Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Všechno končíOblíbit

loc1403.jpg

Autor: FUCKULTrA

Sekce: Zamyšlení

Publikováno: 23. února 2010 21:03

Průměrné hodnocení: 8.7, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
Krátké zamyšlení, vycházející z trpké životní situace.
 
Všechno jednou končí. Momenty, dny, vztahy, přátelství, životy, epochy, planety. Všichni to vědí, ale přesto, když na to dojde, se lidský mozek vzpírá ze všech sil, aby tomu tak nebylo. Proto se přeci všude vedou řeči o zdravém životním stylu nebo o udržování naší planety čistější – protože lidský mozek si je vědom toho, že to něco, na čem lpí, musí skončit, odmítá to a snaží se tomu všemožně i nemožně zabránit.

Všechno jednou končí. Všechno krásné, na čem nám tak záleží, vše, co si vydržujeme jako nejvzácnější květinu. Stejně jako i ta jednou uvadne, vše krásné už od začátku směřuje k neodvratnému konci. Můžeme být pro tu věc nadšeni sebevíc, a přesto – jednou uděláme chybu. Můžeme si ji být vědomi nebo také nemusíme, to roli nehraje. Že něco končí, poznáme většinou až moc pozdě. A potom? Můžeme prosit, můžeme se omlouvat, můžeme se modlit ke všem bohům, ve které věříme. Ano, to můžeme, ale čas se nedá vrátit zpátky. A poté už nám nezbývá nic než jen pouhé konstatování.

Všechno jednou končí… všechno.
 

Komentáře, názory, hodnocení

kecka1199 - 04. dubna 2010 09:38
101-25365.gif
Mně se to líbilo...
Vždyť tu nejsme v redakci nějakého prestižního časopisu. Myslím, že je to zajímavé zamyšlení, protože když jsem si to četla, tak i mě to donutilo se nad tím pozastavit a zamyslet. A to je přece jedním z cílů zamyšlení jako takového.

Vzkaz pro FUCKULTrA: Nenech si od nich tolik do toho kecat. Je dobré znát na to názor ostatních, ale nemusíš hned s nimi souhlasit a to svoje dílko odepisovat. Máš přeci taky nějakou hrdost ne? ;)

Vzkaz pro ostatní: Určitě se najdou nějaké chyby, ale ty se najdou všude, když se chce. Četla jsem pár podobných příspěvků a sama jsem přemýšlela, že "z nudy" něco přidám, ale po přečtení vašich komentářů jsem ztratila naději na úspěch. Myslím, že člověk, který zde něco takového publikuje, částečně i očekává kladnou kritiku.

A proto.... FUCKULTrO, POVEDLO SE TI TO! :D
 
FUCKULTrA - 01. dubna 2010 02:32
loc1403.jpg
Každopádně díky všem za komentáře. U tohoto...počinu?...šlo spíš o vyjádření aktuálních pocitů, v tomto případě elektronickou formou. S odstupem času si uvědomuji, že to je vážně spíš pouze výlev mého chorého mozku než útvar, který má hlavu a patu. Bohůmžel pozdě.

Tqartis:
V době, kdy jsem toto psal, mi to tak nejspíš nepřišlo, každopádně s tímto názorem souhlasím.

occultist:
O existencionalistickém stole jsem nevěděl, škoda. K tomu, co je "in" a není "in" - o tohle mi vážně nešlo, tímto se neřídím. Jak jsem psal výše, bylo to vyjádření aktuálních pocitů, akorát ve špatnou chvíli na špatném místě.

psychop:
Teď si až říkám, že by bylo možná lepší, kdyby se to vůbec nedostalo na světlo, ale díky za možnost. :)

Eithné:
Můžu říct pouze jedno - děkuju. Nešlo až tak o nápad, jako spíš o vypsání se.

Souhlasím, mělo to zůstat déle v šuplíku, možná bych to později upravil, možná bych to vůbec nepublikoval. Kdoví. Rozhodně poučení pro příště.
 
Eithné - 31. března 2010 16:37
dub2857.jpg
Celá článková kategorie "zamyšlení" je dost divná.

Tohle je lyrika v próze.
(Není to úvaha, protože to ani zdaleka nevystihuje žádný z rysů její definice, a není mnoho jiných žánrů, o které by mohlo jít. Proto tohle druhově-žánrové určení.)
Problém je v tom, že lyrická próza má naději vyniknout pouze v případě, že má silný námět a je zpracována důkladně.
Námět by tu mohl být nosný. Problém je ve zpracování.
Ty jsi zpracování zkrátil na nejvyšší možnou míru, takže nakonec zbyl jen námět obalený několika literárními klišé, které autoři používají, když jsou v úzkých a přesto chtějí zapůsobit. "Příspěvkem ve stole" to Occultist vystihl dobře. Je to příliš krátké, než aby to mohlo být dobré. Když už sis zvolil takový žánr, musíš se podřídit jeho pravidlům, těm, která ho dělají zajímavým. ('Odmítám se podřizovat nějakým školním pravidlům' slýchám dost často a je to blbost, ta pravidla a definice jsou skutečně jen od určení toho, co si lidi od konkrétního literárního útvaru žádají.)
Vzal jsi nápad a obalil ho slovy, která používají všichni, když o daném tématu mluví. A protože sis vybral téma, o kterém se mluví skutečně dost často, je to chyba, nikdo nechce číst to, co mu tvrdil zrovna předevčírem spolužák a co on sám bude prosazovat u spolupracovníků.
Důkladněji zpracovat, to je to důležité. Tohle by skvěle fungovalo jako součást příspěvku do jeskyně, ale ne jako samostatný článek.
 
PsychoP - 31. března 2010 12:57
falling8927.jpg
occultist - 31.Března 2010 12:52
Nebylo to až tak mizerné, abych to neschvaloval ;)

Je to pouze nicneříkající.
 
occultist - 31. března 2010 12:52
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
Co to tu dělá?
Tohle spíš jako příspěvek do nějakého existencionalistického stolu, tuším, že tu nějaký je.
Jinak po té básni cos poslal minule je tohle slabota nad slaboty. Psát o věcem, které si většina z nás uvědomuje je možná "in" jak se tak koukám na hodnocení, ale rozhodně to není "in" do článků. Takže já vlastně ani nechápu co to tu dělá, snad kdyby to bylo delší nebo to aspoň mělo nějaký zajímavý osvětový záměr...
 
Tqartis - 30. března 2010 23:41
erbcisare1713.jpg
Pesimistické, zajímavé... vlastně píšu komentář jen abych dodal...
... aby něco nového mohlo začít
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.070876836776733 sekund

na začátek stránky