dost dobré... i když nedokážu říct co přesně mě na tom ucvátilo :)

Falucius: příběh dobrý, konec skvělý :) Jen ohledně Smrti žiju v pratchetovském sevření, takže nevím o tom, že by měla smrt za manžela Thanatha - jde o tvůj výmysl, nebo z něčeho vycházíš? Každopádně popis Smrti, jak přijde k smrti (:-)) utahaná a v teplákách kouká na TV je dokonalá!!!

SASAN_KING: trošku slabší. Sice nápadité, avšak slabší...
 
PsychoP - 11. listopadu 2007 21:39
falling8927.jpg
Neuvěřitelně se mi líbí představa smrtky v nevšedním podání. V tomto případě v teplácích u telky s otráveným výrazem při sledování večerního zpravodajství.
 
Eithné - 11. listopadu 2007 21:25
dub2857.jpg
Ravager - Dobrý nápad :o) Když jsem to četla, říkala jsem si, že znám asi nejlepší dílko várky dopředu - ale to jsem nepočítala s těmi dalšími (minimálně jedním) ;o)
Nu, ale jak říkám, líbilo se mi to dost, nápad se ti zkrátka povedl :o)

Saidhi - Zbytečně melancholické a nenápadité, o ničem. Přečetla jsem si to bez většího zaujetí a za chvíli už nebudu schopná říct, o čem to bylo...

Falucius - Nejlepší ve várce, tohle mě opravdu, ale opravdu hodně dostalo. Nápad parádní. Úplně nemusím povídky ze života obyčejných lidí (proč asi tolik nemám ráda české filmy...), takže jsem tohle už zezačátku odsoudila, ale psané to bylo dobře, rozhodně jsem to chtěla dočíst. A konec jsem dočetla s otevřenou pusou, rozhodně jsem tohle rozuzlení nečekala. Skvělé.

SASAN_KING - Nedávno jsem viděla film Něžné kuře, strašně mi to připomnělo tu továrnu, takže jsem byla ochuzena o fantazii, viděla jsem snímky z filmu. No ale jinak mi to přišlo... divné. Nevěrohodné. Bohužel... Napsané to nebylo špatně, ale na Falcona a Rava to prostě nemá :o)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.061556100845337 sekund

na začátek stránky