Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Za zdí popáté - Kong Bao-tan, Dark Mistress, Belgarion_Kolder, Eithné, QuedOblíbit

wel1d5kk1aaa19357.jpg

Autor: Sargo

Sekce: Projekt(íček)

Publikováno: 19. března 2009 15:45

Průměrné hodnocení: 10, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Poslední soutěžní várka. Čtěte a rozvažujte - u zítřejšího projekt(íčku), nesoutěžního, vám jest třeba rozhodnouti. :-)
 



Autor: Soutěžní příspěvek? Proč ne, když tady ta možnost je :-)

Iluze: kletba vlastní zdi ( - Kong Bao-tan - )

Jakmile dosedl, zúžil se jeho životní prostor na metr čtvereční. Okolní svět zmizel a on se fakticky ocitl na docela malém prostoru. Jemu však ten prostor připadal neskutečně obrovský. Viděl tisíce kilometrů plání, nekonečné pouště, průzračné řeky a nekončící hory. Uháněl po boku svých přátel tryskem vstříc novým dobrodružstvím. Projížděl obrovskými městy, architektonicky tak vyvedenými, že nic krásnějšího ještě neviděl. Odpočíval v malebných vesničkách plných pracujících lidí. S přáteli chránil další své známé v nelítostných bojích proti nepříteli a zlu. Přátelé? Kam najednou všichni zmizeli? Ocitl se sám uprostřed všech těch plání, pouští, řek, hor, měst a vesnic. Ať uháněl jakýmkoliv směrem, nikde nikdo nebyl. Byl sám v relativně velkém světě. Ani proti komu bojovat už nebylo. O to smutnější, že za tím prostorem, ve kterém byl uvězněn, za tím omezeným metrem čtverečním se pohybovaly tisíce lidí, stovky potenciálních známých a mnoho skutečných přátel. Města možná ne tak nádherná, ale jistě o nic méně okouzlující. Kdyby vyšel za město, uviděl by hory poseté lesy a sem tam drobný potůček. Ale nic z toho neviděl. Čekal ve svém vězení. Vyčkával dlouhé hodiny, dokud se neobjevil další přítel, se kterým by se vydal tryskem proti zlu. Kdyby dokázal vstát a vykročit za hranici metru čtverečního, kletba by se rozplynula.



Autorka: Je to kratičké… prý jednou napíšu knížku, tak mi to potvrďte nebo vyvraťte. Chybí mi inspirace, tak jsem napsala jen toto.

Uvězněn za zdí ( - Dark mistress - )

Celý život jako bych žil za zdí. Za čtyřmi vysokými a pevnými zdmi. Tak je vidím. Nevím proč, ale cítím se jak ve vězení. Jsem takhle uvězněn už spoustu let. Pamatuji si tvář nádherné ženy, co se kdysi o mě starala. Kam se asi poděla? Mám tu vše, co k životu potřebuji. Přístřešek, potravu i vodu. I stromy se okolo najdou. Ale něco schází…co to může být? A něco naopak přebývá…ona pomyslná zeď.



Autor: I tam na vás může čekat životní štěstí.

Za zdí dandžeonu ( - Belgarion_Kolder - )

Trojice reků odhodlaně kráčela slují nekromanta Darkomora vybavené hrozivými pastmi, velkými poklady a jistě i třemi krásnými děvami, které si na první pohled zamilují ošlehaného barbara, vznešeného elfa a jejich řádně nalitého hobitího budižkničemu.
„He-éj, kucí! -škyt- Já tady něco to... cejtim. Takový vosoby. Za tou -škyt- zdí. Bude ta-ájná chodba.“
„Tak tam na ně vlítnem a rozsekáme je!“
„Přátelé, měli bychom tento problém nejdříve probrat.“
„Jaký probírání? Votevře to, já tam vlítnu, ty do toho začneš střílet a vyřešeno, ne?!“
„Ale -škyt- jsou tam tři vosoby! Lidská velikost!“
„Přátelé, naslouchejmež.“

Trojice spoře oblečených děv se spokojeně rozvalovala na polštářích v trůnním sále nekromanta Darkomora vybaveném lahodnými pokrmy, drahými šperky a žádným připitomělým vandrákem s mečem, lukem a opicí, kteří by chtěli kazit siestu černovlásce v drátěných bikinách, v jemném hadříku oblečené blondýnce a zrzce, která na sobě neměla nic víc než široký obojek s připevněným soudkem rumu.
„Héj, holky! -škyt- Jako bych slyšela... řinčení!“
„Hrdinové! Vlítnem tam na ně a rozsekáme je!“
„Ale zlatíčka, měl by si nás ochránit náš drahoušek.“
„Jaký vochraňování? Vlezou sem, vlítnu na ně, ty po nich budeš házet polštáře a vyřešeno, ne?!“
„Ale -škyt- máme jenom tři polštáře!“
„Zlatíčka, mám plán.“

„Já slyšel -škyt- zombie.“
„Co zombie, ale ta mumie, která tam šustí?!“
„Přátelé, asi jsem zaslechl upíra.“
Ticho rušilo jen cinkání a barbarovo polohlasné počítání lupu.
„Tak jdem.“

„Hrozná -škyt- fu-uška.“
„Pro tebe tak, tys akorát hodila šavli, já musela furt šustit!“
„Mně z toho syčení vyschlo v krku, zlatíčka.“



Autorka: Jednou se možná od tématu oprostím, nyní ten čas ale ještě nenastal :-)

Za zdí ( - Eithné - )

Strouhám mrkvičku a šklebím se v troufalé jistotě, že se ke mně nedostanou.
„Znovu a naposledy se vás ptám, co se tvoří od kmene přítomného!“
Chechtám se jim ve své nevědomosti a nepopsanosti, až se za břicho popadám.
„A od kmene minulého!“
Tváří se výhrůžně, snad je na čase jim vyhovět. Stisknu přehrávač RAM paměti a pohodlněji se usadím.
„Od kmene přítomného se tvoří pouze přechodník přítomný, indikativ a apelativ. Od kmene minulého se naproti tomu tvoří přechodník minulý, příčestí minulé a od něj préteritum, dále infinitiv a kondicionál.“
Snůška keců. Jestli tohle někdo myslí vážně – tedy i on sám, nejen jeho paměť - pak to musí být cvok.
„Préteritum má být tvar jednoduchý! Proč je v češtině víceslovný?“
Málem imploduji, když si uvědomím, že znám odpověď. To ne! MNĚ se to stát nemůže, nesmí! Vrhnu se k záznamům uloženým ve stěně vedle mě, chci je smazat, nechci je, chci zůstat neposkvrněná, nechci se stát monstrem, bestií, JÍ.
„Vy to víte, slečno, vzpomínejte…“
Nemůžu, nechci!
„Slečno!“
Sesunu se na zem. Vzdávám tenhle boj. Nezachovám si svoji individualitu, své já, nedokážu to, stanu se jen další z poražených.
„Tvary slovesa být jsou jen morfologickými koncovkami,“ slyším říkat sama sebe, ne nahrávku, opravdu sebe. „Nemají lexikální význam.“
Červený diplom spolehlivě posloužil jako beranidlo, zeď se zhroutila a nejde spravit.
V mé mysli roste zeď jiná, tahle mě už ale nedělí od učitelů, tahle mě dělí od žáků. Mě, úču.



Autor: Ve snaze o jakš takč popisný způsob vyprávění je těžké vhodně a dostatečně důrazně vykreslit pointu. Nechal jsem čtenáři jistý prostor pro jeho fantazii, ale přesto doufám, že je nalezitelné "co se vlastně stalo".

Za zdí ( - Qued - )

„Tak jak to vypadá?“ ozvalo se Gregovi nad hlavou. Ten si jen cosi zasyčel do helmy a dál pracoval. Po chvilce se vedle něj otřásla podlaha, když mluvčí seskočil na jeho příčku.
„Tak už na to dneska kašli, pojď sednout na jedno, shodíme pár kuželek a zavzpomínáme na počátky stavby, co ty na to?“ Greg stále mlčel. To bylo zvláštní, většinou se na nabídku vzpomínek chytil jako ryba na tučného červa, koneckonců bylo to především jeho dílo a jeho zásluha, že se začalo budovat.
„Herdek filek!“ ozvalo se z pod helmy a Greg prudce vstal. „Hele Phille, nezlob se, spuštění je za týden a jestli to nebude rozeznávat správně hmotu, je nám to platné jak tvarohový deštník, já to prostě musím zkalibrovat.“
Do očí Gregovi skrze helmu neviděl, ale hlas jasně naznačoval odhodlanost. Odhodlanost a únavu.
„Dobře, dám si jedno za tebe,“ řekl sklesle a otočil se k odchodu.

Zbytek večera proběhl rutinně, pár piv s dělníky, nějaké šipky a kuželky, a cesta domů. Noc byla jako obvykle prozářena miliardou jiskřiček na obloze pracujících lidí. Dnes však Phill koukal do země, měl zvláštní náladu. Jestli Greg stavbu dokončí, svitne lidstvu naděje, ale co pak bude s ním?
Z úvah ho vytrhl záblesk, noc prozářilo jasné světlo a konstrukce na obloze se slila v jednu jedinou vrstvu. Na tvář mu dopadlo cosi vlhkého, a znovu a znovu. Co se děje? „Zeď“ neměla být spuštěná dřív jak za týden, ještě nemá pršet. Podíval se na dlaň. A voda nemá být červená.



 

Komentáře, názory, hodnocení

Falucius - 30. března 2009 00:43
vykricnik9706.jpg
Trošku sem se zdržel, ale musim nechat pár štěků i tady :-)
Kong: Brrr... děsivý... děsivě pravdivý. Chtělo to řemeslně doopracovat, ale i tak to má alespoň pro mě dost znepokojující poslání a je to působový

Dark mistress: piš piš piš, nebo tě sní Tyrš. Neni to zlý, něco v tom je, trochu mě to i vtáhlo do "děje," ale pořád to chce pilovat.

Belgarion: Mno... je to takový... divný... Originální sice, ale divný. Nějak si to moc dobře nedokážu představit... I když jako špatně to napsaný neni, co se týče stylu, ale asi mi ňák uniká, co se to tam vlastně stalo :-)

Eithné: Tak zezačátku jsem nějak pořád nevěděl, o čem to je... Pak jsem to teda pochopil. Dal bych tomu asi nadpis: Zpověď učitelky, co má problém a měla by skočit k psychoušovi:-) Je to fajnový, ale moc se mi to netrefilo do vkusu.

Qued: Jo, todle by moh bejt prolog k něčemu hodně zajímavýmu :-) Hezký scífko. Fakt, škoda, že to nepokračuje. Dost by mě zajímalo co to bylo za stavbu, co se stalo atd... chytlo mě to.
Tady bych to viděl, dle mého vkusu:
Kong/Qued - Belgarion - Eithné/mistress
 
Eithné - 24. března 2009 21:41
dub2857.jpg
Kong Bao-tan - 24.Března 2009 20:42
Nejde o to být po proudu :-) Řekla bych, že ve škole bys za tohle dostal 1 :-)
Spíš se mi tvé téma zdálo dostatečně dynamické, živé, nelítostné, plné náboje, technokratické - čemuž styl zpracování naprosto neodpovídá. Popisuješ zdlouhavě, rozvláčně, chybí ti tam atmosféra. Zoufalství ze samoty tam působí ploše a nevěrohodně, závislost není dostatečně prokreslená.
Možná by se pro tohle víc i hodilo vyprávění v 1. osobě, oživilo by to a zrealističtilo celé zpracování. Tohle působí, jako by to někdo někomu bez zájmu vyprávěl, nudně a ještě s poučením na konec.
To mi nepřipadá jako dobrý styl ;-)
 
Kong Bao-tan - 24. března 2009 20:42
waaxquie80614485.jpg
Eithné - 24.Března 2009 18:05
Sakra to mi připomíná 5 z češtiny s tím, že takto dané téma uchopit prostě nemůžu a že myšlenky ve slohu nejsou "po proudu" :-D
Ale děkuji za komentář. Ted přemýšlím jak téma uchopit jinak ;)
 
Eithné - 24. března 2009 18:05
dub2857.jpg
Kong Bao-tan: Je to psané příliš osudově a poučně, než aby se mi to líbilo. Sice máš dobré téma, ale v mých očích jsi ho uchopil za špatný konec. Ačkoliv syntakticky příspěvek nikde nedrhne, myslím, že ses minul stylisticky.
Nesedlo mi to, bohužel.
Přitom, jak říkám, téma mohlo být opravdu nosné.

Dark mistress: Příliš krátké, příliš o ničem. Na to, jak krátce jsi to pojala, tam máš zbytečná slova, zbytečné pojmy. Proč stromy? Opravdu je to to nejdůležitější, co se ve tvých sedmdesáti slovech musí vyskytnout?
Zkus se příště víc rozepsat, protože rozhodně nemáš špatný styl a měla bys velkou šanci ;-)

Belgarion_Kolder: Bavila jsem se při prvním čtení a bavím se i při druhém čtení. Skvělý nápad a ještě lepší zpracování. Opravdu skvělé :-)
Máš ode mě malé bezvýznamné plus, líbilo se mi to velmi :-)

Qued: Pořád se nemůžu rozhodnout, jestli se mi tvůj příspěvek líbí nebo k němu nemám zaujaté stanovisko. Nevím, prostě nevím.
Líbí se mi to celkově, jako koncept nebo možná jako obraz. Je to dílko, které mě příliš nebavilo číst, ale zůstalo ve mně jako dojem a obraz.
Co s tím? :-D
Jo, líbilo se mi to. Líbilo :-)
 
Kong Bao-tan - 23. března 2009 22:10
waaxquie80614485.jpg
Ravager - 23.Března 2009 21:14
Povídku sem napsal v půl třetí v noci, když jsem vypnul WoWko a přemýšlel, co všechno sem zas zapomněl za den udělat, takže to bylo myšleno asi přesně tak, jak si to pochopil.
A moje vlastní povídka mě nakopla :-)
Takže nesoutěžně dávám sám sobě 15/10 :-) Závislost je hnusná a musí s eproti ní bojovat ;)
 
Ravager - 23. března 2009 21:14
ikonkarav6371.jpg
Kong: Chachááá, přesně dva takovéhle případy mám doma. Paří dnem i nocí LOTRO. Smutný osud. Jak se zde píše, jen vstát a vykročit za hradbu počítače. Mno nic, tohle se mi líbilo, protože je to ze života. I když jsi to ty tak možná nemyslel.

Temná milenka: Buď si rybička v akváriu, ale v tom případě ty stěny nejsou jen pomyslné, nebo to chtělo víc rozepsat. Jako rybička bys mi ale byla aspoň sympatická.-)

Belgarion: Mno, jsem od tebe zvyklej na jinačí majstrštyky, takže tentokrát jen za lehké pousmání. Navíc nemám rád, když někdo jen tak říká slova jako drahoušek a zlatíčka. Ale zase je to taková parafráze na ten vtip o elfech, který končí: "Tento problém vyžaduje okamžitou diskusi."

Eithné: i u tebe jsem zvyklej na onačejší. Sice gratuluju k červenému diplomu, ale nezaujalo mě to. Vlastně vůbec.

Qued: Jen domýšlím, co se vlastně stalo(jak už jsem psal dřív, nejsem tak chytrej, jak si myslíte) ale celkem mě to vtáhlo. Napsané dobře, takže hodnotím asi nejlépe z várky.
 
Kong Bao-tan - 23. března 2009 18:22
waaxquie80614485.jpg
Dík za kritiku, sám si přisadím. Psal sem to dost narychlo a nenechal sem si čas na "odležení" a vypolování obratů. Nicméně opakování slov mělo být záměrné, ale evidetně se mi nepovedlo. Třeba příště :-)

Ostatní povídky mi přišly nějaké nemastné, neslané. Možná to bude tím, že mám v živé paměti předchozí vynikající vázku. Snad jen Qued mě dokázal vtáhnout do děje a naznačit něco velkého pohledem zespoda.
 
Sargo - 22. března 2009 13:16
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Kong - jako ano, ale ideální by bylo dostat to ještě do poloviny slov :-D

Dark Mistress - obávám se, žes to vzala opravdu příliš stručně :-) Ale snaha se cení ;-)

Belgarion: skvělé!

Eithné: perfektní!

Qued: dokonalé!

Já nechci rozhodovat... :-D :-D

 
Fry - 22. března 2009 00:30
frynovy23924.png
Krizak - 21.Března 2009 21:17
Wait, niečo som zmeškal???

Po tretej várke som prestal hodnotiť. Priveľa dobrých poviedok a primálo Rošád. Najlepšie riešenie by bolo, keby ich dostali všetci, čo sa zúčastnili... (což je jediný spôsob, ako by som sa k nim dostal ja...)
 
Ocel - 21. března 2009 23:38
30475459.gif
Takže pěkně po pořádku:
Kong Bao-tanova iluze bohužel ani mě neoslnila. Měl jsem problém to vůbec přečíst. Časté opakování slov vyrušuje.
Dark mistress - Mno bylo to trochu krátké, neříkám, že špatné. Ale jak již bylo řečeno, na něco tak krátkého musí připadnout úderná pointa, aby se to vůbec dalo hodnotit. Bohužel. Ale knížku klidně napiš, jen prorazit v ČR je v dnešní době poněkud obtiížné oproti jiným státům, kde na denní světlo vyjde každá krávovina. Každopádně hodně štěstí, třeba se ještě potkáme.
Kolder mi zapadl do klasického DRD vyprávění což není úplně špatné. Navíc to bylo docela vtipné, takže nemohu než chválit.
Eithné... no co dodat. Tady není co vytknout, i když téma mi nevyhovuje. Ale na druhou stranu jsi to pro mě napravila nádhernou zápletkou.
Nakonec japonec. Qued a trocha technokratické střízlivosti. Právě jemu z této várky musím dát největší hodnocení. Není co dodat.

Zúčtování:
Qued - Eithne - Kolder - Mistress - Kong Bao-tan
 
Krizak - 21. března 2009 21:17
krizak8227.jpg
CELKOVÉ HODNOCENÍ

Tak jsem to všechno přečetl a tady je moje hodnocení (protože se účastním, tak svojí povídku vynechávám):

1. fry (3 body)
2. Prasek323 (2body)
3. Falucius (1 bod)

P.S. Speciální poklona fryovi - to bylo opravdu výjimečné!
 
PsychoP - 21. března 2009 20:53
falling8927.jpg
Belg, Qued a Eithné (už jen pro tu posedlost...) u mě mají boda... Tohle prostě nejde neocenit - smál jsem se, že se mi třásly okenní tabulky :o)
 
PulElf - 21. března 2009 09:59
whiskanova26456.gif
Kong Bao-tan -> sice hezky napsané, ale moc mě to neoslnilo... Bohužel... Neříkám, že to je třeba špatné, ale mě to vůbec nic neřeklo...

Dark mistress -> kratke prispevky muzou byt udernejsi a mit v sobe vic nez i nekolikastrankove, mam dojem, ze zde to bohuzel neplati... Nema to dle me zadny naboj. Ale treba to tak vidim jen ja ;-)
PS: Knihu klidne napis, ale pis u neceho, kde mas insipiraci.. napad... Tohel bylo zda se opravdu bez napadu...

Eithné -> ano, tady je vidět soudružka učitelka xDxDxD pěkné, velice pěkné... jen zatraceně vůbec nevím, na co, če se to ptali v té otázce... Jinak to zborcení zdi mezi Tebou a učiteli/profesory a vystavění nové, je velice pěkné... a reálné...

Qued -> Bohužel, tohle mě taky nikterak neoslnilo.... Možná jsem ze začátku čekal něco víc, možná... ale ten konec pro mě nebyl zajímavý... Ale za nadavku Herdek filek, mas bod xD

Takze muj dojem? Eithné - Qued - Kong Bao-tan - Dark mistress
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.058247089385986 sekund

na začátek stránky