Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

1. Kapitola: Kniha z chrámuOblíbit

20100920170752-3d6586e96260.jpg

Autor: Roxeet

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 03. prosince 2007 18:53

Průměrné hodnocení: 8, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Zde je první kapitola ze série Dark Numeroany, jejíž Prolog jsem nedávno uvedl, ale z důlvodu velké a já říkám, že užitečné kritiky jsem předělal a taky jsem ho sem vložil. Předělal jsem tam hodně věcí a v této první kapitole je zmínka o tajemném nápisu, který se objevil v prologu, ale pro reklamu ho sem dám na konec článku. Nuže, znova prosím ohodnoťte, ale už tolik nekritizujte, jen semtam nějaká vítka, hold nikdo není dokonalý a ani já.
 


1.Kapitola
Kniha z chrámu
Eradia stála před chrámem a na zemi u jejích nohou leželo ohořelé tělo bytosti. Spálená mrtvola vydávala nepříjemný pach, a tak Eradia kousek ustoupila. Ale pak si všimla dalšího detailu. Teď, když byla bytost mrtvá, si ji dívka mohla prohlédnout a podle tvaru usoudila, že postava je velice podobná rostlince v lese a otvoru k otevření dveří.
Začalo se jí to pěkně zamotávat. Eradia pocítila, že dnes nastal její čas něco dokázat, že něčím je, že není jen obyčejná, ale že je jako dávní Mýtičtí elfové, kteří objevili neskutečné věci. Touha po slávě ji hnala vpřed.
Přesto se však této vlastnosti musela vzdát, neboť uslyšela z lesa kroky. Někdo zřejmě zaslechl výkřiky bytosti a přispěchal se podívat, o co se jedná. Eradia se ani nesnažila tasit zbraň, moc dobře věděla, že to bude satyr. Omyl.
Satyr Willhem se právě divoce hnal za svou kořistí, ale poté, co mu v oku spočinula Eradia, zanechal toho a přišel k ní.
,,Co ty tady dělat, já slyšet křik, co vyplašit moji kořist,“ snažil se opět mluvit lidštinou.
,,To se ti moc omlouvám, ale já jsem prchala před touto bytostí,“ řekla Eradia a odstoupila.
Satyr vytřeštil oči a přistoupil k mrtvé bytosti. Kleknul si na kolena a položil svoji chlupatou ruku na torzo.
,,Ono to vypadat jako kořínek Buabova,“ zašeptal klidně. ,,Bua…co?“ zeptala se Eradia.
,,Kořínek Buabova být velmi chutná rostlinka, ona růst jedině tady v lese,“ vysvětlil satyr a ze své vestičky vytáhl kořínek, Eradii velice známý. Byl to onen kořínek, co Eradia před chvílí našla v lese a vložila pak do zástrčky pro otevření kamenných dveří.
,,To je zajímavé, nevíš o něm více?“ zeptala se znovu Eradia v touze dostat ze satyra více odpovědí.
,,Já nevědět, Buabova tu růst ještě před naším příchodem, my jen mu dát tento název,“ odpověděl Willhem a poškrábal se na bradce.
Eradia smutně svěsila hlavu. Satyr na ni hleděl. ,,Ty být smutná?“ zeptal se.
,,Ne, jen jsem vyděšená. Strach mně sevřel srdce po spatření této bytosti,“ vyrazila ze sebe Eradia rychlou odpověď.
,,Nevědět, co toto za bytost, ale já vědět, že tento chrám tu stát už hodně dlouho a že mu vládne prastará kouzla,“ vysvětlil Eradii.
,,Měla jsem do něj namířeno a objevila tam neznámá slova, není to náhodou váš jazyk?“ zeptala se a převyprávěla Willhemovi citát, psaný v jiném a neznámém jazyce.
Satyr se zamračil. ,,Ne, já neznát, to já nikdy neslyšet,“ pokrčil rameny.
,,Mimochodem, ty tu proč se nacházet?“ zaútočil nečekaně satyr.
Eradia mu vypověděla svůj příběh, jak ji ve vodním království Aldaron skřítkové, žijící na dně jezera a mimo ně, varovali před aktivitou magie v této oblasti, v hlubokém Urangelském lese. Jediné, na co momentálně přišla, byla zpráva v jiném jazyce na stěně.
,,Já bych mohl se tam vypravit, já vidět ve tmě,“ navrhl satyr. Eradii se zajiskřilo v očích: ,,To bys byl hodný.“
,,Dobrá, ty tu počkat, já prozkoumat,“ řekl satyr, upravil si oděv a vstoupil do chrámu.
Eradia si mezitím sedla na nebližší zvětralý kámen, připomínající tvář jakéhosi boha.
Od pásku si odepnula vak s vodou a dlouze se napila, vychutnávajíc si chladivý pocit plnými doušky, jelikož rty měla popraskané a hrdlo jí svírala žízeň, krutá jako ohnivá poušť.
Když se konečně donutila vak od svých úst odstrčit, otřela si ústa hřbetem rukávu a rozhlédla se po okolí chrámu.
Všude se zelenal přebytečný plevel, co obrůstal veškeré zříceniny a chrám samotný. Samotné stavení se nacházelo na mýtině, obklopeno lesem.
Eradia se zahleděla na oblohu, kde se rychlým tempem honily mraky a den nemilosrdně ubíhal. Zrak Eradii spočinul najednou na střeše chrámu, té si předtím nevšimla, kromě věžičky, jež se tyčila a z jejího vrcholu se dalo vidět do velké dálky i přes všudypřítomné stromy. Přesto Eradii zaujalo skupenství soch draků, pestře vybarvených. Ale na místě, kde se Eradia nacházela, se draci nedali přehlédnout, oproti cestě.
Dívka se zamyslela a znovu si lokla vody. Poté vak, již s malou dávkou čisté vody, položila na kámen ke své mošně a vydala se hledat místo, kudy by mohla na střechu chrámu vylézt.
Celé stavení obešla, až usoudila, že kamenný oblouk, co nápadně připomínal schodiště, se dal použít k výstupu.
Pár minut jí trvalo, než se na střechu dostala, a pak konečně se jí zjevil pohled jak z děsivého snu. Na střeše kolem draků leželo několik koster. Eradia přistoupila blíže a prozkoumala jednu z nich. V anatomii se moc nevyznala, ale tyto kostry nepatřily lidem, ani elfům obou druhů.
Tyto bytosti měly divné uši, podobné elfským, avšak zahnuté jako parohy do nepřirozeného úhlu. Avšak uši tvořily část lebky, což se zdálo být velmi divné. Ale tělo se jevilo úplně stejně jako u ostatních ras, dvě ruce, dvě nohy, krk, zkrátka a dobře vše, co každá bytost v Irisiji musela mít.
Nejspíše vyhynulá rasa, ale bytosti z chrámu se tělo nepodobá, usoudila Eradia v duchu a rozhlédla se po zbytku střechy. Stejné kosti se nacházely po celé ploše, kolem obrovských draků, a Eradia si uvědomila, že sochy draků jsem mnohem podrobnější než reliéfy vytesané do kamene.
Opět zde stálo sedm draků, kteří hrdě i přes svojí kamennou podobu vyhlíželi hrozivě a kupodivu nejen podle stavby těla, ale i podle barev, které je rovněž zdobily.
Drak, jenž se jí naskytl jako první, se jevil opravdu hrozivě a Eradia moc dobře věděla, že tento drak na reliéfech měl určitě rozškrábanou strukturu, neboť nepřipomínal žadného z těch zamatovaných.
Se sochou se to nepovedlo, neboť tento drak měl vodově modrou barvu, bohužel se nejevil v životní velikosti. Kdo kdy viděl v Irisiji draka, kteří se doposud zjevovali jen v pohádkách a bájích?
Víc než barvu a tvar jeho těla, zdobené oslnivými, opeřenými křídly a tlamou plnou zahnutých tesáků, se nedozvěděla nic.
Zbytek času si prohlédla i zbytek draků, dokud ji zezdola nezavolal veselý hlas fauna:
,,Já už tu být, kde jsi?“
Eradia slezla dolů a přišla za faunem.
Již z dálky vypadalo, že faun uvnitř chrámu pochodil. V ruce držel mohutnou knihu, jejíž desky zářily červeně, ale přes prach působily fádně. Stránky působením času zežloutly a ztvrdly.
,,Já najít toto, ale je zde jazyk, jenž přečíst nemohu,“ řekl faun a vtiskl knihu Eradii do ruka. Ta faunovi poděkovala a sedla si na zem. Z úst vypustila menší vánek a odfoukla přebytečný prach. Poté rukou uhladila přední část obálky a přečetla si název, psaný zlatým písmem:
Dork Numeroana.
Nedočkavě knihu otevřela, ale dočkala se jen zklamání. Písma byla dobře čitelná, bohužel ve stejném jazyce jako onen nápis v chrámu.
,,Kde jsi ji objevil?“ zeptala se Eradia. ,,Já knihu najít ve veliké místnosti. Všude ležela těla, už rozložená, a u trůnu vprostřed místnosti leželo další tělo, držící tuto knihu, já popadl a já utéct,“ vyprávěl faun.
,,Ani se ti nedivím, příteli,“ kývla hlavou Eradia na souhlas a dala se opět do čtení.
Listovala knihou, nic zajímavého neobjevila, ale ke konci knihy byla poslední stránka utržená a ztracená.
Eradia si povzdechla, neboť na poslední stránce je vždy něco zajímavého, co uzavírá celou knihu.
,,Děkuji ti za pomoc, Willheme,“ poděkovala Eradia, ,,ale již budu muset jít, stmívá se.“
,,Ano, ano, já odejít zpět do své chýše,“ souhlasil satyr a zvedl se.
Společně se vydali pryč od chrámu. Momentálně to vypadalo, že je rané odpoledne, ale Eradia než se vymotá z lesa, tak už budou večerní hodiny.
Uložila knihu do svého vaku, přehodila přes záda a vydala se za Willhemem. Ještě se ale otočila na chrám a cítila z něj temno, temno, jenž jí nahánělo strach.
Poté zmizela v houštinách Urangelského lesa. ,,Pojď, Dítě Přírody, drž krok,“ volal Willhem a nervózně se otáčel.
Eradia ho brzy dohonila, ale málem do něj narazila, satyr totiž vytáhl z opasku dýku a sklonil se k rostlince Buabova, v jejímž teritoriu se právě nacházeli. Uřízl kousek bělostného kousku a přelomil v prstech. Uvnitř rostlinky se nacházela kaše zelené barvy.
,,To je jádro rostlinky Buabova, velmi dobrá míza,“ vysvětlil Willhem a nabral si něco na prst. Ochutnal a vesele zamlaskal. ,,Dobrota,“ zahuhňal.
Brzo došli na lesní cestu, rozdvojenou na dvě části. ,,Tak já jít tímto směrem, nebo ty chceš doprovodit na konec lesa?“ zeptal se Willhem.
,,Není třeba,“ usmála se Eradia a podala satyrovi ruku.
,,Těšilo mě, Willheme, snad se ještě někdy spatříme a děkuji ti za tvou šlechetnou pomoc,“ poděkovala Eradia.
,,I mě též těšilo, Dítě Přírody, a někdy se zastav u mého otce Airese, kde možná potkáš i mě. A kdykoliv ti pomůžem, ať budeš mít problém jakýkoliv,“ řekl faun a pak, dalo by se říct i s úlevou, Eradii pozdravil svým vlastním jazykem a odcupital na východ, zřejmě do své vesnice.
Eradia pokračovala dál, směr město Anur, i když to nebylo lehké se vymotat z divoké vegetace Urangu.
Překračovala výhonky a kořena, vyhýbala se vzácným rostlinkám a stále se snažila pochopit, odkud vycházel zdroj magie, jenž skřítčí neznámý artefakt objevil.
Po několika hodinách únavného výstupu se začalo smrákat a slunce již zapadlo za obzor a jeho paprsky už neosvětlovaly krajinu Irisije. Místo toho na tmavé nebe, poseté hvězdami, vyšel měsíc safírové barvy a horské Království Afana Agra se zalilo magickým světlem.
Tato úchvatná podívána vždy inspirovala umělce, a proto dnes večer, jako každý jiný, určitě na hradbách stálo několik malířů a snažili se zachytit tuto krásu.
Eradia se konečně vymotala z lesa a všimla si, že její oblečení je na některých místech potrhané. Povzdechla si, ale k jejímu životu to patřilo, a proto nelenila a vydala se k městu.
Obyčejně ve dne se cesta do města vždy zaplnila povozy, ale momentálně teď večer tu bylo liduprázdno.
A pak Eradia stanula před bránou Anuru, hlavního města Afana Agra.

 

Komentáře, názory, hodnocení

Sargo - 26. prosince 2007 11:29
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Imric - 25.Prosince 2007 22:18
Tolkiena bych zlodějem nenazývala, netajil to a z opomíjeného žánru udělal velikou věc :-)
Ono jde spíš nejvíc ze všeho o to, že fantasy založené na množství ras typu elfové a trpaslíci je vyčpělejší než týden starý popelník, ať už tvoji elfové budou hodní nebo zlí. Knihy založené na tomhle budou nutně méně a méně kvalitní a upadat do braku. Budoucnost zdá se naznačovat New weird, Nová vlna - střídmější v kulisách, bohatší v myšlenkách, hledající nové postupy. :-)
 
Imric - 25. prosince 2007 22:19
oko2076.jpg
jo a článek se mi líbil :-)
 
Imric - 25. prosince 2007 22:18
oko2076.jpg
a co to jsou staré názvy? proč mistr tolkien ukradl jména a pojmy (vlastně celou zápletku pána prstenů) ze severské mytologie???? pojmy jako trpaslík a troll jsou v současnosti ustálené na určitém dogmatu a přesto trpaslíci nebyli dříve ožralové se sekyrami atd. když si chce někdo vymyslet něco nového, ať je to nové a nekrade staré názvy. O tom mluvím - celé fantasy by potřebovalo reformovat protože drtivou většinou vychází z tolkienova modelu (jedna krádež) a tolkienův model ze severské mytologie (a to je ta původní krádež) takže vážně nevím, pokud člověk chce něco nového proč by nemohl použít staré názvy. existují dva styly - buďto budu psát o opilých vousatých trpaslících a vznešených elfech a budu tvrdit že jsem "původní" a budu se přitom držet již jednou ukradeného modelu, nebo udělám například naduté bastardy kteří ovládli svět a zotročují lidi a budu sklízet kritiku, že když chci vymyslet něco "nového" a udělat z elfů zlou rasu, nemám používat "staré" názvy a pojmenovat je třeba zlelfové.
sakra teď sem se u toho tak royvášnil že jdu něco napsat. a bude to "kontroversní" a originální :-)))
 
Sargo - 23. prosince 2007 05:01
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Když si člověk chce vymyslet něco nového, tak ať je to nové a nekrade si pro to staré názvy. Howgh. :-D
 
PsychoP - 22. prosince 2007 19:07
falling8927.jpg
delph - 22.Prosince 2007 19:05
Protože nejsme jako přes kopírák. Proto zastávám názor, že ve světě fantasy je dovoleno vše a omezený je ten, kdo kritizuje dílo jiného, protože se neshoduje s jeho názorem na věc ;o)

A co se toho konečného ortelu týče... To bychom tím mohli strávit každý den v Africe a prd z toho... xD
 
delph - 22. prosince 2007 19:05
untitled-39996.jpg
Ale ten lev mu tam přece ty pruhy spočítal a vyřk ortel i když si jej vycucal z drápu, protože potřeboval něco říct, když zjistil, že je málem zakousnut v zebře a ta se vzbudila.

A proč ne každý má svůj názor na vše co vidíme a slyšíme a cítíme a...a.......
 
PsychoP - 22. prosince 2007 18:56
falling8927.jpg
delph - 22.Prosince 2007 18:33
A to s tím madagaskarem...

"Jsme bílí s černými pruhy, nebo černí s bílými pruhy?"
*Rovnoměrně černobíle pruhovaní...*
 
PsychoP - 22. prosince 2007 18:43
falling8927.jpg
delph - 22.Prosince 2007 18:33
Ne, ne, ne a zase ne. Ve fantasy NEEXISTUJÍ všeobecná pravidla. To, že mají lidi zafixované některé názvy některých tvorů jako dogmata. Já prostě věřím inovaci... Protože prostě nemůžeš nikomu říct, že to, co napsal, je špatně, protože pod stejným označením popsal někdo jiný úplně jiného tvora. Prostě je to blbost. A omezuje to lidskou inovaci a představivost.
 
delph - 22. prosince 2007 18:33
untitled-39996.jpg
Tak jsou ustálené pojmy jako třeba upír. Stejně tak bys mohl popsat, že člověk je zvíře šestinohé, modrorůžobé a bydlí na měsíci že. Když píšeš fantasy, nebo sci-fi můžeš říct cokoliv, ale jsou některé pojmi, které většina čtenářů nepřekousne, lae zase faun a satyr sou tak málo používané, že se čast zaměňují a snad na ně není přesně daný popis, proto lze polemizovat, ale to už začínáme zabíhat do OT a mohli by jsme na tuto diskuzi "co je vlastně co" založit vlastní diskuzi :)

ps:řešení zeber je ve filmu madgaskar, ale už nevím jaké to bylo řešení :)
 
PsychoP - 22. prosince 2007 18:25
falling8927.jpg
delph - 22.Prosince 2007 18:20
Stejně je to jen má domněnka, protože tak na mě některé práce na internetu působily. Na druhou stranu je třeba říci, že klidně mohu říct, že upír je podle mě malé kočce podobné zvířátko, které se rádo tulí k lidem, má hebkou srst, na konci ocásku srdíčko a kožnaté netopýří křídla, porostlá stejně jemnou srstí, jako zbytek těla. A že se živí mechem a vílím prachem. A nikdo mi na to nebude moci nic říct O:o) Zkráceně řečeno, jen jsem uvedl jinou možnost pohledu na problematiku faunů a satyrů, jejichž rozlišení by se dalo trávit více času, než problematice, zda jsou zebry černobílé, nebo bíločerné O:o)
 
delph - 22. prosince 2007 18:20
untitled-39996.jpg
proto jsem psal že je to jen můj názor, ale nevnucuji jej (i když ne těmito slovy) a to že faun je kříženec berana (potažmo ovce, když by byla faunice) a člověka je pro mě nová děkuji za upřesnění. Hlavní kritika byla n ten vánek z úst, a to není ničím podbarveno :) doufám :D
 
PsychoP - 22. prosince 2007 18:07
falling8927.jpg
delph - 22.Prosince 2007 18:03
Faun by měl být kříženec berana a člověka... Satyr zase z poloviny kozel... Nicméně v bájepisectví se tito dva tvorové povětšinou míchají dohromady. Krom toho se kritika díla nedá postavit na vlastním názoru kritika samotného, protože pro lidskou fantasii všeobecná pravidla NEEXISTUJÍ.
 
delph - 22. prosince 2007 18:03
untitled-39996.jpg
už je to mnohem lepší ;o). A teď jen můj a velice můj názor: Používáš faun a satyr pro jendu osobu. Já mám rozdl mezi fauny a styry. Satyr je podle mě normální národ, milující víno, zpěv a flétny. Jsou krapet agrsivní, ale ne nepřátelští. Mezi sebou jsou dokonce přtelští, ale mezi ostatní národy spíše uzvření. (na principů kentaurů) zato Fan je magická postava, chránící les. Nezná dobro a zlo, lae jen to co je dobré a co škodící lesu v němž žije. Funguje jako jeho ochránce. Umí kouzlit atd. Jsou to ojedinělá stvoření (jako třeba jednorožec). Takže pro mě je to rušivý element, ale jiní to můžou mít zažitý jinak.

ps: vzhledový rozdíl nevím, nikdy jsem nepřemýšlel nad tímhle. Oba vypadají jako kříženec kozla a člověka :)

pps: ještě jem si vzpoměl na "Z úst vypustila menší vánek a odfoukla přebytečný prach" to zní fakt blbě. Stačí napsat "jemně odfoukla prach ze starobylé knihy."
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.05627703666687 sekund

na začátek stránky