Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Když zavřu oči...Oblíbit

vendulomedvedcb1338.jpg

Autor: beruskovova

Sekce: Bez zařazení

Publikováno: 25. března 2010 22:05

Průměrné hodnocení: 9.3, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
Školní předmaturitní cvičení s tradiční snahou nenapsat to, co ostatní. Líčení svádí ke zbabělému snění o moři a pláži, jakožto nejjednoduššímu a nejemotivnějšímu prostředí. Pro veřejnost může být mnou vybrané téma značně banální, místo líčení s úvahovými prvky jde navíc o úvahu s prvky subjektivního popisu. Přes to všechno bych se o něj ale chtěla podělit.
 
Když zavřu oči, nevidím nic a uprostřed ničeho je Míša. Ačkoli vím naprosto jistě, že někde musí být, je to, jako kdyby nebyl. Míša je medvěd a naposledy byl spatřen loni v létě.

O jeho osudu moc nevím, a tak si mohu vše pouze představovat. Byl na dovolené u Broumovských stěn a těsně před odjezdem zatoužil po svobodě a vyskočil z plného kufru auta. Možná také ale vůbec nechtěl vyskočit, třeba ho nějaká zlomyslná hračka vystrčila ze dveří do bláta a mlaskavé plesknutí jeho malého tělíčka volně splynulo s posměvačným smíchem. Tak či onak, Míša neumí chodit. Cestuje nahý, mnohokráte si zkoušel obléci kalhoty, ale nikdy pro ně nebyl ušit, dal proto přednost přirozenosti. V tmavých očích má ukryta tajemství tak smutná, že při pouhém pohledu do nich se sebetvrdší povaha rozpláče. Tento moudrý, trpělivý starý medvěd je pokladem včetně moře kolem, němými ústy šeptával slovíčka útěchy. Kdosi mu zapomněl přišít pusu.

Vidím ho ležet v blátě mezi stébly trávy, bezmocně kouká vzhůru a jeho jemná, léty opelichaná kožešina je slepená do nevábných chuchvalců. Myslím, že tehdy pršelo. Hračky nemohou plakat a proto plakala obloha za něj. Nemají hlad, netrýzní je žízeň, jen čekají a čekají. Kempy se stávají s posledním letním měsícem smutné a opuštěné. Míša, ten drobný uzlíček naděje, jej hlídá, dokud nepřijedou další hosté. Hrával si s kapkami deště, honíval se se sněhovými vločkami a teskně sledoval hvězdy. V té jedné malé kaluži bláta, kde jej bezcitná kola automobilu zanechala samotného.

Snad nebude větrem a mrazy strhán natolik, že jeho dobromyslnou tvář již nikdo nerozpozná. Doufám, že když ne já, našel ho někdo, kdo mu nabídl místo pod svou teplou peřinou. A stejně pořád otevírám oči s nadějí, že bude sedět přede mnou, jako to dělával těch 16 let.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Landstreicher - 06. května 2010 13:30
sirko6085.jpg
beruskovova - 04.Května 2010 23:48
Libí se mi to, má to atmosféru, pěkně napsané, nemám co bych dodal prostě povedené.
 
Noctuabundus - 06. května 2010 00:07
904304038_s5326.gif
Moc hezké, ale pro mne osobně strašně smutné.
 
occultist - 05. května 2010 10:09
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
No jestli ses vešla do "formy" ať teda soudí vyučující.
Obsahově je to, blbost ono to v podstatě nemá obsah, tak, obrazově je to dobré. Mně osobně se to líbilo, hlavně teda slova jaké použiváš a jak je používáš. Přijde mi to i trochu takové, poetické. :D
 
beruskovova - 04. května 2010 23:48
vendulomedvedcb1338.jpg
Golotna - 04.Května 2010 21:59
bylo to opravdu krátké cvičení... nejde ani o to jestli by to uspělo u maturity, jen jsem měla pocit, že je třeba dodat, jakým způsobem tahle věc vznikla a kdo dal hlavní podnět :-)

Je to takových těch "pár větiček" na kterých by se měly hledat chyby, nedostatky a příklady co a jak... :-)))



Tenhle kousek zrovna nesplnil podmínku líčení, protože převážil jiný slohový útvar, ale o tom to není :-)
 
Golotna - 04. května 2010 21:59
golotna929.jpeg
Zdá se mi to vcelku krátké na maturitu z literatury, ale je to cvičení, takže pravý sloh bude delší. Jinak pěkná úvaha.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.067985057830811 sekund

na začátek stránky