Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Bílá vílaOblíbit

dub2857.jpg

Autor: Eithné

Sekce: Povídka

Publikováno: 23. února 2005 21:19

Průměrné hodnocení: 8.6, hodnotilo 20 uživatelů [detaily]

 
Víte, proč je občas láska tak krutá, proč tak bolí, když nám ji někdo vezme? Nevěřím... Ale já vám můžu vyprávět, proč nám ji tak často bere právě smrt.
 
„Nikdy na tebe nezapomenu, růžičko.“
„Mám tě ráda.“
„Neodcházej, prosím.“
„Promiň, já si smrt nevybrala.“
Slzy a tichý pláč naplnily komnatu.

Jedna stará legenda praví, že daleko odtud, až na samém konci světa, žije nádherná víla, která rozdává lásku. Ona sama se prý zamiluje do každého, koho uvidí, to už je její přirozenost.
Mnoho statných rytířů se vypravilo ji hledat, každý se ale vrátil s nepořízenou. Přesto to zkoušejí dál a dál…

Postava v bílých šatech tančila zahradou, nádherná a okouzlující, svou krásou přezařující vše kolem ní. Tančila po zemi i ve vzduchu, její střevíčky něžně našlapovaly na stébla trávy a vyhýbaly se květinám, které rostly kolem.
Z dálky ji pozorovala jiná dívka. I ona byla hezká, ale smutná, nesmírně smutná. Měla na sobě černé šaty a v ruce kosu. Sledovala tančící siluetu a v očích měla slzy. Také by chtěla milovat a být veselá, jenže sama to nedokázala. A jí lidé pomoci nemohli.
Přišla až sem, protože slyšela legendu. Teď přemýšlela, zda je pravdivá a zda jí tato mlaďoučká dívka může pomoci.
Rozhodla se. Nemohla to odkládat déle, musela to zkusit. Pomalu zamířila k domu, vedle kterého tančilo zosobnění lásky.
Bílá víla se přestala tančit. Při pohledu na tu černou postavu jakoby se v ní zastavilo srdce. Nebála se, teď totiž opět milovala.
Teprve když ji temná postava pozdravila, vzpamatovala se. „Znám tě, pojď dál.“
Obě vešly do příbytku, jehož něžné barvy rozechvěly srdce každého, kdo je viděl.
„Potřebuji pomoct. Nedokážu už takhle dál žít a nevím, co mám dělat,“ sklouzla po tváři další slza té, která roznášela smrt.
„Zůstaň u mě. Snad se to zlepší,“ pohladila ji po vlasech Láska.
Smrt přikývla. „Děkuji. Nevím, jestli se ti dokážu odvděčit.“
„Dokážeš. Všichni to dokázali.“

„Najez se,“ podávala Láska Smrti ambrózii.
„Nemám hlad,“ špitla dívka v černém.
„Proč jsi tak smutná?“
„Bojím se...“
„Čeho?“
„Nevím,“ sklonila Smrt hlavu, aby jí nebylo vidět do očí. „Je to tu hrozně cizí, já neznám takový svět.“
„Zase bude dobře, sestřičko. No tak, najez se. Mám tě ráda, vždy» jsi moje sestřička.“
Láska se posadila na zem vedle Smrti a čekala, až dojí. „Jdi se projít ven, je tu nádherně. Snad ti to zvedne náladu,“ vybídla ji potom.
Smrt přikývla a poslechla.
Procházela zahradami a cítila lítost. Neodvažovala se radovat tolik, jako Láska, protože jí to připadalo nesprávné. Je přeci Smrt! Smrt se nesmí radovat, ta musí jen brát a trpět za ostatní!
Neodvažovala se cítit radost, která ji obklopovala všude, kam pohlédla. Neodvažovala se pozorovat vodopád, aby nepočala cítit svobodu a volnost. Bála se rozpustit si své vlasy, aby jí je necuchal divoký a uličnický vítr, protože by to porušilo řád.
Cítila strach.

„Jak ses vyspala, sestřičko?“ vzala ji druhý den za ruku Láska.
„Dobře,“ skryla rozpačitě svůj pohled v temných řasách Smrt. Nedotýkej se mě! chtělo se jí křičet. Anebo naopak: Sevři mou ruku víc!
„Můžu ti dnes ukázat své zahrady sama, sestřičko?“ zeptala se jí Láska a volnou rukou ukázala ven do krásného dne.
„Budu ráda, děkuji,“ špitla znovu Smrt.
Procházely spolu zahradami a tentokrát se už Smrt nemohla vyhýbat věcem, které jí připomínaly štěstí. Byla z toho rozpačitá, nevěděla, co má dělat, ale líbilo se jí to. Chtěla by se tam procházet stále...

„Sestřičko,“ oslovila dalšího dne lásku sama Smrt.
„Ty se usmíváš!“ vykřikla Láska a v jejím hlase byla jasně znát radost.
„Líbí se mi tu.“
„To je dobře, sestřičko. To je moc dobře,“ odpověděla jí Láska.

Smrt se měnila každým dnem. Čtvrtý den se již nahlas smála, když viděla hry zvířat, která žila u domu bílé víly.

„Podívej se na ten potok, jak je nádherný,“ šeptala Láska Smrti, která stála vedle ní, a fascinovaně hleděla dolů z lávky. „Je divoký a volný, dělá si to, co chce on sám...“
„Běží si svou vlastní cestou,“ dokončila za ni Smrt a chytla ji za ruku. „Chtěla bych být jako on.“
„Budeš, věř mi,“ stiskla i její ruku Láska.

Šestý den se již chovaly jako sestry. Poš»uchování a popichování nebralo konce a ony se škádlily, jako by se znaly odjakživa.
I to se ale změnilo.

Na obloze svítily hvězdy. Láska pozorovala noční nebe a v duchu zvažovala, jestli je to správné. Jenže ona milovala a láska dokáže divy, před ní se nic nezastaví.
Vešla dovnitř a pohladila Smrt po tváři.
„Sestřičko,“ zašeptala potichu.
„Copak se děje?“
„Počkej chvíli, sestřičko. Chci ti ukázat něco, co neznáš. Dovol mi to prosím, sestřičko.“
„Co to je?“
Láska převázala Smrti oči bílým šátkem.
„Pojď se mnou,“ vzala ji za ruku.
Smrt se zvedla a opatrně následovala svoji družku.
Šly ven, do lesa, na louku.
„Víš, co je tu kolem?“ zašeptala Láska potichu. „Květiny stříbrné svitem měsíce a stromy zahalené oparem mlhy. Louka zmáčená rosou. Hvězdy, které slibují budoucnost i minulost. Je to tu krásné, sestřičko.“
Smrt stála a poslouchala. Srdce jí bušilo a čekalo, co se stane dál.
„Chvěješ se, sestřičko. Je ti snad zima? Posaď se,“ vybídla ji měkce Láska a stále ji držíc za ruku si klekla vedle ní.
„Mám tě moc ráda, sestřičko. Miluji tě. Chtěla bych ti ukázat, co všechno dokáže Láska.“
Smrt konečně našla hlas. „Nevím, jestli po tobě můžu něco takového vůbec chtít,“ zašeptala se skloněnou hlavou.
„Miluji tě. To já bych tě měla žádat o dovolení,“ usmála se Láska a pohladila ji po vlasech. „Miluji tě a chci ti to dokázat,“ zopakovala a lehounce ji políbila. Smrt ji chtěla obejmout, ale Láska se již trošku odtáhla a Smrt tak tápala v bílé nicotě, kterou měla před očima.
Pak zaslechla lehký smích a Láska ji opět uchopila za ruku. „Počkej,“ zašeptala jí do ucha a jemňoučce ji kousla.
Smrt pod svou rukou ucítila látku, ze které měla Láska šaty. Zvolna po ní přejížděla a cítila, jak se i bílá víla chvěje.
Nahmatala ramínka a shodila je dolů. Nevěděla ale, co má dělat dál.
Když to viděla Láska, jemně dovedla její ruku na zapínání šatů a stoupla si, aby z ní lépe sklouzly. Stála tam nahá, ale to Smrt neviděla. Když si vedle ní Láska lehla, mohla jen po hmatu poznat, že šaty leží vedle ní.
Nyní to bylo opět na Lásce. Rozepnula noční úbor Smrti a objala ji. „Miluji tě, sestřičko. Miluji tě tolik, jako nikoho před tebou.“ Jemně ji pohladila a znovu políbila.
„Ale tak by to nemělo být. Ty jsi Láska, zatímco já jsem Smrt…“
„Nevím, proč by to tak nemohlo být. To, že tě mám ráda, teď nic nezmění.“
„Ale legenda praví…“
„Nevím, co říká legenda, ale tohle,“ přejela Láska Smrti rukou po tváři a přes prsa a břicho zamířila níž, „tohle legenda není, sestřičko.“
„Miluji tě, Lásko. Chtěla bych být navždy tvým otrokem, tím, čím si zamaneš.“
„To můžeš. Budeš čímkoliv chceš,“ zašeptala Láska potichu.

Dvě siluety se mazlily, objímaly a líbaly na ztemnělé louce, daleko od všech. Jedna tu druhou učila, co je to láska, druhá se snažila dělat vše, co jí ta první řekla. Jako pánova hračka uposlechla vše, co jí bylo řečeno, a byla š»astná tak, jako dosud nikdy v životě.

Přestože štěstí nevydrží věčně, tohle vydrželo dlouho. Nejen tuhle noc, ale i další, Smrt a Láska se měly rády jako nikdo jiný a v té době bylo i na světě dobře, protože nikdo neumíral zbytečně.
Moudří vykládali z hvězd, proč tomu tak je, a mnoho z nich mluvilo pravdu. Mnozí z nich věděli o obrovské lásce, která dokázala překonat přirozenost Smrti, a povídali o tom lidem, kteří o tom psali písně a básně a rozšiřovali pravdu dál.
Přestože všichni vědí, jak mocný nepřítel je lidská závist, nikdo to nebral na zřetel. Snad proto se tolik mužů vydalo lásku hledat.
Rytíři i chudí sedláci bloudili krajinou, umírali na pouštích i na neklidných mořích a čím dál tím víc zaměstnávali Smrt.
Láska zůstávala sama a čekala na svou družku, až ji zase vysvobodí z opuštěnosti nekonečnou hrou jejich touhy a vášně. Sedávala na vrcholcích útesů a vysokých skalách a vyhlížela svou vyvolenou, aby za ní mohla seběhnout a přivítat ji tak, jak se vítají zamilovaní.
Vyhlížela tu černou postavu, která jí vždy již zdálky mávala, když běžela nazpět.
Jenže Smrt měla povinnosti a nemohla tak hlídat, kdo se blíží k její sestřičce. Nemohla vědět, že Láska spatří rytíře, kterého štěstí dovedlo až k cíli jeho pouti.

„Sestřičko,“ přiběhla Smrt k domu bílé víly. „Sestřičko!“
Jejímu hlasu se nedostalo odpovědi.
Zoufalá Smrt prohledala dům i zahradu, nikoho však nenašla. Teprve když se zastavila, zaslechla lehký smích. Smích, který tolik milovala, smích, který byl vždy určen jen jí a nikomu jinému nepatřil.
S kosou na rameni se tiše vydala na lesní louku, kde poprvé okusila, jak chutná láska. Skrytá za stromem pozorovala dovádění její milé s mužem, kterého nikdy předtím neviděla.
Oči se jí zalily slzami. „Sestřičko,“ zopakovala znovu tiše a sledovala jejich hru. Věděla, co se stalo. Vždycky věděla, že legenda nelže a že se tohle jednou stane. Avšak v duchu doufala, že to nebude příliš brzy a že se přes to dokáže přenést.
Nemělo cenu vinit z něčeho Lásku. Nemohla za to, byla to její přirozenost. Chápala i toho muže, přišel sem ze stejného důvodu jako ona. Co na tom, že doma měl ženu. Co na tom, že měl děti. Zde nalezl to, co mu nemohla dát žádná jiná žena, to, co umí tak dobře jenom sama Láska…
Smrt se pomalu otočila a odešla z pryč. Nechala je, a» si spolu užijí, než se rozloučí stejným způsobem jako ony dvě.

Původně se nechtěla mstít, jenže to nedokázala. Nesnesla pohled na š»astné a zamilované. Zabíjela, protože jen tak dokázala aspoň na chvíli zapomenout. Jenže ty vzpomínky byly příliš krásné, než aby zcela odešly, a tak neustále chodila a chodí po světě a zabíjí ty š»astné, kteří okusili opravdovou lásku.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Marigold - datum neznámé
images7884.jpg
Mě se to líbí..celé...je to půvabné něžné a mazlivé...a stejě jako Jade i já ještě před cvíli četl Pavoučka a tak te´d nemohu dát deset...
 
Jade - datum neznámé
26300.gif
Taky jsem tuhle povidku cetl uz na abarinu a uz tehdy se mi libila. Jak se ted probijim povidkama tady na Andoru tak sem na ni narazil a znovu si ji s chuti precetl. Mozna kdyby byla nekde jinde mezi temi "horsimi" tak bych i dal i onech 10 ale po te co jsem si tesne pred ni precetl pavoucka tak musim rict ze ten se mi preci jen libil vic. Nejsem uplne presne schopen definovat proc ale myslim ze je to tim, ze mi daval vetsi volnost v tom abych si rekl proc?
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Nápad je to velice dobrý, ale jako celek mě to moc nezaujalo. Možná proto, že všechno bylo moc jednoduché... Smrt přišla a dostala co chtěla... přišel někdo jiný a vzal si co chtěl, ale kvůli tomu už to neměla Smrt... ta na to nechtěla myslet a jen tak utekla a pak z toho byla tak mimo že začala zabíjet všechny milující...
Námět je to opravdu dobrý, ale podle mě by to chtělo trochu víc propracovat...
Ale i přes to dávám 9
 
Vlad Draculea - datum neznámé
dracula_mina_2uprava9682.jpg
Už jsem jí také četl na Abu a je to vynikající povídka :o).
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
Ano musím se přidat, také mě to moc neoslovilo, sice dobře napsané, není tam žádná chyba nebo tak něco, ale ten styl mi prostě nic moc neříká - možná jako pasáž v knize ano, ale jako samostatná povídka spíš ne ... dávám 7
 
Ladyhawke - datum neznámé
445545473.jpg
Moc se omlouvám, ale částečně musím souhlasit s Colterem...mě se povídka docela líbila, jen opravdu náplní mi přišla divná a tak trochu obyčejná...
 
Colter McLoy - datum neznámé
00014214.gif
OK
 
Drake - datum neznámé
zangetsu60032617.jpg
souhlasim s Eithné. Jinak se na to diva clovek ktery o lasku prisel. a jinak ten ktery ne. Kazdy z nas ma svuj nazor.
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Colter McLoy: Povídku tvoří také z jisté části čtenář, nejenom autor. Je tedy na tobě, jak si to vyložíš. Když jsem to psala, myslela jsem, že Láska přežila a Smrt zabíjela jen ty, kteří byli š»astně zamilovaní (začátek povídky). Ovšem pokud jsi to ty sám pojal jinak, máš na to právo - já neurčuji, co si z povídky vezmeš, já ti jen dávám příběh, který dotváříš vlastní fantazií.
 
Colter McLoy - datum neznámé
00014214.gif
Pro occultist:

"Smrt se pomalu otočila a odešla z pryč. Nechala je, a» si spolu užijí, než se rozloučí stejným způsobem jako ony dvě.

Původně se nechtěla mstít, jenže to nedokázala. "

Tuhle citaci jsem pochopil následovně:
Nechtěla se mstít, ale mstila. Většinou vykonáváš pomstu na tom, kdo tě nějakým způsobem zklamal, nebo nějak ponížil, či udělal jiné nedobré věci. Takže....na Lásce. Další věc už je, že se mstila i na jiných. Pokud jsem to tedy pochopil špatně, prosím autorku o vysvětlení. Je docela dobře možné, že jsem se zmýlil.

Taky jsem chtěl říct, že kdybych to nečetl, nejspíš bych vůbec nenapsal, co si o tom myslím. A nejenže jsem to četl jednou dokonce víckrát a hledal dobré a špatné části, v duchu jsem si podle toho odpovídal na otázky, které mě napadly, a závěr byl takový jaký byl. Pravda ne moc milý, ale taky názor.
 
Hitomi - datum neznámé
mal315776.jpg
Uz jsme to kdysi cetla a povazuji z celkem tdraila, i kdyz ja bych asi zvolila trochu jiny konec ^_^
 
occultist - datum neznámé
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
no takhle myslím že každý má právo říct svůj názor ale jedno je říct názor a něco jiného je někoho začít urážet tak a» se to má jakkoliv... pro mrs-Xenu
jo a aspoň jak já sem to pochopil tak se sice nevzali ale ani tu lásku smrt nezabila takže je vidět že si to vážně nečetl... pro Colter McLoy

a teď můj názor asi budu taky zlí ale přeze všechno (skvělý nápad, forma, jiskra) se mi zdálo že jakkoliv skvěle a božsky si definovala lásku tak smrt zůstává kdesi v pozadí asi jako když máš dvě hlavní role jedna je bořská propracovaná a ta druhá neméně důležitá je jenom té první role odfláknutý odlesk
ksždopádně to nebudu hodnotit vím jak dokáže pokazit náladu mezi všema 10, 9 i hloupá 8, 7 tak tak doufám že kůli tomu na mě nikdo nezanevře
 
Silver - datum neznámé
1125354assassinscreed6762.jpg
taky sem to uz jednou cetl a taky to povazuji za jeden z tvych zdarilych vytvoru. :)
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
A ještě tu mám jeden šikovný odkaz který poté dám i do stolu "Odkazy".Jedná se o stránku s povídkami a jsou tam snad všechny žánry.Myslím si že si tam každý najdeme svoje.
http://www.povidky.cz
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Colter:Mě osobně se to velice líbilo a každý má jiný názor takže tě nebudu obviňovat že jsi nějaký "Debilek který neumí ani psát natož číst".Každý má svůj názor a líbí se mu něco jiného a pornopovídky zase nemusím já :)
 
Colter McLoy - datum neznámé
00014214.gif
Teď se musím omluvit a mám pocit, že mě za to hodně lidí nebude mít rádo.

Můj názor: Něco tak hrozného jsem tady ještě nečetl. Je to samé bla, bla, bla, bla,................ a nakonec se nevzali, ale zabila ji (S)smrt. Nápad je to sice velmi dobrý, ale ne už tak zdařilá forma projevu.

Ještě jednou sorry, nechci tě urazit. Sám bych to takhle nenapsal. Ale na druhou stranu, kdyby jsi to trochu více rozvedla, mohla by z toho být výborná pornopovídka.
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Je to opravdu velice hezké.Dávám 10 moc se mi to líbilo !!
 
Vlčice - datum neznámé
black5193.jpg
Opravdu hezky napsané a hodně zvláštní. Má to dobrou myšlenku. prostě dobře provedené a neotřelé.
 
Vlčice - datum neznámé
black5193.jpg
Opravdu hezky napsané a hodně zvláštní. Má to dobrou myšlenku. prostě dobře provedené a neotřelé.
 
Eskel - datum neznámé
esk22836.jpg
Přesně tak, je skvělá... :)
díky Eithné!
 
greenleader - datum neznámé
untitled42828023.jpg
Miluju tu povidku!
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Jistě, tahle povídka už byla na Abarinu, ale protože právě kvůli ní se po Pragoconu rozvinula ve stolu "Literatura" diskuze o hranicích mezi žánry, dala jsem ji i sem. Doufám, že to nikoho neurazí :-)
 
Drake - datum neznámé
zangetsu60032617.jpg
tak nejak precti si to moje taky tam
 
Arrand - datum neznámé
ignatius2553316.jpg
Sorry, na abarinu... člověk už si zvykl na jiné jméno...
 
Arrand - datum neznámé
ignatius2553316.jpg
Tohle už jsem četl, mám ten dojem, že na andoru...
Překrásný příběh, zaslouží desítku :-) Na můj zbývající komentář se mrkni tam ;-)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.089720010757446 sekund

na začátek stránky