Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Black MovesOblíbit

275373_1455282212_1251672404_n504.jpg

Autor: Siobhan

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 31. ledna 2009 17:11

Průměrné hodnocení: 8.5, hodnotilo 2 uživatelů [detaily]

 
Název nemá nic s černochy ale s šachovou frází "černá je na tahu." Proč zrovna to? To se dozvíte postupem času v celém příběhu. Avšak nečekejte žádně fantasy či sci-fi. Půjde čistě o romantiku a dobrodružství.
 


‚K lásce se nedá donutit. Ale přeci...‘
„Hej Janie! Přestaň se vznášet v oblacích.“ ozval se Michaelův hlas a jeho veselý smích mě vrátil do reality.
„Zase sníš, co?“ zeptala se Elis z předního sedadla.
„Holka, měla bys přestat přemýšlet o zbytečnostech a užít si s námi. Copak jsi zapomněla, kam jedem?“ promluvil Jakub, který ihned na to opět věnoval pozornost vozovce před sebou.
‚Mají pravdu. Proč přemýšlet o malichernostech. Tohle přece bude můj skvělý týden u moře!‘ uvědomím si a jen jim věnuji nevinný úsměv.
Asi se ptáte, jak taková partička lidí vypadá. Dobrá, řeknu vám to.
Michael je smíšek. Jeho modré oči často září jako světlo na konci tunelu. Nakrátko střižené vlasy jsou povětšinou rozcuchány rošťáckým stylem. Jeho vtip, upovídanost a bláznivost by dokázaly rozesmát i tu nejsmutnější tvář. Je o rok starší jak já, avšak nikdo by to podle jeho chování nesoudil.
Pak je tu Elis. Naše malá Elis a to doslova. Tato dívka je o poloviny hlavy menší než moje maličkost, ale tento nedostatek kompenzuje svojí srdečností, upřímností. Její kudrnaté vlasy lemují na pohled andělský obličejík, jenže každý anděl v sobě má kus ďábla. Elis je z nás nejstarší, ale nerada to dává najevo.
Neměla bych opomenout Jakuba. Snad nejlepšího kamaráda, kterého jsem kdy měla. Ostře řezané rysy by mohly každou dívku přitahovat, nebýt jizvy na levé tváři. Oči barvy tmavě hnědé, do kterých není radno se dívat moc dlouho, jinak byste v nich mohli utonout. Jakub je druhý nejstarší a často je to právě on, kdo za nás přebírá zodpovědnost. Díky svojí rozvážností, klidnému myšlení a otevřenosti si získal důvěru jak naší, tak i celého okolí.
Jistě se teď ptáte, jak asi vypadám já. Inu, povím vám to.
Z celé naší skupiny jsem nejmladší. Bohudík to pro mé kamarády není žádný zádrhel, ani problém. Berou mě takovou, jaká jsem. Vlasy mám dlouhé do poloviny paží, rovné, vesměs nezajímavé hnědé barvy. Vše to ale oživuje pět bílých proužků. Od spousty lidí slýchám ‚Jé, ty máš hezký modrý oči.‘ Jenže při bližším pohledu mám okolo panenky šedivý pás. Nu což, nechávám je ale při jejich názoru.
„Povídej, Janie. Na co se nejvíc těšíš?“ otočila se na mě Elis se svou otázkou, na kterou mám odpověď skoro hned.
„Na co? No tak na pláž, moře, sluníčko a...“ pro chvíli udělám dramatickou odmlku, během níž přejedu všechny pohledem „...na sbírání mušlí.“ zvolám nakonec, načež se autem rozlehne smích.
‚Ano. Tohle bude můj nejlepší týden z mých prázdnin. Týden strávený ve francouzském městečku Séte u moře,‘ pomyslím si vesele, zatímco se pouštíme do debaty o celebritách na téma: kdo s kým, kde a proč.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

„Pánové, byl by jeden z vás tak laskav a pomohl mi s tou taškou?“ zvolala Elis, snažíc se z kufru vytáhnout jedno z mnoha zavazadel. Michael k ní okamžitě přišel a pomohl jí. Jak roztomilý pár ti dva byli.
„Jo a nezapomeňte na šachovnici a figurky,“ zavolám ještě na ně, když směřuji přes parkoviště ke vchodu do hotelu.
„Kdybych tě neznal. Divil bych se,“ pošeptá mi Jakub, přičemž se mile usmívá. „A vy dva tam vzadu taky pohněte, už bych se rád ubytoval,“ pobídne ještě Elis s Michaelem.
„Páni,“ uniklo mi slovo údivu, když jsme vstoupili do hotelu.
„Teda, co my bysme bez našeho kámoše z vyšší společnosti dělali.“ pronesl Michael a poplácal Kubu po zádech.
Hala byla vystavěna v renesančním stylu. Hosté oblečení ve značkových věcech se nechávali obsluhovat v kavárně profesionálními číšníky s přikovaným úsměvem na tváři.
Došli jsme až k recepci, kde Jakub spustil svojí precizní francouzštinou. Po krátkém rozhovoru k nám přišel jeden ze zaměstnanců a převzal naše kufry.
„Tenhle luxus se mi zamlouvá. Ještě jsme sem mohli přijet vaší limuzínkou,“ popíchla Elis.
„Blázne. Už tak jsem rád, že se na týden zbavím nepřetržitých akcí a rodičů, co mi vykládají, jaká je moje budoucnost,“ odpověděl Kuba a zašklebil se. Výtah nás dovezl až do třetího patra, načež jsme byly přivedeni do apartmá nám určeného.
„Merci,“ hlesnu, když přebírám svá zavazadla. To samé se snažili zopakovat naše dvě holubičky.
Pokoj vypadal skvěle. Ve vstupní hale byl malý odkladný stolek, na kterém ihned skončila karta od naše příbytku spolu s klíčky od auta. Salón, do kterého jsme se dostali dveřmi, před námi byl barevně sladěn do světlých odstínů. Kožené sofa a huňatý koberec vybízel k odpočinku. Na opačné straně se skvěl bar. Následovně tam byly dvě ložnice. Každá na opačné straně a obě s vlastní koupelnou.
„Čím jsme si to zasloužili? Každopádně díky, Kubo,“ pronesu po chvíli a svoje slova potvrdím letmým polibkem na tvář. Ještě než mi stačí odpovědět, uslyšíme zaklepání na dveře a hlas oznamující „Pokojová služba.“ Elis se jen usměje a vyrazí do vstupní haly.
„Přejete si?“ zeptá se s úsměvem, když otevře.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Ocel - 23. února 2009 10:33
30475459.gif
Tak jsem se nakonec přece jen odhodlal to přečíst.

Popisy jsem pro jistotu napoprvé přeskočil, tyto věci by měly vyplynout z textu během celého vyprávění, popř vůbec, člověk by měl doplnit neznámá místa asociacemi atd. To je ale vedlejší.
Největší chybou pro mě by bylo střídání času, rozhodně se toho pokus vyvarovat, nechává to špatný dojem.
Název bych výjimečně přešel, ať už si o jazyku myslím cokoliv. Spíše mě zarazila nepříjemná Anime asociace, která se možná zjevila z důvodu tvého obrázku na začátku, možná z popisu, který jsem si u druhé housky přece jen letmo přečetl.
Kromě toho, co již bylo řečeno, bych přidal následující:

Konverzace postav je trochu šroubovaná, na jejich věk občas zazněly podivné kombinace výrazů ale budiž.
Rozhodně si počkám na pokračování, abych zjistil, jestli jsem o jejich charakterech získal nesprávný dojem a jak si poradíš se všemi připomínkami.

Hodně štěstí, každý ho potřebujeme.
 
Eithné - 20. února 2009 13:24
dub2857.jpg
Je to krátké a bez zápletky, čtenář se tak nebude mít důvod vracet k dalšímu dílu.
Střídáš minulý čas s přítomným a ruší to ve čtení.
Souhlasím s Praskem s onou charakterizací postav. Polovinu prvního dílu popisovat, jak kdo vypadá, nenese nic dobrého, čtenáře maximálně odradíš.
Velkou výhradu mám k anglickému názvu. Jestli nebude nijak odůvodněn, ztrácí povídka u mě hodně bodů už jen pro něj.
Nevím, kolik tvým postavám je, ale nemůžu se zbavit dojmu, že kolem třinácti. Což asi není. Ale působí to na mě tak :-D

Pokračování si asi přečtu, ale chtělo by to na tom dost zapracovat ;-)
 
Nikleri - 18. února 2009 23:15
tajemnena3838.jpg
Také jsem zvědavá na pokračování a jelikož tě mám ráda, tak ti taky přidám nějakou tu kritiku :-D
Musím souhlasit s Prasek323, co se týče vět: ,, Asi se ptáte ...."
Jinak se mi to líbilo :-D
 
PsychoP - 18. února 2009 20:12
falling8927.jpg
Prasek323 - 18.Února 2009 19:56
Zaujala... Je to krátké ;-)
 
Prasek323 - 18. února 2009 19:56
aura2-png-male3891.png
Co mi je trochu proti srsti je tohle:
"Asi se ptáte, jak taková partička lidí vypadá. Dobrá, řeknu vám to."
a
"Jistě se teď ptáte, jak asi vypadám já. Inu, povím vám to."

Je to jako kdybys řekla: tak a teď budu charakterizovat, je to strašně úmělý, nepřirozený... postavy se dají přece skvěle charakterizovat v rozhovoru a v průběhu děje. Nemusíš na čtenáře vše vychrlit v jednom odstavci... ;) (nehledě na to, že obě věty jsou postaveny podle stejného vzorce)

Jinak to bylo příliš krátké na to, aby se tam dalo něco zkazit, nebo se ukázala nějaká zápletka. Pokračování si přečtu, ale chtělo by to už čtenáře něčim zaujmout, ať se těší na další díl...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.063791036605835 sekund

na začátek stránky