Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Leino prokletíOblíbit

bextorll2801_468x6392192.jpg

Autor: ju-sauki

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 21. června 2009 18:22

Průměrné hodnocení: 4, hodnotilo 2 uživatelů [detaily]

 
Takže, je to moje ne první, ale některá z prvních povídek. Většinou je to psané ve mškole o chemii a fyzice. Měla z toho být celá kniha, ale mám jen tři nebo čtyři kapitoly, v pc navíc jen jednu. Neříkám, že je to dokonalé. To rozhodně není, přeci jen, psala jsem to sama. Zajímalo mě jen, jestli se to dá číst.
 


1.

Mladá, velice krásná dívka seděla v zatemnělém pokoji a dívala se ven z okna. Měla dlouhé černé vlasy, veliké zelené oči orámovány hustými černými řasami, maličký rovný nos a plné, nádherně vykrojené rty. Na sobě kožené kalhoty, vysoké boty, bílou halenu a přes ni černý, rudou nití prošívaný korzet. V hlubokém zamyšlení nevnímala nic okolo, najednou ji z přemítání vyrušil malý kamínek, který ji trefil přímo do čela. "Leio!" pod oknem stál vysoký mladík, na sobě měl koženou zbroj a přes ni černý plášť. "Promiň Tooru, nevšimla jsem si Tě." Vysvětlovala, mezitím co sešplhávala po provaze za ním dolů. "Všiml jsem si, volám tu na Tebe už aspoň deset minut. Na co jsi myslela? Byla jsi duchem úplně nepřítomná." "Ani nevím, pojď, raději půjdeme. Nerada bych, aby mě zde načapala babička. Víš, jak s dědou nesnáší, když kouzlím." "Ani se jim nedivím, pokaždé když kouzlíš, něco se stane." "To není pravda, když jsme tu byli posledně a já trénovala levitaci na té větvi, nic se mi nestalo" "No, Tobě ne. To máš pravdu. Hodila jsi ji na mne" Leia při té vzpomínce maličko zrudla a přidala do kroku. Prošli lesem, až se dostali na mýtinku osvícenou měsícem a hvězdami.

"Tak začni," vybídl ji Tooru. Leia se zastavila, otočila se na něj a škodolibě se pousmála. "Ne, Lei! Zapomeň na to! Mě už do toho netahej!" Tooru už věděl, co jej čeká, znovu si jako začátek cvičení vybrala jeho. Co mu ale chce provést? Záhy to zjistil. Mezitím, co se stále díval na usmívající se Leiu, mu někdo zaklepal zezadu na rameno. Otočil se a za ním stál obrovský starý strom. "Co? Ten strom žije?!" Vykřikl Tooru, mezitím co se dal na útěk. Strom ho pouhými pár kroky dohonil a vyzvedl do vzduchu. Nesl ho směrem k vzrostlému dubu. V lese bylo ticho, bylo slyšet jen vrzání dřeva, jak se starý strom pohyboval a smích Lei, která měla z této podívané obrovskou legraci. Strom Toora pověsil na jednu z nejvyšších větví a ten se na ní zmítal a nadával Leie, chtěl, aby ho sundala. "Tak jsi se pobavila, nechceš mne sundat?" "No dobře, sundej ho a přines ke mně. Nic jiného již nechci. Vrať se odkud jsi přišel, děkuji." Za chvíli jí dopadl Tooru k nohám. Naštvaně se zvedl, oprášil si kalhoty a otočil se k Leie zády.

"Ale, Tooru, přece by ses na mne nezlobil" Leia k němu vesele přiběhla a pověsila se na něj. "Tooru, no tak, na mne se přece nezlobíš, že ne." Vemlouvala se mu a mrkala na něj dlouhými řasami. "Myslím, že v 19ti letech bys už mohla mít dost rozum a takovéhle legrácky si odpustit," poučoval ji. "To, že jsi o dva roky starší, neznamená, že mne budeš poučovat. Ty sám jsi říkal, že mi budeš pomáhat s kouzlením." Odmlouvala mu a naoko se urazila. "Vždyť já vím, už jsem na tvé nápady zvyklý. Nevadí mi to, spíš mne někdy překvapí." Pousmál se na ni. Leia si vesele zavýskla, pověsila se mu okolo krku a dala mu polibek na tvář. Jak na něj skočila, Tooru zavrávoral, a oba se sesuli do měkké trávy. "Měla jsi dnes vidět matku, můj nápad, stát se válečníkem, se jí moc nelíbil. Honila mne kolem pekárny a hlasitě nadávala." "A co na to otec?" " Je na mne pyšný, víš přece, že byl válečníkem přes dvacet let. Přestal jen kvůli matce. Raději před ní nedává najevo, že se mnou souhlasí." Náhle se odmlčel a upřel na Leiu své krásné hnědé oči. "Víš, láska je kouzlo. Snad to brzy pochopíš," řekl a pohladil ji po tváři. Leia rychle vyskočila na nohy a začala mumlat něco o tom, že musí ještě něco procvičit. Zkrátka se vymlouvala. Nevěděla, co si má o tom všem myslet, tak raději mlčela. Tooru se zvedl a vydal se k odchodu. Leia se na něj smutně podívala a vydala se za ním. Když k ránu došli do vesnice, čekalo je obrovské překvapení. Polovina chalup byla vypálena, některé ještě hořely.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Eygam - 16. července 2009 22:57
upr84.gif
To je jasný, že nic neviděli ani neslyšeli, měli kukadla jen jeden pro druhýho :D
Souhlasím s ostatními, navíc bych dodal, že bys měla trochu máknout na popisech. Jsou takový dost suchý, nevím, jak jinak to vyjádřit. Třeba se na začátku dost soustředíš na detailya a až potom přecházíš k tomu, co je vidět na první pohled. Je lepší začít postavou a oblečením, potom přejít k drobnostem jako tvar pusy a barva očí. Netvrdím, že prostě musíš, ale takhle člověk funguje i reálně, takže je to pro čtenáře přirozenější.
 
DregaZul - 16. července 2009 21:45
70e082d59b70e3c423b8cfb9a16cdabd - kopie (2)5624.jpg
Souhlasím s předchozími příspěvky až na jedno:
Když měl na sobě ten kluk koženou zbroj, pravděpodobně se to odehrává někde ve fantasy středověku - jako obvykle =P
 
Aelin - 12. července 2009 11:43
aellin29631.jpg
kalinci - 12.Července 2009 11:34
Tak to ano, řev by byl asi slyšet, ale jak si správně poznamenal už dříve, jde o její svět a ten má svá pravidla.
Ano, ano..úplně jsem viděla před očima také tuto scénu z PP a už jsem jen čekala na "burarum".:D
 
kalinci - 12. července 2009 11:34
gn9632.jpg
Aelin - 11.Července 2009 23:39

No jasně, ale i tak by mohl být slyšet řev barbarů, či někoho jiného. A měl jsem ještě jednu výtku k tomu. Že ten ent mi přišel jako z pána prstenů, jak tam uchopil Pipina, nebo koho. :oD Ale inspirace se odněkud brát musí. :oD
 
Aelin - 11. července 2009 23:39
aellin29631.jpg
kalinci - 11.Července 2009 14:52
To jsem si taky říkala s tím ohněm, ale pak jsem si musela přiznat, že nevím, jaká je krajina. Jestli zašli za nějaký kopec a vešli do hlubokého lesa, tak nemuseli slyšet ani vidět požár a snaživé hašení či rachot přepadu, nebo co to bylo.
 
kalinci - 11. července 2009 14:52
gn9632.jpg

Tak mě nezbývá než souhlasit. Taky mi to přišlo prosté, jednoduché a klišovité. Tak by to popsal můj pocit z povídky.
Pak ta zápletka. Hořet vesnice. Pokud vím, když je tma je vidět oheň domů na doost velkou vzdálenost. Takže by si toho asi všimly. Ale tvůj svět, tvoje pravidla.
Také nepřijde mi to jako by to mělo mít nějaké pokračování.
Dále se mi to moc dobře nečetlo. Obzvlášť, když jsem viděl toto.

Takže, je to moje ne první, ale některá z prvních povídek. (Nevadí) Většinou je to psané ve škole o chemii a fyzice.
Ovšem tohle mě odradilo, když se to tu objevilo. Většinou si čtu povídky ihned co jsou zveřejněny, ale tady jsem doslova čekal na komentáře ostatních, abych věděl, zda-li to mám číst.

Také hned u té první části. Přečetl jsem zhruba 5 vět a chtěl jsem jít psát komentář, ale přemohl jsem se a dočetl jsem to.

Jako román po nějakých větších změnách by to mohlo být pěkné. Přítelkyně s přítelem (pokud jsem to správně pochopil) mají problémy s rodiči a tak dále a tak dále.

Jinak jsou teď prázdniny, tak by jsi na další díly měla mít klid a nepletlo by se ti do toho učivo.
Doufám, že jsme tě nikdo neodradili od psaní, to by mě mrzelo, jelikož kritik je ten co neumí sám psát. (Zde na Andoru to však neplatí... :oD :oD)

PS: Doporučuji také víc používat tečku. A nemyslím tu troj tečku na odmlčení. Prostě víc ukončovat věty.
 
Aelin - 11. července 2009 13:29
aellin29631.jpg
Krátké, krátké a krátké. Možná se zdejší autoři bojí, že delší příspěvky by nikdo nečetl, nevím.
Tvé vyjadřování rozhodně není nejhorší. Myslím, že to celkem jde, kdyby ses trochu rozepsala, bylo by to lepší. Také je dobré používat enter, odstavce se pak lidem lépe čtou, než takové kupy nahuštěného textu.
Souhlasím s Arionem, úsek "vymlouvala se" a "mlčela" je opravdu nelogický.:)
Takhle opravdu člověk nemůže moc soudit, zápletka tam pořádně není, je to takový útržek...
 
Arion2 - 09. července 2009 01:39
a5615.png
Tak zprvu mne překvapilo co to tu vůbec vychází... pak jsem si název přečetl znova a konečně si všiml, že je tam i a ne j.
No nic konec srandy.

Je to zmatené, nepopsané, vytržené z kontextu, bez časové osy a tak nějak i divné ve vyjadřování.

Mimochodem, cit.: "Leia rychle vyskočila na nohy a začala mumlat něco o tom, že musí ještě něco procvičit. Zkrátka se vymlouvala. Nevěděla, co si má o tom všem myslet, tak raději mlčela."
Tak mlčela nebo se vymlouvala?

Toto je kapitola? Asi pro Čtyřlístek, čímž se ovšem nechci dotknout Čtyřlístku.
Jinak souhlas s tím, co vyjadřuje předchozí komentář.

Zpomal.
Popisuj víc věci.
Přečti si své dílo po dvou dnech.
Spal co jsi napsala a napiš to znovu, lépe - doma.


Že bych se těšil na další díl se říct nedá, pokud zůstane stejně podivný. Ale určitě něco napiš a pošli - zlepšení je u většiny lidí možné.

A k otázce: Ne, číst se to nedá... z důvodů, které jsem jmenoval výše. Vpravdě jsou to jen poskládaná slova nevyjadřující vůbec nic čeho by se dalo chytit. A proto se to nedá číst. Kdybys to trochu rozepsal (milý autore) určitě by to vypadalo jinak - lépe.


Toto není zlý komentář i když se tak možná tváří, k úplně špatným dílům se nevyjadřuji.
Určitě piš dál.
 
Prasek323 - 08. července 2009 22:50
aura2-png-male3891.png
za prvé: Psát v zájmena s velkými písmeny se používá snad jen v dopisech.
za druhé: Mezi Backspacem a Shiftem je Enter, používej ho na oddělění přímých řečí, časových událostí, míst... bude to pak mnohem přehlednější.
za třetí: Číslovky by se měly psát výhradně slovy(nejdná-li se o letopočty), tedy ne 19ti, nýbrž devatenácti.
za čtvrté: Je to poněkud krátké - vůbec nevím jaká je doba (je-li to nějaká současná Harryčka Poťěrová, či středověká Merlinka), ani jaký postavení mají kouzelníci ve společnosti (zvlášť když to umí všechny děcka, která se zde ukázala), ani jaké tento svět má pravidla.

Suma sumárum: Pokračuj, posílej další (ovšem delší) kapitoly, ať ti můžu říct jestli to je dobré nebo ne. To se zatím udělat nedá.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.095461845397949 sekund

na začátek stránky