Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

MaminkaOblíbit

sugar!!!9653.jpeg

Autor: ChubAllah

Sekce: Povídka

Publikováno: 21. února 2008 08:31

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Něco, co jsem napsal před několika měsíci, položen v hluboké depresi. Výborná inspirace...
 


Zelené záblesky. Řev. Krví zbarvená obloha. Bolest, bolest v samotném jádru nervového systému, bolest tupící smysly, bolest ovládající celé tělo. Ilja otevřel oči. Viděl a přesto nevnímal. Celé to bylo podivně rozmazané. Zvuky. Zvuky pronikající do mozku, kde bodají jako ostré a rozpálené jehly. Běžící lidé, pád a smrt. Výbuch. Oheň. Kvílení smrti nad zemí. Potom ale slastný pocit. Bolest ustupuje. Je to jako sen, který by nikdy neměl skončit.

"Nechte ho!" řval nějaký hlas. "Nedávejte mu to morfium!"
Ilja zasněně poslouchal. Ten hlas mu přišel známý. V duchu se usmál. Připomínal mu jeho dětství, kdy se s kamarády hádal o korálky. Byly to příjemné vzpomínky.
"Tenhle to potřeboval, kapitáne. Říkám vám, že..."
"A já říkám, že to je plýtvání!" vykřikl zase ten hlas.
Ilja vířil v prostoru. Ale přesto věděl, že leží. Kde? Doma, v posteli. Za chvíli přijde maminka, donese mu horké kakao a koláčky, které měl tak rád. Roztáhne závěsy, aby se rozesmáté sluníčko mohlo podívat do jeho pokoje. On se nasnídá, vstane a půjde s maminkou očesat jablíčka, ze kterých si udělají mošt. Měl maminku moc rád.

Ale ne. Svět se mění. To není jeho postel, osoba sklánějící se nad ním není jeho maminka. A ta krev... Bože, tolik krve.
"Kapitáne, už přichází k sobě. Iljo, slyšíš mě?"
Co to bylo za tvář? A proč jsou zvuky najednou jasnější? Ale přesto se vše komíhá. Záblesky barev. A krev. Všude krev.
"Do hajzlu s vámi. Ten stejně nepřežije! Tady je všechno marný, vám říkám!"
Ten nepříjemný hlas. Už nevzbuzoval příjemné vzpomínky. Vzpomněl si na chvíle ve škole, kdy ho spolužáci bili, smáli se jeho oblečení, kdy učitelé s ním jednali s opovržením. A maminka. Ta už nebyla usměvavá. Tvářila se smutně. Plakala. Ne mami! Proč pláčeš? Já nechtěl! Mami! Mami! Odpusť mi!

Ilja si začal uvědomovat vlastní tělo. Zjistil, že má ruce, nohy, hlavu. Má je? Otevřel pusu. Něco řekl, nevěděl co. Pořád něco říkal. Ale po chvíli si uvědomil, že nemluví, že křičí.
"Sakra, zavřete mu už hubu."
"Kapitáne, se vší úctou..."
"Vaše úcta je na hovno. Podívejte se, jak ten chlap vypadá! Udělejte to."
Ilja stále křičel. Maminko! Maminko! Kde je maminka? Chtěl pohnout rukama, chtěl se osvobodit, chtěl utíkat, daleko, předaleko. Chtěl běžet za maminkou. Ale nemohl nic nahmatat. Podíval se na své ruce, ale on je už neměl. Místo toho zíral na zkrvavené pahýly, které se komíhaly nahoru a dolů.

Mami, ne! Jak ti teď budu pomáhat? Kdo Ti pomůže s loupáním brambor, sbíráním ovoce, zametáním na chodbě? Kdo tě teď bude objímat? Mami! Mami!
Potom cítil něco špičatého, něco teplého, jak mu vniká do ramene. Najednou mu bylo příjemně, svět se ztrácel. Jeho vidění ochabovalo, dokonce i zvuky přestaly. Byl sám, v říši světla.

Ale ne, někdo tam ještě je. Kdo to je? Postava v bílém, jemně se usmívající, se zlatýma očima. Mami? Jsi to ty? Maminko!

Ilja běžel k ní, vědouce, že je teď už nic nerozdělí.

Maminko...

 

Komentáře, názory, hodnocení

Arion2 - 27. února 2008 16:05
a5615.png
Zajímavé... možná by to chtělo nějaký jiný námět - neříkám nějaký neotřelý, klidně napiš upíra, pokud to uznáš za vhodné.

Celkově jsem textu moc nepropadl. Je to takové divné, ale neřeknu ti v čem - možná rychlost a neosobnost.
Ale jsou zde i vcelku dobré pasáže.


Verdikt: Neoslovilo.



Jak jsem napsal výše napiš něco jiného, pak se uvidí.
Na brzkou čtenou u dalšího článku, J."Arion"P.

Pokud by někdo měl něco k mému komentáři, ke komunikaci použijte Andorskou poštu. Na každý článek chodím jen jednou.
 
Sargo - 27. února 2008 13:21
wel1d5kk1aaa19357.jpg

Není to dokonalé, ale píšeš dobře a působivě.
Pošli něco dalšího ;-)
 
Pavetta - 27. února 2008 07:50
kar7874.jpg
Maminka je vcelku zajímavý protiklad, ale mě tam ta jemná sentimentalita s trháním jablíček docela ruší. Líbilo by se mi, kdyby to celé bylo v popisech pocitů. Věty s maminkou jsou primitivní z pohledu opravdu malého dítěte, ti spolužáci také vypadají leda tak do třetí třídy, což už není tak silná fixace na mamku.

Takže tyto pasáže se mi nelíbily.

Bolest, bolest v samotném jádru nervového systému, bolest tupící smysly, bolest ovládající celé tělo. Ilja otevřel oči. Viděl a přesto nevnímal.

Ono „nevnímal“ tu působí docela nepatřičně vzhledem ke kontextu. Já, když nevnímám, tak prostě nevnímám, ale ty tu popisuješ zvuky a bolest, co tedy nevnímal? Ten shon kolem, hnus, nadcházející konečno? Pokud je to tak, mělo by to být upřesněné.

Osobně bych jemné pasáže založila například na popisu vůní, které vanou odkudsi z dálky a jsou nedostižně příjemné, leč nedosažitelné.

Takže musím říci, že tohle dílo mě nezaujalo, vzhledem k tomu, že se mě v podstatě tak polovina nezaujala.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.064893007278442 sekund

na začátek stránky