Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Snový válečníkOblíbit

krizak8227.jpg

Autor: Krizak

Sekce: Povídka

Publikováno: 23. listopadu 2007 18:51

Průměrné hodnocení: 9.5, hodnotilo 4 uživatelů [detaily]

 
Drobná povídka, kterou jsem sepsal pro soutěž na jiném serveru. Snad se bude líbit i tady.
 


Opírám se zády o chladnou zeď a klížícíma se očima hledím na ostatní postavy, které v podobných polohách polosedí pololeží kolem. Uprostřed špíny, mezi odpadky a černou mastnotou velkoměsta. Na obličeji cítím mravenčení, jak mi snová pavoučice opřádá obličej svojí jemnou nití. Dnes se bude snít dobře, ale také vím, že to bude můj poslední sen. Až moc dobře to cítím a ten pocit proniká až do morku kostí. Cítím slabost a srdce se mi zpomaluje, pavučinka přes oči je už skoro neprůhledná a kabát mě tíží jako cent. Sevřená ruka povolí a konečně se propadám do hlubin.

Tepot srdce se zrychluje, až běží jako o závod. Cítím bušení ve spáncích a hruď se mi dme. Otevírám oči a slastně natahuji voňavý vzduch do plic. Konečně zase cítím tu volnost, rukama mi projíždí mravenčení a každý sval ve mně jenom hraje. Už vidím docela jasně, obloha je temná jako ta nejhlubší jáma a i slunce na ní chybí, přesto kolem všechno ozařuje zlatavý třpyt a dodává okolní zeleni jiskrný a živý nádech. Skoro se mi chce radostí skotačit, ale dnes to nejde. Nejprve je potřeba splnit svou povinnost, jako už tolikrát jsme ji plnili. Urovnám si trochu hrudní plát a pohlédnu směrem k severu, nikdy bych ten směr nezaměnil. Obloha jinak černá se tam mění v šedou a až u horizontu se skoro bělá. Dole, v mírném údolí, kousek ode mě, se rozkládá tábor. Stany hrají veselými barvami a mezi nimi pobíhá spousta postaviček. Radostně se rozběhnu dolů a poskočím, myšlenky na to, že tohle je moje poslední bitva, zatlačím někam úplně dozadu. Nenechám si tu radost vzít.

Vbíhám do tábora celý udýchaný a tváře mám zrůžovělé čerstvým větrem. Směju se na celé kolo a proplétám se mezi prvními stany. Ze všech stran na mě koukají zachmuřené obličeje. To je to tak zlé, ptám se sám sebe. Konečně vidím svoje staré přátele. Tillia, Zubr a Šmiko. I jejich obličeje jsou zakryté stínem, není třeba si cokoli říkat, známe se už tak dlouho, že všechna slova jsou zbytečná. Začíná mi také být jasné, že tentokrát to nebude snadné. Pamatuji si doby, kdy jsem do bitvy chodíval naprosto bez pochybností. Ale rok od roku to je těžší a těžší. Je nás málo, Tillia, Zubr, Šmiko i všichni ostatní v táboře myslí na to samé. Já to vím také. Snažím se je trochu rozveselit a pitvořím obličej. Protahuje se mi do neuvěřitelných tvarů a netrvá dlouho a vyloudím na jejich tvářích úsměv. Zase je to jako za starých časů. Jdeme se beze slova napít piva, které tu čepuje růžolící výčepní. Nic neříkáme, a přesto se toho o sobě dozvídáme tolik, cítím jak mi cévami pulzuje míza života a opájím se tím krásným pocitem.

Konečně nadchází čas bitvy, zase se třesu nedočkavostí jako za starých časů. Přátelé stojí po mém boku, zařazeni do dlouhé řady všemožných bojovníků. Třímám svou obrovskou katanu a prohlížím si její ostří, jak se leskne v nadpozemském svitu. Téměř se mi zdá, že zpívá, promlouvá ke mně tím tajemným jazykem. Tolik jsme toho spolu zažili. Spouštím si stříbrnou masku na obličej a naposledy kontroluji přezky na skládané zbroji. Už přichází, široce se rozkročím a pod maskou se mi koutky stočí k úsměvu. Poslední, ale přesto veliká. Celá řada, jako jeden muž, hledí směrem na sever, k našedlé obloze. Země se už chvěje a na obzoru se objevuje první z nepřátel. Stvůra se slizkými chapadly, její tvar se neustále mění, jak se pohybuje vpřed. Rychle se na obzoru formuje armáda podivných bytostí, některé připomínají pokřivené lidi, jiné se nepodobají ničemu, co kdy kráčelo po zemi. Šik se zastavuje, jako by nám dávaly na odiv svou sílu, svou nadřazenost. Je jich mnoho, jeden náš bojovník na deset bytostí ze severu. Napřáhnu meč kupředu a zakřičím. Úleva. S lehkostí se rozběhnu do mírného svahu směrem k bytostem, helma s maskou mi stíní výhled do stran, ale cítím, jak se trhá naše řada a jednotlivci vybíhají za mnou. Už běžíme všichni, neochvějně kupředu. Každý ví, že je to potřeba udělat, každý běží vpřed, teď už bez nejmenší bojácné myšlenky.
Řady se sráží a zablýsknou se mnohé čepele. K temnému nebi se vznese tisíc krůpějí krve. Rudá. Nikdy mě nepřestalo překvapovat, že tyhle zrůdy mají stejnou krev jako my. Protínám červovité tělo bytosti, která si stoupla proti mně. Ve smyčkách se valí ven rozbředlé orgány, rosolovitě se chvějí, jako by jim venku byla zima. Nemilosrdně do nich šlapu ve svých vysokých botách a prudkým bodnutím ze shora dorážím trpící bestii. Rozteče se složí se na zem, ale to už katanou sekám do těžkopádného démona, který vypadá jako člověk s mnoha obrovskými nádory na celém těle. Kůže puká a maso se dere ven, jako by bylo v bytosti namačkané. Necítím odpor, necítím hnus, soustředím se pouze na svoje pohyby tak, aby byly co nejúspornější, krásné, jako tanec. Zachytím pohledem Tilliu, její ladnost jí mohu jenom závidět. Postupuje řadou nestvůr a zdá se, že se jich svou kosou ani nedotýká. Za ní ale zůstávají ležet mrtvá těla, splasklá jako propíchlé měchy. Snažím se s ní srovnat krok, ale nedaří se mi to. Je úžasná, bude se mi po ní stýskat, proletí mi hlavou, když si uvědomím, že tohle má být moje poslední bitva. Porcuji jednu bytost za druhou a nerozlišuji tisíce jejich tvarů, neptám se, proč sem pokaždé přicházejí a snaží se nás zničit, nezajímá mě, kdo jsou. Vím, co je třeba, a to je důležité.

Na bojišti už nezůstaly skoro žádné nestvůry a i naše řady prořídly. Opřu se udýchaně o katanu a zvednu masku. Kývnu na nedaleko stojící Tilliu a pokynu jí. Zrovna doráží jakési nepravidelné, průsvitné stvoření. Mává mi a vypadá pořád svěží, i já kdysi míval takovou výdrž. Rozhlédnu se po bojišti a v tom ji uvidím. Jedna z posledních bytostí, co tu zbyly. To je ona. Necítím vlastně ani tu lítost, vím, že je to ona, kdo ukončí můj život, ale přesto k ní odhodlaně vykročím. Vysoká, neuvěřitelně vyzáblá žena se nade mnou tyčí jako hora a já odhazuji svoji stříbrnou masku. Při posledním boji nechci, aby mi cokoli bránilo v rozhledu. Přistupuji k ní ještě blíž s katanou připravenou k úderu. Směšně pomalu se ke mně sehne a uchopí mě do kostnatých prstů. Tnu jí po zápěstí, ale ostří odskočí, jako bych seknul do železa. Snažím se dál uvolnit ze sevření, které mě začíná dusit. Oháním se mečem, zběsile buším do její tuhé kůže, ale sotva se na ní objeví škrábanec. Nedostává se mi dechu a z pusy mi začíná vytékat krev, sevření nepovoluje a já cítím, jak mi praští kosti v celém těle. Drtí a svírá mě obrovský tlak, oči mi lezou z důlků, chrlím krev a zalykám se jí. Konečně si Tillia všimla, co se děje a spěchá mi na pomoc. Najednou si zoufale uvědomuji, že takhle skončit nechci, chci ještě žít a děsím se toho, co jsem udělal. Ale už je později, Tillia sice vysoké ženě jediným máchnutím podtíná nohu pod kolenem a ta se kácí. Já se už ale nemohu nadechnout. Mám pusu plnou krve a další ze mě prýští, bublá mi i z nosu. Tillia nade mnou stojí a uvolňuje ztuhlé kostnaté prsty, které mě svírají. V jejím obličeji se objevuje soucit a vím, že se se mnou loučí. Tohle je tedy konec. Zoufale chroptím, ale vdechuji pouze krev, hustou a dusivou. V očích se mi zračí zoufalství a Tillia mi do nich hledí. Tělo končí svůj boj a já umírám, necítím bolest. Jenom to náhlé zoufalství! Tillia se odvrací, vypadá to, že na mě úplně zapomněla, a běží k ostatním. Zrak se mi rychle kalí a pak už mě čeká jenom temnota.

Vysoký muž v hnědém kabátě odtahuje těžké železné dveře výměníku tepla na Rybnické ulici. Do špinavé rozlehlé místnosti dopadnou sluneční paprsky slabého zimního slunce a osvítí spoustu mžourajících špinavých a vyzáblých lidí. Pokyne strážníkům a ti jednoho po druhém vyvádějí ven do připravených aut. Jenom jeden se nehýbe.
„Inspektore!“ volají ho.
Co se zase děje?
Inspektor přistupuje k ležící postavě, zhroucená hlavou dolů na zemi, vedle stříkačka a v otevřené ruce se svíjí škrtidlo. Ústa i nos má ponořeny v kalužině, která se rozlévá na podlaze pod parovodní trubkou, špinavá a páchnoucí.
Proboha, to už je pátý, co se utopil ve vlastních sračkách. Tohle svinstvo musí zmizet z ulic!
„V pořádku, odneste ho, ať se o něj postarají na pitevně,“ mávne rukou a k ústům si tiskne kapesník.

 

Komentáře, názory, hodnocení

Imric - 05. prosince 2007 14:02
oko2076.jpg
delph - 04.Prosince 2007 21:20
nj, je to hodne subjektivni, zalezi na tom kdo s cim umi.

Krizak - 04.Prosince 2007 23:50
Diky

Eithné - 04.Prosince 2007 23:00
Zkousela jsi nekdy kosit travu tupou kosou? :-)
 
GQW-21223 - 05. prosince 2007 06:42
alwp1024copy559.jpg
hezké
 
Krizak - 04. prosince 2007 23:50
krizak8227.jpg
Eithné - 04.Prosince 2007 23:00

Nedalo mi to a musel jsem si proste rejpnout :-P :-D
 
Eithné - 04. prosince 2007 23:00
dub2857.jpg
Krizak - 04.Prosince 2007 14:19
Blá blá blá :-P Fajn, tak méně účinná, pchch. Se tu člověk snaží a co za to? Cítím se uraženě :-P
Abych uvedla na pravou míru tu katanu/kosu. Nebylo to myšlené zacházením, spíš kvalitou ostří. Když něco podsekne kosa, jaktože to nezvládne i katana? Ohledně ostrosti mám dost jasno v tom, co vítězí ;o)
V mých představách se zfetovaní lidi rozhodně nepohybují ve fantazáckém světě mezi nestvůrama, já si to představuju jako abstraktní euforickou pestrost ;o) Ale zkušenosti nemám, takže mlčím. Prostě si stojím za tím, že to v tomto případě působilo jako až moc velké klišé. A vůbec. Nemusíte souhlasit, stačí to podepsat ;o)
 
Krizak - 04. prosince 2007 21:23
krizak8227.jpg
Imric - 04.Prosince 2007 21:02

Ty brďo, tak dík. Tobě to taky píše hodně hustě - viz Dokument1 :-D
*PALEC NAHORU*
 
delph - 04. prosince 2007 21:20
untitled-39996.jpg
Omlouvám, se že tu z toho dělám forum o něčem jiném než k téma,ale už se to tu rozjelo tak jen pokračuji .
Imric: No vyhrál a docela bych to i čekal v tomto cvičném souboji, ale tento moderní kord a kord ze středověku jsou dvě rozdílné věci. Aspoň dle mích návštěv hradů a muzei a občasného sledování šermu když jsou olympiády což není valná zkušenost, ale je :) Teď jsou kordy mnohem lehčí a rychlejší a k tomu i ten styl než byl za středověku. Přirovnal bych to dnešní kord vs starý je asi jako starý kord vs. tehdejší široké či dlouhé meče. A pořád když by měl vedle mě v boji stát bojovník proti jiným nepřátelům budu radši, když vedle mě budou s katanou nežli kordem, či rapírem.
 
Imric - 04. prosince 2007 21:02
oko2076.jpg
Krizak - 04.Prosince 2007 20:37
moje zbranove komentare jsou dane tim, ze delam historicky serma je to tak trochu deformace :-)

delph - 04.Prosince 2007 20:30
co se toho tyce, tak kosa je zatracene nebezpecna i pro obsluhu, ale zakrivena cepel na dlouhe tyci, kombinace secne, rezne a bodne zbrane, muzes si udrzovat protivnika daleko od tela, provozovat vypady z defenzivy a navic je kosa jako jedna z mala zbrani nebezpecna i kdyz se mines a vracis se do strehu... tech moznosti sou desitky. Je ale pravda ze s japonskym samurajem bych se pohadat nechtel... ale katana neporazitelna neni . kord proti katane:
http://www.youtube.com/watch?v=_ST1wRzfgmI

hehe, to sem spamer... aby to balo poradne k tematu: Krizaku ses dobrej, myslim ze jeden z nejlepsich autoru pisicich na andor. uz se tesim na dalsi dilko
 
Sargo - 04. prosince 2007 20:48
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Na kosu bych moc nesázela, klidně se vsadím, že půlka "bojovníků" se napřed sama podsekla... :-D A prostě z principu nemůže být tak obratná ;-) Ale hlavně - viz autor těsně pod tímto komentářem :-)

A propo, klišé - to, že je něco často užívané ještě neznamená, že se z toho musí stát klišé. Jednak i ta klišé se dají spojit dohromady tak, že to působí dobře, a potom, hodně záleží na tom, o co autorovi jde. Pokud chytit za osrdí, vyvolat nějaké emoce, pak působí klišé často vražedně. Ale pokud píše civilněji a ona klišé jsou jen letmým prostředkem, snesou se často v pohodě. Problém je v tom, že nelze z "klišé" udělat pointu, jak se tu většinou stává.
 
Krizak - 04. prosince 2007 20:37
krizak8227.jpg
No, musím říct, že nejvíc mne překvapuje, jak se většina komentářů točí kolem zbraní. Abych osvětlil problematiku: otázka na to, jestli je kosa lepší nebo horší než katana, je sama o sobě úplně na nic. Ten chlápek byl sfetlej tak, že nevěděl čí je. V jeho představách Tillia vypadala řekněme jako nějaká mangastylizovaná bojovnice a kosa vypadal úplně jinak než standardní kosa. Nemusí vás to vskutku trápit, prostě v představách toho chudáka byla ta kosa jenom zhmotněním schopnosti boje.

P.S.: Kdo hrál Diablo II tak ví, že kosa je zatraceně dobrá zbraň ;-).
 
delph - 04. prosince 2007 20:30
untitled-39996.jpg
no ale zase samurajové to s tou katanou uměli dost slušně a myslím že jeden sedlák proti samurajovi by asi neměl šanci. Souboj vás dvou bych ale odhadoval pro kosu, protože v nezkušených rukou je kosa nebezpečnější, už jen proto že má delší dosah.
 
Imric - 04. prosince 2007 19:30
oko2076.jpg
Eithné - 04.Prosince 2007 13:20
jenom tak mimochodem. vezmi si katanu, ja si vezmu kosu a uvidime kdo z koho :-), husite to měli zmaknute i kdyz to byli lapkove a vidlaci
 
PsychoP - 04. prosince 2007 18:25
falling8927.jpg
delph - 04.Prosince 2007 18:20
Máš pravdu, že tohle je rozhodně menší zlo, než kdyby utíkal před osudem pryč a umřel, protože zakopl a propíchl si hrudník o ležící zbraň.
 
delph - 04. prosince 2007 18:20
untitled-39996.jpg
no a co klišé není? víceméně už vše se oběvilo někdy v minulosti vícekrát, jen něco letí víc teď něco jindy, ale zkuste vymyslet něco co nebude klišovité tím že to tu nebylo...
 
PsychoP - 04. prosince 2007 14:47
falling8927.jpg
Dobrý, líbilo. Souhlasím s Eithné, na vulgarismy v literatuře mám podobný názor. Co se té jistoty o smrti týče, je to klišé. Ale to je tak vše, co se s tím dá dělat. Mělo to hezký spád a takhle barevná smrt si nepřijde pro každého.
 
Imric - 04. prosince 2007 14:43
oko2076.jpg
Krizak - 04.Prosince 2007 14:19
a nejlepší výraz pro tuto chvíli je méně účinnánější
 
PsychoP - 04. prosince 2007 14:39
falling8927.jpg
Krizak - 04.Prosince 2007 14:19
Na to nemusí být člověk zfetlý... Je to normální deja-vu. A jelikož komentuji, budu si to asi muset i přečíst...
 
Krizak - 04. prosince 2007 14:19
krizak8227.jpg
Eithné - 04.Prosince 2007 13:20

Dík :-), vynasnažím se polepšit!

Jenom dvě poznámky. Nevím jaké máš zkušenosti s představami zfetovaných lidí, ale já si to představuji takhle - prostě zvlaštní jistota něčeho, co nadejde a podobně.
A... méně účinější? To se mi teda nějak nezdá ;-). Méně účinná, to se mi líbí víc.

Jinak závěr komentáře se mi líbí moc :-)
 
Eithné - 04. prosince 2007 13:20
dub2857.jpg
Tak, teď já :-P

Nelíbil se mi začátek, jak si byl jistý tím snem a tak. Taky se mi hodně (vážně hodně) nelíbil ten klišovitý skorozávěr, kdy ví, že umře, a přesto si jde pro smrt. To je klišé až na půdu a to mi vadilo strašně moc. A vůbec, odkdy je katana méně účinější než kosa, jaktože Tallia kreaturu zabila v pohodě, ale on ji téměř ani neškrábnul?

Konec je sice příjemně neromantizující, ale vadí mi, že v touze po kontrastu tam používáš až moc slov jako sračky, svinstvo a proboha. Šlo by to i bez toho, dokonce o něco líp. Nějak nefandím sprosté mluvě v literatuře - velkoryse to odpouštím jenom Kulhánkovi ;o)


Ale jako líbilo se mi to, četlo se to dobře. Jen tak dál :o)
 
Krizak - 03. prosince 2007 22:02
krizak8227.jpg
Jo a děkuji všem za číselné hodnocení, ale přiznám se, že dávám přednost psaným komentům, protože se dozvím, co bylo případně špatně...

Ale stejně - díky :-)
 
Krizak - 03. prosince 2007 21:06
krizak8227.jpg
Sargo - 03.Prosince 2007 10:57

Díky, už se těším, až nároky stoupnou. Jen se do mě pusťte. Ať si nepřipadám jako nějaké nedochůdče :-D
 
Sargo - 03. prosince 2007 10:57
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Dobré je to :-) Snad bych víc rozostřila začátek, aby nebylo poznat, že je to sen (i když by samozřejmě deset lidí okamžitě napsalo, že to hned poznalo ;-)) - na druhou stranu přiznat, že je to sen, je poměrně originální :-D
Jak u tebe bývá zvykem, dost dobře napsané (což se ti brzy vymstí, protože nároky začnou stoupat :-)), děj má hlavu a patu, dlouhé akorát, sympaticky neromantizující závěr.
Snad jediné, co bych mírně vytkla je to, jak moc si je jist, že tentokrát zemře. Myslím, že jen velmi silné tušení či předpoklad by tomu dodalo větší přesah.
:-)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.067423105239868 sekund

na začátek stránky