Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Dračí láska – 1. částOblíbit

9386985873297.jpg

Autor: Paint z Erei

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 22. února 2009 16:11

Průměrné hodnocení: 7, hodnotilo 4 uživatelů [detaily]

 
Asi to všichni známe ne? Drak unese princeznu, tu zachrání rytíř či princ, je svatba a žijí spolu šťastně až do smrti. Jenže co když má princezna draka ráda?
 


Raine stála v písčitém vchodu do jeskyně. Proti ní z jeskyně vyšel krásný tmavě zelený drak. Zvláštní bylo, že se nebála, i když jí před draky tolikrát varovali jako před nejnebezpečnějšími tvory v zemi. Šla k drakovi a on šel k ní. Věřila mu.
Raine otevřela oči. Ležela na posteli ve své komnatě. Nad ní se skláněla stará služka, která měla rozkaz ji vzbudit. Princezna ještě na chvilku zavřela oči a snažila se vrýt si do paměti sen.
„Vaše Veličenstvo, už byste měla vstát. Ples začíná již za hodinu,“ řekla služka. Raine se posadila na posteli a vstala. S pomocí služky se během tři čtvrtě hodiny připravila a něco málo posnídala.
„Ale Vaše Veličenstvo, copak vám snídaně nechutná?“ zeptala se služka s pohledem na téměř netknutou snídani.
„Jistěže chutná, ale nemám hlad. Za jak dlouho mám být v sále?“
„Milostivý král chce, aby tam Vaše Veličenstvo bylo čtvrt hodiny po začátku plesu. To už by zde měli být všichni hosté.“
„Takže za půl hodiny. Hmm. Asi se půjdu ještě projít,“ řekla Raine a vstala. Slušelo jí to. Dlouhé tmavě hnědé vlasy si dozdobila jenom pár ozdůbkami, jinak je nechala volně spadat na záda jako vodopád. Měla na sobě přiléhavé stříbrné šaty a na krku stříbrný řetízek s hezkým přívěskem. Byla to skleněná kulička posypaná třpytícím se práškem, který na ní držel. Raine se často procházela zahradou, zvláště pak v létě, takže byla opálená, což se k jejím tmavě hnědým očím a jemnému líčení hodilo.
„Ale Vaše Veličenstvo…“ začala služka, ale Raine už byla pryč
___________________

Princezna se procházela zadní častí zámecké zahrady. Tady to měla nejraději, protože poblíž znala místo, kde nebylo vše pečlivě zastřižené, takže to ani nemohlo růst. Místo, kde se mohla těšit z přirozené krásy rostlin.
Prošla ven polorozbořenou částí zídky, kterou byla zahrada obehnána. Vyšla na pole jednoho bohatého pána, ale to ji nezajímalo. Šla po pěšince, kterou sama vyšlapala až k louce, o kterou nikdo nepečoval, takže jí rostliny sahaly po pás. Tato louka patřila statkáři, který už dnes chodil o žebrotě, ale louku odmítal prodat. A tak zůstala zanedbaná.
Obvykle Raine chodila po celé louce, ale ten den ji jenom obešla po obvodu, aby si neumazala šaty. Nespěchala, takže to stihla sotva jednou a už se musela vrátit na zámek. Kastelán už na ni čekal v komnatě.
„Kde jste byla, Vaše Veličenstvo? Hosté už na vás čekají.“
„Promiňte, kasteláne, už můžeme jít.“
___________________

Když vešla za kastelánem do sálu, všichni okamžitě zmlkli. Mezi veškerým osazenstvem hradu byla vždy nejhezčí, ale teď vypadala doslova jako perla mezi hromádkou obyčejných kamínků. Princové, kteří se o ni přijeli ucházet, žasli nad její krásou a půvabnými pohyby.
Po chvíli mlčení se uvedení princezny ujal sám kastelán. Odkašlal si a řekl: „Toto je její Veličenstvo, princezna Raine.“
Ještě chvilku bylo ticho, až se nakonec jeden princ odvážil a požádal ji o první tanec. Raine ač nechtěla, musela nabídku přijmout. Její otec chtěl, aby si vzala prince ze silného či bohatého království a země tak získala dobrého spojence. A zrovna tohle byl princ z velmi bohaté země Erden, jak naznačoval jeho erb. Otcovy hluboké oči ji pozorovaly a tak odešla s princem doprostřed sálu, hudba začala hrát a on s ní tančil. A takhle celý večer tančila s princi z nejlepších království. Nechtěla si nikoho vzít. Nikdo z nich se jí nelíbil. Připadali jí nafoukaní, sobečtí a krutí.
Když potom skončil ples a hosté odjeli, zeptal se král Raine: „Tak kterého si vybereš?“
„Otče, já nechci ani jednoho. Nechci se vdávat.“
„Raine, už jsme se o tom bavili. Jsi ve věku, kdy se prostě vdáš.“
„Ale já nechci!“
„Říkám, že se vdáš, takže se prostě vdáš,“ rozkřikl se král již notně rozloben. Raine poznala, že tohle nemá smysl. V hlavě už se jí rodil jiný plán. A ten hodlala uskutečnit.
„Chápu. Půjdu si už lehnout. Jsem unavená. Řeknu ti to zítra,“ řekla a odešla do své komnaty. Služebné řekla, že by už ráda spala, takže nakonec v pokoji osaměla. Věděla, že už ji nikdo nebude rušit.
Otevřela skříň a odsunula dvířka tajné skříňky. Měla v ní schované obyčejné šaty, které dostala od své dávné kamarádky k narozeninám, tašku přes rameno rovněž od své dávné kamarádky a trochu sušeného masa, které tam dala nedávno, protože už ji napadlo, že bude muset utéct.
Dala jídlo do brašny a oblékla si obyčejné šaty, odlíčila se a sundala ozdoby z vlasů. S brašnou přes rameno zamířila k oknu. Byla v prvním patře a měla docela slušnou šanci skočit bez újmy na zdraví.
Posadila se, nohy jí visely z okna. Když se ujistila, že je všude klid, posunula se na kraj. Odrazila se a… skočila. Už nebylo cesty zpět.
___________________

Dopadla na zem jako kočka, tiše na všechny čtyři. Zamířila k polorozpadlé části zídky. Nevěděla, kam by měla jít, tak prostě šla tam, kde to znala. Často chodívala i do lesa, který byl za zarostlou loukou.
Uprostřed louky na chvilku zastavila. Bylo ticho, jen na nebi mával křídly nějaký noční pták. Alespoň to si Raine myslela, než na ni dopadl obrovský stín. Zvedla oči k nebi. Přímo na ni se snášela obrovská silueta draka.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Anthrax - 18. července 2009 12:34
lab6148.jpg
Eithné - 16.Března 2009 22:02

Kravina.. 90% lidí knihu otevře, trochu ji v celém rozsahu prolistuje, zdali jim vůbec bude vyhovovat i její strukturovanost, tu a tam něco přečtou a vědí. Neznám nikoho kolem sebe, kdo by šel vybírat knihu s tím, že by si přečetl úvod ;)) ..a k tomu ještě aby ho onen úvod odradil či "přiradil" k tomu, jestli má knihu číst ;)) .. kravina.
 
Paint z Erei - 17. března 2009 17:55
9386985873297.jpg
Prasek323 - 16.Března 2009 18:07

Jej nevím jestli je to dobrý nápad. Možná by to tak teď neskončila, ale jak by to asi skončilo, až se budou hádat, kdo ji pojede zachránit.

Eithné - 16.Března 2009 22:02

Možná by stálo za to komentovat, úvod, až když si přečteš i jeho druhou část (dala jsem ho na dvě části, protože druhá část už není o zámku)
 
Eithné - 16. března 2009 22:02
dub2857.jpg
Paint z Erei - 16.Března 2009 17:38
Jak píšou skoro všichni spisovatelé ve svých statích o psaní, na celé knížce je nejdůležitější první věta. Ta čtenáře přitáhne nebo odradí, ona je výstavní plochou celého díla. Když si někdo otevře v knihkupectví knížku, aby zjistil, co se v ní skrývá, bývá to právě úvod, co čte. Úvod má přitáhnout, ne odradit.
Zkus se podle toho příště zařídit ;-)
 
Prasek323 - 16. března 2009 18:07
aura2-png-male3891.png
Paint z Erei - 16.Března 2009 17:38

Není akce jako akce ;) víš jak moc velká akce mohlo být dvoření a přetáhování se jednotlivých princátek o tvoji sličnou princeznu?! :) Nejenom létající kulky a svištící ocel doprovázené sprškou střev znamenají akci ;)
 
Paint z Erei - 16. března 2009 17:38
9386985873297.jpg
Eithné - 16.Března 2009 14:36

Máš pravdu, ale na druhou stranu, je to úvod a když do něj dám "hodně akce" tak to bude mít špatný dopad na celý děj příběhu.
 
Eithné - 16. března 2009 14:36
dub2857.jpg
Je to hodně neslané a nemastné. Málo popisů, málo akce, málo čehokoliv. Nebýt přímých řečí, působí to jako životopis, naopak rozhovory zase nenapovídají královskému prostředí.
Mně to zase připomnělo Šíleně smutnou princeznu, to je tou zarostlou zahradou ;-)
Naprosto souhlasím s faktickými připomínkami pode mnou, nebudu je znovu vypisovat.
Chyba podle mě nebude, když budeš mít díly trochu delší, zkus přidat atmosféru, ta ti tam chybí úplně.

Nijak mě to nezaujalo. Uvidím po dalším dílu, jestli budu pokračovat ve čtení :-)
 
Paint z Erei - 15. března 2009 10:08
9386985873297.jpg
Knight - 14.Března 2009 22:27

jej díky za upozornění tak toho sem si nevšimla
 
Tyrisae - 14. března 2009 22:27
iko7866.jpg
Paint z Erei - 13.Března 2009 19:38
Ani tam tak nejde o to, že se na bál chystala hodinu.. ale ples po ránu...? a pak napíšeš zas, že "A takhle celý večer tančila..." To už opravdu dost zmatečné je. Příště si po sobě raději článek několikrát přečti. Dobré u povídek je, nechat si je rozležet a podívat se na ně několik hodin nebo dní po napsání. Takhle si můžeš všimnout i věcí, kde si udělala chybu a které ti tam nesedí.
 
Paint z Erei - 13. března 2009 19:38
9386985873297.jpg
Knight - 13.Března 2009 08:09

díky za rady i uozornění snad to využiji.

Ocel - 12.Března 2009 21:52

Jej to sem zas něco poletla. Jak tak koukám na tu hodinu, asi vím co jsem udělala za blbost. Četla jsem jiný článek a chtěla ho ohodnotit a přitom měla rozkliknuté tohle a nejspíš jsem si nevšimla, že jsem v jiném článku, protože jsem na to zrovna moc nekoukala. Ach jo. No teď už to nespravím. Jinak děkuji za názor.
 
Tyrisae - 13. března 2009 08:09
iko7866.jpg
Na tvůj věk to není nejhorší, ale myslím si, že bys mohla vytvořit něco o dost lepšího.

Jak již bylo zmíněno, v příběhu chybělo dosti "omáčky." A k libosti ani nepřispívá neustále se opakující slůvko "který," když už něco popsané je. Stálo by za to používat trochu více přívlastků nepřímých nebo dané slůvko nahradit za jiná vztažná zájmena.

Dosavadní část příběhu sice zřejmě měla býti úvodem, avšak už i té příběhové akce se mohlo ukázat vícero. Pokud chceš opravdu něco pěkného napsat, měla by ses snažit více čtenáře vtáhnout do děje a ne jen rychle a monotonně odvykládat obsah příběhu. To, co si tu napsala, se vše odehrává v minulém čase. Lépe by bylo zakomponovat i okamžiky psané v čase přítomném. Ale je fakt, že takovéto snahy u ne tak docela vypsaných autorů, často působí dosti klišoidně a uměle vsazené do děje. Další již lehčí trik je používat více kratších vět. Některá tvá souvětí jsou dosti dlouhá a vložený popis několika věcí zapříčiňuje opomenutí návaznosti na začátek věty, popřípadě k jejímu úplnému zapomenutí.

Téma příběhu je také dosti ohrané nic méně, čtenářů klasických fantasy pohádek se najde vždycky dost. Jen bych si dala pozor, aby se příběh nestal předem předpokládaným. Ale občas tam hodit opravdu nečekaný zvrat nebo nové hlavní postavy, které s těmi dosavadními lehce nějak zamávají.

No... snad zatím vše, co mne napadlo, k čemu si dát pozor.
 
Ocel - 12. března 2009 21:52
30475459.gif
Taky přidám svou trošku do mlýna. Mám pár výtek, ale taky se najde i nějaká ta pochvala. Začneme zápory:
1) Již zmíněná ochrana. Nedokážu si představit, že království, které se chystá provdat svou dceru bohatému princi, si nedokáže ohlídat vlastní pozemek, takže mu odtamtud princezna uteče. Pokud je chudé a slabé, že nemá dost mužů na ochranu hradu, pak by ani okolní království neměla zájem o sňatek. Tedy alespoň pravděpodobně.
2) Chybělo mi dost popisů okolo, tzv omáčky. Přitom jsi toho mohla mnoho povědět o samotném království, rozhodně více, než bylo zmíněno.
Možná je to vliv Andoru, který nutí lidi psát kratším stylem, ale není to správně.
3) Princezna se na ples, kde ji chtěl otec provdat, připravovala jen 1 hodinu včetně jídla a to zrovna vstala? Hodně štěstí.
Opomenu to, že mi to asociuje hned několik existujících děl s Princeznou se zlatou hvězdou v čele.

Klady:
1) Dobré popisy. Ty popisy, které tam byly se mi líbily, jen jich přidat.
2) Fráze kastelána mi nevadila oproti některým. Přišla mi docela na místě.

Budu očekávat další díl, hlavně tedy popisy, protože děj mě zatím příliš nenadchl. Ostatně ani nebylo čím, prozatím je to již zmiňované klišé. Ale uvidíme, tohle není rozhodně chyba tvá.
Ještě jsem měl jeden klad, ale už jsem na něj zapomněl, bo to teď píšu po druhé, bo jsem to nestihl odeslat, než mě to odhlásilo.

Každopádně: Proč hodnotíš svůj vlastní článek??
Já dávám nadějných 6.
 
Paint z Erei - 12. března 2009 18:07
9386985873297.jpg
Prasek323 - 12.Března 2009 13:59

Klidně se o něj boj, protože v tom smyslo to bylo napsáno.
 
Prasek323 - 12. března 2009 13:59
aura2-png-male3891.png
Paint z Erei - 11.Března 2009 21:27

No tak vzhledem k tomu, kolik tam bylo urozených princů, lidí a tak by tam určitě měli mít takového toho uvaděče. Ještě když král apeloval na to, aby tam byla čtvrt hodky po začátku, ten uvaděč na to musel být připraven. No a kdyby zapomněl uvést samotnou princeznu, vážně bych se bál o jeho život, byla by to snad i urážka...
 
PsychoP - 11. března 2009 22:05
falling8927.jpg
Paint z Erei - 11.Března 2009 21:27
Šlo mi spíš o to, že ji nechávají až podivnou volnost... V zahradě s rozbořenou zídkou... Taková bohatá rukojmí... Nikdo ji nehlídá...

Jo počkat, on ji hned na konci první kapitoly někdo unesl?! Tak to potom ano... To dává smysl ;-)
 
Paint z Erei - 11. března 2009 21:27
9386985873297.jpg
Prasek323 - 11.Března 2009 12:30

No jo jenže on jí vůbec uvádět neměl, takže moc ani nevěděl co má říct.

psychop - 11.Března 2009 08:03

nikdo neví, že odchází ze zahrady
 
Prasek323 - 11. března 2009 12:30
aura2-png-male3891.png
ať žijí klišoidní záplekty :) ale jsem zvědavej na pokračování, škoda jen žes nepředstavila jednotlivé prince, abychom věděli, kdo ji bude vysvobozovat...
Soudit ale zatím moc nemůžu... málo materiálu ;)


Jednu výtku ale mám: Formluace Odkašlal si a řekl: „Toto je její Veličenstvo, princezna Raine.“

je to jako kdybych přived kámoše k sobě do garáže a řekl: "Toto je moje auto, Audi A4." (kéééž by :-D)

Co chci říct, představuje princeznu, tak to musí znít lépe ;) mnohem
 
PsychoP - 11. března 2009 08:03
falling8927.jpg
Princezna, která umí neslyšně vyskočit z okna? Která se prochází mimo zámecké zahrady a nikdo na to nic? No pěkně, pěkně...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.068026065826416 sekund

na začátek stránky