Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Krvavá noční můraOblíbit

icon963.jpg

Autor: Eilonwy

Sekce: Povídka

Publikováno: 06. ledna 2008 19:20

Průměrné hodnocení: 3.5, hodnotilo 2 uživatelů [detaily]

 
Inu, tahle povídka byla původně pro Dawnie, to ona si vymyslela název, mým úkolem bylo sepsat k němu povídku.
 


Vyšla z krčmy, rozloučila se se svými přáteli a šla domů. V temných ulicích města již dávno žádné lampy nesvítily. Všude byla tma. V nejtemnějších zákoutích spaly ještě temnější kočky, které neměly náladu na to, aby vrněly. Na obloze nesvítil měsíc, ani nebylo zataženo. Byl nov. To Katarýně moc nepomohlo. Šla pomalu a tiše, aby na sebe neupoutala pozornost. Všichni lidé byli zalezlí ve svých domech a spokojeně pochrupovali. Ticho narušovaly pouze její kroky. Na věži nedalekého kostela odbila půlnoc. Kate, která nikdy nevěřila na dlaky či podobné nestvůry, se začala bát. Měla pocit, jakoby ji někdo sledoval. Jeho pohled se jí zavrtával do zátylku. Zrychlila krok. Kolem ramen si přehodila plášť, který nesla v ruce. Byla jí zima. Bylo slyšet šustění listí stromů nedalekého parku. Stále ji někdo sledoval a ji začínal pohlcovat strach. Okno vysoko nad ní nebylo zavřené a vítr s ním cloumal sem a tam. Bouchalo pravidelně. Zvuky zesilovaly. Slyšela všechno. I to, co slyšet nechtěla. K vrzání reklamní cedule pověšené nad rámem dveří se přidal navíc i tlukot jejího srdce. Ještě zrychlila chůzi. Neodvažovala se ohlédnout. Pár sáhů od ní zavřískl kocour. Vylekalo ji to a ona utíkala. Chtěla rychle pryč z té temné ulice. Chtěla domů. Zakopla, ale neupadla, pouze zavrávorala a ohlédla se, aby zjistila, o co zakopla. Na zemi ležel malý kámen. Stačil jeden pohled mimo cestu vpřed a když se znovu podívala před sebe, spatřila muže, div do něj nenarazila. Před chvílí tam nebyl… Jsem si naprosto jistá…
„Copak se vám stalo, slečno?“ ochranitelsky se jí zeptal. Byl vysoký. Měl hnědé vlasy, dlouhé po ramena, shrnuté za uši. Byl až nepřirozeně pohledný. Svalnatou rukou pohladil Katarýnu po tváři.
„Musí vám být zima,“ svlékl si svůj plášť a podal jí ho.
Hleděla na něj. „Děkuji.“
„Třesete se… Co se stalo?“ otázal se jí ještě jednou. Jeho hlas byl hřejivý a uklidňující.
„Promiňte… Nechtěla jsem vás otravovat,“ byla z něj naprosto vedle. Byl milý, krásný, laskavý, obětavý… „Myslela jsem si, že mě někdo sleduje,“ zasmála se svému pocitu. „Taková hloupost. Dokonce jsem měla strach, že mě chce někdo zabít,“ pohlédla mu do očí.
„Jak by mohl někdo chtít takové krásné stvoření zabít?“ polichotil jí.
„Teď už se nebojím,“ usmála se.
„Jste tak krásná,“ pohladil ji znovu po tváři. Políbil ji. Něžně. Líbal ji na krku… Byla v sedmém nebi.
Zavřela oči. Svá ústa měl přiložené na jejím krku. Náhle jí však po něm stekl pramínek krve. Její vlastní krve. Nehýbala se. Odložil svá ústa od jejího krku. Rty měl od krve. Držel ji stále v náručí. Na její tepně byly dvě malé rány. Odstoupil od ní a ona se po chvilce skácela k zemi. Muž se usmál. Nyní odhalil dva špičáky smočené krví.
Nechal ji tam ležet a odešel neslyšnými kroky.
Stále tam ležela. Oči měla zavřené. Jednu ruku položenou na břiše, druhou podél těla. Pár pramínků vlasů měla nalepené na čele. Kočky četných barev se v mžiku seběhly kolem ní a každá si utrhla kus masa. Oči byly obzvláště žádané. Odnesl si je kocour, který o ně vyhrál boj. Bílý kocour.

 

Komentáře, názory, hodnocení

Sargo - 23. ledna 2008 23:25
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Budiž to všem ponaučením, že se nemají chytat podobnosti jména a otírat si o něj boty.

Eilonwy: mladším autorům většinou doporučuju, aby svůj věk předem napsali - nelze posuzovat stejně povídku někoho, komu je třináct jako někomu, komu je o deset víc.
Ano, ta povídka je to klišé, ale na třináct to není tak špatné ;-)
Piš rozhodně dál... a ber svět trochu míň vážně ;-)
 
Durin Mahalul - 23. ledna 2008 22:53
dwarfm1808.jpg
Eilonwy - 23.Ledna 2008 22:48
Tak je to správné.Jako napsat něco s takovýmhle dějem tak, aby se to líbilo chce hodně umu a chce to vědět, kde ty krátký věty a podobně :) A dialogy jsou to nejhorší :) To i řada těch dobře hodnocených tady je má pěkně mizerné. Tak na sobě pracuj a příště si to zkus nějak víc projít, abychom mohli být hodnější.
 
Eilonwy - 23. ledna 2008 22:48
icon963.jpg
Aiya všem.

Především se chci omluvit, stydím se za sebe i za tu zrůdičku tady kousek výš, kterou jsem nazvala povídkou.
Nezlobím se, ale nebudu před vámi tajit, že smutek a lítost jsou silné city, obzvlášť když je (byl) úplněk, jenž na mě má nemalý vliv a když se k tomu připojí vaše ostrá slova.

Jsem vážná bytost, pro vtipy, které se někoho dotýkají nemám toleranci, takže mě vaši smajlíci (typu :-D) nepobavili. Nemám vám to za zlé. Jsem ráda, že jsem na vašich rtech vykouzlila úsměv, snad probudila smích ve vašem nitru, i když to byl spíše posměch.

Nevím, kterou Dawn máte na mysli, ale tu osobu, kterou myslím, řekla bych neznáte. Na Andoru se nevyskytuje.

Klíšé, ano to je. Možná, že i o to šlo. Ne, nemyslím, že mi šlo o ztrapnění se, nýbrž napsání něčeho typického.

Spyder: Takové používání krátkých vět se prostě musí cvičit. A to právě dělám, nemyslíš? Ale máš pravdu, budu na sobě ještě dost pracovat.

psychop: Áno, kočky. Tady jsi v mém světě, trocha tolerance a pochopení, prosím. Masožravý jednorožec? Proč ne? U mě takoví jsou ;-)
Krysy by rozhodně nepůsobily tak elegantně jako ženu požírající něžňounké kočky.

Durin Mahalul: Jsem ráda, že se jen nevysmíváš, ale i radíš, což potřebuji. Na co jsou kecy o tom, jak je to špatné a hloupé. Příště to bude také takové, když nikdo neporadí. Takže ti děkuji :-) Budu si tvé rady pamatovat a budu se stydět a číst knihy. Budu se stydět především proto, že od sebe čekám něco víc, než jste mi teď dali najevo, co jsem a co umím. Budu se stydět i proto, že jsem se nepovažovala za třináctileté dítě, ale za někoho duševně staršího. Nakonec jsem duševně hloupější a mladší než je můj třínáctý rok naivního života.
Děkuji za přidané hodnocení z milosti, potěší, ale uvědomuji si, že jej mám neprávem.

Eithné: Kdyby to šlo, smála bych se. Ale nejde.
Je to holka ovlivněná pohledem upíra.
Viděla jsi Interwiev s upírem? Tak takhle by odhalil špičáky s krví.
S kočkami to myslím vážně, jak by ne, když tam jsou.

Pavetta: Děkuji za kritiku, která poučí, ale nebodá u srdce. Taková se nejlépe pamatuje. Rozhodně máš pravdu a já se budu snažit napsat něco snesitelnějšího :-) Upíři se mi také líbí, a proto mě mrzí, že je dokážu jen v pár minutách takhle zkazit. Ztrapňovat sebe můžu, ale abych to dělala i upírům, to už se nesluší :-)

Arion2: Trochu mě uráží, že si mě spojuješ s nějakou Dawn, která dle tvého výrazu ve tváři a tvých slov není nikým, kdo by stál alespoň za pohled. Pravda, já za něj také nestojím, ale podoba je jiná, to postřehneš i periferním viděním. Ne, nedívej se, stejně bych tvůj pohled nevydržela.
Ještě aby dětsky nebyl psán, když jsem malá lamka ;-)
Je milé, že mě šetříš. Ale na druhou stranu... no dobrá, můžu si za to sama, že si o mně myslíte, že jsem prostě malá hloupá holka, která si myslí, že má povídku natolik dobrou, aby ji zde publikovala a... Možná, že máte i pravdu, ale fantazii snad mám. Tam někde vně. Doufám.

Tak jsem to vzala hrdinně, snad to tak i působilo (no tak nic...). A ještě jednou říkám, nezlobím se, dokonce se i chvílemi usmívám. A jestli si myslíte, že teď jste mě zahnali do rožku a nic nenapíši, že jste mě svou lstí vyhnali za brány Andoru, to se mýlíte. Já se nevzdávám ;-)

Mějte se
Eil
 
Durin Mahalul - 21. ledna 2008 08:55
dwarfm1808.jpg
Arion2 - 21.Ledna 2008 08:38
Budu si to pamatovat ]:-)
 
Arion2 - 21. ledna 2008 08:38
a5615.png
Mě spíš zaujalo, jak v té temné temnotě - temné uličky, kde jsou ještě temnější kočky, co nevrní (Proč by vrněly, když je nikdo nehladí? Spíše bych tam použil mrouskání se.) - viděla hnědé vlasy a pohlednost upíra.

Přijde mi to dost divné, protože potmě je každá kráva černá - říkejte si co chcete, prostě je.

Dejme tomu, že by s ním skočila po třech vteřinách do postele, zřejmě použil svůj pohled (nadpřirozená schopnost), ale proč by jí vypil do sucha? To mi přijde velmi trapné.
Zde se přikláním k Zabíječi upírů (W.King), kde si většina upírů své ovečky schraňovala a pěstovala, za protislužbu samozřejmě (u té hraběnky to byl sex, řekněme si to na rovinu).


Dawnie, není to náhodou ta „Dawn“? Pokud ano, vysvětluje se tím vše.
Zejména pak název, který dle mého mínění se samotným příběhem nemá moc společného. Osobně jsem čekal, kdy se milá Katarýna probudí promočená studeným potem. Pak bych pochopil tu "můru" v názvu, ale takle?



Verdikt: Nelíbí. (číselně už dlouho nehodnotím, buď ráda)
Neschopnost popsat prostředí jiným slovním spojením, než temná temnota.
Text je psán velmi dětsky.
Děj je laciný, ničím neobohacený, nepromyšlený.
Celková krátkost.

A raději už nebudu pokračovat, protože už bys nikdy nic nenapsala.


V dalším příběhu více promyslet děj, přimíchat další (i dějově nesouvisející) linii, extravagantně se odlišit od všednosti - tj.použít fantasii.
Hodně štěstí J."Arion2"P.

P.S.
Až někdo napíše tohle mně, tak už opravdu na Andoru nic nepublikuji. :)
 
Pavetta - 20. ledna 2008 19:57
kar7874.jpg
Upíři jeden čas byli hitem, pak je doplnili vlkodlaci, pak se začali rasit mezi sebou navzájem a nyní je to klišé. Na druhou stranu, zamilované povídky jsou také klišé… aneb stvoř si svého vlastního sádrového trpaslíka.

Mně se povídky s upíry líbí, protože mám upíry ráda. Zkoumám různá pojetí a tak všelijak. Stockerův drákula, Sapkowskiho Regis, Lukjaněnkovo Kosťa či Kulhánkův Noční klub. Tak tím jsem obhájila téma Upíři. :o)) A pokud ne, jsem „nepochopena“ :oD

K povídce.
Je to krátká próza, problém stejný jako u projektíčku (bývá). Je náročné napsat něco krátkého, co má hlavu a patu, zaujme a ještě to obsahově jakž takž vystihne název a autorovo cítění.

Chce to pro příště dávat pozor na významy slov: „Odložil“ se asi opravdu nedá užít u částí lidského těla, pokud je vysloveně nevezmeš a nepoložíš na stůl.

U opakování slova „temné“, možná by ti v tomhle pomohl příště word, který ti vyhledává synonyma. Není na tom nic špatného a pokus si slova zapamatuješ, obohatí ti slovní zásobu.

Psát povídku s atmosférou je velmi těžké, už to chce umět alespoň lépe balancovat se slovy a vyhazovat trumfy slovní zásoby. Takže bych zkusila něco dějového s přídechem atmosféry a postupně bych se propracovávala dál. Rozhodně piš dál a piš co nejvíce… Ne vše, bude dobré, ale častým psaním si můžeš vyzkoušet více stylů vyjadřování se a zjistit, jaký ti jde nejlépe.
 
Eithné - 20. ledna 2008 19:01
dub2857.jpg
:-D
"V temných ulicích města již dávno žádné lampy nesvítily. Všude byla tma. V nejtemnějších zákoutích spaly ještě temnější kočky..." - napadlo mě, jestli bys třeba nechtěla napsat něco o tom, jak barbar v koži spolu s válečnicí v chromované podprsence jedou do Temné říše, kde na Temné hoře v Temné věži useknou Temnému mágovi Temnou prdel? ;o)
Jak už bylo řečeno, je to klišé, až z toho bolí oči. Jediný pokus o protest proti klišování byl ten, že měl upír vlasy hnědé a ne černé, což prostě nestačí ;o)
Jen pár poznámek, jinak se naprosto ztotožňuji s komentáři pod sebou: Co je to za holku, že někoho vidí ca tři sekundy a kdyby byla poblíž postel, hned by do ní skočila? Jak ten upír dokázal odhalit špičáky od krve? Nesetřela by se mu náhodou o rty? Opravdu myslíš vážně, že se toulavé kočky vrhnou na ještě teplou lidskou mrtvolu a začnou ji ohryzávat? Věta "jednu ruku položenou na břiše, druhou podél těla" zní, jako by měla ty ruce useklé. Co chtěl básník říct oním dramatickým dovětkem v poslední větě, že byl ten kocour bílý? O půlnoci už nikdo není na ulici a jsou dokonce zhasnuté lampy?
A... a vůbec! :o))
Piš dál, ale buď ke svým dílům trochu kritičtější co do uveřejňování. Hlavním pilířem povídky je vždycky nápad a proto ti velmi doporučuji, aby sis zkusila vymyslet něco originálního - nebo aspoň ne o upírech ;o)
 
Durin Mahalul - 20. ledna 2008 17:10
dwarfm1808.jpg
Děj zde žádný není, to co se stalo by se dalo popsat jedinou větou.
Ovšem ani žádná umělecká hodnota zde nedostala místo, takže hodnocení nebude vysoké, nyní přistupme k udělení pár rad.

Pokud se snažíš navodit temnou atmosféru, nemůžeš používat tak veselá slova jako "spokojeně pochrupovat". Stejně tak spojení "temnější kočky" atmosféru neztemní, ba naopak přivodí čtenáři úsměv, či křeč.
Krátké věty jsou voleny správně, ovšem chtělo by to lepší spojení - ty jsou špatně po celém článku a působí na mne vtipně a prostě úplně jinak, než by měly.
Z těch spojení a použitých slov soudím, že ti není víc jak 12, pokud ano, tak se styď a zapracuj na svém slovníku, popřípadě si přečti pár knih.

Ten dialog je rovněž takový hodně hloupý. Zkus si to přečíst nahlas, popřípadě zahrát a mluvit nahlas. Navíc mi tam vůbec nesedí chování a podobně.

Hlavně se mnou nenech odradit, zkus se odpíchnout od chyb, na které jsem zde poukázal a napiš něco lepšího.

A abys věděla, že mám dobré srdce, tak přidám jeden bod k hodnocení navíc. Takže už máš ode mě dva.
 
PsychoP - 20. ledna 2008 13:02
falling8927.jpg
Kočky mrchožroutky? Spíš bych to viděl na krysy. Nebo ji nechal trochu odležet... A souhlasím se směšností věty, na kterou poukázal Spyder.
 
Spyder - 20. ledna 2008 00:46
demon16950.jpg
Už prolog mě trochu vyděsil (to když sem zahlédl jméno Dawnie) a abych řekl pravdu, splnilo to mé očekávání.
Přílišné používání krátkých vět. Skvělé, když chceš navodit atmosféru, ale musí se to umět použít...tady to stálo stručně řečeno za prd a atmosféru to jen kazilo. Některé věty mi přišly úplně zbytečné a nedůležité k příběhu.

Celý příběh je navíc značně klišoidní...prostě popis útoku upíra. Nic překvapujícího, nic šokujícího. Prostě klasika.
Kdyby to bylo delší, možná bych dal za 6 (tedy pokud by se to netáhlo stejně jako tohle, protože mi to přišlo docela nudný a měl jsem chuť přestat číst ani ne v polovině díla), takhle to řadím k průměru, takže jasná 5.

P.S.Odložil svá ústa od jejího krku. Tahle věta mě upřímně rozesmála ;-)))
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.067489862442017 sekund

na začátek stránky