Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

PovinnostOblíbit

oko2076.jpg

Autor: Imric

Sekce: Povídka

Publikováno: 25. května 2008 19:38

Průměrné hodnocení: 6, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Tuto kraťoučkou povídwečku jsem napsal před několika měsíci jako reakci na jakýsi článek tady na Andoru, jsem si jist že by se našla v komentářích. Když ji ale teď, po delší době čtu znovu, mám pocit že se mi docela povedla a byla by škoda aby zapadla. :-) Zdůraznil bych jen, že jsem tuto "črtu" psal téměř jako automatický text, nic jsem po sobě neopravoval, nic jsem nemazal. Prostě jsem si sedl, během deseti minut ji napsal do okna "komentáře" a odeslal.
Doufám že se vám bude líbit alespoň zpoloviny jako se líbí mě ;-)
(a ted vypadám strašně arogantně a sebechvalně)
 


Povinnost
Posel se brodil hlubokým sněhem. Na cestu mu svítil měsíc a jeho dech se v hlubokém mrazu srážel na obláčky páry. Byl unaven takřka k smrti, ale jeho odhodlání neznalo hranic. Musí doručit zprávu, která mu byla svěřena! Onen malý, umolousaný dopis, který si tiskl k prsům, měl zásadní význam. Pokud ho posel nedoručí včas, celé království zahyne pod kopyty císařských koní a pod meči knechtů. Byla to hrozná myšlenka. Posel věděl, že ho sledují, už slyšel štěkot psů a nadávky pronásledovatelů. Zrychlil, pokaždé vytrhl s nadlidským úsilím nohu z jiskřícího, přemrzlého sněhu, jen aby ji do něj znovu s křupnutím ponořil. Musel být už jen pár desítek metrů od hranic, tam ho spasí hlídka královského vojska. Povinnost ho poháněla kupředu a naděje mu dodávala sílu. „Stůj bastarde!“ hrdelní hlas ohromného knechta prořízl tmu. Posel byl zmatený, už je téměř na hranicích a zpoza stromu se místo záchrany vynořil nepřítel. Vousatý muž ve vyšívané a prostřihávané kazajce tasil katzbalger a vrhl se na posla. Kurýr neuměl bojovat, nikdo ho to nikdy neučil a on sám nikdy neměl zájem ohánět se mečem. Proti drsnému vojákovi z povolání neměl šanci. Cítil, jak se mu meč s odporným zasyknutím zanořil do těla a pak ho pohltil ledový sníh náhle zbarvený do ruda. Jak by bylo jednoduché zemřít, poslův pohled se začal rozostřovat a jeho mysl se propadal do tmy. Přívětivé, nekonečně milosrdné tmy. A potom povinnost v jeho hlavě vykřikla: „NE!“ a on si vzpomněl na své děti, na své sousedy a na krásná města svého království. Nechtěl, aby kvůli jeho selhání byla města spálena, děti povražděny a jejich rodiče dílem pobiti, dílem odvlečeni do otroctví. V posledním vzepětí se umírající posel zvedl na nohy, nečekanou silou srazil knechta, který se nad ním skláněl, do sněhu a začal utíkat. Před očima se mu tmělo, z boku mu stříkala krev a v hlavě mu dunělo: „Musíš přežít, musíš splnit svou povinnost!“ A on běžel. Po několika minutách, které se pro kurýra vlekly jako věčnost v očistci, se před ním ozvalo zaržání koně, tlumený dusot kopyt ve sněhu a válečný pokřik království: „Za boha a krále!“ řvali jezdci a štvali své koně směrem ke kurýrovi. „Jsem zachráněn!“ posel radostí vykřikl a do očí mu vhrkly slzy úlevy. Pak se mu do prsou zabodnul šíp. Nechápal co se stalo, tak kulhal dál směrem k jezdcům, kteří už byli skoro u něho. „Nikoho neživte! Pobijte všechnu císařskou svoloč!“ První z jezdců, mohutný rytíř v kroužkové zbroji, se sklonil k poslovi a mohutnou ranou mu rozťal lebku. Kurýr padl mrtev do sněhu. Jeho poslední myšlenka byla, že ho snad rytíři prohledají a najdou dopis pro krále. Jeho mrtvé, zmrzlé tělo však prohledávali jen zbrojnoši. A ti neuměli číst. Dopis, který znamenal přežití království, skončil v ohni.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Prasek323 - 28. června 2008 12:50
aura2-png-male3891.png
mně jenom nedošlo, když ho ten padouch poprvý sejmul, že ho nedorazil, nevzal mu dopis nebo tak... pak se posel zvednul a "několik minut" (podle tebe) bez úhony utíkal dál... přijde mi to jako menší logická chybka... jinak by to opravdu chtělo víc času
 
PsychoP - 27. června 2008 17:08
falling8927.jpg
Sargo - 27.Června 2008 09:58
Když já chtěl zhodnotit dílo a po té párty už to nešlo...
 
Sargo - 27. června 2008 09:58
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Imric: určitě jsi čekal, že to někdo napíše, tak tě přeci nemůžu zklamat: ano, kdybys věnoval té povídce víc jak deset minut, mohla být ještě lepší :-D A i tak krátkému útvaru by prospěly odstavce.
Délka akorát, jen bych trochu prokreslila ten závěr, tu absurditu toho, že byl zabit zrovna v takové chvíli. Plyne to tam příliš jednotvárně. Dobré je to :-))

psychop - 26.Června 2008 23:26
Tvé soukromé nestíhací problémy nejsou nic, co by čtenáře mělo zajímat :-P :-D
 
PsychoP - 26. června 2008 23:26
falling8927.jpg
Jen aby bylo jasno, kdy až jsem si na schválení našel čas...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.056026935577393 sekund

na začátek stránky