Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

The MonsterOblíbit

brandsquare6829.png

Autor: Oglokoog

Sekce: Povídka

Publikováno: 05. prosince 2008 13:31

Průměrné hodnocení: 5, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
První z a s největší pravděpodobností nikoli poslední povídka v anglickém jazyce. Pro ty z nás, kteří v angličtině nejsou tak zběhlí, jsem se pokusil o překlad do češtiny... zhodnocení, která verze je lepší, nechám na vás.
 


Anglicky:
"What a terrifying sight," I though upon seeing the seven-meter tall monster, stinking and disgusting, for the first time. I was scared to levels unheard of before or since. I knew it was unable to move - I knew there was nothing to be afraid of... but deep inside me was an undescribable primal fear, a feeling too different from anything else... a sensation so animalistic that there is no point in trying to describe it with mere words. The creature was certainly not of this world. Its deep, black, dark eyes - the only part of its body it was able to control - watched me, looking deep inside me, touching my soul, crushing it - it was the eyes that scared me the most. It felt as if all my thoughts were visible, exploitable to this horrible abomination - as if, just as we humans can see light, the monster could see the thoughts inside our mind. Ten minutes passed and I didn´t move at all. The creature was binded, frozen in place by the laws of physics, but what kept me in place was something much deeper... and much darker. Finally, I turned around and ran away, still feeling its dark eyes as it saw its prey running away, burning through the skin on my back...
I turned around a corner, finally out of its sight. The fear subsided a little, but I was still too close to it to think, to be able to free my mind from its terrible grasp. My car was parked nearby and as I stumbled towards it, I felt more and more relieved. When I finally closed the door of my car and started the engine, a brief smile ran across my face... only to be abruptly interrupted by a voice from within my mind: "Do not think it is over, human. You are mine."


Česky:
"Děsivé," pomyslel jsem si, když jsem spatřil tu sedm metrů vysokou příšeru, odpornou a vydávající nechutný zápach. Byl jsem vyděšen tak, že bych si to jinak nedokázal ani představit. Věděl jsem, že se to nemůže hýbat - věděl jsem, že se není čeho bát... ale hluboko uvnitř jsem cítil nepopsatelný, primitivní strach, pocit příliš odlišný od čehokoli jiného... pocit tak zvířecí, tak podivný, že nemá smysl snažit se ho popsat pouhými slovy. To stvoření nepochybně nebylo z tohoto světa. Jeho hluboké, černé, temné oči - jediná část těla, kterou to dokázalo ovládat - mě pozorovaly, hleděly hluboko dovnitř mne, dotýkaly se mé duše a drtily ji - ty oči mě děsily ze všeho nejvíc. Cítil jsem se, jako by ta odporná věc dokázala vidět a zneužít všechny mé myšlenky - jako by, stejně jako my lidé vidíme světlo, tahle kreatura dokázala vidět myšlenky uvnitř našeho mozku. Uběhlo deset minut a já se stále nedokázal pohnout. To monstrum bylo svázané, připoutané na místě zákony fyziky, ale mě poutalo na místě něco o mnoho hlubšího... a temnějšího. Konečně jsem se otočil a utíkal pryč, stále jsem však cítil ty temné oči, jak obluda viděla svou oběť utíkat... ty oči mi propalovaly kůži na zádech...
Zaběhl jsem za roh a konečně jsem unikl z jeho dohledu. Strach trochu zeslábl, ale stále jsem byl příliš blízko na to, abych mohl myslet, abych mohl uvolnit svou mysl z toho strašného sevření. Svoje auto jsem nechal parkovat nedaleko a jak jsem se k němu, teď už pomalým, roztřeseným krokem blížil, cítil jsem se lépe a lépe. Když jsem za sebou zavřel dveře auta a nastartoval motor, po obličeji mi krátký úsměv... ten ale okamžitě zničil hlas z hlubin mé mysli: "Nemysli si, že to skončilo. Jsi můj."
 

Komentáře, názory, hodnocení

Oglokoog - 04. ledna 2009 23:46
brandsquare6829.png
Eygam - 04.Ledna 2009 16:08

Huh.
Pravda.
 
Eygam - 04. ledna 2009 16:08
upr84.gif
Oglokoog - 02.Ledna 2009 21:12
Animalistic bych přeložil jako animalistický, takže špatný slovo je podle mě už v angličtině. Animal se dá použít i jako přídavný jméno.
 
Oglokoog - 04. ledna 2009 13:28
brandsquare6829.png
Matmas - 04.Ledna 2009 11:43

Nejradši bych to býval ani nepřeložil, ale říkal jsem si, že by to v angličtině spousta lidí ani nečetla. Možná by to bylo bývalo lepší :)
 
Matmas - 04. ledna 2009 11:43
elf257929819.jpg
Samotné dílo mi přišlo sice krátké, ale ne úplně špatné, docela pěkně napsané, ale bez čehokoliv, co by člověka přimělo nezapomenout hned. Možná jako popis nějakého složitého obrazu...
A překlad mě zděsil! Docela souhlasím s psychopem...
 
Oglokoog - 02. ledna 2009 21:12
brandsquare6829.png
Eygam - 02.Ledna 2009 19:15

Jak bys to přeložil? Já nad tím moc dlouho nepřemýšlel, to musím uznat, ale nějak mě nenapadl bližší ekvivalent... primitivní? Jednoslovně se to vážně vyjadřujě těžko.
 
Eygam - 02. ledna 2009 19:15
upr84.gif
Docela se mi to líbí, má to dobrou atmosféru, co mě vtáhla. Což nemůžu říct a spoustě dějově propracovanějších děl tady... Jen bych měl poznámku v angličtině (ve který je to mimochodem MNOHEM lepší) - animalistic neznamená zvířecí.
 
PsychoP - 01. ledna 2009 15:01
falling8927.jpg
Věnovat tomu víc času, mohl být ten překlad mnohem kvalitnější a méně podobný knižním pokusům o doslovný překlad díla. Nejde o to doslova přeložit, ale vhodně převyprávět. A tvůj překlad vlastního díla byl tak děsivý a plný nepochopení vlastních obratů...

V jedné z posledních vět ti chybí sloveso: "...po obličeji mi krátký úsměv."

Mohl sis to po sobě ještě alespoň dvakrát přečíst a mělo by to určitě vyšší úroveň. Takhle je to sice povedené, ale stále jen nedodělaný pokus.

Krom toho je to příliš krátké a postrádá to hlubší myšlenku. Použiješ-li to ovšem jako odrazový můstek, mohlo by z toho jednou vzniknout něco zajímavého.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.05676794052124 sekund

na začátek stránky