Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

O třech bratrechOblíbit

annun6170.gif

Autor: Annún

Sekce: Povídka

Publikováno: 11. května 2008 20:33

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Kraťoučká pověst o trojčatech a o rozdělení Nového Linoru. Propojovací článek s příštími příběhy.
 


Pověst o třech bratrech.
(aneb, jak vznikly tři elfí národy)

Kdysi, na začátku dávných věků, ve světě zvaném Vanion, v jedné prastaré elfí zemi jménem Nový Linor, žila krásná ovdovělá Elfí královna Närimea, které se narodila trojčata - tři synové.

Pojmenovala je Aermar, Elgalen a Darnel, ale když chlapcům byl sotva rok, ani sama jejich matka je od sebe nemohla rozpoznat, jak velice si byli podobní. Tak požádala a srdečně poprosila tři moudré bohyně, aby jejím synům šly za kmotry a daly jim do vínku něco, čím by se od sebe lišili.
Dobré bohyně prosbu sličné elfí královny rády vyslyšely a sestoupily se svého nebeského království na Vanionský svět.
Tak se stalo, že jednou v noci, když chlapci spokojeně spali, se u jejich umně vyřezaných kolébek zjevily tři překrásné ženy. Jejich půvab byl vskutku nadpozemský. Těmi třemi bytostmi byly bohyně moří Meridian, paní země Ladérian a hvězdná paní Elentari.
Plavovlasá bohyně moří a všech vod Meridian, oděná v jemně bledě modrých šatech, přistoupila k první kolébce, v níž snil svůj dětský sen nejmladší syn královny Närimei, jménem Aermar. Věštila mu vše dobré do budoucna a hodně zdaru v životě. Jako památku na to, že je jeho kmotrou, Aermarovi do plavých vlasů vpletla jemné bílé pramínky, aby mu připomínaly pěnící se vlny na písečných pobřežích a do očí mu vložila sytou modrou barvu svých moří a vod.
K další kolébce a ke druhému královskému dítěti, prvorozenému chlapci jménem Darnel, se přiblížila v zelenkavých šatech a s ohnivě rudými vlasy paní země Ladérian se svou věštbou. Též chlapci přála do budoucích let jen samé dobro, a aby všechny nástrahy života lehce překonal. Dotekem své božské ruky mu vnesla do vlasů hnědou barvu země a do očí zelenou svěžest jarních listů.
K poslední kolébce se třetím, prostředním synem, jemuž královna Närimea dala jméno Elgalen, přišla jako kmotra bohyně hvězd Elentari. Nádherná žena černých vlasů oděná v stříbrném šatu. Přikročila k malému elfímu princi, pokojně spícímu v postýlce a stejně jako ostatní bohyně věštily jeho bratrům, i ona jemu přednesla sudbu dobrých věcí a velkého zdaru v životě. Pak se dotkla svou rukou Elgalenovy hlavy. Vlasy předtím plavé v černé jako noc změnila a do jeho zraku vmetla šedo-stříbrný třpyt hvězd.
Po křtu královna Närimea bohyním za jejich laskavost a dobrotu velmi děkovala. Ty se na ni jen mile usmály, popřály jí hodně štěstí a všechny tři bohyně zmizely stejně tak tajemně, jako se objevily.

Chlapci rostli, dospívali ve spanilé a zdatné muže a dělali své královně matce radost. Však, jak šel čas, královna si uvědomovala, že bude muset rozhodnout, kdo z nich se stane jednoho dne králem elfského království. Protože byla moudrá a nechtěla, aby se kvůli trůnu její synové navzájem prali, učinila konečné rozhodnutí. Rovným dílem rozdělila elfské království Nový Linor na tři stejné díly a každému synovi předala vládu nad jedním z nich.
Tak se jediný rod elfů rozdělil na tři.
Na severu bylo království Dračích elfů, jemuž vládl královnin nejstarší syn, sličný král Darnel, na jihu království Jižních elfů, kde byl králem nejmladší syn Aermar a mezi těmito dvěma královstvími leželo třetí, království Hvězdných elfů, jejichž vládcem se stal král Elgalen, prostřední z trojčat. Mladí králové si navzájem byli dobrými spojenci a spravedlivě a moudře vládli svým zemím.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Annún - 22. června 2008 22:11
annun6170.gif
Sargo - 20.Června 2008 16:26
Díky za komentář, zkusím se příště polepšit.
 
Sargo - 20. června 2008 16:26
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Myslím, že by nebylo od věci příště přihodit i odkazy na dřívější články, když to patří do většího celku :-) Pěkně sepsané, snad bych příště kromě odlišností těla přidala i nějaké odlišnosti ve schopnostech či talentu, nebo zálibách.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.1108250617981 sekund

na začátek stránky