Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Co takhle obchůdek?Oblíbit

moje4498.jpg

Autor: Ortex

Sekce: Nápad

Publikováno: 15. dubna 2004 09:42

Průměrné hodnocení: 9.8, hodnotilo 6 uživatelů [detaily]

 
23: :o)
Ortex: Jdete po městě, protloukáte se po ulicích, protlačujete se davem lidí. Nebaví vás ty masy lidí na místním tržišti a znechuceně odcházíte. Dostáváte se do menší uličky
 
Zprvu nic zvláštního, ale přece jenom vás to láká vejít dovnitř a podívat se co nabízí. Co by se mi jenom přece mohlo stát? A tak zvědavost neodolá a pod rouškou stínu z ulice otvíráte pomalinku dveře. Zpoza pantů se ozve hlasité zaskřípání, do nosu se vryje nezapomenutelný pach, pach starých věcí. Už u dveří vás ovanulo tajemno této místnoti. A jak jdete dál, nebo» vás zvědavost neopouští a ozývají se další skřípavé zvuky pod vašima nohama, jak postupně dopadají jedna za druhou na dřevěnou podlahu. Zvedá se zpod nich hrstka prachu, kterou protnul paprsek světla ze zabedněného okna. Rozhlížíte se kolem, vidíte spoustu starých věcí, velmi starých věcí, na kterých je minimálně coul prachu.
V tom se ozývá skřípavý, hluboký hlas který pomalu říká: "Čím posloužím?". Při tom si vás prohlíží svýma očima, které vás přímo probodávají. Jeho postava je shbená a vypadá poněkud staře a sešle. Nejspíš je to důsledek toho, že z té díry ani nevyleze, napadlo vás. Pokračuje dál tím svým skřípavým hlasem: "Nemám skoro co nabídnout v mém skromném obchůdku, pro tak skromného člověka jako jste vy. Mám jen pár starých starožitností na prodej", k tomu mohutně zakašlal, jako kdyby si měl vykašlat plíce a podívat se jak vypadají. Porozhlédnete se kolem a usoudíte, že přece jenom tady pro vás nic není nic co by jste koupili. A ten stařec do toho zase tím svým skřípavým a vlezlým hlasem až pod kůži: "Vidím, že věci tady, nejsou pro vás, odejděte prosím.".
Tak se mlčky obrátíte, přehodíte si pláš» přes rameno a chystáte se odejít ven. Když v tom se objeví váš měšec s penězi, jak se houpe vedle meče. Hlas se znovu ozve, už ne tím skřípavým hlasem co jste slyšeli dřív, ale je plnější, lahodící vašemu uchu, ba přímo vybízející: "Počkejte prosím milý pane, vidím, že jste smělý dobrodruh a že peněz máte také nazbyt, tedy pokud v tom váčku nejsou nasypané kameny.", usměje se, ale hned pokračuje dál tižším a tajemnějším tónem: "Neměl by jste zájem o nějaké věcičky, co by se vám určitě hodily na vašich dlouhých cestách a poutích? Pojďte za mnou, ukáži vám něco." Ani vás nenechá cokoli říct a pokračuje: " Kdybych vás chtěl okrást, už dávno bych to udělal." Kývne hlavou a z rohů vystoupí čtyři muži. Kde se tam vzali? Dali byste ruku za to že tam nebyli, i když, tady v temné místnosti. Nu, když se tak nabízí, co mi zbývá, půjdu, třeba se něco dozvím o místních poměrech.
Vede vás chodbou za sebou, jenom stíháte zaregistrovat, jak kdesi vzadu za vámi cvakne zámek, jako kdyby někdo zamykal. Vede vás dlouho. Teď je hlava plná myšlenek, nemůžete se zastavit v úporném přemýšlení. Ale přece jenom se zastavíte, dokonce i vaše nohy se zastaví. Vaše ústa zůstávají dokořán a jenom se s lačností díváte na všechny ty nádherné zbraně, všechno to vybavení kolem sebe, bezpochyby kouzelné. Oči vám překakují z jedné straný místnosti na druhou. Teprve teď si uvědomujete, jak je ta místnost veliká a krásně zdobená, kvalitní tesařská a kamenická práce, a že ještě zdaleka nekončí. Za ní jsou další...


Tak toto byl takový úvodek a myslím si, že jsem jím prakticky řekl všec jsem potřeboval říct. Mít v našem městě takové vetešnictví, kam nebude moci jít každý, nebo» jenom samotné vstoupení stojí velké peníze. Jenom pokochat se těmi věcmi. Každý dobrodruh by si tam našel co by potřeboval, mohl by prodávat své věci a kupovat. Samotný vůdce může zadávat zakázky, ale taky to bude omezené, nebude si tu moct všechno koupit každý a hned, budou nepřístupné místnosti, do kterých se někdo jen tak nedostane. To přívádí na řadu myšlenek. Psal jsem jak mi to přišlo, pozdější náměty budu dodávat do fóra k tomuto článku. Rády bych slyšeů váš názor.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Ortex - datum neznámé
moje4498.jpg
Eskel:
Jo probíhá, zaím mohu potvrdit:-)
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
Eskel: komunikace s Ortexem už probíhá na úrovni pošty ... :)
 
Eskel - datum neznámé
esk22836.jpg
Libovolné které uznáš za vhodné hlavního města Andoru... tzn. prakticky všechno co dokážeš vymyslet.
 
Ortex - datum neznámé
moje4498.jpg
Fistandantilus:
Dobře podívám se doma na to a pokusím s eněco napsat. Myslím, že by se to dalo, potom by se to kdyžtak mohlo upravit. Napiš mi přesně jaké chceš instituce a podívám se co se dá dělat. Poradím se s kámošama.
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Je to sice dobré, akorát bych teda možná vykání nahradila tykáním. Přece jenom mi to trochu při čtení vadilo... Ale jinou výtku nemám :-)
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
Ortex: dokázal by jsi napsat něco podobného i pro nějakou další instituci ?

Např. knihovnu, věž magie, hostinec, apod ... ?
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
Nevadí, nic se neděje ... :)
 
Ortex - datum neznámé
moje4498.jpg
Fistandantilus

Děkuju, nějak se nedostáám na net, kruci.
 
Mentar - datum neznámé
images15990[1]1559.jpg
pěkná myšlenka, jen tak dál
 
Eskel - datum neznámé
esk22836.jpg
Hezké... ale nic to neřeší. Že budou instituce (a třeba i vetešnictví) už je v plánu nějakou chvíli a napsat pro ně nějaký ten popis a uvítání, to je poněkud předběžné.
Nebudu to hodnotit, styl dobrý, i když sem tam nějaká ta chybička... (pravopisné myslím ne)

No, pokusím se rychle dopsat rozepsanou povídku a hodím to sem... mělo by to tady trochu ožít kreativitou.
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
Ohromné, ... nemám prakticky žádného komentáře, nemám co bych dodal, tohle je přesně ten styl, který mi sedí a který by pozvedl Andor k výšinám, které by si snad zasloužil. Přivádí mě to na myšlenku opravdu takových institucí, kde při vstupu do nich se vám objeví něco tak krásného a poutavého jako je tady Ortexův první článek o obchůdku (vetešnictví), že doslova zapomenete o obsahu vašeho měšce a peníze se rozkutálejí.

Přesně takové články a takové lidi potřebujeme. Když se jich pár sejde a dají všanc to, co jim příjde jen tak na mysli jako právě tobě Ortexi, není co pokazit ! Ba naopak, posiluješ tím ducha a víru ostatním, kteří se ženou za stejným cílem. Tedy vytvořit něco, co by stálo za tu námahu a trochu zamyšlení ...

Dávám 10/10 !!!

F.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.059561014175415 sekund

na začátek stránky