Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

OdešelOblíbit

drak5863.jpg

Autor: Mavy

Sekce: Povídka

Publikováno: 25. března 2008 19:53

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
No asi bych tomu asi ani neříkala povídka. Je to jeden z mých prvních pokusu něco napsat. Doufám že se bude líbit. Bohužel nejsem moc dobrá ve svém rodném jazyce, takže jsou tam asi chyby. Předem děkuji za vaše názory.
 


O okenní tabule se rozbíjejí kapky deště. Mezi mnou a deštěm je jenom to chladné a průhledné sklo. Mé myšlenky zase bloudí hluboko ve vzpomínkách. Né! Už opět se ocitám v tom dni. Cítím teplé sluneční paprsky, jeho jemné dotyky a polibky. Jsme daleko od lidí na malé skryté loučce. Společnost nám dělají jen ptáci v korunách nedalekých stromů a cvrčci v trávě kolem nás. Ležím na zádech a nechávám ho hladit mé břicho jeho jemnými prsty. Je mi tak krásně, tak bezstarostně. Mám pocit, že něco tak krásného je jen sen. Jeho polibek mi však připomene, že všechno tohle je skutečnost. Jsme spolu a jsme šťastní. Nudí mě jen tak se válet, tak se zvednu a vezmu ho za ruku. Společně se vydáme dál. Cestou se bavíme, líbáme. Nikdy to nesmí skončit. Nikdy!

"Pojď sem a nelelkuj u toho okna!"
Krutý návrat do reality. Nemám však čas nad tím přemýšlet. Jdu matce pomoct. Je na to všechno chudák sama a já jí také příliš nepomáhám. Opět stojím u okna. Nevnímám povyk ani křik přicházející z ulice. Od té doby, co všichni muži odešli, jsem jako bez ducha. Nic nevydržím dlouho dělat. Ano, odešel taky. Vidím tu scénu jakoby se stala před chvílí. Přitom mi to připadá jako několik let. Kde je pravda? Sama bych to nevěděla, ale všichni to tu počítají. Prý je to jen měsíc, co jsem naposledy cítila jeho rty na těch svých a mohla ho obejmout.

„Kap!“
Že by byl déšť slyšet přes sklo? To není možné. Pak teprve si uvědomím, že to nebyl déšť, ale má slza.
„Kap!“
Cítím úlevu. Tak dlouho sem to snášela bez náznaku emocí, ale vzpomínka na naše poslední setkání prolomila ledy. Pláču, vzlykám! Nemohu přestat! Sednu si do křesla a nechám slzy pomalu stékat po obličeji a dopadat na mé oblíbené červené šaty. Cítím, jak se slzami odplouvá i smutek. Je pryč! Odešel! Mě tady nechal! Samotnou, bez ochrany... Rozzlobený hlas v mé hlavě pomalu ztrácí na intenzitě. Slzy jsou pryč. Zmizely jako on. Nechaly po sobě jen hluboký šrám na mém srdci.

Poslední pohled do zrcadla. Jaká změna, ozve se ironický hlas v mé hlavě. Z dívky dobrých mravů na chlapce nižší třídy. Dlouhé světlé vlasy schované pod čepicí. Koženou zbroj dělanou tak, aby nebyl rozeznatelný dekolt a u pasu starý meč. Vše velice obnošené a špinavé. Není však čas na dlouhé otálení. Svítá! Musím zmizet! Nehodí se, abych šla dveřmi. Vyhoupnu se přes zábradlí balkónu. Ještěže mám pokoj v prvním patře. Tiše dopadnu na střechu verandy. Po břečťanu slezu na zem a již mířím po cestě do okrajové části města. Měla bych si pospíšit. Jestli mě tu chytí, tak mám malér. Lidé jako já tu nemají co dělat. Zvláštní, jak se boháči bojí chudých lidí.

Konečně jsem tady. Na tuhle chvíli čekám už nejméně týden. Slzy tenkrát odplavily smutek a mě napadl tento plán. Konečně ho mohu uskutečnit.
„Mo...“
Pronesu svým jemným hlasem. V tom se rychle zarazím.Takhle to asi nepůjde! Jsem kluk z ulice.
„Hm, můžu se přidat do armády??“
Vyštěknu drsným hlasem na muže zavalité postavy v obnošené a špinavé uniformě. Doufám, že si nevšiml mého nevalného začátku.
„Ty, a chceš do armády? Tak leda tak jako šašek! Chacha!“
Zasípá a má co dělat, aby nespadl z již tak vachrlaté židle. Jeho slova v krčmě vyvolají bouři smíchu. Počkám si, až smích ustane.
„Když nechcete, nechte být! Někdo jiný veme rád!“
Otočím se a vydám se ke dveřím.
„Nějakej netykavka, né?“
Ozve se mi verbířův hlas za zády. Pokračuji dál, jakoby nic neřekl. Sahám po klice.
„Hej! Nenech se prosit!“
Pomalu se otočím a zvolna se vrátím ke stolu.
„Takže mě berete?“
Na konci otázky mi trochu zjemní hlas. Zase jsem ujela z role! To se mi nesmí stávat!
„No jo bereme tě, ale nemysli si, není to žádná slast.“
Na znamení souhlasu jen přikývnu a již sahám pro ohmataný brk a kalamář. Hotovo! Podepsáno!
„Kdy a kde se mam hlásit?“
Zeptám se ještě na odchodu z krčmy. V odpověď se mi ozve něco ve smyslu: „Za odinu nekde ady.“

Tak jsem tady. Naposledy jsem se prošla po svém milovaném rodném městě a rozloučila se s ním. Snad se sem ještě někdy vrátím...

 

Komentáře, názory, hodnocení

occultist - 14. dubna 2008 16:24
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
Vlastní kritiku psát nebudu, moje se shoduje s tou od Sargo.
Hodnotit nebude tentokrát ani slovy, protože tohle je dle mého dost dobře nehodnotitelné.
Závěrem chci říct, že ačkoli mi za začátku styl autorky nesedl nakonec jsem ho všetřebal a dokonce bych řekl, že se mi líbil.
Autorce : Určitě piš dál, snad příště jen s něco ucelenějším příběhem a méně otřepaným tématem.
 
Sargo - 11. dubna 2008 23:02
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Povídka to není, ale to nevadí. I takovéto útvary je dobré psát, může být zajímavé číst a lze je komentovat ku případnému prospěchu písmáka :-))
Trochu se ale připojím k Práškovým rozpakům.
Začátek je na mě příliš sladkobolný, než abych si o něm uměla něco objektivně myslet a téma příliš klasické, neozvláštněné. Navíc si, navzdory přetrvávajícímu využití tématu, nemyslím, že by jakékoli dívce po pubertě stačilo strčit vlasy pod čepici, aby se mohla vydávat za kluka.
Začátek navíc působí jako z moderní doby, pak se ukáže, že je to zazobaná šlechtická dívčina - v čem tedy potřebuje matka pomáhat? Odveleli i kuchaře, aby se pak muselo mýt nádobí? :-)
Nicméně nepíšeš špatně a navzdory vyhrožování v anotaci tam bylo chyb jen pár.
Ráda bych si od tebe přečetla něco dalšího :-)
 
Prasek323 - 11. dubna 2008 18:07
aura2-png-male3891.png
hm.. hm... co k tomu říct... po přečtení jsem z toho nějak v rozpacích... má to svoje kouzlo, i když nápad není zase tolik nejoriginálnější (na druhou stranu, co je v dnešní době originální, že?)... Ale pokud to mám hodnotit palcem dolů, do strany, nebo nahoru, tak je jednoznačně nahoru.... Pravda je, že by to chtělo mírně prodloužit, já nevím... něco mi tam chybí. Ta rozpačitost je asi z takovýho očekávání ještě něčeho navíc.

snad jedna rada: nepřeháněj to tolik s těmi vykřičníky, všeho moc škodí (viz trojtečky v mém komentu :-D)
 
DarkDaniel - 11. dubna 2008 14:38
tn_war52s7698.jpg
Mě se to libilo, nic mene je to trochu kratke, docela sem se tesil jak odejde do armady a nejde sveho mileho "rozsekaneho" nekde na bojisti :) Jinak dobry no i kdyz pochybuju ze by sla neaka divcina do armady pro lasku... ale mozna...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.12128496170044 sekund

na začátek stránky