Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Šnek dobrodruhem a osamělá botaOblíbit

sanv7401.jpg

Autor: Sandros

Sekce: Povídka

Publikováno: 06. srpna 2008 22:10

Průměrné hodnocení: 8, hodnotilo 5 uživatelů [detaily]

 
Tohle je už celkem dlouho, co jsem to stvořil, ale myslím, že jsem to sem ještě nedával. Nemůžu vás o to ochudit. Barbar Šnekan je jedna z mých nejzdařilejších akčních postav :-D
 


Bylo to již několik dní a nocí, co legendární botobíjec hledal botu, která byla spatřena nedávno v blízkosti jedné šnečí usedlosti. Asi dva týdny cesty na bujné klouzací placce. To znamená asi 20 metrů.
Náhle brzy ráno, když se prodíral džunglí mechu obtěžkanou rosou, spatřil toho netvora v celé své ohyzdnosti. Stál tam bez hnutí, možná dřímal, možná čekal na bezbranného šneka, aby ho mohl zákeřně zadupnout.
Nebylo tedy času nazbyt. Šnek botobijec se přikrčil za žalud a pozoroval, zda bota nejeví známky znepokojení, což by znamenalo jediné. Že ví o šnekovi. Taková vyplašená bota bývá z pravidla velmi nebezpečná. To on dobře věděl, také nelovil boty poprvé. Jen mu bylo divné, že je sama. Boty většinou útočily ve dvou. Sameček a samička, jak věděl, se nikdy neopouštěli.
Šnek si tykadly nadzdvihl hledí své přilby a pozorně se zahleděl po okolí. Zajímavé, vážně tu nikde není, ale co, musí rychle do boje. Pevně sevřel oba štíty, tedy, nesevřel, páč je měl přilepené z obou stran ulity, ale kdyby je držel, tak by je sevřel.
Počkal si na noc, chtěl totiž netvora obejít a přepadnout ze zálohy v jeho nepozornosti. Začal se tedy plížit ostružinovým keřem a dokonale využil přítmí všech tří nocí, které strávil plazením. Jedné z nich mu ovšem něco zatarasilo cestu. Zrovna když se hodlal rychle přeběhnout mezi dvěma keři, z nenadání před ním vyrostla houba, což jen tak tak vybral smykem. Rychle se schoval za houbu a pohlédl na botu. Naštěstí si toho nevšimla.
Když se konečně dostal botě k patě, neváhal a zaútočil. Jeho bleskový útok bota vůbec nepostřehla. Šnek poskočil kupředu a vrhnul botě prach do očí… je třeba říci, že bota žádné oči nemá, takže šnek pouze vrhl prach na botu, aby jí oslepil, ale neoslepil, a pak udeřil… hlavou. Tykadla pevně svírala hledí přilby, kterou používal jako zbraň. Nehodlal zůstávat na jednom místě, aby nebyl tak snadná kořist pro botu, jež očividně čekala na vhodný okamžik k protiútoku. Ten okamžik jí nehodlal věnovat.
Znovu zaútočil a uskočil stranou, slunce žhnulo v pravém poledni. Další bleskový výpad a úskok stranou, stíny se začaly prodlužovat. Nyní finta zleva a otočka s výkopem, to se naučil tenkrát v Japonsku, ale to už je dávno, co se tam utkal s jedním šnekovražedným sandálem. Padlo šero a vyšel měsíc. Neměl čas odpočívat v tak lítém boji. Bojoval tedy i přes noc. Do rána stačil botě zasadit další dva údery. Boj pak pokračoval další dva dny, než se rozhodl na finální úder pořádně rozeběhnout. Tedy šel den a půl směrem od boty a pak běžel co mu klouzavá placka stačila. Udeřil! Bota nevydržela tento masivní drtivý útok a převrátila se… bohužel na udatného hrdinu. Tak oba vydechli naposled. Bota i Šnek Botobíjec, největší dobrodruh na světě.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Kong Bao-tan - 05. října 2008 10:16
waaxquie80614485.jpg
Kdybych to měl nějak zevrubněji hodnotit, tak:

„To znamená asi 20 metrů.“ – bych vynechal

„což by znamenalo jediné. Že ví o šnekovi.“ Tady bych asi spíš pomlčku nebo dvojtečku „znamenalo jediné – že ví o šnekovi“

„Pevně sevřel oba štíty, tedy, nesevřel, páč je měl přilepené z obou stran ulity, ale kdyby je držel, tak by je sevřel.“ Tady mi vadí jen to přilepení. To že je nesevřel mi ani tak nevadí. Ale možná by bylo lepší „Přitiskl si štíty ještě pevněji k ulitě a vyrazil.“

“z nenadání před ním vyrostla houba, což jen tak tak vybral smykem.“ -> „houba, které je jen tak tak smykem vyhnul“

„Šnek poskočil kupředu a vrhnul botě prach do očí… je třeba říci, že bota žádné oči nemá, takže šnek pouze vrhl prach na botu, aby jí oslepil, ale neoslepil, a pak udeřil… hlavou.“ -> „vrhnul botě prach do tkaniček a tím jí oslepil, pak udeřil – hlavou“

„Boj pak pokračoval další dva dny, než se rozhodl na finální úder pořádně rozeběhnout.“ Tady to zní, že se rozhodl pro finální úder den J takže „než se botobijec rozhodl pro finální úder, kousek poodběhl…“

Všechno to jsou asi jen moje vrtochy a jistě budu spražen dalšími vzdělanějšími jedinci ;)
 
Galad Elen - 05. října 2008 07:51
arodjkafinal5054.jpg
No, je pravda, že z biologického hlediska je to děsný propadák a výraz "klouzavá placka" je fakt úděsný, ale jinak to tak špatné nebylo. Nápad dobrý.
Jo a ještě ta houby v cestě, tenhle vtip je pěkně fousatej:-)
 
Landstreicher - 04. října 2008 23:17
sirko6085.jpg
Tentokrát nezklamas prostě prča, ale písen pro mylou byla stejně nejlepší. Rád bych byl opět upjatý kritik a chtěl bych te odcoudit a psychologicky rozebrat tvé dílo do detajlu. Hanit tvůj styl a raditt ti jak to napsat lépe a nebo dokonce te zcela odsoudit a nepochopit. Bohužel však nevím jak na to tak to jebu a navrhuju zajít nekdy na škopek s podmíinkou, ale že ty svoje vály necháš doma:)
 
Calwen von Morgenstern - 04. října 2008 17:51
200307072254abm220l4965.jpg
Příjemné čtení, poslední odstavec se mi líbil moc, potřebovalo by to ještě trochu rozepsat, vytěžit z nápadu víc; například popsat jak ten šneček vypadal, třeba že to byl šlachovitý slizoun a podobně. :)

Jinak nechápu, proč se řeší detail jako velikost šneka a žaludu, páč je tam napsáno, že se za něj přikrčil, a to nemusí notně znamenat, že se za ním šnečí ulita zcela ztratí- na paintballu jsem se přikrčila za strom a střelili mě do zadku, protože jsem se za tu haluzku celá neskovala ;)
 
KUBANM - 04. října 2008 17:31
default.jpg
BRAVO DOBRY NAPAD NETLADICNI LIDSKY POHLED JE TU DOBRY PAC SE LIDI ZASMEJOU A PODOBNE VECI MALEM SEM SE UCHCHTAL
 
DTL - 04. října 2008 13:47
nif2820.jpg
Přikrčení za žalud je myslím v pohodě - lidský vandal se taky v klidu může před výpadem přikrčit za popelnici, přestože je větší než ona. (Teď mám na mysli ty válcovité osobní domovní, ne kontejnery, aby bylo jasno. ;) ) Krýt se, jak známo ze Shadowrunu i odjinud, prostě můžete i za něčím menším.

Jinak - jako náčrt líbí, ale delší promyšlenější příběh bych ocenila ještě víc. ;)
A rozhodně bych odstranila "lidský pohled na věc". (Tím myslím např. "To znamená asi 20 metrů." ... "sevřel oba štíty, tedy, nesevřel, páč je měl přilepené z obou stran ulity, ale kdyby je držel," ... "je třeba říci, že bota žádné oči nemá,") Šnek sám by se určitě nepozastavoval nad tím, že štíty nedrží, nebo že bota ve skutečnosti nemá oči. A tyhle komentáře "shora" to, alespoň pro mě, shazují kamsi na úroveň talentovaného žáka druhého stupně ZŠ. Takové to "abyste ten vtip pochopili".
... zabte mě někdo za všechny ty uvozovky.

(A nejlepší ze všeho jsou boty útočící ve dvou. To na mě až blýská geniálním nápadem. :D )
 
Darksy - 04. října 2008 11:56
moniii4054.jpg
Kong Bao-tan - 03.Října 2008 18:37
Promiň, ale já měla z biologie za jedna a strom zvaný žalud neexistuje...je to Dub:) Ještě něco?
 
Malakian - 03. října 2008 20:38
images9556.jpg
Neviemy ale na to aké to bolo krátke ma to stihlo nudiť. Nebolo tam nič čo by sa nedalo predvídať a baviť sa na "rýchlosti" útoku slimáka je už dosť staré. Nič viac tam nebolo, žiadna iná skrytá pointa, skrytý vtip. Jedine že by som ju nevidel.

...vrhnul botě prach do očí… je třeba říci, že bota žádné oči nemá, takže šnek pouze vrhl prach na botu, aby jí oslepil, ale neoslepil - kompletne zbytočná veta/vysvetlenie.

A žaluď je plod Dubu. Okrem iného.
 
Kong Bao-tan - 03. října 2008 18:37
waaxquie80614485.jpg
Kdybych to četl poprvé, umlátil bych se smíchy, takhle sem je jen bujaře zasmál ;)
Krom několika formulačních obratů, které mě trochu zarazily (asi mi ten Moural leze ne mozek :-D) tomu nemám co vytknout.

Darksy: vidíš, já si myslel že se schoval za strom, zvaný žalud a ne jeho plod zvaný žalud (jestli se tomu stromu říká jinak, tak to pardon, já měl z biologie vždy za tři :-F)
 
Trechajlen - 03. října 2008 18:25
punker45621985.gif
Můj názor ?
Už dlouho sem se takhle nenařáchal. Obzvláště mě dostal šnečí bleskový útok. A ani bujná klouzací placka není k zahození. Takže já pravím....jen tak dál :D
 
Darksy - 03. října 2008 14:47
moniii4054.jpg
No co k tomuhle říct? Ani jsem to nedočetla...Když jsem se dostala k houbě, naprosto jsem to vzdala. Od žaludu, za který se přikrčil, přestože žalud je menší než šnečí ulita, až po "tedy, nesevřel, páč je měl přilepené..." je to absolutně nezábavný a nezáživný. Tvůj druh humoru zjevně opravdu nechápu. No v kostce, čekala jsem, že tím napravíš to šílené básnění, ale tohle dopadlo ještě hůř.
Pardon. Rozhodně neberu zalíbení tvým čtenářům, ale tohle je můj názor.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.062426090240479 sekund

na začátek stránky