Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

ŽárOblíbit

rakosnicek3163.jpg

Autor: šíša

Sekce: Bez zařazení

Publikováno: 02. listopadu 2007 18:26

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Toto je pro mně důležitý článek. A to z jednoho prostého důvodu - je první.
Tak tedy krytyzujte, raďte, ale prosím netvrďte mi že toho mám nechat. Stejně vás neposlechnu:)
 


Krásná noc. Všichni pokojně spí. Až na mě. A proč vlastně nespím já? Mám hlídku a to tu nejhorší. Probudili mne pár chvil po usnutí a do svítání daleko. Co mám dělat, abych neusnul? Přecházím sem a tam. Pozoruji hvězdy. Oči se mi zavírají. Ne. Ozve se mi hlas v hlavě. Ty nesmíš usnout. Málem jsem přestal hlídat. Má vůle pohasíná, jako hlídkový oheň. Kouknu na skoro vyhaslé ohniště, ke kterému se chci přitisknout. Vstanu ze svého zahřátého místečka a tisíce studených jehliček, které se mi zabodly do těla, mě málem srazily zpět do vyhřátého důlku. Opět začnu chodit dokola. Jen neusnout. Jen neu...snout. Přiložím na oheň. Dřevo zapraská a já si vychutnávám ten zvuk. Usednu co nejblíže k ohni. Vysoko šlehající plameny se skoro dotýkají větví stromů. Teplo... Tma... Spánek... Poslední myšlenky mi v hlavě zní a já je již ani nemyslím. Vnímám jen teplo ohně a tíhu svých víček.....
Křik.
Trhnu sebou a rozhlédnu se. Mé myšlenky, které snad i na okamžik usnuly, se teprve probouzejí. Proč křičí? To už je den? Můj zrak, který vychází zpod slepených víček, dopadne na planinu, na které je světlo a lidé. Světlo ale není denní. A lidi se neprobouzí. Oheň. Vroucí peklo plné pobíhajících lidí, kteří se pečou zaživa. Proboha! Já jsem usnul na hlídce... Žár je čím dál blíže. Co dělat? Kam Utéci? Můj zrak padne na druhou stranu. Pryč od vesnice. Oheň. Rudá záře je již i mimo vesnici. Celý les je v plamenech. Kde je záchrana? Všude křik a žár. Žár, před kterým ustupují hory. Meče se taví na zemi. Lidé ječí. Umírají. Oheň je již na deset kroků ode mě. Kam utéct? Můj pohled bloudí kolem. Obydlí v plamenech. Koně se zaživa pečou. Kouř a žár jsou všude. Tak takováhle je smrt? Pomyslím si zoufale. Vzpomínky se snaží ukázat mi můj život. Před smrtí uvidíš celý život. Tak takhle to vypadá? Snažím se v dusivém kouři přemýšlet. Kašlu na všechny strany. Né! Žij! Mysl se mi opět projasní. Všude žár. Neuvěřitelná bolest. Žár. Proč to musí skončit tady a takhle? Žár. Všude je slyšet hučení plamenů. Lidé už nekřičí. Žár... A pak už jenom klid. Tak tohle je smrt?
 

Komentáře, názory, hodnocení

Krizak - 07. listopadu 2007 20:34
krizak8227.jpg
Imric - 07.Listopadu 2007 15:34

HA. Tak vidis, tohle bylo super. Melo to myslenku, jak rekl Fistandantilus. To se mi opravdu dost libilo a propracovane by to mohlo byt i na samostatny clanek.
 
Krizak - 07. listopadu 2007 20:30
krizak8227.jpg
Imric - 07.Listopadu 2007 14:57


Hmmm. Mluvis tady o motivech, ale myslenak mi tu stejne chybi. Nevim no, hodnotim to z toho pohledu, ze se mi zda, ze to jde vytahnout z paty kdykoli. Je to jenom takovy popis. Nerikam, ze je to spatne, ale neni to pro me nijak objevne.
 
Fistandantilus - 07. listopadu 2007 19:20
fuck_y2031.jpg
Imric - to bylo parádní :))
To mělo aspoň myšlenku !
 
Imric - 07. listopadu 2007 15:34
oko2076.jpg
co se povinnosti týče, tak mě tento článek inspiroval k napsání kratičkého textu na toto téma. Je to psané skoro jako automatický text. Popisuji tu jednu z mých "vedlejších" postav, tak jak mě to baví a jak to dělávám často a rád. :-)
-----------------
Povinnost.
Posel se brodil hlubokým sněhem. Na cestu mu svítil měsíc a jeho dech se v hlubokém mrazu srážel na obláčky páry. Byl unaven takřka k smrti, ale jeho odhodlání neznalo hranic. Musí doručit zprávu která mu byla svěřena! Onen malý, umolousaný dopis, který si tiskl k prsům měl zásadní význam. Pokud ho posel nedoručí včas, celé království zahyne pod kopyty císařských koní a pod meči knechtů. Byla to hrozná myšlenka. Posel věděl že ho sledují, už slyšel štěkot psů a nadávky pronásledovatelů. Zrychlil, pokaždé vytrhl s nadlidským úsilím nohu z jiskřícího, přemrzlého sněhu jen aby ji do něj znovu s křupnutím ponořil. Musel být už jen pár desítek metrů od hranic, tam ho spasí hlídka královského vojska. Povinnost ho poháněla kupředu a naděje mu dodávala sílu. „Stůj bastarde!“ Hrdelní hlas ohromného knechta prořízl tmu. Posel byl zmatený, už je téměř na hranicích a zpoza stromu se místo záchrany vynořil nepřítel. Vousatý muž ve vyšívané a prostřihávané kazajce tasil katzbalger a vrhl se na posla. Kurýr neuměl bojovat, nikdo ho to nikdy neučil a on sám nikdy neměl zájem ohánět se mečem. Proti drsnému vojákovi z povolání neměl šanci. Cítil jak se mu meč s odporným zasyknutím zanořil do těla a pak ho pohltil ledový sníh zbarvený do ruda. Jak by bylo jednoduché zemřít, poslův pohled se začal rozostřovat a jeho mysl se propadal do tmy. Přívětivé, nekonečně milosrdné tmy. A potom povinnost v jeho hlavě vykřikla: „NE!“ A on si vzpoměl na své děti, na své sousedy a na krásná města svého království. Nechtěl aby kvůli jeho selhání byla města spálena, děti povražděny a jejich rodiče dílem pobiti, dílem odvlečeni do otroctví. V posledním vzepětí se umírající posel zvedl na nohy, nečekanou silou srazil knechta který se nad ním skláněl do sněhu a začal utíkat. Před očima se mu tmělo, z boku mu stříkala krev a v hlavě mu dunělo: „Musíš přežít, musíš splnit svou povinnost!!!“ A on běžel. Po několika minutách, které se pro kurýra vlekly jako věčnost v očistci se před ním ozvalo zaržání koně, tlumený dusot kopyt ve sněhu a válečný pokřik království. „Za boha a krále!“ Řvali jezdci a štvali své koně směrem ke kurýrovi. „Jsem zachráněn!“ Posel radostí vykřikl. Pak se mu do prsou zabodnul šíp. Nechápal co se stalo, tak kulhal dál směrem k jezdcům kteří už byli skoro u něho. „Nikoho neživte! Pobijte všechznu císařskou svoloč!“ První z jezdců, mohutný rytíř v kroužkové zbroji se sklonil k poslovi a mohutnou ranou mu rozťal lebku. Kurýr padl mrtev do sněhu. Jeho poslední myšlenka byla, že ho snad rytíři prohledají a najdou dopis pro krále. Jeho mrtvé, zmrzlé tělo však prohledávali jen zbrojnoši. A ti neuměli číst. Dopis který znamenal přežití království skončil v ohni.
 
Imric - 07. listopadu 2007 14:57
oko2076.jpg
Krizak - 07.Listopadu 2007 01:15
navíc si myslím že myšlenku to má docela silnou, objevuje se tam spousta různých, dramatických literárních motivů; celé je to drama o povinnosti, neslpněné povinnosti a vině, ačkoliv to v povídce není přímo řečeno tak mám pocit že ta vina se krčí mezi řádky jako nějaká šelma :-), navíc tam máš ten nejsilnější motiv jaký v literatuře můžeš najít - smrt. Ať už jde o strach ze smrti, smrt blízkých a přátel ve vesnici zaviněnou neschopností hlavního hrdiny splnit si svou povinnost nebo o určitou lidskou zvědavost jak vlastně smrt vypadá a co je po ní.
hmm, nepíšu náhodou kraviny? Každopádně se mi toto dílko líbilo, ačkoliv by jeho téma mohlo být zpracováno mnohem lépe.
Howgh!
 
Imric - 07. listopadu 2007 14:48
oko2076.jpg
Mě se to líbilo :-) ,je to skoro jako od Otta
 
šíša - 07. listopadu 2007 08:43
rakosnicek3163.jpg
Krizak - 07.Listopadu 2007 01:15
lol:)
Sem myslel že to někdo zamíznul, protože se to tam objevilo asi v době mé delší nepřítomnosti:)


Jinak díky za všehny komentáře:)
 
Krizak - 07. listopadu 2007 01:15
krizak8227.jpg
Jenom bych se rád zeptal, jak je to s tím prvním článkem. Probíral jsem se staršími příspěvky, abych si doplnil znalosti a našel jsem tohle odkaz. Co to tedy je, když ne článek.

K článku samotnému. Hmmmm... stejným problémem trpívám i já. Nemá cenu psát krátká dílka, pokud neoplývají opravdu dobrou myšlenkou, takovou, která se zakousne do mozku čtenáře, vyvrtá si v něm noru a štrachá tam ještě dva dny. Takže opravdu, tohle není nic závratného.
 
Kong Bao-tan - 06. listopadu 2007 21:57
waaxquie80614485.jpg
První půlka mi přišla špatná - krátké holé věty. Možná však jde o účelovou strohost...

V části druhé mi již ona zmíněá strohost nevadila - (možná proto, že ve vyhrocených situacích píši taktéž krátké, nerozvinuté věty.) - vlastně byla ... nevím jestli dobrá, ale zajímavá (díky psychope - to je to slovo:)) rozhodně. Jestli si autora oblíbím, záleží na tom jak se bude vyvíjet dál.
...
Na první povídku to je dobré.
 
Pavetta - 06. listopadu 2007 21:52
kar7874.jpg
Nechci být zlá, ale na druhou stranu, je to tvé přání.
Tohle je skoro jen jako odpověď do nějaké jeskyně. Rozsahem i obsahem. Jakobys popisoval PJi reakci na to, co ti předhodil. Nemá to pořádný úvod ani závěr.
Pravda, je to alespoň trochu v rychlejším sledu, ale přesto tomu chybí jiskra.
Mohla bych být k tobě přívětivější, ale to by ti nepomohlo. Rozhodně tě neodrazuji od dalšího psaní, ale pro příště, i anotaci si napiš do wordu. Chyby v ní značí o více věcí. Nemáš v pravopisu jasno (ať už je to nízkým věkem nebo lajdáctvím) nebo ses na to opravdu jen vykašlal.
Piš dál, ale pokus se... napsat krátkou povídku je mnohdy těžší, než napsat šest stran... takže ti doporučuji, zkus něco delšího, rozhodně něco jako talent tam prosvítá, ale potřebuje to rozfoukat.
 
PsychoP - 06. listopadu 2007 21:35
falling8927.jpg
Zajímavé.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.071465969085693 sekund

na začátek stránky