Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

...a pár nemrtvejch. Ocel, Tuax, Ravager, psychopOblíbit

wel1d5kk1aaa19357.jpg

Autor: Sargo

Sekce: Projekt(íček)

Publikováno: 21. prosince 2007 12:02

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Zase samá mrtvola... kam ta dnešní mládež spěje... *vrtí pohoršeně hlavou*
 


Pozn.red.: Nu což, může se stát i v lepších rodinách. ;-)

Dobré vyhlídky ( - Ocel - )

Jen s největšími obtížemi jsem od sebe rozlepil ztěžklá víčka. Předpokládal jsem, že mě přivítá silná bolest hlavy jako po každém nočním flámu, ale dnes tomu bylo jinak. Vlastně jsem necítil vůbec nic.
Zaostřil jsem na dřevěný strop nad svou hlavou. Tohle nevypadalo jako domov. Pokusil jsem se pohnout hlavou a až tehdy jsem si uvědomil, že jsem v pasti. Nohy i ruce mi poutaly řemeny, které se zařezávaly hluboko do kůže, přesto jsem je ani necítil. Musel jsem být zdrogovaný, když jsem obrátil hlavu na stranu, vše se na okamžik rozostřilo.
„Narvi tam deset metrů střev, tři kýbly krve a pár nemrtvejch,“ uslyšel jsem cizí hlas. Byl podivně zkreslený. Kupodivu mi jeho slova nepřišla nijak zvláštní, vlastně jsem si ani nedokázal uvědomit jejich význam.
„Pane. Tenhle je poslední, bude to stačit?“ K mému stolu se přiblížila postava v bílém plášti. Když jsem ho svou zmátoženou myslí pozoroval delší dobu, uvědomil jsem si, že ve skutečnosti není tak bílý, obsahoval jak zaschlé skvrny po krvi, tak různé tělní tekutiny.
Přímo nade mnou se rozsvítilo oslnivé světlo a já bez emocí sledoval, jak mi cizinec jediným úderem mačety usekl ruku.
Jen jsem civěl na pahýl, zatímco se doktor i se svou kořistí přesunul k vahám hned vedle. Přecházel od stolu ke stolu a pokaždé si odnesl další část mého těla; jednou to byla noha, jindy orgán. Svou operaci zakončil vytažením střev z mého břicha.
„Tak to bychom měli,“ zabroukal a s plnou mísou mých pozůstatků opustil místnost.



Autor: Měl jsem tři stěžejní nápady, nakonec jsem je všechny spojil a obohatil o jeden nový prvek. A vznikl úplně nový nápad a tento výtvor :)

Úkol do literatury ( - Tuax - )

„Tak jakpak jsi, Honzíku, dopadl s prázdninovým úkolem ve škole?“ zeptala se maminka, když uviděla můj výraz v obličeji.
„Ve škole jsem dostal úkol během prázdnin přečíst nějaké knihy, dle svého výběru a zapsat si o nich pár údajů, plus nějaký citát z nich. Trošku jsem naši učitelku šokoval tím, co jsem před třídou přednesl:

Kniha: To nejlepší z umění Tortury
Autor: Rav Ager
Popis: Encyklopedie Mučení od dávnověku po současnost.
Citát: …Jemně naříznou břicho, zašmátrají po střevech a navlečou je na ostnatý kolovrátek, se kterým pak pomalinku začnou točit a navíjet metr za metrem. A to po několik dlouhých minut, během kterých trýzní ještě živou oběť v neskutečných mukách…

Kniha: Drákula a řád Zlatého draka
Autor: Vojtěch Slavík
Popis: Historický hororový román
Citát: … odpočinková lázeň pro Vláda Drakulu, byla již téměř hotová. Stačilo jen ještě uvést nad ohněm do varu tři kbelíky plné krve a pečlivě míchat, aby zůstala pěkně krémová hustota. A ty pak přilít do lázně jako poslední ingredienci…

Kniha: Exorcismus
Autor: otec Přemek, z chrámu svaté Sargo ze Skřítkova
Popis: Příručka k výuce o exorcismu za zdmi klášterů staré Anglie.
Citát: …Pamatuj synu, nemrtví, nejrůznějších podob, jsou pouze zbloudilé duše, které se po smrti neodebraly k našemu Pánu. Naší povinností je se nad těmito nebohými dušemi pomodlit a pomoci ji všemi dostupnými prostředky k odchodu. Dopřát jim zaslouženého odpočinku…

A další knížky už mě učitelka nenechala dočíst a poslala mě sednout si zpět do lavice…“



Autor: Je to malý krůček pro Richarda, ale velký krok pro všechny nemrtvé dobré vůle.

Pro gurmány ( - Ravager - )

Kniha se rozevřela se zašustěním typickým pro zteřelou lidskou kůži. K nalezení správné stránky už je potřeba jen okamžik. Takový jednoduchý recept. Rutina. Richard si vyhrnul černé přesahující rukávy a dal se do přípravy.
„Tákže, co tu máme?
Panna, aspoň jedna. Nedotčená. Sice se trochu rozteklá, ale já ji nenutil, aby padala do ghouláše. Snad to nebude vadit.
Co pak? Svíčky? Moje černé obětní svíce musí stačit. I když jsou lehce okousané…
Fajn. Deset metrů střev? To si dělají snad srandu? Víte, jak je tyhle věci těžké dostat vcelku ven? Vždycky se rozříznou o polámaná žebra… No dobrá dobrá. Někde tu mám celý hrnec vnitřností z toho koně, co jsem ho před měsícem zaživa stahoval z kůže. Sice jsem chtěl počkat, až trochu změknou a udělat si pajšl, ale co se dá dělat.
Pokračujem. Tři kýble krve. Tak to zase takový problém není, ale nespecifikují tu, jaké. Šmárja, mám tu všechny krevní skupiny, panenskou menstruační, i když té teda nejsou tři kýble, sotva tak půlka, strašně blbě se to získává, sehnal jsem dokonce zavařovačku leukemické, což je moje chlouba, protože na to nefungují odkrvovací kouzla, pořád se mi do toho míchá kostní moučka…
No, dám tam normální panenskou, té mám plný sud a aspoň to bude pěkně tematické.
A vida, je to hotovo. Přesně podle receptu.“
Černokněžník se otočil k zástupu mlčky čekajících ghůlů a zombií, sledujících jej hladovým zrakem a rozpřáhl ruce na své dílo.
„Noste si talířky, děcka. Šťastný a veselý!“



Autor: Nějako jsem uvažoval o zkombinování těch dvou svátků po shlédnutí "Tim Burton´s Nightmare before Christmass" a pak se do toho promítla i má nenávist vůči těm stupidním zombickým horrorům, kterým nás krmí americký trh. A hlavně... Nemám rád Santu Clause, takžejk mrtvej Santa, dobrej Santa (tady to platí dvojnásob, třebaže nikdo nikomu neplatí).

Osvědčený recept ( - psychop - )

„Vstávej, lemro!“
„Eh?“
„Říkal jsem vstávej!!!“
„Hmpf...“
„To už je lepší... Obleč si to a jdi za tamty dveře. Tam ti řeknou víc... Nečum tak blbě a dělej!“

O něco později, o trošku jinde...

„Jak to pokračuje?“
„Skvěle. Skoro jsme se zbavili konkurence. Na trhu jsme s tímhle nápadem první a jediní a podle všeho je to trhák!“
„Jak se vám to povedlo?“
„Zařídil jsem se podle té skvělé Hollywoodské rady... Stačí přidat deset metrů střev, tři litry krve a pár nemrtvejch a máte prvotřídní úspěch. Takže...“
"Takže jsme první firma na trhu, která spojila Halloween a Vánoce?“
„Ano... Sice mě trochu znepokojují ty divné projevy dětí, které naši zombifikovaní Santa Clausové pokousali, ale nejspíš to nic nebude.“
„No... Děkuji, že mi pomáháte s tou prací do školy.“
„Nemáš zač, chlapče. Je to bezplatná reklama pro náš obchoďák, takže ti to nemůžu, než vynachválit.“
„Nashle!“
„Opatruj se.“


 

Komentáře, názory, hodnocení

PsychoP - 14. dubna 2008 09:39
falling8927.jpg
Sargo - 06.Ledna 2008 12:38
Teprve teď si všímám, že tam mám překlep *červená se až za ušiskama*
 
Ocel - 09. ledna 2008 15:53
30475459.gif
Všem:
Rád bych jediným příspěvkem odpověděl na všchny komentáře.
Opravdu jsem nečetl předchozí projekty, takže se mohu jen těžko dohadovat, co kde bylo a nebylo. Prostě jsem viděl zvrhlou větu a tak jsem si k ní připojil trošku méně zvrhlou minipovídku. Kdyby nebylo omezení 1 normostrany, ale třeba 2, patrně by se na konci zvrat objevil, ale to jaksi nemůžete na jedné straně chtít popsat. :-)
Tímto vám přeji hezký den. :-)
 
Bard - 07. ledna 2008 07:49
ikonagamma1684.jpg
Ocel> Nic nového pod sluncem, ale není to napsané zle. Naopak. Napsané je to vcelku dobře. Ale je to skutečně jen popis, chybí mi nějaký zvrat na konci.

Tuax> Nápad dobrej, neotřelej, ale kdo komu to vypráví, přiznávám, jsem taky nezachytil.

Ravager> Super, nebudu chválit nápad, protože já taky vařil a byla by to tedy částečně sebechvála, co ale za pochvalu stojí, je suprový výraz ghouláš. :-))

psychop> Nebýt tvého výkladu, taky bych vůbec nepochopil první část. Ale tu druhou jsem pobral a je to fakt vcelku neotřelé. Solidní kritika společnosti. ;-))
 
Tuax - 06. ledna 2008 22:25
nightimefox8315.gif
Netřeba rozborů, ani hodinových přemýšlení. Buď to čtenáře ťukne hned, nebo ne. :)))
Což třeba první dojem ajak to na člověka působí? ;)
 
Sargo - 06. ledna 2008 12:41
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Tuax: smiř se s tím, že tvé povídky si lidi prostě čtou. Nedělají rozbor, nestráví nad nimi hodiny úvahami, jak to autor myslel, jestli to náhodou nemohl myslet jinak. Prostě si je přečtou. Když je v první větě maminka, která se ptá, a ve druhé chlapec, který odpovídá, nemůžeš tvrdit, že je to jen nedostatek čtenářského postřehu. :-)))
 
Sargo - 06. ledna 2008 12:38
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Psychop: uvozovky doplněny, díky za výklad :-)) Myslím, že v té druhé části hodně mate "JSME první firma" a také to, že by asi chlapci nevykládal firemní problémy s kousajícími Santy... ale nápad za deset, jen příště prosím víc polopatičtěji pro nás nechápavé :-))
 
Kong Bao-tan - 06. ledna 2008 12:31
waaxquie80614485.jpg
psychop - 06.Ledna 2008 10:53
Aha... tento výklad jsem potřeboval. Tématicky moc dobré, skoro až skvělé, leč zpracování je dle mého názoru velmi chabé a nesrozumitelné :( Škoda. Kdyby nebylo třeba výkladu, jistě bys slyšel mnoho chvály.
 
Dark_werewolf - 06. ledna 2008 11:09
ikonadark229965040.jpg
Tuax - 06.Ledna 2008 11:07
Dobře, jsem zvědavý, na co všechno si vzpomeneš a držím palce :D
 
Tuax - 06. ledna 2008 11:07
nightimefox8315.gif
Příště tedy udělám pokus o co největší jasné klišé :-) Tedy ještě záleží na tématu, ale to by nemělo být problémem, ať už to bude cokoliv :)
 
Dark_werewolf - 06. ledna 2008 11:00
ikonadark229965040.jpg
Tuax - 06.Ledna 2008 10:10
Matka, tak pojmenoval své dílo i Karel Čapek a nemyslím si, že by ve vztahu syna a matky bylo odcizení. Pravda však je, každý k rodičům má vlastní přístup.

Psychop: Jestliže Eithné patří k většině, pak se nestydím zařadit do menšiny. Tvoje dílko je plné odporností, mezi kterými lidské vnitřnosti hrají druhé housle. Svět kolem nás je plný společností, které jsou schopné prodat cokoli za jakoukoli cenu. Tvé dílko hodnotím ze stránky myšlenky jako kritickou reflexi současné komerční společnosti. Rozhodně jedna z velmi originálních myšlenek.
 
PsychoP - 06. ledna 2008 10:53
falling8927.jpg
hm... První část - rozhovor s čerstvě zombifikovaným santou. Druhá část - chlapec sbírá informace na referát o marketingových strategiích a majitel obchoďáku, který k sobě strhl veškerou veřejnost svým nápadem spojení Halloweenu a Vánocí, mu dává opakované interview o tomto "know-how".

A na začátku jednoho řádku mi tam chybí uvozovky.
 
Eithné - 06. ledna 2008 10:31
dub2857.jpg
Ocel: Tohle už bylo zpracované mnohokrát i v jiných než A. povídkách, přesto to není zlé. Vlastně se mi to docela líbilo :o)

Tuax: Rozhodně dobrý nápad i zpracování, na poli 250 slov ses s tématem popral velmi dobře.

Rav: Pojmout to jako kuchařku mě taky napadlo a zavrhla jsem to hned poté, co mi došlo, že bych určitě nebyla jediná. A jestli se nemýlím, ty jsi už něco takového také měl, ne? Zpracované to špatně není, bohužel právě volba tématu mě příliš nenadchává.

Psychop: Jako většina čtenářů jsem to ani já nepochopila a zkrátka mě to příliš nenadchlo, bohužel.
 
Tuax - 06. ledna 2008 10:10
nightimefox8315.gif
Dark_werewolf - 06.Ledna 2008 10:02
Víš to je o tom, jak je člověk vůči rodičům zaměřený. Mě letos bude třicet let, a maminka je pro mě pořád maminka i před druhými. Já snad nikdy o ni nemluivil jako o Matce (hnusne to slovo, odcizeni).

Mamince bych ani jako ten kluk nepopisoval tak jak to je uvedeno :)
 
Dark_werewolf - 06. ledna 2008 10:02
ikonadark229965040.jpg
Tuax - 06.Ledna 2008 09:30
Jasně, to by pak smysl dávalo. Jenže tebou zamýšlený výraz je pro mě moc skrytý, potřeboval bych kopnout jinak napsanými uvozovkami. A když vyprávím něco kámošovi, rozhodně nepoužívám slovo "maminka".

Dal sis takovou práci se skrývaním skutečnosti, že ji v tom pak jen málokdo najde : )
 
Tuax - 06. ledna 2008 09:30
nightimefox8315.gif
Dark_werewolf - 06.Ledna 2008 09:23
Jistě, ale není to první řádek vyprávění :))) Akdyž to ligicky vypadá, že to tam nepatří, je dobré se zamyle zda to není účel. A proč tomu tak je či by mohlo být ;)

U Pavettiny povídky v prvni serii tohoto projektíčku si taky stačí odvodit, že jde o alias filmaře, ikdyž to tam není napsané a hned to dává všechno smysl :)
 
Dark_werewolf - 06. ledna 2008 09:23
ikonadark229965040.jpg
Tuax - 06.Ledna 2008 01:06
Můžeš se hádat se Sargo jak chceš, ale ten odkaz na maminku ve tvé povídce je, hnedlenc v první řádku. To je klamání tělem : )

Ad Ravager, receptů už tu několik přeci jen bylo. Takové parádní ingredience viditelně svádějí ke kuchařině. Bylo to pěkný

Ehm, jen mě tak mimochodem napadlo, kolik z přítomně čtoucích se ve skutečnosti popere s krvavou tlačenkou, gulášem ze srdce, jitrnicema nebo dokonce dršťkovou polévkou :D
 
Sargo - 06. ledna 2008 01:11
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Tuax - 06.Ledna 2008 01:06
Co ty si všechno neodvodíš z jedné poznámky... :-DD
A máš pravdu, určitě bych z toho nepochopila, že to vykládá kamarádovi :-P
 
Tuax - 06. ledna 2008 01:06
nightimefox8315.gif
Sargo - 06.Ledna 2008 00:37
Já ti dám zahleděnost skřítě :-P Očividně si o mě stále domýšlíš věci, které ti asi dávájí smysl v mé nesmyslnosti. Kdybych byl do nich zahleděný, to bys koukala, co bych zde vůbec psal ;)))
Co říkám, říkám na základě zkušeností, ne doměnek...

A co se týká projevu, po většinu života jsem byl... a ty se mi neustále a vytrvle snažíš brát, to čeho jsem si po letech nabyl, v co jsem ani nedoufal... zvláštní to zlomyslný skřítek Sargo...

Co se týká toho vykládání zadání mamce. Je zde opět zjevné jak jsi to nepochopila :))) On to přeci nevykládá mamince, on to vykládá kamarádovi. Nebo přeneseně čtenáři, ale rozhodně ne mamince. S tou by takhle nikdy nemluvil. Ty mi tu něco vykládej o omezeném myšlení :-D Když to není dáno na lopatě, tak si každý bere jen to co vidí... Ano chybí tam úvodní část, kdy přijde za kamarádem a vypráví mu: „Přijdu domů, vejdu do kuchyně a sednu si ke stolu.“ No a konec samozřejmě taky nekončí tak je psáno, ale je to na 250 slov, taktam není vše za každou cenu ;)

 
Sargo - 06. ledna 2008 00:37
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Ocel: zajímavý náhled :-D

Tuax: dobrý nápad, jen bych jinak zakomponovala to, jak vykládá mamině zadání. Takhle se přeci jenom nemluví :-)

Ravager: v pointě je síla. :-D

psychop: sice jsem to nepochopila, ale santíci zombíci potěšili. :-))

Kong Bao-tan - 05.Ledna 2008 22:36
V psaném textu lze naštěstí vypnout fantazii a brát to jenom jako slova. :-D

Tuax - 05.Ledna 2008 23:36
Nepíšeš špatně, ale kéž bys byl méně zahleděný do vlastních děl. :-))
Myslím, že pokus o humor je na místě - vzhledem k rozsahu nelze psát vážně, vážnost potřebuje svůj prostor, aby se do ní mohl čtenář ponořit. Ostatně úspěch nevážných děl mluví za vše ;-)
Téma Vánoc bylo logické - nejen že právě probíhaly, ale námět byl podán jako vánoční romantika. Takže to velmi odpovídá. Myslím, že i kdyby se jmenoval silvestrovský, budou tam spíš ty Vánoce, protože ten kontrast láká sám o sobě. :-)
 
Tuax - 05. ledna 2008 23:36
nightimefox8315.gif
Menší zamyšlení

Ještě jednou jsem si otevřel zadání tohoto projektíčku, abych se ujistil, že v zadání doopravdy nebylo nic o tom, že témata se musí týkat vánoc. Ano, byl to osmý vánoční projektíček. Ale nebyl věnován tématicky vánocům, byl to vrtoch osudu a Sargo, které si v zadání pohrálo s cynismem vůči vánocím. I uzávěrka byla posunuta až téměř k silvestru. Přesto se většina příspěvku shodla tématicky s vánocemi. Mám pocit, že kdyby to vyšlo jako zadání 31.12. s podtitulem osmý silvestrovský projektíček, tak budou obsahy plné silvestrovských nocí. Ale je to klasický jev, který znají kritici, nakladatelé a provozovatele literárních soutěží. Většina se vždy chytne něčeho, co nějak souvisí s vyhlašováním, nebo s obdobím v době vyhlašování, když vyšla noční hlídka, tak do literární soutěže toho roku taky přišla většina prací jako obdoby daného tématu, i když to v zadání nestálo.

Když jsem se ponořil do hlubin fantazie a na povrch mi vyplavaly tyto nápady:
- Hrobník
- Exorcismus
- Středověká mučírna
- Hrabě Drákula a jeho krutovláda
To mi stačilo, víc jsem nepotřeboval a nakonec jsem první z nich úplně vyřadil, přestože do každého z nich bych dané téma zpracoval. Ale chtěl jsem se pokud možno vyhnout přímé konfrontaci s násilím, krví a brutálností (ano, byl jsem taky pod vlivem vánoc) a tak jsem si vzpomněl na úkol, který jsme kdysi dávno měl na střední škole a tak vznikl i zdejší Úkol do literatury.

Když jsem to dopsal, připadlo mi to přesto, ještě moc vážné, tak jsem tam vložil Ravagera jako spisovatele a Sargo, jako svatou osůbku. Abych to odlehčil. Snažím se psát,tak abych se co nejméně střetl s díly jiných, ale zde je dost děl sobě tak podobných až z toho jde hlava kolem.

Je pro mě trochu zarážející, že se většina došlých a doposud zveřejněných prací snaží být za každou cenu vtipná. Kdyby se někdo pokusil o napětí, či horrovou atmosféru, slavil by větší úspěch, protože téma k tomu vybízí a nabízí svá udělátka. Ne každý z čehokoliv udělá dobrou frašku, která druhé pobaví. Parodie je krásná věc, ale musí se umět správně naroubovat. Lepší je zkusit psát v tom duchu, který je vám vlastní, pak se to odrazí. Já osobně jsem už spíše experimentátor :) Testuju další a další věci a vlastně v každém projektíčku, nějak vybočuju. Neočekávám ohlasy, protože píšu po svém a to co zde čtenáři chtějí, jim poskytuje pléno a ne jednotlivci. Přesto jsem rád, když někoho potěší nějaké to dílko ode mě.

Tak a nyní mě za mou opovážlivost můžete ztrhat :-P
 
Kong Bao-tan - 05. ledna 2008 22:36
waaxquie80614485.jpg
Ocel: ne, tohle opravdu nemusím. Kdyby to běželo v televizi, okamžitě přepínám. A nehledě na to, tu již podobná povídka v jakémsi projektíčku tuším už byla... Tvoje chyba to není, ale pro mě to pozbývá originalitu.

Tuax: perfektní. Originální nápad a zpracování - naproto přiměřený k omezenému počtu slov + netradiční ztvárnění tématu. Myslím, že budeš jden z mále, který nepoužije zadání doslova (tím myslím, že se ti neobjevuje v příspěvku slogan "Narvi tam ... a nemrtvý").
Chtěl bych být v té třídě a sledovat výraz paní učitelky. A pak že dnešní děti vůbec nečtou :-P

Ravager: rozhodně lehce a vtipně zpracované. Co do výběru slov snad nejlepší co tu bylo.

psychop: hm buď sem to nějak nepochopil a nebo to jde mimo mě a nezaujalo mě to... i když Santu a komercializaci všeho taky bytostně nesnáším.
 
Fry - 05. ledna 2008 21:58
frynovy23924.png
Ravenger: Nádhera... Musím si povedať: Že ma to nenapadlo...
 
PsychoP - 05. ledna 2008 21:47
falling8927.jpg
Ravager - Nádhera... Zatím asi nejkouzelnější pointa xDDD
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.067469120025635 sekund

na začátek stránky